Activity

Camí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès)

Download

Trail photos

Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès) Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès) Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès)

Author

Trail stats

Distance
4.22 mi
Elevation gain
230 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
207 ft
Max elevation
58 ft
TrailRank 
63 3.3
Min elevation
-9 ft
Trail type
One Way
Coordinates
321
Uploaded
January 7, 2022
Recorded
January 2022
  • Rating

  •   3.3 1 review
Share

near Torredembarra, Catalunya (España)

Viewed 2076 times, downloaded 86 times

Trail photos

Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès) Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès) Photo ofCamí de Ronda de Torredembarra Port a Tamarit Torre de la Móra pel GR-92 (Costa Daurada / Tarragonès)

Itinerary description

[CAT] + [ES]

>> Català:

El GR-92 forma part de la sendera europea E10, que va des de Nuorgam, en el Mar Bàltic (Finlàndia), fins a Tarifa en Cadis, amb un recorregut total de 3.000 Km. El tram que transcorre pel nostre país és conegut com la Sendera del Mediterrani.

El GR-92 part de la localitat marinera de Portbou (Girona), a la frontera amb França, i travessa la totalitat del litoral català fins a arribar a Alcanar (Tarragona). El camí continua per la Comunitat Valenciana i fins a arribar a Cadis, però de manera intermitent, ja que no tot el trajecte està condicionat ni senyalitzat.

Rep el seu nom de l'any en que es van celebrar els Jocs Olímpics de Barcelona (1992), data en que estava prevista la seva finalització.

Es tracta d'un recorregut força irregular que voreja el litoral per senderes al costat dels penya-segats, platges, rius i rieres, trams d'urbanitzacions, ports, poblets i poblacions amb molta història que val la pena descobrir.
El traçat combina trams plans i altres més irregulars en una constant de pujades i baixades de poc desnivell, segons l'orografia del terreny, com és en el cas de la Costa Brava.

El paisatge és encantador, amb platges de sorra fina en el centre i sud del país i de sorra més gruixuda i pedra en la zona nord, envoltades d'una important mostra de vegetació mediterrània.
Les aigües són d'un blau profund i molt netes, a més de temperades en temporada d'estiu.

En els mesos de bany trobareu xiringuitos de platja on fer un descans a l'ombra, prendre una cosa fresca o degustar el menjar típic local. La resta de l'any no els trobareu i fonts d'aigua tampoc, prevegeu portar-la així com de protecció solar!

Estic segur que us encantarà aquesta bonica ruta pel litoral de la Costa Daurada que us animo a descobrir!

En els waypoints, fotos i peu de les fotos trobareu més información d'interés, consulteu-la!

Si preciseu més informació, podeu contactar-me en el correu joanrovermountain@gmail.com

Salut i Camins de Ronda!


>> Castellano:

El GR-92 forma parte del sendero europeo E10, que va desde Nuorgam, en el Mar Báltico (Finlandia), hasta Tarifa en Cádiz, con un recorrido total de 3.000 Km. El tramo que transcurre por nuestro país es conocido como el Sendero del Mediterráneo.

El GR-92 parte de la localidad marinera de Portbou (Girona), en la frontera con Francia, y atraviesa la totalidad del litoral catalán hasta llegar a Alcanar (Tarragona). El camino continúa por la Comunidad Valenciana y hasta llegar a Cádiz, pero de manera intermitente, ya que no todo el trayecto está acondicionado ni señalizado.

Recibe su nombre del año en que se celebraron los Juegos Olímpicos de Barcelona (1992), fecha en que estaba prevista su finalización.

Se trata de un recorrido bastante irregular que bordea el litoral por senderos junto a los acantilados, playas, ríos y rieras, tramos de urbanizaciones, puertos, pueblecitos y poblaciones con mucha historia que merecen la pena descubrir.
El trazado combina tramos planos y otros más irregulares en una constante de subidas y bajadas de poco desnivel, según la orografía del terreno, como es en el caso de la Costa Brava.

El paisaje es encantador, con playas de arena fina en el centro y sur del país y de arena más gruesa y piedra en la zona norte, rodeado de una importante muestra de vegetación mediterránea.
Las aguas son de un azul profundo y muy limpias, además de templadas en temporada de verano.

En los meses de baño encontraréis chiringuitos de playa donde hacer un descanso a la sombra, tomar algo fresco o degustar la comida típica local. El resto del año no los encontraréis y fuentes de agua tampoco, preved llevarla así como de protección solar!

