Activity

Caminada entre vinyes

Download

Trail photos

Photo ofCaminada entre vinyes Photo ofCaminada entre vinyes Photo ofCaminada entre vinyes

Author

Trail stats

Distance
6.24 mi
Elevation gain
459 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
459 ft
Max elevation
1,500 ft
TrailRank 
37
Min elevation
1,194 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 15 minutes
Time
2 hours 24 minutes
Coordinates
1768
Uploaded
June 2, 2022
Recorded
June 2022
Share

near Prenafeta, Catalunya (España)

Viewed 510 times, downloaded 19 times

Trail photos

Photo ofCaminada entre vinyes Photo ofCaminada entre vinyes Photo ofCaminada entre vinyes

Itinerary description

Ruta circular amb sortida des de Mas de la Sabatera. De dificultat moderada. Aquesta ruta, d'uns 10 quilòmetres, recorre les vinyes dels cellers de Montblanc Vins de Pedra, Josep Foraster i Mas de la Sabatera.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,333 ft
Photo ofMas de la Sabatera Photo ofMas de la Sabatera Photo ofMas de la Sabatera

Mas de la Sabatera

Un dels pocs exemples de cases rurals aïllades del nucli urbà a la comarca. De grans dimensions, el mas és una de les mostres de la intensa activitat vitícola de la comarca durant el darrer quart del segle XIX. Per l'estructura i disposició dels cossos, aquest mas respon més a la ja coneguda masia que no pas a la tipologia típica dels masos de la comarca. La torre, probablement de principis del segle XX, és d'estil modernista, amb merlets i finestres geminades d'inspiració medieval, construïts en obra vista. El coronat és fet de rajola vidriada. Va ser un dels grans masos de l'antiga baronia de Prenafeta. L'edifici actual data de 1794. En un fogatge de 1553 del terme de Prenafeta hi trobem 7 focs de masos, un d'ells Mas Sabater. Segons padrons municipals, està habitat des de l'any 1889 fins el 1960. INFORMACIÓ PRÀCTICA: Mas de la Sabatera és un celler familiar, que ofereix visites al celler i tast de vins. L'aparcament de Mas de la Sabatera és privat.

PictographWaypoint Altitude 1,333 ft
Photo ofConstrucció de pedra seca

Construcció de pedra seca

PictographWaypoint Altitude 1,311 ft
Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot' Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot'

Barraca de pedra seca 'Ferrarot'

El tipus de construcció d'aquesta barraca no coincideix amb el de la zona, sent més semblant al d'altres indrets com el Bages. És una barraca amb falsa volta, de planta quadrangular i està recoberta de terra i lliris de bosc. La barraca està construïda aprofitant un fort pendent del terreny i les seves dimensions són considerables. La inscripció "1877" al portal, pot indicar l'any de construcció.

PictographWaypoint Altitude 1,240 ft
Photo ofMas del Rendé

Mas del Rendé

Edificació rural, altiva i robusta, amb parament de pedra, que va ser destinada a tasques agrícoles, i molt eventualment a habitatge. Disposa d'un pou interior.

PictographIntersection Altitude 1,269 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Agafar el GR-175 direcció Prenafeta i Santes Creus.

PictographIntersection Altitude 1,269 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel camí ample de la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,348 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Seguir pel camí de l'esquerra.

PictographRuins Altitude 1,277 ft
Photo ofMas de Gasol Photo ofMas de Gasol Photo ofMas de Gasol

Mas de Gasol

Conjunt de construccions que formaven una explotació agrícola avui abandonada. Estava format per l'antic habitatge central, amb galeria i capelles, les cases dels treballadors i masovers, els magatzems o els estables. Probablement la història de l'actual Mas de Gasol va començar després que Poblet, a finals del segle XIII, organitzés la Baronia de Prenafeta. La masia era la més important d'aquesta antiga baronia. Avui en resten construccions bàsicament dels segles XVIII i XIX amb alguns elements (portes i finestres) del segle XVII.

PictographIntersection Altitude 1,241 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

A la intersecció, seguir pel camí de la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,342 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel camí de la dreta.

