Activity

Cullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni

Download

Trail photos

Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni

Author

Trail stats

Distance
5.16 mi
Elevation gain
1,217 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,217 ft
Max elevation
695 ft
TrailRank 
58
Min elevation
-48 ft
Trail type
Loop
Moving time
one hour 48 minutes
Time
one hour 53 minutes
Coordinates
1304
Uploaded
August 24, 2020
Recorded
August 2020
Be the first to clap
Share

near Cullera, Valencia (España)

Viewed 323 times, downloaded 8 times

Trail photos

Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni Photo ofCullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni

Itinerary description

Cullera V : castell - Creu - Fort - Lletres - la Bola - Cementeri - Tanca de defensa - Sant Antoni
Descripció de l'itinerari: Comencem la ruta des del camí que condueix de la platja de Sant Antoni al Castell-Santuari, el camí està asfaltat i amb prou de pendent al principi, deixem dues bifurcacions que ixen a la dreta i arribem a l’aparcament del Castell. Pugem les escales que condueixen al santuari i abans d’aplegar a l’esplanada, al costat d'un gran pi trobem un pal informatiu del PR CV-336 que a partir d’ara seguirem.
El Castell és el monument més emblemàtic de la població, declarat Bé d'Interés Cultural. La fortalesa és una construcció d'època califal (segle X) per al control estratègic de recursos naturals, vies de comunicació i fronteres, està configurat per l'alcassaba i dos albacars que complien funciones de protegir a les tropes i la població en els moments de setge. En 1238, el rei Jaume I s'apoderà de València, però abans intentà sense èxit prendre el castell de Cullera, que li fou entregat en 1239, després de la caiguda de València. Com alcàsser reial, va ser morada dels monarques aragonesos en les seues visites a Cullera. La capella gòtica, alberga el Museu Arqueològic. El Santuari del Castell, adossat a la fortalesa del segle X, es construí entre 1891 i 1897, a base de donatius. La morada de la patrona de Cullera, la Verge del Castell, és un edifici d'estil neoromànic. La totalitat dels seus ornaments i imatges, a excepció de la Verge medieval i el seu templet-camerí, desaparegué durant la Guerra Civil. Val la pena visitar-lo, l’entrada és gratuïta de dilluns a diumenge de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 19:00.
Des de la plaça del Santuari o Albacar visualitzarem el traçat antic de la ciutat i observarem els nombrosos enclavaments naturals de la zona Sud del Municipi: el Riu Xúquer, la llacuna de l'Estany, la marjal sud del Xúquer, Favara, la Serra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Abaixen un tram d’escales i anem cap a la dreta per darrere dels edificis i entrem en la zona d'ombria, la senda va per dins de l'únic tros bosc que acaba quan arribem fins a les ruïnes mal conservades i no protegides del Fort. Però deixem el sender PR per anar per una senda no senyalitzada i menys definida a la Creu Gloriosa, des d’on seguirem fins al Fort, on tornem a agafar la senda marcada del PR. En aquest tram cal fer alguna grimpada fàcil per a gent acostumada a caminar per muntanya.
El Fort de Cullera és una estructura defensiva construïda entre 1836 i 1839, durant la Guerra Carlista, en el més alt del penyó de Cullera, zona coneguda com a "Alt del Fort" a 210 m. d'altura. És contemporani de l'anomenada Muralla Carlista que des d'ell descendeix pel vessant de la muntanya. En aquest mateix emplaçament d'alt valor estratègic, se situen restes ibèriques, romans i medievals. El fort va ser edificat per a fer front amb foc fuseller i artiller que amenaçava de les tropes carlistes del general Cabrera, i es va construir a base de pedra i rajola formant un fortí rectangular amb nombroses troneres. En la seua època va ser anomenat "Fort de la Llibertat" i actualment es troba en completa ruïna.
Seguint el nostre camí, ara per la part alta de la muntanya, abaixem un poc i passem per damunt de les gegantesques lletres blanques que anuncien la ciutat de Cullera.
Continuem el recorregut per la lloma de la muntanya de Cullera, direcció a la Bola, el punt més alt de la muntanya amb 234 m sobre el nivell del mar. Des d'aquest punt les panoràmiques del trajecte ens sorprendran: badia, platges, urbanitzacions, marjal tota cultivada d'arròs i tots els pobles de la Ribera Baixa, fins a l'albufera de València i el port de la ciutat, etc.
Tornem enrere un centenar de metres i abaixem per una variant del sender cap al cementeri municipal de Cullera. Al que arribem després de recórrer un kilòmetre, els últims metres més complicats pel fort pendent. Una vegada davant del mur el seguim a l’esquerra fins a arribar a la tanca de contenció de possibles despreniments de roques, la senda discorre paral·lela a les baranes de protecció de riscos geològics.
La tanca finalitza a l'arribar al Via Crucis que zigzagueja fins que acaba al Castell-Santuari, nosaltres anirem cap avall a la Torre de la Reina Mora o de Santa Anna, torre islàmica del segle XIII que originàriament era la porta d’entrada al recinte fortificat de l’Albacar Nou. En 1631 la torre es trobava en desús, i sobre ella es construí l’Ermita de Santa Anna. D’ací després d’abaixar les escales metàl·liques seguirem a l’esquerra per senda marcada cap a la Torre Miranda i la propera Torre de Sant Antoni. Des d’on abaixaren per carrerons antics al barri de Sant Antoni que ens durà a l’inici de la ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una poca precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració de la seua utilitat en wikiloc.