Estoy seguro que os encantará esta bonita ruta por el litoral de la Costa Dorada que os animo a descubrir!

En los waypoints, fotos y pie de las fotos encontraréis más información de interés, consultadla!

Si precisáis más información, podéis contactarme en el correo joanrovermountain@gmail.com

Salud y Caminos de Ronda!

Waypoints

PictographIntersection Altitude 14 ft
Photo ofTorredembarra. Inici ruta en el Passeig del Roquer (GR-92) Photo ofTorredembarra. Inici ruta en el Passeig del Roquer (GR-92) Photo ofTorredembarra. Inici ruta en el Passeig del Roquer (GR-92)

Torredembarra. Inici ruta en el Passeig del Roquer (GR-92)

Iniciem la ruta per la rampa que hi ha a la dreta de la rotonda, al costat del port. Aquest camí és el Passeig del Roquer (GR-92)

PictographPhoto Altitude 8 ft
Photo ofPunta de la Galera. Far de Torredembarra Photo ofPunta de la Galera. Far de Torredembarra

Punta de la Galera. Far de Torredembarra

> Documentació: "El Far. És un nou equipament que va entrar en servei el dia 1 de gener de l'any 2000. Es tracta del darrer far construït a l'Estat Espanyol el segle XX i va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Llinàs. Té una alçada de pla focal sobre el nivell del mar de 58 metres i sobre el terreny de 38, amb un abast geogràfic de 20 milles. Aquest far és el que té la torre més alta de tots els fars de Catalunya." Font: https://www.turismetorredembarra.cat/el-far-gid-46

PictographPanorama Altitude 24 ft
Photo ofVista del far i penya-segats

Vista del far i penya-segats

PictographPanorama Altitude 27 ft
Photo ofPanoràmica amb posta de sol

Panoràmica amb posta de sol

Fotos realitzades per la tarda, fent el camí de tornada

Photo ofPal informatiu, continuem per la dreta

Pal informatiu, continuem per la dreta

PictographPanorama Altitude -8 ft
Photo ofPanoràmica i posta de sol

Panoràmica i posta de sol

Fotos realitzades per la tarda, fent el camí de tornada

PictographPanorama Altitude -4 ft
Photo ofZona de pescadors Photo ofZona de pescadors Photo ofZona de pescadors

Zona de pescadors

Fotos realitzades per la tarda, fent el camí de tornada

PictographBeach Altitude 31 ft
Photo ofPlatja dels Capellans i Canyadell Photo ofPlatja dels Capellans i Canyadell Photo ofPlatja dels Capellans i Canyadell

Platja dels Capellans i Canyadell

PictographPhoto Altitude 9 ft
Photo ofCarrer de les Botigues de Mar

Carrer de les Botigues de Mar

Curiositats. Façana engalanada

PictographTunnel Altitude 11 ft
Photo ofCarrer de les Botigues de Mar Photo ofCarrer de les Botigues de Mar

Carrer de les Botigues de Mar

Curiositats. Antiga volta de pedra d'accés a l'interior de la població

PictographPanorama Altitude 3 ft
Photo ofFinal Carrer de les Botigues de Mar Photo ofFinal Carrer de les Botigues de Mar

Final Carrer de les Botigues de Mar

Photo ofClub Marítim Altafulla Photo ofClub Marítim Altafulla

Club Marítim Altafulla

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo ofPanoràmica Platja d'Altafulla

Panoràmica Platja d'Altafulla

Fotos realitzades per la tarda, fent el camí de tornada

PictographRuins Altitude 2 ft
Photo ofLa Roca del Gaià. Búnquer d'Altafulla

La Roca del Gaià. Búnquer d'Altafulla

Aquest búnquer data de la Guerra Civil espanyola

PictographBeach Altitude 7 ft
Photo ofPlatja de Tamarit amb el castell de fons

Platja de Tamarit amb el castell de fons

PictographCastle Altitude 10 ft
Photo ofCastell de Tamarit Photo ofCastell de Tamarit

Castell de Tamarit

PictographCastle Altitude 35 ft
Photo ofCastell de Tamarit, els orígens Photo ofCastell de Tamarit, els orígens