PictographPanorama Altitude 1,338 ft
Photo ofPanoràmica de Barberà de la Conca

Panoràmica de Barberà de la Conca

Barberà de la Conca és un municipi de la comarca de la Conca de Barberà a la qual dona nom. El seu terme és travessat pel riu d'Anguera, afluent del Francolí. El municipi comprèn l'agregat d'Ollers. El topònim Barberà prové d'un antropònim d'origen romà (Barberanus). La primera vegada que apareix el nom de Barberà és l'any 945, en la donació feta pel comte Sunyer i la comtessa Riquilda al monestir de Santa Cecília de Montserrat, de Sant Pere d'Ambigats "in campo barberano". La datació primerenca del topònim i el fet que hagi donat nom a la comarca fan pensar en un municipi romà de tipus rural del Baix Imperi. Abona aquesta suposició el fet que en diversos indrets de la Conca s'han trobat importants restes de vil·les. L'any 1054, Ramon Berenguer I donà el lloc de Barberà en feu a Arnau Pere de Ponts per tal que hi construís un castell. Aquest, en part conservat, seguí la tipologia pròpia dels castells del segle XI: una torre cilíndrica seguida d'un recinte murallat. Entre 1131 i 1133, el comte d'Urgell, primer, i el de Barcelona, després, cediren Barberà a l'Orde del Temple per tal d'implicar-lo en la conquesta dels territoris musulmans. Vers el 1170, els templers ampliaren pel costat oriental l'antic castell a fi d'instal·lar-hi la seu d'una comanda, la comanda de Barberà. Suprimit l'orde del Temple el 1312, Barberà, com la major part dels béns templers, passà, l'any 1317, a l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, qui el senyorejà fins a la desamortització del segle XIX.

PictographIntersection Altitude 1,493 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Prendre el camí de la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,400 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel camí de l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,302 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel sender de l'esquerra que ens porta a l'ermita de Santa Anna de Montornès.

PictographReligious site Altitude 1,343 ft
Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès

Ermita de Santa Anna de Montornès

Fundada pel rei Pere III el Cerimoniós, l'ermita de Santa Anna de Montornès va ser construïda a la segona meitat del segle XIV. Des de la seva fundació, pel fet d'estar ubicada a la quadra de Montornès, va dependre de la parròquia de Barberà, la qual en va tenir cura fins a la destrucció de 1936. A finals del segle XX, l'ermita estava abandonada i en estat ruïnós però, a principis de segle XXI, es dugué a terme una campanya de recuperació. Va ser un lloc important de romiatge, tant per celebracions festives com per realitzar pregàries dels veïns de la rodalia, especialment Barberà, Prenafeta i Montblanc. La imatge de Santa Anna ("Llegendes de la Conca de Barberà" de Rosa M. Canela) La tradició explica el motiu pel qual es va edificar l'ermita, una llegenda que ha anat passant de generació en generació. Conten que un pastor, fill de Barberà, pasturant el seu ramat va trobar la imatge de Santa Anna, prop d'una font que hi havia vora l'espai on es va construir l'ermita. Quan el pastor va veure la imatge, sense cap dubte la va agafar i se la va posar al sarró per portar-la al poble. Però la imatge va desaparèixer del sarró i va tornar al lloc que avui ocupa l'ermita. El pastor va insistir de nou, una i una altra vegada se la va guardar, però la imatge tornava a aparèixer sempre al lloc on havia aparegut. El pastor, davant el fet tan misteriós, va posar-ho en coneixement del poble, i tot comprengueren que era un prodigi de Déu i que assenyalava el lloc on Santa Anna havia de ser venerada. S'escampà l'entusiasme de tot el poble, que arribà fins al rei i l'arquebisbe, que van voler edificar la capella. Creu de terme del Coll de Sabater: Creu de pedra que hi havia davant l'ermita. En destaquen escultòricament el capitell i la creu. Hi ha qui pensa que la creu pot ser dels mateixos anys que l'ermita. A un costat hi ha la Mare de Déu amb un nen en braços i un ocell; a l'altre, la imatge del crucifix. El capitell està format per un relleus del segle XVI. Trobem també un escut de Berenguer Roca i escenes de la Mare de Déu i dels sants. Actualment, la creu de terme es pot visitar restaurada al Museu-Arxiu de la Conca de Barberà. INFORMACIÓ PRÀCTICA: Aquest edifici no està obert al públic.

Comments

    You can or this trail