Activity

Door Brabantse bossen en onvlaamse velden

Download

Trail photos

Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden

Author

Trail stats

Distance
8.15 mi
Elevation gain
486 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
486 ft
Max elevation
339 ft
TrailRank 
44
Min elevation
182 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 26 minutes
Time
2 hours 34 minutes
Coordinates
2342
Uploaded
October 10, 2020
Recorded
October 2020
Be the first to clap
Share

near Hamme-Mille, Wallonia (Belgique)

Viewed 535 times, downloaded 10 times

Trail photos

Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden Photo ofDoor Brabantse bossen en onvlaamse velden

Itinerary description

Net over de taalgrens in de buurt van het Leuvense bevindt zich het Meerdaalbos dat een uitgestrekt - naar Vlaamse begrippen althans - bos is in Brabant. Het bos is gevestigd op een plateau en is een populair wandelgebied. Reden genoeg voor mij om bij het vallen van de bladeren hier ook een wandeling te maken.

Net voorbij Oud-Heverlee ligt de Waalse deelgemeente Hamme-Mille wanneer je de taalgrens oversteekt. In tegenstelling tot de Brusselse rand zijn er hier geen communautaire problemen en is het rustig toeven in dit landelijk stukje Wallonië. Het dorpje is uitgerust met een fraaie kerk waar er meer dan voldoende parkeergelegenheid is. De eerste kilometers gaat het voornamelijk langs velden, trage wegen, holle wegen en kasseistroken. Misschien een beetje te veel verharde wegen naar mijn goesting, maar wel wegen die er erg rustig bijliggen. Het enige element dat de natuurrust iets of wat doorbreekt, zijn de dames en heren sportievelingen die bezig zijn aan een competitieve trailrun.

Het landschap ziet er fraai uit met velden die terug kaal staan nu in de zomer de meeste oogsten zijn binnengehaald. Eén uitzondering is een maïsveld dat volledig is uitgebloeid en waarschijnlijk binnen een aantal weken gerooid zal worden als wintervoorraad voor koeien op stal. Met dit herfstweer mag ik weer de gebruikelijke disclaimer bovenhalen dat er modderige stroken aanwezig zijn op deze wandeling. Zowel op de landelijke wegen als later in het bos. Bij het Meerdaalbos gaat het grotendeels langs brede dreven waar modder slechts spaarzaam aanwezig is, maar bij de kleinere paden zijn er toch drassige stroken bij.

Na ongeveer 4,5 kilometer ben ik aanbeland bij het Meerdaalbos en dit bos vormt de hoofdattractie van deze wandeling. De geschiedenis van dit woud gaat terug tot de Romeinen en zelfs het ijzeren tijdperk aangezien hier bewijzen zijn gevonden van agricultuur. Het woud is - samen met nabijgelegen Heverleebos - maar liefst 25 km² groot en populair bij hikers. Het parcours van deze wandeling is weliswaar niet biljartvlak, maar hellingen zijn nooit steil aangezien je hier over een plateau wandelt.

De dreven kennen een statige présence door de lange loofbomen die in rijen zijn aangeplant. Het bos is op deze herfstdag ook wat kleurrijker dan anders aangezien de gevallen bladeren het bos kleuren in rood en bruin. Ook mountainbikers komen hier aan hun trekken getuige hun grote aanwezigheid. Dit zorgt er wel voor dat sommige drassige stroken nog drassiger zijn aangezien ze in overvloed worden gebruikt door wandelaars én mountainbikers. Het bos is met een flauw herfstzonnetje een prachtig omgeving om in te wandelen, maar wordt door de repetitieve structuur van aangelegde loofbomen helaas wat monotoon. Het helpt ook niet dat de drukke Naamsesteenweg het bos in tweeën kapt.

Bij het laatste stuk gaat het opnieuw richting Hamme-Mille en bossen worden opnieuw ingeruild voor velden. Onderweg kom ik ook het kasteel van Valduc tegen dat in de 19de eeuw is gebouwd en daardoor nog relatief jong is. De omgeving waarin het kasteel zich bevindt is indrukwekkender dan het kasteel zelf. Na ongeveer 13 kilometer en 2,5 uur wandelen is deze middellange wandeling afgerond na een tochtje door de prachtige bossen van Meerdaal.

