De les Serretes a la Bassa de les Oronetes.
near Masía de Flors, Valencia (España)
Viewed 21 times, downloaded 0 times
Trail photos
Itinerary description
Seguirem el pas a la dreta uns metres per trencar de seguida a l’esquerra pel vell camí que, entre el pinar, ens portarà a una pista que ve des del camí de les Llomes a buscar la rambla. Només la seguim uns metres que retrobem la senda per la què seguirem fins a trobar una pista ampla que corre per la vora de la rambla, just al punt on el vell camí de Costur travessava la rambla per a pujar cap a Costur pel barranc del Savinar. Una paleta ens informa que per ací es va traçar el Sender del Patrimoni de Costur 3 (https://www.dropbox.com/scl/fo/814fvbasicl6migcq7p2x/AFyUHVYKft5-11fV9xqpg4Q?e=1&preview=pdf+senders+locals+130102.pdf&rlkey=qv6fveiizpqk9q61s9ne359yq).
Fem la volta del barranc del Savinar amb la rambla i deixem a la dreta l’ullal de la Marmosa (https://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=3084) , i passat el barranc del Castellar, el pla de la Marmosa i el cingle del Pardalero on acaba el terme de Moró i comença el de Vilafamés.
Passem la font del Comte, l'únic punt d'aigua de tot el camí, a banda dels ullals que neixen a la rambla després de fortes pluges.
Fem una nova volta, la dels Villomos (https://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=5860) on, quan plou, ix l'ullal homònim i enfilem cap a la Miloqueta. Un poc més avant a la nostra esquerra mou la senda per on continua el Sender del Patrimoni 3, que per la Txurumbela i el pla de la Bassa Roja puja a Costur marcat per l'associació cultural la Fontanella de Costur (http://aclafontanelladecostur.blogspot.com/).
Abans d'arribar a una nova volta, la de la Penya (on es troba una xicoteta escola d'escalada), eixim de la rambla per la dreta i enfilem el camí de la Miloqueta que puja cap als alts de la Miloqueta.
El camí mou per un pinar jove, que creix amb força després dels incendis patits fa no tants anys. La senda està molt marcada per les motos que passen però per eixa mateixa raó hi ha prou pedra solta que fa de mal caminar. Deixem arrere els pins i enfilem una zona de matolls que ocupen els antics bancals cap a la par alta de la Miloqueta. Quan arribem a dalt, al punt on coincideix amb el Pas de la Font del Conde, que seguirem ara. Ací el camí gira cap al nord i planeja prop del cim del Morral baixant cap a un collet on es troba el Corral Cremat.
Continuem senda per tota la Lloma, amb unes vistes magnífiques cap a la rambla, Costur, Les Useres i Penyagolosa al fons. Arribem finalment als masos de la Rabosa i eixim a la carretera de Vilafamés a Costur just davant la Bassa de les Oronetes per on passa el GR-33. Arribem a la capelleta i a la bassa, ara quasi aterrada.
A la Bassa de les Oronetes travessa la carretera de Costur i la seguim un tros desviant-nos pels masos de la Bassa de les Oronetes que s'allarguen a banda i banda del camí del mas de Polinari i continuem per pista fins que arribem a un punt on la pista gira a llevant i continua planera
Ací abandonem la pista i seguim una senda que baixa cap al mas d'Avall, al principi desfeta per una moderna pista que entra a un bancal. Baixem per la vella senda, molt malmesa per les motos i passem per la vora d'alguns bancals treballats.
Passem per la vora del mas Gran, ara per pista, i just ací es troba un magnífic exemplar d'olivera mil·lenària. Continuem un poc més i a l’arribar a un ample coll on hi ha una bassa i un nou piló de Sant Antoni continuem recte per una senda que puja pel pinaret que cobreix l'ombria de les Llomes.
Arribem a les Llomes on la roca que aflora impedeix el creixement de la vegetació. Només trobem margalló, romer i alguns ullastres i llentiscles. Continuem per una senda que travessa les Llomes, ja dins del terme de Moró. Estem al Pi de les Llomes on puja una pista traçada per damunt el vell camí, per a accedir als pocs bancals d'ametlers encara treballats.
Caldrà seguir recte la pista traçada sobre el Pas Real, però als pocs metres l’abandonarem per trencar a la dreta per un entrador, que aprofita el traçat de la senda de les Llomes.
L’entrador dóna accés a tota una sèrie de bancals treballats, i mor finalment a un voltat per una tanca. Hem de travessar dos porteres per trobar la continuació de la senda. Ens trobem a la part alta de les Llomes i a l’esquerra queda el barranc de les Llomes que davalla cap al mas de Grangel, on hi ha una ramaderia de bous braus que pasturen fins a dalt de les Llomes.
La senda continua per dalt les llomes fins que arriba al cim de la darrera lloma. Ací mor l’antiga senda a un lloc on queden parapets de la Guerra Civil, que miren cap a la rambla de la Viuda que corre al fons. Des d’ací comença el llarg descens que ens portarà, després de travessar el barranc de les Llomes, al corral de Penya, on retrobem alguns bancals treballats i una pista que hi entra, traçada sobre l’antic camí de Costur.
