Activity

De heuvels langs de Molignée (originele wandelingen)

Download

Trail photos

Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen) Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen) Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen)

Author

Trail stats

Distance
10.2 mi
Elevation gain
1,493 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
1,493 ft
Max elevation
839 ft
TrailRank 
81 5
Min elevation
325 ft
Trail type
Loop
Moving time
3 hours 6 minutes
Time
3 hours 20 minutes
Coordinates
2792
Uploaded
November 7, 2020
Recorded
November 2020
  • Rating

  •   5 1 review

near Haut-le-Wastia, Wallonia (Belgique)

Viewed 3120 times, downloaded 110 times

Trail photos

Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen) Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen) Photo ofDe heuvels langs de Molignée (originele wandelingen)

Itinerary description

Een jaartje geleden was ik in Ahnée waar ik een wandeling deed rondom het uitkijkpunt Les Sept Meuses waar je de Maas zeven bochten ziet maken als je (heel erg) scherpe ogen hebt. Deze wandeling bewijst echter dat deze regio ook over andere troeven beschikt. Met een kalkgrasheuvel, oude ruïnes, weidse landschappen en een passage door een prachtige vallei bestaat deze wandeling uit een goed gevuld programma.

Het dorpje Haut-le-Wastia is het vertrekpunt van deze route waar vlakbij de kerk een uitgebreid plein, Place de Français, is waar je kan parkeren. Haut-le-Wastia heeft zijn naam niet gestolen en dus begint de wandeling van hoog maar gaat het de eerste kilometers naar beneden. Na 1,4 kilometer tref je een verlaten spoorweg aan die niet meer gebruikt wordt. Je kan er nog wel met draisines, zeg maar een soort spoorwegfiets, op sporen, maar treinverkeer moet je hier dus niet verwachten. Vervolgens volg je het fietspad gedurende enkele honderden meters en steek je de Molignée over.

Nu volgt er de steilste klim van de dag en gaat het ruim honderd meter naar omhoog via bos en velden. Als je een beetje vermoeid bent, is dat niet erg want dit was het zwaarste gedeelte van de wandeling. Als beloning wacht er een mooi panorama over de vallei die je zojuist hebt bedwongen. Er is een korte passage door het dorpje Salet en daarna volgen er een aantal kilometers door het bos. Deze boswegen zijn goed begaanbaar, maar wel kapotgereden door terreinwagens waar de bandensporen zijn weggeëbd in kleine modderpoelen. Het is raadzaam om hier de zijdes van de weg op te zoeken om zo het modderige middengedeelte te vermijden.

Het bosdecor wordt onderweg één keer onderbroken voor een groene buurt waar je voornamelijk weilanden ziet met mooie vergezichten. Na bijna acht kilometer wordt er een kleine lus gemaakt in het natuurreservaat La Montagne. Je kan dit overslaan, maar dan sla je wel het mooiste gedeelte van de wandeling over. Er wordt namelijk een korte, maar erg leuke passage gedaan door het kalkgrasland van dit natuurreservaat. De oorspronkelijke route gaat door een dennenbos, maar dit pad is in onbruik geraakt en absoluut niet meer terug te vinden. Het meest verstandige is om de bosrand op te zoeken waar je wel een graspad vindt en dan volg je dit graspad verder.

Dit is kalkgrasland en je mag dus ook rotsen uit kalksteen verwachten en een aantal kleinere putten. De kleine lus in dit natuurreservaat is erg snel gemaakt, maar het loont absoluut de moeite om even halt te houden bij een bankje met een prachtig panorama over het dorpje Sosoye. Er zijn hier geen bomen die het uitzicht hinderen en zodoende krijg je een onverstoord uitzicht over Sosoye, één van de mooiste dorpjes in Wallonië. Daarna gaat het verder richting het gehuchtje Foy, maar voor het zover is krijg je prachtige weidse landschappen te zien over velden en weilanden. Het uitzicht op een zonnige herfstdag met heldere hemel is adembenemend.

