Dia 6: Refugi J M Blanc a Refugi Pla de la Font (circular al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en 7 dies)
near Espot, Catalunya (España)
Viewed 45 times, downloaded 0 times
Trail photos
Itinerary description
Sendero inserido en una ruta circular al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici realizado en 7 dias, entre el 4 i el 10 d'agost de 2024
Etapa 1: Refugi Gerdar - Refugi Amitges (alt 2360 mts)
Etapa 2: Refugi d'Amitges - Refugi de Restanca (alt 2003 mts)
Etapa 3: Refugi Restanca - Refugi del Ventosa i Calvell (alt 2210 mts)
Etapa 4: Refugi del Ventosa i Calvell - Estany Sant Maurici
Etapa 5: Espot (poble) - Refugi J M Blanc (alt 2315 mts)
Etapa 6: Refugi J M Blanc - Refugi del Pla de la Font (alt 2016 mts)
Etapa 7: Refugi del Pla de la Font - Refugi Gerdar (alt 1506 mts)
Tal como os anteriores, este trilho foi promovido e coordenado pelo Club Nacional de Montanhismo (CNM)e desenhado e orientado pelo nosso companheiro Joaquim Aguiar.
Etapa muito interessante, com passagem por um colo difícil e de grande altitude; aliás consideramos o colo mais difícil de todo o percurso (Coll de Fonguera ou Coll de la Valleta Seca, 2728 mts altitude)
Este dia tem paisagens muito variadas: alta montanha, longos vales, belos e extensos bosques, montanha de rocha granítica e rocha xistosa; etapa muito menos dominada pelos lagos.
Podemos dividir o percurso e 3 partes:
1ª parte: percurso de alta montanha com piso muito pedregoso, de progressão lenta, com troços muito exigentes e forte exposição solar
2ª parte: progressão através do longo vale do rio Escrita
3ª parte: subida de forte declive em montanha de rocha xistosa e passagens exigentes, protegidas por correntes metálicas.
Cerca de metade do caminho apresenta bastante sombra.
Encontramos, ao Km 14,1, uma nascente de água que nasce diretamente da rocha, uns metros a montante.
Distância: 15,6 Km
Desnivel positivo: 900 mts
Desnivel negativo: 1190 mts
Ponto mais alto: 2728 mts (Coll de Fonguera ou Coll de la Valleta Seca)
Ponto mais baixo: 1635 mts (vale do rio Escrita)
Pontos de Interesse:
Refúgio J. M. Blanc
Estany Tort de Peguera
Estany de la Cabanna
Estany Escondit
Collado de Foguera (Coll de la Valleta Seca) 2728 mts
Valle de la Valleta Seca
Refúgio Ernest Mallafré
El Encantat Petit
Vale do rio Escrita
Coll de Fogueruix
Refugi del Pla de la Font
Descrição do percurso:
Saimos do Refúgio JM Blanc e iremos contornar o Estany Tort de Peguera pelo norte e oeste. Iremos continuar direção oeste, seguindo o Caminho Carros de Foc durante o 1º km, altura em que mantemos o rumo oeste, contornando o Estany de la Cabanna por norte, enquanto que os carros de Foc viram para sul, contornando o Estany por leste e sul.
Iremos passar por mais alguns pequenos lagos, o último, Estany Escondit, antes de nos aproximar da Collada de Foguera. A subida é facil, por carreiro terra batida; a descida irá ser dificil e muito exigente.
Em nossa opinião, esta descida da Collado de Foguera (Coll de la Valleta Seca) é o troço mais exigente de todo o circuito, pois é efetuado em terreno exposto, com forte declive com piso escorregadio em terra solta e cascalheira fina. Mais abaixo aparecem caos de blocos e passagens de piso terroso consolidado que tornam a progressão mais fácil. Iremos ter nova descida, passando do lado esquerdo dos Montes Els Encantats e por volta do Km 6 (sensivelmente pelos 2200 mts de altitude) entramos em zona de bosque. Depois de passar o riu de Monestero, encontramos o Refúgio Ernest Mallafré, onde fizemos uma paragem para hidratar e comer algo.
No Refúgio, cruzamos com os Caminhos de Carros de Foc que tinham descido pelo vale de Monesterio, paralelo ao nosso, mais a Oeste e irão continuar para sudeste em direção ao Refúgio Amitges. Nós Iremos continuar direção leste, seguindo a GR 11, pelo Bosc del Mate, Vale do Riu Escrita por caminho largo em terra batida bem consolidado. À nossa direita podemos admirar o majestoso e belo El Encantat Petit (não esquecer que Els Encantats são a imagem mais emblemática do Parque)
Iremos seguir com a GR.11 durante 4,5 km, até um entroncamento com placa indicativa Refugi del Pla de la Font e Mirador de Fogueruix. Viramos então à esquerda, em direção ao Refúgio, iniciando uma subida com forte inclinação, seguindo agora com a GR.11-19, por caminho secundário, mais estreito, mas bom piso em terra batida. De inicio, simples e fácil, irá apresentar alguns ressaltos e passagens mais exigentes, protegidas por correntes, antes de atingir o Coll de Fogueruix.