Descripción del itinerario: Empezamos la ruta desde el camino que conduce de la playa de San Antonio al Castillo-Santuario, el camino está asfaltado y con bastante de pendiente al principio, dejamos dos bifurcaciones que salen a la derecha y llegamos al aparcamiento del Castillo. Subimos las escaleras que conducen al santuario y antes de llegar en la explanada, junto a un gran pino encontramos un poste informativo del PR CV-336 que a partir de ahora seguiremos.
El Castillo es el monumento más emblemático de la población, declarado Bien de Interés Cultural. La fortaleza es una construcción de época califal (siglo X) para el control estratégico de recursos naturales, vías de comunicación y fronteras, está configurado por la alcazaba y dos albacaras que cumplían funcionas de guarecer a las tropas y la población en los momentos de asedio. En 1238, el rey Jaime I se apoderó de Valencia, pero antes intentó sin éxito tomar el castillo de Cullera, que le fue entregado en 1239, después de la caída de Valencia. Como alcázar real, fue morada de los monarcas aragoneses en sus visitas en Cullera. La capilla gótica, alberga el Museo Arqueológico. El Santuario del Castillo, adosado a la fortaleza del siglo X, se construyó entre 1891 y 1897, a base de donativos. La morada de la patrona de Cullera, la Virgen del Castillo, es un edificio de estilo neo-románico. La totalidad de sus ornamentos e imágenes, a excepción de la Virgen medieval y su templete-camerino, desapareció durante la Guerra Civil. Merece la pena visitarlo, la entrada es gratuita de lunes a domingo de 10:00 a 13:00 y de 16:00 a 19:00.
Desde la plaza del Santuario o Albacara distinguiremos el trazado antiguo de la ciudad y observaremos los numerosos enclaves naturales de la zona sur del municipio: el río Júcar, la laguna de l'Estany, el marjal sur del Júcar, Favara, la Sierra de Corbera, el Montdúver, el Montgó, etc…
Bajamos un tramo de escaleras y giramos hacia la derecha por detrás de los edificios y entramos en la zona de umbría, la senda va por dentro del único trozo bosque que acaba cuando llegamos a las ruinas mal conservadas y no protegidas del Fuerte. Pero dejamos el sendero PR para ir por una senda no señalizada y menos definida a la Cruz Gloriosa, desde donde seguiremos hasta el Fort, donde volveremos a coger la senda marcada del PR. En este tramo hay que hacer alguna trepada fácil para gente acostumbrada a andar por montaña.
El Fuerte de Cullera es una estructura defensiva construida entre 1836 y 1839, durante la Guerra Carlista, en el más alto del peñón de Cullera, zona conocida como "Alto del Fort" a 210 m. de altura. Es contemporáneo de la llamada Muralla Carlista que desde él desciende por la vertiente de la montaña. En este mismo emplazamiento de alto valor estratégico, se sitúan restos ibéricos, romanos y medievales. El fortín fue edificado para hacer frente con fuego fusilero y artillero que amenazaba de las tropas carlistas del general Cabrera, y se construyó a base de piedra y baldosa formando un fortín rectangular con numerosas troneras. En su época fue denominado "Fuerte de la Libertad" y actualmente se encuentra en completa ruina.
Siguiendo nuestro camino, ahora por la parte alta de la montaña, bajamos un poco y pasamos por encima de las gigantescas letras blancas que anuncian la ciudad de Cullera.
Continuamos el recorrido por la loma de la montaña de Cullera, dirección a la Bola, el punto más alto de la montaña con 234 m sobre el nivel del mar. Desde este punto las panorámicas del trayecto nos sorprenderán: bahía, playas, urbanizaciones, marjal toda cultivada de arroz y todos los pueblos de la Ribera Baixa, hasta la albufera de Valencia y el puerto de la ciudad, etc.
Volvemos atrás un centenar de metros y bajamos por una variante del sendero hacia el cementerio municipal de Cullera. Al que llegamos después de recorrer un kilómetro, los últimos metros más complicados por la fuerte pendiente. Una vez ante el muro lo seguimos hacia la izquierda hasta llegar a la valla de contención de posibles desprendimientos de rocas, la senda discurre paralela a las barandillas de protección de riesgos geológicos.
La empalizada finaliza a la llegar al Vía crucis que zigzaguea hasta que acaba en el Castillo-Santuario, nosotros iremos hacia abajo a la Torre de la Reina Mora o de Santa Ana, torre islámica del siglo XIII que originariamente era la puerta de entrada al recinto fortificado del Albacar Nou. En 1631 la torre se encontraba en desuso, y sobre ella se construyó la Ermita de Santa Ana. De aquí después de bajar las escaleras metálicas seguiremos a la izquierda por senda marcada hacia la Torre Miranda y la próxima Torre de San Antonio. Desde donde bajaremos por callejones antiguos al barrio de San Antonio que nos llevará al inicio de la ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con una poca precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hiciste una valoración de su utilidad en wikiloc.