Seguim pel camí de Costur fins que eixim a la pista que enllaça la rambla amb el camí de les Llomes per les Serretes. La seguirem ara a l’esquerra (hem passat per la dreta a pocs metres d’ací a l’anada) fins que arribem al camí de les Llomes (que baixa des del Pi de les Llomes). Seguirem ara l’asfalt a la dreta un poc més de mig quilòmetre, mentre planeja entre els bancals de garroferes, ametlers i oliveres, fins que retrobem el camí de les Serretes des d’on hem començat a caminar.
Waypoints
rambla de la Viuda
Afluent, per l’esquerra, del Millars, format per la unió de la rambla Carbonera (que davalla d’Ares del Maestrat) i del riu de Montlleó (procedent de Puertomingalvo, a Aragó), al pla dels Ivarsos, on es troben els termes de les Useres, Culla i la Serra d’en Galceran (https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/des-dels-hostals-al-forc-de-les-crebades-129188179#wp-129188183). Engrava al riu de Millars al terme d’Almassora. La seva conca hidrogràfica és molt àmplia (1.510 km²), discorrent en direcció nord-sud a través de la part interior de les serralades litorals de la província de Castelló. Abasta les comarques de l'Alt Maestrat, l'Alcalatén i la Plana Alta. Excepte a les avingudes extremes, llargs trams romanen secs, fins i tot durant molts anys. Per contra, altres mantenen durant setmanes modestos fluxos de base per la descàrrega de petits aqüífers carbonatats. Per tant, la Rambla de la Vídua també registra alguns trets locals – geomorfològics i hidrològics – de tipus càrstic. Aquests cabals de base –més o menys sostinguts en el temps– eren un valuós recurs per a la mòlta d'algun molí hidràulic. De fet cal una precipitació major als 65 mm en en un període curt de temps per a què la rambla porte aigua. L’embassament de Maria Cristina recull l’aigua de la rambla de la Viuda i funciona com a punt de recàrrega de l’aqüífer de la Plana i per a regar part del terme de Castelló, especialment Benadressa.
Font del Conde
Queda a la nostra dreta pujant. És l'únic punt d'aigua segur de tota la contornada.
Volta dels Villomos
L'ullal dels Villomos ix de l'altre costat de la Volta quan plou
Pas de la Font del Conde a la Bassa de les Oronetes
Esquerra. Dreta (tram brut de 200 mts) va al Pla de la Marmosa
La Bassa de les Oronetes i GR33
Es tracta d’un bassot que recull l’aigua de pluja situat a la part més alta de la carretera de Vilafamés a Costur, i punt de pas també al Pas Real del Frontó al Tossal del Segall. Hi havia una xicoteta capella a Sant Antoni que s’ha fet més gran amb un porxet i uns banquets al davant. Els veïns masos de la Bassa de les Oronetes els solien anomenar el Poblet doncs hi havia escola, taverna i tenda. GR-33 El sender GR-33 o sender de la Lluna Plena és el sender de gran recorregut que comunica la mar (Castelló de la Plana) amb l'interior, tot travessant la província d'est a oest fins connectar en Sant Joan de Penyagolosa amb el GR-7 que travessa la província de nord a Sud de camí entre els Pirineus i Tarifa. El sender GR-33 no és ben bé un sender, ja que no hi havia cap ruta que connectara de manera directa l'interior amb la mar; és una suma de senders i camins de ferradura que la gent utilitzava per comunicar els pobles, els masos i els llogarets entre ells. El nom de sender de la Lluna Plena té l'origen en el fet que , des de fa molts anys la primera part del recorregut; Castelló a Les Useres, es realitza durant la nit, i per tal de poder distingir el camí es fa sempre el primer divendres amb lluna plena de l'any. La segon part del recorregut està traçat sobre el camí que cada any els pelegrins de les Useres usen per a pujar a Sant Joan de Penyagolosa. A més, més recentment s'aprofita el sender per fer la marato i mitja, la carrera que uneix Castelló amb Penyagolosa seguint el traçat del sender. (https://senders.femecv.com/va/sendero/ver/gr-33)
Recte Pas del Frontó
Abandonem el GR-33
Sant Antoni del mas d'Avall
Capella situada en un colladet on s’encreuen un seguit de camins tradicionals, a la vora del Mas d’Avall. La capella original es va restaurar i ampliar el 2003 recuperant-se la festa de Sant Antoni per part dels descendents dels veïns del mas, que inclou missa i repartiment de rotllos. Esquerra camí del mas d'Avall. Dreta camí de la Marmosa. Seguim recte.
Pi de les Llomes
i Bassa. Esquerra camí de les Llomes. Seguim recte i als 100 metres dreta senda de les Llomes.
You can add a comment or review this trail
Comments