Castell de Tamarit, els orígens

> Documentació: "Castell de Tamarit. El castell de Tamarit està situat sobre un promontori a la vora de la mar Mediterrània, al terme municipal de Tarragona. Les seves muralles envolten la vila closa de Tamarit, que es confon amb l'arquitectura del propi castell. El conjunt de vila closa i castell barreja els estils romànic, gòtic i renaixentista, i les intervencions efectuades a partir de 1916 pel seu nou propietari Charles Deering, assessorat pel seu amic el pintor Ramon Casas, contribuïren a uniformitzar les diferents edificacions. L'antic nucli medieval de Tamarit, municipi independent fins a mitjan segle xx, es dividia en dos sectors: la «vila fora muralles», de la qual es conserven restes arqueològiques —entre les quals, les d'una drassana (el port de Tamarit fou durant l'edat mitjana un dels deu principals de Catalunya; des d'ell sortiren vaixells per a la Conquesta de Mallorca)—; i la «vila closa», de la qual es conserven diverses cases senyorials, anomenades «del castlà», una abadia dependent de l'Arquebisbat de Tarragona i l'església romànica de l'Assumpció de la Mare de Déu.[1] La muralla s'obria per quatre portes, de les quals se'n conserven dues: la de la Mora i la de la Creu.[2] Història: Al segle xi Tamarit era la castlania més meridional del comtat de Barcelona. Tamarit fou ocupat per Bernat Sendred de Gurb que el 1049 vengué la castellania a Ramon Berenguer I. No se sap si fou reconstruït per Bernat Sendred sobre una edificació anterior o fou bastit totalment nou però el castrum el posseïa per aprisió. Algunes de les captures de peix i corall que pogués fer. Aquesta darrera condició ens demostra la importància que tenia el port de Tamarit a l'època. Des de Tamarit es desenvolupava una gran activitat comercial. Fou un dels pocs ports de la costa catalana que posseïa el dret de cobrar l'impost de la lleuda. Sembla probable que Sunyer no se'n sortís a l'hora de complir amb el que havia jurat al comte i la seva figura s'esvaneix. En aquell moment, la fortalesa de Tamarit afrontava a nord amb el terme del castell d'Ullastrell, a l'est amb el terme de Berà, al sud amb el mar i a l'oest amb Tarragona. Pensant en la conquesta de Tarragona, que encara trigaria, el comte, havent recuperat tots els drets sobre el castell de Tamarit, l'infeudà a Bernat Amat de Claramunt, junt amb el títol de vescomte de Tarragona, el dia 30 de març de 1060. El 28 d'agost de 1108, el comte Ramon Berenguer III i Bernat Amat de Claramunt, net de l'anterior, signen un acord en què el primer, en canvi de fidelitat, dona al segon i a la seva esposa Almodis de Barcelona, l'honor que el seu pare, Deodat I de Claramunt, tenia en feu per Ramon Berenguer I, llevat de les dominicatures. Això no obstant, Bernat Amat de Claramunt perdé la condició de castlà de Tamarit en no complir amb el servei de guàrdia que devia prestar. El comte encomanà Tamarit al seu fidel Fortuny i esposa Beatriu, que havia estat casada en primeres núpcies amb Deodat Bernat de Claramunt amb qui tingué un fill que nomia Deodat. És a dir, que la nissaga Claramunt tornà aviat a Tamarit. El 3 d'agost de 1129, Deodat subscrigué un jurament sacramental a Ramon Berenguer III i al seu fill Ramon (Ramon Berenguer IV), renovant la fidelitat pel castell de Tamarit prometent no vetar l'entrada, l'estada ni la sortida del comte al castell. L'any 1134, Deodat subinfeudà els castells de Montoliu i de Tamarit a Ramon Pere, fill de Pere Mir de Banyeres, qui es responsabilitzava de la guàrdia del castell i tenia permís d'estada en la torre, en absència de Deodat. En aquell moment, el castlà del castell era Ponç Guerau. Al llarg del segle xiii, el castell continuà pertanyent als Claramunt. Guillem de Claramunt participà en la conquesta de Mallorca on morí l'any 1230, víctima de la Pesta. Els seus fills, Guillema i Ponç es disputaren l'herència en un plet que arbitrà Ramon de Penyafort l'any 1251 i que es resolgué a favor de la filla Guillema. Els castlans del castell en aquest moment s'anomenen Tamarit, senyors de Peralta i branca de la família Montoliu. El 1291, Guillema de Claramunt havia heretat el castell de son pare, i, per altra banda, el rep com a aportació del dot en casar-se amb l'infant Pere, fill de Pere II, que posseïa la propietat eminent del castell per la seva condició de membre de la reialesa. A mitjan segle xiv el domini dels