Hoewel het parcours door het Meerdaalbos vrij monotoon is, heb ik toch oprecht genoten van deze wandeling. Ze blinkt niet uit in variëteit, maar maakt dat goed met fraaie landschappen en een mooi herfstweertje dat je bijna verplicht om het bos in te stappen. Deze wandeling is een mooie gelegenheid als je nog niet in de buurt bent geweest van dit stukje Franstalig België.

Waypoints

PictographReligious site Altitude 417 ft
Photo ofChapelle Saint-Corneille Photo ofChapelle Saint-Corneille Photo ofChapelle Saint-Corneille

Chapelle Saint-Corneille

De geschiedenis van deze prachtige kapel gaat terug tot de 14e eeuw en is verbonden met het heerlijkheidsverleden van het dorp. In 1376 verenigde de eigenaar van de boerderij van Espinette, Jean Wakmann de Bierbeek, het lot van zijn zoon met dat van de dochter van ridder Guillaume de Wilre, eigenaar van een domein dat niet meer bestaat. Het echtpaar deed een schenking aan de kerk van Tourinnes ter gelegenheid van hun huwelijk. Het was Guillaume, de zoon van laatstgenoemde, die in 1460 de kapel Saint-Corneille liet bouwen, evenals een huis. Het gebouw wordt populair door de wonderen die worden toegeschreven aan Sint Cornelius, paus en martelaar die stierf in 253. Het werd ingeroepen tegen wat in de Middeleeuwen het "verouderde kwaad" werd genoemd, en tegenwoordig wordt geassocieerd met de huidige vormen van hysterie en epilepsie. Bovendien was de heilige ook de beschermer van de gehoornde beesten, die in overvloed aanwezig waren op deze landbouwgronden, en bij uitbreiding ook van huisdieren. De huidige portiek van de kapel werd in neoklassieke stijl opgetrokken door de pastoor en dateert van 1842. Het kleine schip in gotische stijl zou kunnen dateren uit de stichting van het heiligdom door Guillaume de Bierbeek. Sinds 1938 wordt er op de vierde zondag na Pasen een jaarlijkse processie georganiseerd. De ruiters komen er om hulde te brengen aan Sint Cornelius. Classificatie als monument en als site op 4 december 1989.

PictographPhoto Altitude 354 ft
Photo ofTotempaal met specht Photo ofTotempaal met specht

Totempaal met specht

PictographCar park Altitude 447 ft
Photo ofParking en rustplaats

Parking en rustplaats

PictographCastle Altitude 357 ft
Photo ofChateau Valduc Photo ofChateau Valduc Photo ofChateau Valduc

Chateau Valduc

Château Valduc is een kasteel in eclectische stijl gebouwd in 1870 door baron Paul de Cartier, achter zijn fabrieken, de toekomstige Ligot-fabrieken en aan de overkant van Duivelskeulstraet. Een privéstraat verbond zijn eigendom met de verhoogde weg die Brussel verbindt met Tervuren. Op 12 september 1876 verkocht Paul de Cartier het kasteel aan Emmanuel de Prelle de la Nieppe, eerste president van het Hof van Beroep van Brussel en zijn echtgenote, Charlotte de Haussy. Charlotte stierf op 1 oktober 1883 en Emmanuel op 10 april 1887. Op 1 juni 1893 nam een ​​van hun vier kinderen, Claire, echtgenote van Auguste van Maldeghem, eerste president van het Hof van Cassatie, de aandelen van haar broers en zussen over. In 1898 nam het kadaster de naam Valducveld over voor het land rond de Valduc. Auguste van Maldeghem stierf op 12 maart 1911 en pas op 19 maart 1918 verhuurde zijn weduwe het kasteel aan dokter Edmond Cordier, met een koopoptie die hij op 30 april 1921 ophief. Na de dood van Edmond bleef Marguerite tot 1958 in Le Valduc. Le Valduc was toen bijna verlaten. De straat waar het kasteel zich bevindt wordt op 2 december 1960 Avenue Docteur Edmond Cordier gedoopt. Op 9 april 1963 verkochten Marguerite en haar kinderen het kasteel en een perceel van bijna 31 hectare aan haar achterkleinzoon Jacques Dykmans en zijn vrouw Marguerite Michelet, die terugkeerden uit Belgisch Congo.

PictographReligious site Altitude 340 ft
Photo ofKerk Saint-Amand Photo ofKerk Saint-Amand

Kerk Saint-Amand

Comments

    You can or this trail