Activity

Etapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23)

Download

Trail photos

Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23) Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23) Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23)

Author

Trail stats

Distance
7.62 mi
Elevation gain
23 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
23 ft
Max elevation
68 ft
TrailRank 
34
Min elevation
3 ft
Trail type
One Way
Moving time
3 hours 9 minutes
Time
3 hours 56 minutes
Coordinates
2181
Uploaded
May 26, 2023
Recorded
May 2023
Be the first to clap
Share

near Ciutadella, Baleares (España)

Viewed 32 times, downloaded 5 times

Trail photos

Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23) Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23) Photo ofEtapa6: Camí de Cavalls Tram 11 (Ciutadella - Cap d'Artrutx) (26-5-23)

Itinerary description

TRAM 11
PUNTS D'INTERÈS:
Cala des Degollador - Torre des Castellar (11-101) Sa Caleta (11-002) Cala Santandria - cala Blanca (11-019) - S'Aigua Dolça (11-043) Cala en Bastó (11-046) - Barraca de l'Home (11-094) - Farola D'Artrutx
HABITUALLAMENT:
l'últim bar-restaurant el trobarem a Cala Blanca, després fins a Cap d'Artrutx ja no trobarem res.
DESCRIPCIÓ:
Aquest tram, de relleu pràcticament pla, discorre per la part meridional de la costa de ponent de l'illa.
El camí comença al port i creua Ciutadella. No deixarem l’asfalt fins que abandonem cala Blanca, a 4 km de l’inici de l’etapa. Aquesta platja d'arena blanca i fina, està envoltada d'uns penya-segats baixos, a la vorera dels quals creix una abundant vegetació dunar. Al fons d’aquesta platja s’hi localitzen les restes d'una naveta d'habitació, construïda durant el període pretalaiòtic (2000-1500 aC), mostra representativa dels primers assentaments humans de l'illa.

A mesura que anem fent camí, podrem observar una gran diversitat paisatgística, que ens oferirà l'oportunitat d'apreciar diferents tipus de vegetació. Una altra vegada destacarem els socarrells, uns característics arbusts endèmics capaços de desenvolupar-se en els terrenys costaners pobres i sotmesos a la saladura.

Si fem aquesta ruta durant la primavera, la natura ens obsequiarà amb la presència de plantes en floració, les orquídies destaquen de les altres pels seus intensos colors

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 27 ft
Photo ofCala des Degollador

Cala des Degollador

La cala des Degollador o sa Platja Gran forma part del litoral urbà de Ciutadella, a 10 minuts caminant des de la plaça de l’Ajuntament, situada entre el port de Ciutadella (la segona instalació portuària en importància de Menorca, després de la infraestructura marítima del port de Maó) i la Punta des Gegant; està flanquejada pel Castell de Sant Nicolau i la urbanització de Son Oleo, i amb la localitat de Ciutadella a molts pocs metres al sud, com a teló de fons. És molt allargat (s’endinsa en terra ferma mig quilòmetre) i estret, té unes dimensions reduïdes, un talús d’arena, un paseig marítim, una exposició a vents de component sud-oest, oest, una brisa lleugera, una aigua tranquil·la, un pendent suau i una afluència mitjana de banyistes locals (famílies) i turistes. A la part dreta existeix un entrant petit, amb pocs metres d’arena, conegut com a sa Platja Petita.

PictographWaypoint Altitude 21 ft
Photo ofSa Caleta

Sa Caleta

Caleta d’en Gorries o sa Caleta està a dos quilòmetres de Ciutadella, situada entre Torre des Castellar (torre de vigilància costanera del segle XVIII i des de on es gaudirà d’unes excel·lents vistes panoràmiques) i Cala Santandria, així com pròxima a la urbanització Cala Santandria. En concret, aquest racò costaner s’ha format al marge dret de la bocana de Cala Santandria (zona nord, nord-est), i el seu topònim "caleta" es refereix a la seva mida diminuta. Aquest entrant de mar es caracteritza per tenir a les seves proximitats la presència de habitatges residencials, un talús d’arena, una costa abrupta, espadats de baixa altura coronats per vegetació, una exposició a vents de sud-oest, oest, una brisa lleugera, un aigua tranquil·la, neta i transparent, una pendent suau, així com una afluència alta de banyistes locals i turistes.

PictographWaypoint Altitude 24 ft
Photo ofCala Santandria

Cala Santandria

Cala Santandria és una cala estreta i profunda, de més de 500 metres de llarg, al fons de la qual hi trobem dues platges d’arena blanca i aigües transparents. Compta amb tot tipus de serveis i s’hi respira un ambient tranquil i familiar, tot i estar situada en una zona turística.

PictographWaypoint Altitude 17 ft
Photo ofCala Es Clot de Sa Cera

Cala Es Clot de Sa Cera

Aquesta cala està especialment indicada per a bussejadors amb poca experiència i immersions nocturnes.Aquesta immersió es realitza habitualment des de terra començant la immersió des d´Es Clot de Sa Cera saltant des d´una plataforma que hi ha al costat d'unes escales metàliques, per les quals es surt en tornar de la immersió.

PictographWaypoint Altitude 19 ft
Photo ofCala Blanca

Cala Blanca

Cala Blanca és una cala d’arena blanca i fina, situada en una zona turística que disposa de tot tipus de serveis. Sovint presenta importants acumulacions de posidònia, que la protegeixen dels temporals. Es tracta d’una cala d’aigües poc profundes i tranquil·les.

PictographWaypoint Altitude 11 ft
Photo ofÚltim Bar abans d’Artutx

Últim Bar abans d’Artutx

PictographWaypoint Altitude 22 ft
Photo ofPunta de S’Aigua Dolça

Punta de S’Aigua Dolça

PictographWaypoint Altitude 27 ft
Photo ofFar d’Artrutx

Far d’Artrutx

Va ser inaugurat el 1859, l'òptica original era catadiòptrica de 4° ordre, fixa però amb 2 lents diòptriques verticals externes giratòries, produint una aparença lluminosa de llum fixa variada per centelleigs blancs cada 3 minuts. Funcionava amb oli d'oliva. La part fixa de l'aparell òptic va ser destinada més tard, el 1970, a prestar servei al far de Cap Blanc, on encara roman, sent l'òptica més antiga que actualment està instal·lada als fars de les Balears. L'existència d'una cova submarina a les rodalies produïa tremolors a l'edifici arribant fins i tot a trencar-se algun vidre de la llanterna. El 1969, com en molts altres fars, es va fer créixer la seva torre 17 metres per poder complir amb els abasts requerits al Pla de millora de l'enllumenat de 1967. Per reforçar la consistència de la torre se li van afegir uns contraforts, adquirint amb això la seva fesomia actual, única entre els fars de l'arxipèlag balear. Actualment el far ha estat restaurat i les seves instal·lacions han estat reconvertides en un bar restaurant , per tant és una concessió privada i si no consumeixes res doncs no hi pots entrar, tot i així val la pena acostar-se i gaudir de l'entorn.

Comments

    You can or this trail