Activity

De Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022]

Download

Trail photos

Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022] Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022] Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022]

Author

Trail stats

Distance
54.37 mi
Elevation gain
10,364 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
11,257 ft
Max elevation
5,589 ft
TrailRank 
57
Min elevation
543 ft
Trail type
One Way
Moving time
21 hours 13 minutes
Time
one day 14 hours 44 minutes
Coordinates
15469
Uploaded
June 25, 2022
Recorded
June 2022
Share

near Campins, Catalunya (España)

Viewed 223 times, downloaded 5 times

Trail photos

Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022] Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022] Photo ofDe Campins a Riudellots de la Selva, pujant al Turó de l'Home, a les Agudes i al Matagalls [24/06/2022]

Itinerary description

Ruta. Campins, Can Perepoc, Can Pereres Nou, Can Pereres Vell, Coll Sesfigueres, Coll Sesgargantes, Pantà de Santa Fe, Santa Fe de Montseny, Font de Passavets, Font de Briançó, Coll Sesbasses, Turó de l'Home, Coll Sacarbassa, Collada Sesagudes, les Agudes, Sant Marçal de Montseny, Font Bona, Coll de Sant Marçal, Coll Sesportadores, Coll Pregon, Collet de l'Home Mort, Matagalls, Coll Sesferreres, el Vidal, la Cortina de la Muntanya, la Cortinoia, Càmping La Vall del Vidal, el Marcús, Molí de les Pipes, Arbúcies, Coll de Ventaiol, Joanet, Viaducte de Cladells, Penyes del Bagís, Santa Victòria de Sauleda, Mare de Déu de Farners, Bassa d'en Camps, Font Picant, Parc de Sant Salvador, Font de Sant Salvador, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma Residencial, Can Terrers, Santa Margarida, Franciac Golf, Franciac, la Torreponça, Riudellots de la Selva.

Accés. Accés fàcil per carretera fins a Campins, on es pot aparcar al mateix poble. Per tornar al punt d'inici, en aquest cas s'ha fet ús de dos vehicles, tot i que hi ha alternatives amb transport públic.

Senyalització. Marques vermelles i blanques de GR (GR 5) fins poc després de Can Perepoc, i sense senyalització fins al Coll Sesfigueres. A poc menys d'un quilòmetre de Can Pereres Vell cal anar amb compte de no seguir la pista i desviar-se pel corriol que hi ha en un dels revolts (no és gaire fressat i al principi està una mica embardissat, però més endavant se segueix més o menys bé). Al Coll Sesfigueres es comencen a seguir marques grogues i blanques de PR (PR-C 211) fins a Santa Fe de Montseny (amb l'alternativa de fer la volta al pantà). Des d'aquí es continua seguint el mateix tipus de marques grogues i blanques fins al Turó de l'Home, però d'un PR diferent (PR-C 208). A la Font de Passavets i a la Font de Briançó el PR es divideix: en tots dos casos es dóna l'alternativa d'anar directament al Turó de l'Home o de desviar-se cap a les Agudes, però sempre és el mateix PR. Baixant del Turó de l'Home fins al Coll Sesbasses, tot seguit es tornen a seguir marques vermelles i blanques de GR (GR 5-2) fins a la Collada Sesagudes, des d'on el camí per pujar a les Agudes és evident. Des de la Collada Sesagudes es continuen seguint les mateixes marques de GR fins ben bé al cim del Matagalls, que també s'aprofitaran per recular fins al Coll de Sant Marçal. En aquest punt, i coincidint encara durant uns metres amb les marques de GR, es comencen a seguir marques verdes i blanques de SL (SL-C 84) fins al Molí de les Pipes, a la Riera d'Arbúcies (compte: al Sot de la Cortinoia cal creuar el riu, tal com s'indica al mapa). Des d'aquí es va resseguint la riera fins a Arbúcies, coincidint en algun tram amb el PR-C 202, i des del poble es comencen a seguir de nou marques vermelles i blanques de GR (GR 83) fins a Joanet. A Joanet s'abandona el GR i es comença a seguir pista no senyalitzada (cal estar atents al mapa) fins poc després del Viaducte de Cladells, on es troben les marques blanques de la ruta de les 10 ermites de Farners, que se seguiran fins poc abans de l'ermita de Santa Victòria de Sauleda. En aquest punt es torna a seguir pista no senyalitzada fins a l'ermita de la Mare de Déu de Farners, punt des del qual se segueixen unes marques vermelles que menen fins al Parc de Sant Salvador (tot i que hi ha altres camins que hi duen). Creuant el poble de Santa Coloma de Farners, tot seguit s'emprèn la via verda que uneix el poble amb la urbanització de Santa Coloma Residencial. La via verda s'abandona en arribar a la urbanització i, després de creuar-la d'oest a est, es comencen a seguir unes marques liles que apareixen poc després de sortir per una de les pistes orientals (en el tram final es poden seguir també unes marques fluorescents). A l'alçada de Can Terrers s'abandonen les marques i es continua per la pista no senyalitzada que porta fins a Santa Margarida. Finalment, des d'aquest últim punt se segueixen marques blaves i blanques fins a Riudellots de la Selva (hi ha altres camins possibles per aproximar-se al centre del poble).

