Drielandenpunt
near Raren, Limburg (Nederland)
Viewed 15 times, downloaded 1 times
Itinerary description
- Vaalserberg (4.6 km)
Waypoints
Vaalserberg
De Vaalserberg is een heuvel bij het Nederlandse dorp Vaals, met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. Vlak bij de top van de heuvel ligt het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen. De top van de Vaalserberg is het hoogste punt van Europees Nederland. Vlakbij staan twee uitkijktorens; aan de Nederlandse kant de Wilhelminatoren en aan de Belgische kant de Koning Boudewijntoren.
Auteur:
Vijlenerbos
De Vijlenerbos is een beklimming in het Heuvelland in de gemeente Vaals in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. De beklimming begint bij Raren en eindigt bovenaan in de oostkant van het Vijlenerbos. De straatnaam ter plaatse is de Epenerbaan.
De helling is meermaals opgenomen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. De klim wordt dan eenmaal bedwongen, als dertiende klim na de Gemmenicherweg en voor Eperheide.
Auteur:
Rijksbeschermd gezicht Raren
Het rijksbeschermd gezicht Raren is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in de buurtschap Raren bij Vaals in de Nederlands-Limburgse gemeente Vaals.
Het beschermde gebied bestaat uit een aantal vakwerkhuizen aan de Rarenderstraat in de buurtschap Raren, even ten zuiden van het dorp Vaals. De westelijk begrenzing van het dorpsgezicht loopt op enige afstand van het Vijlenerbos. Aan de oostkant vormt het landgoed Vaalsbroek en een daarop aansluitende hoogstamboomgaard de begrenzing. De zuidelijke grens loopt langs de Meelenbroekerweg. De gaafheid van het ensemble en de ligging van de huizen in het Zuid-Limburgse Heuvelland is dermate uniek voor Nederland, dat het aangegeven gebied sinds 1969 krachtens artikel 20 van de Monumentenwet beschermd is.
Auteur:
Koning Boudewijntoren
De Koning Boudewijntoren of Boudewijntoren is een 50 meter hoge uitkijktoren, gelegen op het Belgische deel van de Vaalserberg in de nabijheid van het Drielandenpunt. De toren is bedoeld voor toeristen.
Bij de Vaalserberg staat iets naar het noorden ook de Wilhelminatoren en ligt het Labyrint Drielandenpunt. Ongeveer 50 meter verderop gaat de Gemmenicherspoortunnel door de Vaalserberg.
Auteur:
Pas van de Wolfhaag*
De grensovergang van Vaals naar Gemmenich (België) loopt via de Pas van de Wolfhaag. De helling is bijna twee kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. Maximaal is de stijging 8,2%.
Op de grensovergang zet de daling naar Gemmenich in, waar na een kilometer de klim naar de Vaalserberg begint.
Auteur:
Pas van de Wolfhaag, Rue de Vaals
De Pas van de Wolfhaag is de grens van Nederland en België tussen Gemmenich en Vaals. De pas ligt op een hoogte van 273 meter. Vanuit Gemmenich stijgt de weg met gemiddeld ruim 8% over een lengte van 1000 meter. Na de grenspassage volgt een heerlijke lange afdaling richting Vaals met op het eind nog even een vervelend knipje. Geniet van het fraaie uitzicht!
Auteur:
Epenerbaan
De Epenerbaan (de weg tussen Vaals en Epen), onderdeel van de Mergellandroute, werd in 2016 door de vakjury van een bekend autoverhuurbedrijf en Autoblog.nl uitgeroepen tot mooiste weg van Nederland vanwege het on-Nederlandse, heuvelachtige karakter van de weg. Je hebt er schitterende vergezichten en vooral op de fiets kun je daar bijzonder van genieten!
Auteur:
Taverne de Grenssteen
Taverne De Grenssteen, met haar nostalgisch douanedepot en geheime stokerij. In de jeneverstokerij tref je de tijden van weleer aan toen illegale stokerijen gewoon waren, zeker op en rondom het Drielandenpunt.
Het douanedepot geeft een deel van de smokkelhistorie weer. Je treft het bureau aan waar de douanier zijn administratie voerde en de in beslag genomen goederen zoals sterke drank en koffie.
