Activity

De Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad ****

Download

Trail photos

Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad **** Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad **** Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad ****

Author

Trail stats

Distance
6.44 mi
Elevation gain
92 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
92 ft
Max elevation
258 ft
TrailRank 
60
Min elevation
57 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 9 minutes
Time
3 hours 45 minutes
Coordinates
1738
Uploaded
June 11, 2022
Recorded
June 2022
Be the first to clap
Share

near De Valk, Gelderland (Nederland)

Viewed 238 times, downloaded 12 times

Trail photos

Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad **** Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad **** Photo ofDe Valk, Lunteren , Wekeromse Zand, Klompenpad Valkschepad ****

Itinerary description

Een route die grotendeels over het Werkeromse Zand loopt en daarnaast nog over enkele particuliere terreinen.

Route
Om bij het Werkeromse Zand te komen loop je de eerste 900 meter over een verharde weg. Aan het eind van de route loop je ook nog weer 200 meter over dezelfde weg om weer bij de parkeerplaats te komen. Op de rest van de route kom je ook nog een klein stukje verhard van 150 meter tegen. Totaal maakt verhard minder dan 10% van de totale route uit, en dat is erg weinig voor een kloppenpad. De rest van de route is onverhard een het aandeel smalle kronkelende paadjes is ruimschoots vertegenwoordigd. Qua route was het echt genieten.

Rust
Behalve een paar wandelaars en mountainbikers was het erg rustig. Ik moet er wel bij vermelden dat ik om 05:15 ben begonnen met de wandeling. Ik denk dat wanneer je later gaat wandelen het een stuk drukker zal zijn ook omdat er dicht in de buurt een vakantiepark en camping zit.

Omgeving
De omgeving is mooi en afwisselend. Je loopt door bos, langs akkers, over een zandverstuiving en langs en door weilanden. 1 puntje wat minder is dat er hoogspanningsmasten in het gebied staan. Je loopt er ook een klein stukje evenwijdig aan, maar de rest van de route is zo mooi dat je dit op de koop toeneemt.

Bezienswaardigheden
Als eerste kom je langs een observatiehut. Als je hier vroeg bent en met een beetje geduld en geluk kunt je vanuit de houten post moeflons, reeën, vossen of dassen zien. Je moet alleen even van het pad af. Helaas had ik dat geluk vanochtend niet. Ook staan er op een aantal plekken verrekijkers. Hier kun je inkijken en krijg je informatie over een object of de omgeving. Ook kom je langs een gereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd.

Conclusie
Dit is een erg mooie route, die afwisselend is en er is genoeg te zien.

Route: 9
Omgeving: 8,5
Rust: 8,5
Bezienswaardigheden: 8
Eindoordeel: ****

*=gewoon **=redelijk ***=mooi ****=erg mooi *****=uitzonderlijk mooi

LET OP!!!
Gedeelten van de route zijn paticulier bezit. Hier is het niet toegestaan om met de hond, ook niet aangelijnd, te wandelen. Doe dit dan ook niet. Het zou jammer zijn als de eigenaar de toestemming intrekt en hierdoor de route niet meer gewandeld kan worden.

Waypoints

Photo ofInfobord Valkschepad

Infobord Valkschepad

Photo ofHerdenkingsmonument

Herdenkingsmonument

Op zondag 17 september 1944 stortte aan de Vijfsprongweg een Amerikaans vliegtuig neer, een P-47 D Thunderbolt. Op deze plek staat een monument dat herinnert aan Robert Greene, de Amerikaanse piloot. Met zijn eenheid ondersteunde hij vanuit het Engelse Raydon de Operatie Market Garden, met als doel Duits luchtdoelgeschut in de omgeving van Wekerom uit te schakelen, zodat Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen ongehinderd konden overvliegen om belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren te veroveren. Echter, Greenes vliegtuig vloog in brand en stortte neer. Robert Greene sneuvelde voor onze vrijheid. Op 17 september 2001 is dit gedenkteken onthuld in aanwezigheid van zijn zuster Letitia Greene.

Photo ofInfobord Wekeromse Zand

Infobord Wekeromse Zand

PictographPhoto Altitude 184 ft
Photo ofWildobservatiehut Photo ofWildobservatiehut

Wildobservatiehut

In het Wekeromse Zand staat een vrij toegankelijke wildobservatiepost. Met een beetje geduld en geluk kunt je vanuit de houten post moeflons, reeën, vossen of dassen zien.