castells de Tamarit i Montoliu passà al baró Francesc de Vallgornera qui els vengué a l'arquebisbe de Tarragona Arnald Sescomes. En el fogatjament del 1365-1370, Tamarit, té 80 «fochs», quantitat alta després d'haver patit la Pesta Negra. S'atribueix a la important activitat econòmica del port. L'any 1363, el rei Pere III de Catalunya-Aragó ordenà emmurallar Tamarit degut a la guerra amb el rei de Castella. El 1382 el castlà era Guillem d'Argentona. Al segle xv, durant la guerra civil de Joan II de Castella contra la Diputació del General de Catalunya, les tropes joanistes ocuparen Tamarit que serví de base per l'atac a Tarragona. Del 1470 al 1475 fou ocupat per les tropes navarreses del mercenari Joan d'Armendaris qui lliurà el castell a canvi d'una gran quantitat de diners que la ciutat i els pobles del Camp hagueren de pagar. Tamarit, port important de l'edat mitjana, rebé atacs continuats dels sarraïns durant els segles xv i xvi que eliminaren el tràfic mercantil que passà a Tarragona. A partir de 1681 la mitra tarragonina compartí la jurisdicció amb els Montserrat i llurs descendents fins al segle xix. Francesc de Montserrat rebé el títol de marquès de Tamarit, concedit pel rei Carles II i va ser governador de Tarragona, i senyor de Montoliu i de la baronia d'Altafulla. L'entollament de les aigües de pluja i del riu Gaià generà paludisme i el poble de Tamarit es va anar abandonant al llarg del segle xix. L'any 1916, l'arquebisbe de Tarragona va vendre l'indret al magnat nord-americà Charles Deering, que en va fer una restauració de caràcter romàntic a càrrec de Ramon Casas i Joan Ruiz. S'hi conserven elements romànics i gòtics. Actualment és propietat de la Societat Betren. Arquitectura: Dins el recinte castral de Tamarit hi trobem restes del castell, l'església, alguns habitatges i espais lliures, tots al voltant d'una plaça i envoltats per una muralla, molt evident a l'oest. La torre de planta quadrada que hi ha al costat de l'església està datada en època romànica; algunes altres construccions són d'època romànica i gòtica però moltes són restauracions posteriors. La torre quadrangular, que restà adossada a l'església quan aquesta s'amplià, mesura 4,65 m en la cara nord i era feta amb carreus escairats de 30 cm per 50 cm. El mateix aparell el trobarem a la nau lateral de l'església i a la paret oest de la sagristia. Tota la part sud de la torre fou reconstruïda amb aparell constructiu diferent i amb un talús a la base. També pertany a la construcció original la finestra o porteta tapiada de la nau lateral de l'església. Té una amplada de 65 cm i s'acaba en un arc de mig punt amb nou dovelles. La primera torre de Tamarit pot ser dels segles xii o xiii. Es conserven dos fragments de columnes, quatre capitells i una imposta. Un dels capitells presenta decoració geomètrica, una retícula romboïdal i és de pedra calcària fossilífera molt porosa; altres dos són figurats amb parelles de lleons i de grius afrontats, respectivament. Aquests són de pedra sorrenca o sauló. El quart capitell i la resta de peces no presenten cap ornamentació escultòrica. L'església de Santa Maria de Tamarit. A l'interior del castell hi ha l'església de Santa Maria, una de les parròquies més antigues del Baix Gaià. Esmentada per primer cop l'any 1154 en una butlla de confirmació atorgada pel papa Anastasi IV on se l'esmenta com «ecclesiam de Tamarit», se sap, per diversos documents del segle xiii, que disposava d'un rector o clergue propi per als oficis litúrgics, i tenia com a sufragànies les esglésies de Santa Margarida de la Riera de Gaià i Sant Jordi d'Ardenya. És un edifici del s. xii format per una nau de planta rectangular capçada per un absis carrat, al qual es van afegir sengles capelles a cada costat en època tardana. Una volta de canó apuntat cobreix la nau reforçada per dos arcs torals, mentre que l'absis, precedit d'un arc presbiteral, té una volta de creueria d'època posterior. Conserva diverses finestres de doble esqueixada, algunes ara tapiades. A la capella situada a la dreta de l'absis, dedicada a sant Jaume, hi ha una làpida sepulcral de marbre blanc amb l'epitafi d'Arnau de Tamarit, cavaller, fundador de la capella i mort el 1282. A la part inferior de la làpida hi ha dos escuts amb un tamariu i tres olives respectivament, al·lusius a Tamarit i Montoliu." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Tamarit

