Activity

El sot de l'Infern

Download

Trail photos

Photo ofEl sot de l'Infern Photo ofEl sot de l'Infern Photo ofEl sot de l'Infern

Author

Trail stats

Distance
1.82 mi
Elevation gain
253 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
390 ft
Max elevation
3,065 ft
TrailRank 
69 4.8
Min elevation
2,717 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1365
Uploaded
March 24, 2021
Recorded
March 2021
 • Rating

 •   4.8 3 Reviews

near La Costa, Catalunya (España)

Viewed 6710 times, downloaded 429 times

Trail photos

Photo ofEl sot de l'Infern Photo ofEl sot de l'Infern Photo ofEl sot de l'Infern

Itinerary description

[CA]


Punt d’inici: àrea d’esplai de la plana del Coll

Excursió fàcil i agradable per camins i corriols de pendents suaus, senyalitzats amb fites destacades amb color taronja.

Aquesta ruta ens portarà a conèixer diferents ecosistemes forestals de gran bellesa. Des de l’alzinar muntanyenc, alguns exemplars de castanyers vells i la vegetació típica de ribera a les immediacions dels torrents. Arribarem fins al Sot de l’Infern, un torrent on veurem com la força de l’aigua modela el paisatge. El punt final de l’itinerari és a la barraca de carboner, una reconstrucció del patrimoni preindustrial de casa nostra que ens permetrà traslladar-nos a la època en la que l’aprofitament de l’alzina per a l’obtenció de carbó era l’activitat econòmica més important del massís.


[ES]

Punto de inicio: área de recreo de la plana del Coll

Excursión fácil y agradable por caminos y senderos de pendientes suaves, señalizados con hitos destacados con color naranja.

Esta ruta nos llevará a conocer diferentes ecosistemas forestales de gran belleza. Desde el encinar de montaña, algunos ejemplares de castaños viejos y la vegetación típica de ribera en las inmediaciones de los torrentes. Llegaremos hasta la hondonada del Infern, un torrente donde veremos como la fuerza del agua modela el paisaje. El punto final del itinerario es en la barraca de carbonero, una reconstrucción del patrimonio preindustrial típica de este lugar que nos permitirá trasladarnos a la época en la que el aprovechamiento de la encina para la obtención de carbón era la actividad económica más importante del macizo.

Waypoints

PictographOvernight Altitude 0 ft
Photo ofCàmping de Fontmartina

Càmping de Fontmartina

El càmping de Fontmartina està situat al cor del massís del Montseny, al vessant del migjorn del Turó de l'Home i a 900 m d'altitud. El càmping ofereix tant acampades col·lectives com familiars en un indret tranquil, ideal per gaudir de la natura. Al llarg de l'any, s'hi organitzen cursos i activitats d'aproximació al coneixement del medi adequats a tots els públics. El càmping, de 3a categoria, disposa de feixes per plantar-hi tendes i un espai per a caravanes.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofEls castanyers vells Photo ofEls castanyers vells

Els castanyers vells

Quan els castanyers creixen, esdevenen arbres colossals. Els imponents exemplars que tenim al davant mereixen uns instants d'atenció. Els troncs, escapçats i empeltats anys enrere, són curts i gruixuts. Tenen l'escorça viva, però l'ànima buida. Diverses espècies de la fauna forestal (ocells, esquirols i altres rosegadors) contribueixen a buidar els troncs quan hi fan caus i nius. Cal advertir que el   castanyer no és un arbre indígena del nostre país. Prové de llunyanes terres de la Mediterrània Oriental. Per la qualitat de la fusta i pels seus fruits s'ha plantat a Catalunya des d'èpoques ben remotes.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofL'alzinar

L'alzinar

L'alzina és un arbre de capçada sempre verda, de creixement lent i llenya dura, molt apreciada com a combustible. L'aprofitament de l'alzina per a l'obtenció de carbó va ser, fins fa pocs anys, una important activitat econòmica al massís.
A les clarianes i a les vores del camí, on la llum del sol és més intensa, creixen arbustos com ara brucs, estepes, ginestells i gatoses. Les fulles, com les de les alzines, solen ser petites i dures, cobertes d'una gruixuda epidermis per reduir les pèrdues d'aigua. D'aquesta manera poden suportar els eixuts estius típics dels climes mediterranis. En l'espessor de l'alzinar troba refugi i  aliment el porc senglar. El seu cos d'aspecte primitiu és perfectament adaptat al medi on viu. El pelatge llarg i resistent que el recobreix l'ajuda a  moure's fàcilment pel bosc espès. Una acurada prospecció permet de descobrir rastres del seu pas als marges del camí.
En aquesta plaça carbonera, els bosquerols feien les piles de llenya,que, després d'una lenta combustió es convertia en carbó.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofLa perxada Photo ofLa perxada

La perxada

Una perxada és una castanyeda explotada en règim de bosc menut per aprofitar la fusta dels castanyers. Quan es tallen, rebroten nous tanys de la soca vella. Se'n seleccionen dos, tres o, fins i tot, quatre, que creixen ràpidament aprofitant el sistema d'arrels ja constituït. Entre cada 15 i 18 anys es poden extreure les llargues perxes per fer bigues, bótes de vi, mobiliari, etc. On les  capçades dels castanyers deixen penetrar la llum, comencen a prosperar alzines joves. Les alzines van recuperant l'espai d'on van ser desplaçades quan s'hi van plantar els castanyers.

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo ofPanoràmica del turó de l'Home

Panoràmica del turó de l'Home

Al turó de l'Home, el Montseny assoleix la màxima alçada (1.706 m). Des dels cims es veu la caseta de l'observatori meteorològic i les antenes situades a puig Sesolles.

A les carenes esventades i als vessants més inclinats, el sòl és cobert de gespes i matolls. Els boscos més enlairats són fagedes, pròpies de climes freds i humits. Sota el nivell dels faigs, en el domini dels alzinars, el paisatge és clapejat de plantacions de coníferes i castanyers. Al davant, a l'altra banda del sot, hi ha la imponent castanyeda que més endavant visitarem. El paisatge, clarament remodelat, és el testimoni de la llarga convivència de l'home i la muntanya.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofXalet Fontmartina

Xalet Fontmartina

Fins al novembre de 2009, el xalet Fontmartina, construït pel Patronat del Montseny als anys seixanta, va ser la seu de l'oficina del parc natural on s'ubicaven les dependències administratives i tècniques. Està previst que en un futur esdevingui un equipament dedicat a la formació i a la recerca.

La nova oficina del parc natural està situada en l'actualitat a la masia Mariona.

PictographPicnic Altitude 0 ft
Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll

Àrea d'esplai de la Plana del Coll

L'àrea d'esplai de la Plana del Coll, situada a la carretera de Sant Celoni al Turó de l'Home km 10,8, disposa de servei de taules, sanitaris i aigua potable. Informació 24 hores.

Comments  (3)

 • Photo of Jose ximenez 55@
  Jose ximenez 55@ Apr 17, 2021

  🤙💪👍

 • Photo of Higini Herrero
  Higini Herrero Jul 13, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Quan arribes abaix al Sot de l’Infern, amb tots els castanyers, l’entorn és idíl·lic. Molt senzilla i curta. La barraca del carboner té el seu encant.

 • Photo of Patri GM
  Patri GM Oct 24, 2021

  Tot perfecte i ben indicat

You can or this trail