PictographPhoto Altitude 161 ft
Photo ofOnderweg

Onderweg

PictographPhoto Altitude 165 ft
Photo ofZandverstuiving Wekerense Zand Photo ofZandverstuiving Wekerense Zand Photo ofZandverstuiving Wekerense Zand

Zandverstuiving Wekerense Zand

Het Wekeromse Zand behoort tot de laatste, actief stuivende zandgebieden van Noordwest-Europa. In het verleden legde men wallen aan om het stuifzand tegen te gaan. Nu er nog maar weinig actief stuifzand is, probeert men het oppervlak open zand juist wat te vergroten. Allerlei vuurstenen werktuigen die in deze omgeving zijn gevonden, laten zien dat de geschiedenis van de menselijke bewoning van deze vlakte duizenden jaren terug gaat. Rondtrekkende jagers-verzamelaars hebben deze werktuigen in het zand achtergelaten. De werktuigen laten zien dat ze zich bezig hielden met de jacht en de verwerking van voedsel. Verschillende dieren komen in dit zandgebied voor, zoals de zandhagedis. Het mannetje van de zandhagedis met zijn felgroene flanken is een opvallende verschijning als hij zich opwarmt in de zon. De boomvalk op de voorkant van de folder is een kleine valk van 30 à 35 cm. Hij jaagt hier op kleine zangvogels en grote insecten zoals libellen.

PictographPhoto Altitude 188 ft
Photo ofOnderweg

Onderweg

PictographPicnic Altitude 179 ft

Picknick

PictographPhoto Altitude 188 ft
Photo ofHeidekoe Photo ofHeidekoe

Heidekoe

De heidekoe was bijna helemaal uit het landschap verdwenen. Geldersch Landschap en Kasteelen heeft met heidekoeien uit Denemarken een succesvol fokprogramma opgezet om de dieren terug te brengen in Nederland. De heidekoe is een kleine bonte koe, met kleine hoorns. De dieren zijn in staat te overleven in gebieden waar voedsel karig is, zoals in schrale heidegebieden. In dit geval houden de koeien de onderbegroeiing in toom. De heidekoeien grazen het hele jaar op de heide maar in de winter worden ze bijgevoerd met kuilgras.

PictographPhoto Altitude 188 ft
Photo ofOnderweg

Onderweg

Photo ofNog 1700 meter naar het middelpunt van Nederland De Goudsberg

Nog 1700 meter naar het middelpunt van Nederland De Goudsberg

PictographPhoto Altitude 223 ft
Photo ofOnderweg

Onderweg

PictographPhoto Altitude 209 ft
Photo ofVingerhoedskruid Photo ofVingerhoedskruid Photo ofVingerhoedskruid

Vingerhoedskruid

PictographPhoto Altitude 190 ft
Photo ofOnderweg

Onderweg

Photo ofInfoborden over Celtic fields Photo ofInfoborden over Celtic fields

Infoborden over Celtic fields

Photo ofInfobord over  boerderijen uit de ijzertijd

Infobord over boerderijen uit de ijzertijd

PictographPhoto Altitude 177 ft
Photo ofgereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd Photo ofgereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd Photo ofgereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd

gereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd

PictographPhoto Altitude 182 ft
Photo ofCeltic field

Celtic field

Aanvankelijk dacht men dat de kleine akkertjes iets te maken hadden met de Kelten, maar dat bleek niet juist: het gaat om een Germaans landbouwsysteem. Deze vierkante of rechthoekige akkertjes stammen uit de ijzertijd. Om de kleine akkers lagen lage walletjes, deze zijn tot de dag van vandaag zichtbaar op de hoogtekaart. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft een reconstructie van een aantal celtic fields gemaakt. In de gemeente Ede liggen meerdere van deze akkertjes.

PictographPhoto Altitude 223 ft
Photo ofRoute onderweg Photo ofRoute onderweg

Route onderweg

Dit maakt klompenpaden zo uniek. Paar bielzen over een sloot en overstapjes en dan verder lopen over particulier terrein

Comments

    You can or this trail