In deze bijzondere ambiance heet Taverne de Grenssteen je van harte welkom.
Auteur:
Labyrint Drielandenpunt
Op het hoogste punt van Nederland, het Drielandenpunt in Vaals, bevindt zich Labyrint Drielandenpunt, waar je eindeloos kunt (ver)dwalen!
Sinds kort is het Labyrint Drielandenpunt voorzien van een geheel nieuw entreegebouw met vlinderdak en een spectaculair waterspeelplein!
In Taverne de Grenssteen, gelegen naast het labyrint, en op het terras is het genieten van een heerlijke kop koffie met Limburgse vlaai of bijvoorbeeld een pannenkoek.
Ook is er hier voor de kinderen een gratis toegankelijke speeltuin aanwezig.
Auteur:
Vaalserberg
De hoogste heuvel van Nederland reikt 322,5 meter boven NAP uit. Vlak bij dat hoogste punt ligt ook meteen het Drielandenpunt, waar Nederland, België én Duitsland aan elkaar
grenzen. De Vaalserberg is een echte attractie. Niet alleen vanwege het labyrint of de uitkijktorens, maar ook vanwege de wielerbeklimmingen en de vele wandelroutes waaruit je hier kunt kiezen.
De Vaalserberg lijkt qua begroeiing op een voortzetting van het Vijlenerbos: hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op de zachte bosgrond. Het rijke smokkelverleden
maakt de bossen op de Vaalserberg een beetje spannend…
Auteur:
Grafheuvels in het Vijlenerbos
Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders aan de kleine heuveltjes het Vijlenerbos… totdat je je bedenkt dat dit graven zijn tussen de 3500 en 5000 jaar oud! Onze vroege voorouders leefden toen al in deze bossen, lang voordat de Romeinen hier kwamen. Het zijn graven van de zogenaamde bandkeramiekers, de oudste boerencultuur van Europa.
Auteur:
Lourdesgrot Vaals
In de bossen van de Vaalserberg is, verscholen in het groen, een uniek pareltje te vinden. Het is wellicht één van de best bewaarde geheimen van Vaals. Bij de bosrand is namelijk een lourdesgrot gelegen. De Lourdesgrot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep. Het complex ligt op een hoogte van 289 meter boven AP en is daarmee waarschijnlijk het hoogst gelegen heiligdom van Nederland. Vandaag de dag worden hier nog steeds met regelmaat vieringen georganiseerd.
Auteur:
DRIELANDENPUNT
De Vaalserberg is een heuvel gelegen in de gemeente Vaals met een hoogte van 322,7 meter boven NAP. Het is hiermee het hoogste punt van Nederland op vast grondgebied.
Vlak bij de top van de berg ligt ook nog eens het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen.
Maar het was toch een vierlandenpunt?
Ja en nee. Nu grenzen hier Nederland, België en Duitsland aan elkaar. Vroeger lag hier echter nog een vierde land, het merkwaardige Moresnet.
Het ministaatje Moresnet, slechts 11 vierkante kilometer groot, ontstond hier in 1815 toen Nederland en Pruisen het maar niet eens konden worden over een zinkmijn. Omdat beide landen na de val van Napoleon het gebied opeisten, werd besloten om het gebied een status aparte te verlenen. Het neutrale landje kwam daarmee onder gezamenlijk bestuur van Nederland en Pruisen.
Toen België in 1830 onafhankelijk werd van Nederland, ontstond bij Vaals een vierlandenpunt. Bijna honderd jaar later, in 1919, werd het staatje opgeheven. Na de Eerste Wereldoorlog deed Duitsland afstand van Moresnet en werd het gebied onderdeel van België.
Auteur:
Wolfhaag
Wolfhaag is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Vaals . De buurtschap ligt op de zuidelijke helling van het Selzerbeekdal in de overgang naar het Plateau van Vijlen. Hoewel het slechts circa 160 inwoners telt, heeft het wel enige landelijke bekendheid, doordat het boven op de Eschberg ligt, beter bekend als de pas van Wolfhaag. Onder meer de wielerklassieker Amstel Gold Race neemt dit obstakel en doet daarbij Wolfhaag aan.