PictographBeach Altitude 23 ft
Photo ofCala Jovera Photo ofCala Jovera Photo ofCala Jovera

Cala Jovera

PictographCastle Altitude 35 ft
Photo ofPanoràmica del Castell de Tamarit Photo ofPanoràmica del Castell de Tamarit Photo ofPanoràmica del Castell de Tamarit

Panoràmica del Castell de Tamarit

PictographPanorama Altitude 40 ft
Photo ofVista dels penya-segats

Vista dels penya-segats

PictographPanorama Altitude 26 ft
Photo ofPenya-segats i cova

Penya-segats i cova

PictographPhoto Altitude 12 ft
Photo ofEfectes de l'erosió del mar en la roca Photo ofEfectes de l'erosió del mar en la roca

Efectes de l'erosió del mar en la roca

PictographPanorama Altitude 23 ft
Photo ofIllot

Illot

PictographPanorama Altitude 8 ft
Photo ofIllot i panoràmica Photo ofIllot i panoràmica

Illot i panoràmica

PictographTree Altitude 51 ft
Photo ofMimosa en el camí

Mimosa en el camí

Curiositats de la ruta

PictographCave Altitude 38 ft
Photo ofCova del Manelet Photo ofCova del Manelet Photo ofCova del Manelet

Cova del Manelet

PictographPanorama Altitude 19 ft
Photo ofPaisatge envoltat de pins

Paisatge envoltat de pins

PictographPhoto Altitude 31 ft
Photo ofLa Fonteta. Camí pel bosc de pins

La Fonteta. Camí pel bosc de pins

PictographBeach Altitude 21 ft
Photo ofPlatja de la Móra Photo ofPlatja de la Móra Photo ofPlatja de la Móra

Platja de la Móra

PictographBeach Altitude 12 ft
Photo ofFinal de la platja, continuem per aquí Photo ofFinal de la platja, continuem per aquí

Final de la platja, continuem per aquí

PictographTree Altitude 8 ft
Photo ofPi cargolat

Pi cargolat

Curiositats de la ruta

PictographBeach Altitude 22 ft
Photo ofCaleta Petita de la Móra Photo ofCaleta Petita de la Móra Photo ofCaleta Petita de la Móra

Caleta Petita de la Móra

PictographPanorama Altitude 30 ft
Photo ofPanoràmica de la Cala de la Móra

Panoràmica de la Cala de la Móra

PictographPanorama Altitude 12 ft
Photo ofPanoràmica amb Tarragona de fons

Panoràmica amb Tarragona de fons

PictographMonument Altitude 36 ft
Photo ofTorre de la Móra, destí final de la ruta

Torre de la Móra, destí final de la ruta

> Documentació: "Torre de la Móra. Tipus Muralles i torres fortificades Període Segle XVI-XVII Situació Càmping Torre de la Móra Interès Especial interès Interessant Protecció Bé cultural d'interès nacional (BCIN) Situada en un promontori arran de mar. Té planta cilíndrica amb la base atalussada, 10 m d'alçada i 6,5 de diàmetre. Conserva diverses finestres petites, espitlleres i restes d'un matacà. La porta és l'original, situada al nivell del primer pis. S'hi pot accedir per mitjà d'unes escales de fusta modernes. Va ser construïda l'any 1562 segons consta documentalment. És una de les més ben conservades de la costa." Font: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3922

Comments  (2)

  • nandoalegre Jul 21, 2023

    I have followed this trail  verified  View more

    Buena ruta para hacer deporte

  • Photo of Joan Rover
    Joan Rover Jul 21, 2023

    Muchas gracias nandoalegre por escoger la ruta y también por tu valoración, celebro que te haya gustado.
    Una pregunta con el fin de mejorar. Tu puntuación en "Información" es baja, que encuentras a faltar? Muchas gracias por tu colaboración.
    Salud y senderismo!
    Joan Rover

You can or this trail