Tipus de terreny. Generalment corriols de muntanya durant la primera part del recorregut, i pista durant la segona part. Concretament: pista fins poc després de Can Pereres Vell, corriol una mica embardissat fins al Coll Sesfigueres, camí més ample fins a Santa Fe de Montseny, corriol de muntanya (algun tram pedregós) fins al Turó de l'Home i baixant de les Agudes, pista fins al Coll de Sant Marçal, corriol de muntanya altra vegada fins al Matagalls (i el mateix tornant al Coll de Sant Marçal), combinació de pista i corriols fins a Arbúcies, generalment pista fins a Joanet, majoritàriament pista fins a l'ermita de la Mare de Déu de Farners, corriol rocós fins poc abans del Parc de Sant Salvador, i pista fins al punt final, a Riudellots de la Selva.

Trams complicats. Cap tram excessivament complicat tècnicament. Com a molt, i depenent de l'època de l'any, cal anar amb compte amb alguns esbarzers en algun dels camins poc fressats. A part d'això, potser algun tram una mica més esllavissadís, i les precaucions habituals en camins de muntanya.

Ombra. La primera part de la ruta és molt ombrívola: només es troba exposada a la carena que uneix el Turó de l'Home amb les Agudes, i durant els últims metres d'ascensió al Matagalls. Pel que fa a la segona part, malgrat que d'Arbúcies fins a Santa Coloma de Farners el recorregut discorre enmig de bosc, el camí pot ser prou ample com per exposar-se al sol. De Santa Coloma de Farners a Riudellots de la Selva també hi ha algun tram de bosc, però es pot considerar un recorregut majoritàriament assolellat.

Aigua. Tenint en compte la llargada de la ruta, la necessitat d'obtenir aigua pot ser més important. En aquest cas, a part dels rius i rierols que es creuen durant la ruta, s'ha trobat aigua a la Font de Passavets, a la Font de Briançó, a la Font Bona (naixement de la Tordera), a Joanet, a l'ermita de la Mare de Déu de Farners (en aquest cas no és apta per al consum), i al Parc de Sant Salvador. A part d'això, hi ha altres fonts properes al recorregut, o també hi ha la possibilitat de proveir-se d'aigua i menjar a Campins, a Santa Fe de Montseny, a Arbúcies o a Santa Coloma de Farners.

General. L'objectiu de la ruta és coronar els tres cims més emblemàtics del Montseny i després creuar tota la comarca de la Selva. En aquest sentit, es pot gaudir de dos paisatges ben diferents: les vistes insaciables des dels punts més alts a l'anada, i els laberints de camins en un terreny més sec a la tornada. Tot i que la ruta no és complicada tècnicament, el desnivell acumulat i, sobretot, la distància total, són considerables, de manera que cadascú ha de determinar el temps necessari per completar-la. Es fa difícil valorar de manera general una ruta amb tants elements, o sigui que el millor que se'n pot dir és precisament aquesta diversitat: des de les vistes de les Agudes fins als paratges boscosos d'Arbúcies, des del preciós corriol de pujada al Matagalls fins a l'estampa de la Mare de Déu de Farners, o des de l'aigua brollant de Santa Fe fins a la llum del capvespre il·luminant els camps de blat de la plana de l'Onyar.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,430 ft
Photo ofCampins

Campins

Campins

PictographIntersection Altitude 2,332 ft
Photo ofDesviament a la dreta (abandonament GR 5)

Desviament a la dreta (abandonament GR 5)

Desviament a la dreta (abandonament GR 5)

PictographMountain pass Altitude 2,094 ft
Photo ofColl Sesfigueres

Coll Sesfigueres

Coll Sesfigueres

PictographLake Altitude 3,635 ft
Photo ofPantà de Santa Fe

Pantà de Santa Fe

Pantà de Santa Fe

PictographWaypoint Altitude 3,786 ft
Photo ofSanta Fe de Montseny

Santa Fe de Montseny

Santa Fe de Montseny

PictographFountain Altitude 4,033 ft
Photo ofFont de Passavets

Font de Passavets

Font de Passavets

PictographFountain Altitude 4,902 ft
Photo ofFont de Briançó

Font de Briançó

Font de Briançó

PictographSummit Altitude 5,576 ft
Photo ofTuró de l'Home Photo ofTuró de l'Home Photo ofTuró de l'Home