Waypoints

PictographCastle Altitude 262 ft
Photo ofCastell Santuari de Cullera Photo ofCastell Santuari de Cullera Photo ofCastell Santuari de Cullera

Castell Santuari de Cullera

PictographPanorama Altitude 409 ft
Photo ofPanoràmica de Cullera Photo ofPanoràmica de Cullera

Panoràmica de Cullera

PictographPanorama Altitude 489 ft
Photo ofPanoràmica de Cullera

Panoràmica de Cullera

PictographReligious site Altitude 550 ft
Photo ofCreu Gloriosa

Creu Gloriosa

PictographRuins Altitude 652 ft
Photo ofFort carlista de Cullera Photo ofFort carlista de Cullera Photo ofFort carlista de Cullera

Fort carlista de Cullera

PictographWaypoint Altitude 516 ft
Photo ofLletres Photo ofLletres Photo ofLletres

Lletres

PictographSummit Altitude 659 ft
Photo ofCim de la bola Photo ofCim de la bola Photo ofCim de la bola

Cim de la bola

PictographIntersection Altitude 580 ft

Dreta al cementeri municipal

PictographPanorama Altitude 151 ft
Photo ofPanoràmica

Panoràmica

PictographPhoto Altitude 49 ft
Photo ofCementeri de Cullera

Cementeri de Cullera

PictographIntersection Altitude -21 ft

Esquerra

PictographPanorama Altitude 64 ft
Photo ofPanoràmica

Panoràmica

PictographPhoto Altitude 134 ft
Photo ofTanca de protecció

Tanca de protecció

PictographRuins Altitude 137 ft
Photo ofRestes de la Muralla

Restes de la Muralla

PictographCastle Altitude 83 ft
Photo ofCastell Santuari de Cullera

Castell Santuari de Cullera

PictographPhoto Altitude 92 ft
Photo ofTanca de protecció i castell

Tanca de protecció i castell

PictographRuins Altitude 109 ft
Photo ofEstació del Via crucis i Torre de la Reina Mora Photo ofEstació del Via crucis i Torre de la Reina Mora Photo ofEstació del Via crucis i Torre de la Reina Mora

Estació del Via crucis i Torre de la Reina Mora

PictographRuins Altitude 40 ft
Photo ofTorre Miranda

Torre Miranda

PictographPanorama Altitude 29 ft
Photo ofTorre Sant Antoni i Castell

Torre Sant Antoni i Castell

PictographFountain Altitude -37 ft
Photo ofFont del carrer de l'Aigua

Font del carrer de l'Aigua

Comments

    You can or this trail