Na de passage in Foy gaat het terug naar beneden via een kronkelend bospad. De Molignée wordt voor een tweede keer overgestoken en dan gaat het naar de oude ruïnes van Montaigle. De ruïnes bevinden zich niet op de route, maar ook vanop afstand maken de grootse ruïnes een imponerende indruk. Daarna volgt er opnieuw een - figuurlijk - hoogtepunt want de wandeling zoekt een prachtige vallei op. Dit pad is enkel toegankelijk voor wandelaars en wordt gebarricadeerd door een draaimolentje. Dat hield echter twee dissidente mountainbikers niet tegen om ook hier te komen fietsen...

Het bos is erg mooi en de overijverige herfstzon heeft geen schijn van kans om haar zonnestralen hier te laten schijnen. Daarvoor is het bladerdak nog steeds te dik ondanks de herfstperiode. Het kleine bospaadje gaat langzaam naar omhoog en het is een plezier om op dit pad te wandelen. Aan alle mooie liedjes komt een einde, maar aan deze tophit komt het einde toch wel erg abrupt. Er volgt namelijk een gedeelte van anderhalf kilometer over verharde wegen. Dit zijn de meest saaie kilometers van dit parcours en er valt nagenoeg niks te beleven op dit doodse stuk. Het is echter een noodzakelijk kwaad om naar het bos te trekken in het slotstuk.

In het kleine stukje door het bos gaat het langzaam naar omhoog en trek je terug richting Haut-le-Wastia. Langzaam krijg je terug mooie vergezichten te zien over de regio bij het nemen van elke meter omhoog. In het dorpje zelf is er nog een kleine oversteek door twee weides dat fungeert als binnendoor naar de kerk. Na ruim zestien kilometer is de wandeling afgerond.

Net wanneer ik dacht hier te maken te hebben met een erg leuke wandeling werd ik geconfronteerd met de doodse kilometers na de vallei van de Flavion. Dit doet toch afbreuk aan de kwaliteit van deze wandeling die nochtans over mooie troeven beschikt met de passage door het kalkgrasland en de schilderachtige vallei van de Flavion. Toch een leuke wandeling, maar wel ééntje met duidelijke gebreken.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 529 ft
Photo ofDraisines van Molignée Photo ofDraisines van Molignée

Draisines van Molignée

Fiets in je eigen tempo op de oude spoorweg die door de beeldschone vallei van de Molignée slingert. Bron http://www.draisines.online/4/

PictographBridge Altitude 500 ft
Photo ofBrug over Molignéé Photo ofBrug over Molignéé Photo ofBrug over Molignéé

Brug over Molignéé

De Molignée is een linkerzijrivier van de Maas met een lengte van 22 kilometer. De rivier ontspringt te Stave in de provincie Namen en mondt bij Anhée in de Maas uit.[1] Het dal van de Molignée is landschappelijk aantrekkelijk en herbergt een aantal kastelen en abdijen. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Molign%C3%A9e

PictographPanorama Altitude 827 ft
Photo ofPanorama over de vallei van Molignée

Panorama over de vallei van Molignée

PictographReligious site Altitude 832 ft
Photo ofKerk van Salet

Kerk van Salet

Een oude romaanse kerk in het dorpje Salet.

PictographPanorama Altitude 868 ft
Photo ofPanorama over velden

Panorama over velden

PictographReligious site Altitude 875 ft
Photo ofKapel Notre Dame de Lourdes Photo ofKapel Notre Dame de Lourdes

Kapel Notre Dame de Lourdes

PictographWaypoint Altitude 798 ft
Photo ofRéserve Naturelle Domaniale de Sosoye 'La Montagne' Photo ofRéserve Naturelle Domaniale de Sosoye 'La Montagne'

Réserve Naturelle Domaniale de Sosoye 'La Montagne'