Turó de l'Home

Turó de l'Home

PictographMountain pass Altitude 5,396 ft
Photo ofColl Sesbasses

Coll Sesbasses

Coll Sesbasses

PictographMountain pass Altitude 5,420 ft
Photo ofColl Sacarbassa

Coll Sacarbassa

Coll Sacarbassa

PictographMountain pass Altitude 5,392 ft
Photo ofCollada Sesagudes

Collada Sesagudes

Collada Sesagudes

PictographSummit Altitude 5,568 ft
Photo ofles Agudes Photo ofles Agudes Photo ofles Agudes

les Agudes

les Agudes

PictographReligious site Altitude 3,680 ft
Photo ofSant Marçal de Montseny

Sant Marçal de Montseny

Sant Marçal de Montseny

PictographMountain pass Altitude 3,702 ft
Photo ofColl de Sant Marçal

Coll de Sant Marçal

S'hi troba també la Taula dels Tres Bisbes.

PictographMountain pass Altitude 5,039 ft
Photo ofColl Pregon

Coll Pregon

Al centre hi ha un monòlit dedicat a Pau Casals.

PictographMountain pass Altitude 5,385 ft
Photo ofCollet de l'Home Mort

Collet de l'Home Mort

Collet de l'Home Mort

PictographSummit Altitude 5,579 ft
Photo ofMatagalls Photo ofMatagalls Photo ofMatagalls

Matagalls

Matagalls

PictographFountain Altitude 3,637 ft
Photo ofFont Bona

Font Bona

Aquí neix la Tordera.

PictographMountain pass Altitude 3,869 ft
Photo ofColl Sesferreres

Coll Sesferreres

Coll Sesferreres

PictographIntersection Altitude 3,115 ft
Photo ofCreuament del riu i desviament ràpid a l'esquerra

Creuament del riu i desviament ràpid a l'esquerra

Creuament del riu i desviament ràpid a l'esquerra

PictographWaypoint Altitude 2,777 ft
Photo ofel Vidal

el Vidal

el Vidal

PictographCampsite Altitude 1,851 ft
Photo ofCàmping La Vall del Vidal

Càmping La Vall del Vidal

Càmping La Vall del Vidal

PictographWaypoint Altitude 1,113 ft
Photo ofArbúcies

Arbúcies

Arbúcies

PictographMountain pass Altitude 1,465 ft
Photo ofColl de Ventaiol

Coll de Ventaiol

Coll de Ventaiol

PictographWaypoint Altitude 1,896 ft
Photo ofJoanet

Joanet

Al mateix nucli s'hi pot trobar una font.

PictographBridge Altitude 1,359 ft
Photo ofViaducte de Cladells Photo ofViaducte de Cladells

Viaducte de Cladells

Viaducte de Cladells

PictographWaypoint Altitude 1,903 ft
Photo ofPenyes del Bagís

Penyes del Bagís

Penyes del Bagís

PictographReligious site Altitude 2,104 ft
Photo ofSanta Victòria de Sauleda

Santa Victòria de Sauleda

Santa Victòria de Sauleda

PictographReligious site Altitude 1,471 ft
Photo ofMare de Déu de Farners

Mare de Déu de Farners

A l'ermita s'hi pot trobar una font, tot i que no és apta per al consum.

PictographPark Altitude 678 ft
Photo ofParc de Sant Salvador

Parc de Sant Salvador

Al parc s'hi pot trobar una font d'aigua potable.

PictographWaypoint Altitude 671 ft
Photo ofSanta Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners

PictographWaypoint Altitude 730 ft
Photo ofSanta Coloma Residencial

Santa Coloma Residencial

Santa Coloma Residencial

PictographReligious site Altitude 696 ft
Photo ofSanta Margarida

Santa Margarida

Santa Margarida

PictographWaypoint Altitude 602 ft
Photo ofFranciac Golf

Franciac Golf

Franciac Golf

PictographWaypoint Altitude 638 ft
Photo ofFranciac

Franciac

Franciac

PictographWaypoint Altitude 611 ft
Photo ofla Torreponça

la Torreponça

la Torreponça

PictographWaypoint Altitude 549 ft
Photo ofRiudellots de la Selva

Riudellots de la Selva

Riudellots de la Selva

Comments

    You can or this trail