Activity

El Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe

Download

Trail photos

Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe

Author

Trail stats

Distance
8.42 mi
Elevation gain
167 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
23 ft
Max elevation
440 ft
TrailRank 
36
Min elevation
213 ft
Trail type
One Way
Time
4 hours 32 minutes
Coordinates
1247
Uploaded
April 10, 2018
Recorded
May 2017
Be the first to clap
Share

near Daimés, Valencia (España)

Viewed 153 times, downloaded 1 times

Trail photos

Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe Photo ofEl Camí. Etapa la Foia - Elx. Tram Vinalopó - Carxe

Itinerary description

Caminada del Grup de Caminats pel Baix Vinalopó: de la Foia a Elx.

Els records de la meua vida per la ciutat de les palmeres farien bategar més fort el meu cor durant aquest dissabte fent el Camí a Elx.

Vàrem trobar-nos amb la gent d'Elx davant de la EOI d'Elx, d'allà vàrem fer cap on començava la caminada a la Foia.

Tot i que molta gent de la que s'havia inscrit no va aparèixer vàrem començar la caminada. Gaspar Jaén , escriptor i arquitecte reconegut d'Elx ens va acompanyar i ens va anar explicant moltes coses del camp d'Elx.

Una de les primeres visites interessants va ser la pujada a la torre del Gall de la Foia, un palauet que relluïa en mig del poble, com moltes cases que trobarem al país, era fruit de la fortuna de gent que va anar a Amèrica, en aquest cas un home que se'n va anar a Cuba i va fer diners tot fent tomata en conserva, a l'etiqueta dels pots hi havia reproduïda la casa de la torre del Gall.

En nom li ve pel penell que té a dalt la torre, poc freqüent a la zona, per veure la direcció del vent. És una casa modernista de principis de segle XX( 1910-1920).

En fer les presentacions i les explicacions pertinents d'El Camí de la Foia iniciàrem el Camí. Primer visitàrem la torre del Gall, vàrem poder pujar dalt de la torre, gaudint d'una bona panoràmica de tot el camp d'Elx. Dintre de l'elegància de la casa, per dintre era modesta, podíem veure l'escala amb la forja ben treballada però senzilla. En baixar iniciàrem el camí, el paisatge era diferent al que jo estava acostumat, els magraners florits omplien els camps i això li donava un encant únic. Pel camí, Gaspar i Jeroni ens anaven mostrant l'essència del camp d'Elx, intentàvem treure de la vista els elements sobrants, com cases noves , camins asfaltats, etc. per tenir una visió antiga. Ens van parlar de la casa de l'Asprella, un altre palauet que es trobava al mig del camp voltat de palmeres i arbres. Per aquell camí vora el canal ens anàvem endinsant en la història del camp d'Elx.

Poc després vàrem arribar a la Baia, que com molt bé ens va explicar Gaspar la seua forma correcta és en singular, la Baia, allà Andreu i la seua família que vivien al poble ens van ensenyar moltes coses. Com la història del pi de la plaça , explicaven que la gent de poble van agafar uns gitanos amb verdura furtada i els van amenaçar de penjar-los al pi, si no arribaven les autoritats per impedir-ho. Algunes històries semblants contades a la vora del pi, que li donaven una fama especial a la Baia.

Vam seguir el camí d'Elx, el paisatge anava combinant diferents conreus: les palmeres, que sorgien cap al cel d'entre la resta de conreus , magraners, i alguna finca molt gran d'horta, com una de carabasses que es perdia a l'horitzó.

Vàrem passar per un dels partidors de les aigües. Gaspar ens el va mostrar, amb algunes explicacions molt interessants sobre el reg a Elx i la distribució de l'aigua.

Tant com ens anàvem apropant a Elx ens endinsàvem en les palmeres, els horts de palmeres eren el que identificava el palmerar d'Elx. La combinació de requadres de terra conreats on antigament hi havia magraners o conreus generalment resistents a la salinitat, i totalment voltat de dos cavallons plantats de palmera datilera. Era una passada, allà on posaves la vista hi havia palmeres, era impressionant. Sempre amb la peculiaritat que l'aigua era força salada i pocs conreus suportaven tan la sal com la palmera i el magraner.

El cap ballava per l'horitzó embriagant-se de l'espectacle dels horts de palmeres, era una festa per als sentits.

Després de creuar la circunval·lació, varem arribar a una antiga torre de Ressemblanc, sota la torre Gaspar ens va contar una miqueta la seua història. Vam recuperar els cotxes que teníem a la Foia i ens vam acomiadar de Gaspar, que ens va fer una introducció al llibre del Camí al Vinalopó. Vàrem dina al bar d Cantó un bon arròs en costra com no podia ser d'una altra manera, on l'ou unia l'arròs. Vàrem segellar el carnet amb el segell del club ilicità Sarangollo.

Per la vesprada els companys del Tempir ens varen guiar per la ciutat, i Hèctor ens va sorprendre amb les seues explicacions.

Un resum de la visita guiada d'Elx:

Ens va contar els diferents poblaments que havien passat per Elx, i la importància del Vinalopó com eix que estructura la població, el Castellar(s. XIX X) la Medina musulmana (s. X-XI) o la Figuera Reona. De la importància del sistema de reg i els horts de palmeres. Varem passar pel palau d'Altamira. Un detall que ens va sorprendre a tots i a totes es quan ens va contar que el jardí del Palmerar, era propietat de la Mare de Déu, no era de l'església, per tant com era de la Mare de Déu no és va desamortitzar ja que no era de l'església. Vàrem parlar de l'arròs en costra, compartit per tres pobles tan allunyats, com Elx, Oriola, Pego, i Callosa. Vàrem arribar al mercat i davant ens van sorprendre les excavacions dels banys àrabs. Vàrem passar per sota la llotja on trobàvem el gòtic civil més important, amb al curiositat de trobar l'escut d'Elx el qual no té corona, l'escut té la Calaforra i l'ara romana, que és un altar romà. Vam arribar a la torre del Consell, formava part de la muralla, no era una torre aïllada.

Els marquesos no eren volguts massa per la població, al segle XIX el crit de guerra era "fora fora els castellans" i els picaven els escuts de pedra.

Vàrem acabar la visita davant la basílica on hi havia un casament, els novençans es protegien de les ràfegues d'arròs que els llançaven els convidats.

I açò és tot en aquesta primera caminada de la Foia a Elx.

Comments

    You can or this trail