De 'Montagne de Sosoye' is gelegen aan de linkerkant van de vallei van de Molignée, stroomafwaarts van de abdij van Maredsous. Deze heuvel domineert het zeer pittoreske dorpje Sosoye en is een van de juwelen van ons natuurlijk erfgoed. De berg van Sosoye gaf ook zijn naam aan de inwoners van het dorp, bijgenaamd "Het bergvolk". De vegetatie, absoluut opmerkelijk, omvat associaties van kalksteenhellingen met muurpeper (Sedum spp.) Je vindt er eveneens trilharen melica (Melica ciliata), xerische tot bolvormige gazons (Globularia bisnagarica) en bergpeterselie (Seseli libanotis), mesofiele gazons met rechtopstaande brome (Bromus erectus) en brachypode (Brachypodium pinatum). Het is zeer rijk aan orchideeën, thermofiele zomen met gif-temmen (Vincetoxicum hirundinaria), een calcicole eikenbos en een esdoornbos van ravijn met scolopendrium (Asplenium scolopendrium). Het botanische belang wordt onderstreept door de aanwezigheid van veel zeldzame planten in België. Ook de entomofauna is uitzonderlijk divers (met name Lepidoptera, Orthoptera en Hymenoptera). Het beheer door het maaien en verwijderen van kalksteengazons is meermaals uitgevoerd onder auspiciën van de Cercles des Naturalistes de Belgique, maatregelen die nog steeds relevant zijn sinds de status van nationaal natuurreservaat. Bron: http://www.beauxvillages.be/a-faire/nature-paysages/montagne-de-sosoye-site-classe.htm?lng=fr

PictographWaypoint Altitude 806 ft
Photo ofBerg van Sosoye Photo ofBerg van Sosoye Photo ofBerg van Sosoye

Berg van Sosoye

PictographPanorama Altitude 799 ft
Photo ofUitzicht over Sosoye Photo ofUitzicht over Sosoye Photo ofUitzicht over Sosoye

Uitzicht over Sosoye

Sosoye (Waals: Sôzoye, letterlijke betekenis: Dorp der wilgen) is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Anhée. Sosoye ligt in de vallei van de Molignée in de provincie Namen en telt ongeveer 150 inwoners. Voor 1940 had Sosoye een brouwerij, een kapper, een tonnenmaker, een winkeltje, een treinstation een dorpsschool en een gemeentehuis. Tegenwoordig blijft hiervan slechts één restaurant over. Het dorpje bevat echter talloze gîtes waar men vakanties kan doorbrengen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Sosoye zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1764, de oude graanschuur uit 1646 en de rots van Sosoye, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over het dorp en de vallei. Het dorp is opgenomen in de lijst van de mooiste plaatsjes in Wallonië (Les Plus Beaux Villages de Wallonie). Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sosoye

PictographPanorama Altitude 815 ft
Photo ofPanorama

Panorama

PictographBridge Altitude 584 ft
Photo ofBrug over Molignée Photo ofBrug over Molignée

Brug over Molignée

PictographCastle Altitude 611 ft
Photo ofRuïnes van Montaigle Photo ofRuïnes van Montaigle Photo ofRuïnes van Montaigle