Auteur:
Chemin du Duc
Al enkele malen zat de Chemin du Duc als afdaling in het parcours van Hago Limburgs Mooiste. Maar dit keer gaan wij deze wat verwaarloosde weg in Gemmenich (België) omhoog. Een vaak steile klim over een smalle, autovrije weg. Na ongeveer een kilometer stampen bereik je de pas van Wolfhaag.
Auteur:
Gemmenicherweg
De Gemmenicherweg op 270m is een helling op de landsgrens België-Nederland die aangedaan wordt tijdens de Amstel-Goldrace.
Auteur:
Schutteberg
Bij Vaalsbroek ligt een vrij onbekende helling: De Schutteberg. De autoluwe weg door het groen loopt ongeveer 1000 meter in de richting van de Pas van Wolfhaag, maar buigt dan naar Links in de richting van Vaals en Vaalserberg. Vooral in het begin is de Schutteberg vrij steil: 8,5%. Naarmate je hoger komt vlakt de weg behoorlijk af.
Auteur:
Gemmenich
Helling in Gemmenich. Bekend uit de Amstel Gold Race.
Lengte: 900 m
Hoogteverschil: 58 m
Gem. percentage: 6.4 %
Max. percentage: 12 %
Auteur:
Drielandenpunt
Les Trois Bornes of het Drielandenpunt is de naam van het punt waar België, Nederland en Duitsland samenkomen, gelegen bij grenspaal 193 met daarop de 3 letters B, D en NL. Het punt ligt vlak bij de Boudewijntoren. Deze toren van 50 meter hoog torent koninklijk uit boven het lieflijke landschap. De lift met glazen wanden brengt u in enkele seconden naar een plateau vanwaar u een uniek uitzicht hebt over drie aangrenzende landen. Naast deze politieke bijzonderheid is dit punt ook het hoogste punt van Nederland. In de aanpalende bossen zijn diverse mooie wandelroutes aangelegd.
-Gebouwenerfgoed
-Monument
-Park en tuin
-Natuurerfgoed
-Panorama, belvedère, landschap
Auteur:
Natuurhotspot:
In weinig andere bossen is hulst zo aanwezig als op dit stuk van de wandeling. Het geeft dit stuk bos een bijzondere sfeer. De struiken of kleine bomen kunnen 10 m hoog worden. Hulst valt op dankzij het puntige blad én doordat hij in de winter groen blijft.
Auteur:
Wolfhaag
Lengte: 2.400 m.
Gem. stijging: 4 %
Max. stijging: 12 %
Cotacol: 148
Auteur:
Epenerbaan
De Epenerbaan is een lange weg door het hoog gelegen Vijlener Bos. Vanuit Epen klim je naar de Epenerbaan via de bekende helling de Camerig. Vanuit Vaals kies je de Eschberg. In de Rode Lus van Hago Limburgs Mooiste 2020 is deze laatste optie van toepassing. Met nog een kleine verrassing: de lange bocht aan het begin van de klim wordt afgekort door een zeer steil stuk dat langs het restaurant Lodge 7 loopt. Een korte beproeving van 18% . De wat mindere klimmers kiezen de ruime bocht die niet verder gaat dan 6%.
Auteur:
De Grafheuvel
Nabij het gehuchtje Raren in Vaals loopt een veldweg naar de Grafheuvel in het Vijlenerbos. Het is het verlengde van de Meelenbroekerweg die vanaf de Schutteberg richting Raren loopt. Er moet geklommen worden van 225 naar 295 meter.
Auteur:
Gemmenich
Gemmenich
Beklimmingscode van RouteYou :
- Lengte : 0.9 km
- Stijging : 54 m
- Gemiddelde hellingsgraad : 6 m / 100 m - 5.55 %
- Maximale hellingsgraad : 11.1 %
Auteur:
Epenerbaan
Epenerbaan
Beklimmingscode van RouteYou :
- Lengte : 1.79 km
- Stijging : 94 m
- Gemiddelde hellingsgraad : 5 m / 100 m - 4.77 %
- Maximale hellingsgraad : 9.76 %
Auteur:
You can add a comment or review this trail
Comments