Logo de seguida chegamos ao Refúgio del Pla de la Font e terminamos a nossa 6ª etapa.
Waypoints
Collada de Fonguera ou Valleta Seca (2728mts altitude)
Collada de Fonguera ou Valleta Seca (2728mts altitude) Subida piso fácil Descida difícil/muito difícil 3 Primeiras fotografias mostram a subida, ou seja a face sudeste as últimas três fotografias mostram a descida ou seja a face Nordeste
Refúgio Ernest Mallafré e Montanha els Encantats
Refúgio Ernest Mallafré Hasta la inauguración del refugio, en 1975, éste era el lugar donde vivían los encargados de abrir y cerrar las compuertas del lago de Sant Maurici. Siempre había alguien de guardia por si les llamaban desde la hidroeléctrica (HECSA). Ernest Mallafré Planella (1922-1946) fue un escalador y esquiador que murió, víctima de un alud en el valle de Peguera. Los Encantats son la imagen más emblemática del Parque y uno de los pocos lugares de los Pirineos donde no se puede subir andando, siempre será necesario acabar escalando. Por eso se recomienda subir siempre con una cuerda en la mochila.
El Encantat petit
Els primers escaladors que pujaren a l'Encantat Petit arribaren a la part superior de l'aresta NE des de l'estany Serull (per la part de darrera dels Encantats). El mes d'agost de 1911, Mn Jaume Oliveres va aconseguir una aventurada la ascensió en solitari, arribant a l'aresta des de la cara N. Un cop a dalt, veient com de difícil havia estat pujar tot sol per laresta, no es va veure en cor de tornar pel mateix camí i va voler baixar per la cara N, recte avall. Quan es va adonar que encara era més difícil per aquí, va haver de tornar a pujar al cim i tornar (ara sí) desgrimpant el camí de pujada. Podem llegir la descripció d'aquesta escalada al número 211 (d'agost de 1912) del butlletí del CEC, en el capitol segon de la descripció que en feu de les seves "Dugues ascensions als Encantats". Ell pensava que potser seria el primer en arribar al cim, però un cop a dalt trobà les targetes de tres ascensions precedents: totes fetes per francesos i amb l'ajuda dels guies de muntanya professionals. Com ja havia comentat el mateix Jaume Oliveres després de l'ascensió a l'Encantat Gran: "Això em fa creure que alguns s'emporten la gloria d'haver fet una ascensió, quan aquesta gloria correspon exclusivament als guies que els hi pugen." La primera ascensió registrada era de Henri Brulle i el comte René d'Astorg, amb l'ajuda de Germain Castagné (membre de la nissaga dels Passet, guies de Gavarnie), el 25 de juliol de 1902. En Bernard Salles no va participar en aquesta primera ascensió, encara que va pujar fins al cim als seguents conqueridors: el Vescomte d'Ussel (el 1905) i Pierre Harlé, Henri Motas d'Hestreux i Pierre de Joinville (l'any 1910). Henri Brulle (potser enfront d'aquestes dues roques, abans d'aventurar-se a fer aquesta primera ascensió...) va dir la celebre frase «qui no coneix els Encantats, no sap que són els Pirineus». Jaume Oliveres: "Dugues ascensions als Encantats: Pic oriental" descripció de l'ascensió de Mn. Jaume Oliveres a l'Encantat Petit, l'agost de 1911. Fonte: parcsnaturals.gencat.cat
Comments (7)
You can add a comment or review this trail
Espectacular recorregut 👏👏👏👍👍👍
Fantástica e bela rota circular desde o Refúgio Josep Maria Blanc até ao Parque Nacional Aigüestortes e Estany de Sant Maurici.
Parabéns e obrigado pela partilha 👌
Bonita y exigente ruta con buenas vistas para disfrutar del aire puro. Un abrazo montañero
Una preciosa ruta con un excelente reportaje fotográfico, gracias por compartirla.
¡Amigo! No puedo dejar de alucinar con tu ruta del Día 6 por el Parc Nacional d'Aigüestortes. Las fotos son espectaculares; cada rincón que capturas parece sacado de un cuento. La transición del Refugi J M Blanc al Refugi Pla de la Font es simplemente impresionante. Me encanta cómo logras transmitir la esencia de la montaña y el aire puro que se respira. Tu pasión por la naturaleza brilla en cada imagen y detalle. ¡Sin duda, un lugar que hay que visitar! Espero que sigas disfrutando de estas aventuras. ¡Nos vemos pronto para compartir experiencias!
Fantástica sexta etapa, aunque difícil, preciosa. Los bosques de abetos impresionantes. Un abrazo.
Aigues Tortes terreno de gran belleza.
A disfrutar mucho amigo.