Ruïnes van Montaigle

De ruïnes van het kasteel van Montaigle bevinden zich te Falaën, een deelgemeente van de Belgische gemeente Onhaye. In Montaigle, in het schilderachtige dal van de Molignée, werden sporen van menselijke aanwezigheid gevonden van minstens 7000 v.Chr. Tussen 250 en 400 na Chr. was de 160 m hoge rots een schuilplaats (oppidum) voor de Gallo-Romeinse bevolking. Op deze plaats liet Gilles de Berlaymont een versterkte residentie bouwen. In 1298 werd deze verkocht aan Gwijde van Dampierre. Vervolgens werd diens zoon en opvolger Gwijde van Namen de eigenaar. Hij liet er in 1309 een burcht optrekken. Tijdens alle militaire conflicten in de Middeleeuwen en daarna schaarden de burchtheren van Montaigle zich achter Bouvignes. Het jaar 1554 zou fataal worden: bij het naderen van het Franse leger van koning Hendrik II kreeg het garnizoen van Montaigle de opdracht zich terug te trekken. De verlaten burcht werd door de Fransen geplunderd en in brand gestoken. In 1965 werd de Belgische overheid eigenaar van het romantische ruïneveld. Het wordt nu onderhouden en uitgebaat door de vereniging "Les Amis de Montaigle". Het kan in de zomermaanden juli en augustus elke dag bezocht worden. In 2010 werd Kasteel van Montaigle gebruikt als locatie voor de special: Anubis - De Terugkeer van Sibuna. Tijdens een belegering van de burcht stond Montaigle op het punt zich over te geven. De aanvoerder van de belegeraars stelde zijn voorwaarden: de burchtheer moest zich overgeven en zou de volgende morgen opgehangen worden, maar de kasteelvrouwe zou ongehinderd de vesting mogen verlaten en slechts haar meest kostbare bezit meenemen. Toen zij verscheen, zag iedereen dat zij een zware bundel takkenbossen op de schouder meedroeg. Eenmaal uit het zicht van de vijand … kwam haar man tevoorschijn uit de takken. De dame van Montaigle had zich aan de afspraak gehouden en haar meest kostbare bezit meegenomen. Men vertelt echter dat zij vóór hun vertrek hun schat in een geheime bergplaats hebben verborgen. De Schat van Montaigle zou zich dan ook nog steeds ergens in de burcht bevinden. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Montaigle

PictographPhoto Altitude 610 ft
Photo ofDe schilderachtige vallei van Flavion Photo ofDe schilderachtige vallei van Flavion Photo ofDe schilderachtige vallei van Flavion

De schilderachtige vallei van Flavion

PictographMonument Altitude 908 ft
Photo ofOorlogsmonument voor gevallen strijders Photo ofOorlogsmonument voor gevallen strijders Photo ofOorlogsmonument voor gevallen strijders

Oorlogsmonument voor gevallen strijders

PictographPanorama Altitude 858 ft
Photo ofLandschap Photo ofLandschap Photo ofLandschap

Landschap

PictographReligious site Altitude 830 ft
Photo ofKerk van Haut-le-Wastia Photo ofKerk van Haut-le-Wastia

Kerk van Haut-le-Wastia

Haut-le-Wastia (Waals: Hôt-l'-Wastea) is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Anhée. Haut-le-Wastia ligt in de provincie Namen. Bron: Haut-le-Wastia (Waals: Hôt-l'-Wastea) is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Anhée. Haut-le-Wastia ligt in de provincie Namen.

Comments  (2)

  • Photo of floriestjes
    floriestjes May 18, 2021

    Hallo

    Ik doe binnenkort deze wandeling. Liep verleden jaar ook langs de Flavion en bezocht de ruïnes van Montaigle. Welk stuk vind je dan zo slecht ? Het laatste stuk op asfalt ? GR129 loopt er zie ik... bedankt voor info zou anders alternatieven zoeken

  • Photo of Dorfmeister
    Dorfmeister May 18, 2021

    Het stukje in het verslag gaat over de passage tussen kilometers 13,5 en 15. Dit zijn twee verharde wegen: Bois de Foy en Chemin de Serinvau. Vooral die laatste vond ik minder leuk om te doen aangezien die een lang stuk rechtdoor kent. Ik vond het toen wat teleurstellend omdat de passage er net ervoor erg tof was om te doen. Anderzijds gaat het hierover een stuk van vijftien à twintig minuten wandelen, dus zo lang duurt het ook weer niet. Op de kaart kan ik niet echt een valabel alternatief ontdekken, tenzij je het slotstuk helemaal wijzigt. Het is misschien mogelijk om naar Rue sur les Mossiats te stappen om zo het bos binnen te stappen en via dit bos terug naar de kerk van Haute-le-Wastia te stappen (bv. via Rue de Moulins).

You can or this trail