Camí de Mestral. Travessa per la Reserva Natural de Llaberia i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs
near l'Hospitalet de l'Infant, Catalunya (España)
Viewed 1132 times, downloaded 61 times
Trail photos
Itinerary description
Així, a través de la web es proposen diferents activitats per aquestes contrades de les comarques de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp que conjuminen mar, muntanya i sabors tradicionals.
L'any 2019 va nèixer la proposta del Camí de Mestral, una travessa pensada per fer-la en 4 dies que fa un interessant recorregut per la Reserva Natural de Llaberia i les Muntanyes de Tivissa i Vandellòs enllaçant aquestes poblacions.
Així, en quatre jornades, passarem per les poblacions de l'Hospitalet de l'Infant, Masriudoms, Pratdip, Llaberia, Tivissa i Vandellòs en un bonic i aventurer recorregut que destaca per les seves muntanyes solitàries i feréstegues.
Malgrat que les distàncies, els desnivells i les alçades que s'assoleixen (cota màxima sobre els 720 metres) puguin fer pensar que aquesta és una travessa senzilla, cal ser una mica prudent ja que el terreny i algunes grimpades fàcils li donaran un toc més de complexitat.
Per una altra banda, no recomano fer aquesta ruta en els mesos més calorosos de l'any, ja que es tracta d'una zona molt seca, de vegades totalment descoberta i on no trobareu aigua més que al vostre pas per les diferents poblacions.
Vam realitzar la ruta en sentit antihorari, seguint la proposta i divisió d'etapes original:
- Etapa 1. L'Hospitalet de l'Infant - Pratdip: 18km, 794m desnivell positiu, 387m de desnivell negatiu
- Etapa 2. Pratdip - Tivissa: 22km, 1018m desnivell positiu, 1136m desnivell negatiu
- Etapa 3. Tivissa - Vandellòs: 17km, 759m desnivell positiu, 710m desnivell negatiu
- Etapa 4. Vandellòs - L'Hospitalet de l'Infant: 19km, 635m desnivell positiu, 978m desnivell negatiu
A tenir en compte respecte la proposta original: la primera etapa, després de pujar a la Güena, baixa cap a Santa Marina tot seguint el GR 192 i finalitza la jornada poc després a l'allotjament de Mas Mariassa. Nosaltres no passem per Santa Marina sinó que baixem en direcció a Pratdip pel Camí de Güena.
Al final de la segona etapa, a la bifurcació després de la baixada des del Coll d'Anyeres, gairebé 5km abans d'arribar a Tivissa, la ruta proposada per l'organització ens envia a l'esquerra per poc després agafar un corriol a la dreta, però vam trobar el corriol en estat molt salvatge i tancat per la vegetació, a més d'una desviació en arribar als Camps de Mas de Peles que ens obliga a prendre un altre camí. Una opció alternativa seria, a la bifurcació esmentada, girar a la dreta per enllaçar amb el PR-C 182 en direcció a Tivissa i que trobarem posteriorment per l'altra ruta.
Esperem que la gaudiu tant com nosaltres.
Waypoints
Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Comencem la ruta davant de la Casa de la Vila, al Carrer de l'Alamanda de l'Hospitalet de l'Infant.
Masriudoms
Masriudoms és un petit poble del Baix Camp, amb poc més de 130 habitants censats. En destaca una torre de defensa datada del segle XIII o XIV. Aquesta torre es va convertir en campanar quan es va construir la nova església l'any 1820. Ha patit moltes reparacions i modificacions posteriors.
Els Estrets
Passem per una vessant elevada i un xic aèria dels estrets del riu Llastres, tot seguint una canalització. Excepte en el cas que hi hagin hagut forts aiguats recents, trobarem la llera del riu ben seca.
Castell de Pratdip
Els castell de Pratdip es situa al punt més alt del municipi, domina la vista sobre un extens territori. Actualment només es conserven algunes parets i parts parcials dels merlets de l’edificació original. Deixà d’estar habitat a finals del segle XVII i l’any 1845 el terratrèmol originat a Tivissa ocasionà importants desperfectes en el castell, de manera que algunes parets van caigueren i a la roca es formaren grans clivelles. Durant una de les restauracions del castell, foren trobades restes arqueològiques corresponents a un enterrament del Neolític. L’any 1985 fou declarat Monument Històric i resta classificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Segons el llibre de Joan Perucho “Les Històries Naturals”, el castell era on es trobava la tomba d’Onofre de Dip, vampir que atemoria a la població local.
Pratdip
Petit poble interior conegut per la llegenda de la terra dels dips, novel·lada per Joan Perucho a les seves "Històries Naturals".
Mirador dels Solans
Espectacular mirador sobre el poble de Pratdip, custodiat per la Serra de la Güena i els puigs de la Cabrafiga i de les Mugues, els quals deixen entreveure un bocinet de la plana i la mar Mediterrània.
Portell de l'Estudiant
Després d'una pujada, ens trobarem al pas de l'estudiant, un breu recorregut una mica aeri equipat amb un cable d'acer.
Llaberia
Petit poble del municipi de Tivissa situat a 700 metres sobre el nivell del mar, essent el poble més petit i més alt d'aquest municipi. Té caràcter medieval, amb l'església romànica dels segles XII i XIII, i el Museu del Bast.
Bifurcació Cova del Ramer
En aquest punt, podem seguir un sender a l'esquerra que en poca estona ens porta una bauma i l'entrada a la Cova del Ramer. Per accedir-hi calen coneixements i material d'espeleologia.
Mas del Ramer
Portell del Carreter
Després de seguir pel Camí de la Forestal des del Pla de Zenon, arribarem a una bifurcació que ens indica a l'esquerra el Portell del Carreter. Es tracta d'una divertida grimpada, en algun tram equipada amb corda, que ens permetrà accedir per una entrada dalt dels Cingles de la Barcana.
Tivissa
Tivissa és una petita vila amb un gran patrimoni històric que val molt la pena visitar. Hi ha testimonis de grups prehistòrics a la zona evidenciats per les pintures rupestres trobades, a més de les diferents baumes de la zona. El poble formà part del territori de la tribu íbera dels ilergàons. De fet, ben a prop podem trobar les restes de l'extens assentament íber del Castellet de Banyoles, encara en excavació i estudi. En època romana, Tivissa era coneguda per la fabricació d'àmfores amb les quals es transportava oli i vi, que arribaven a la mateixa Roma. Aquest fet en demostra l'emplaçament estratègic. A l'edat mitjana es va contruir una muralla per protegir la vila, de la qual encara es conserven algunes restes. L'església, d'interior gòtic, data del segle XIII i està dedicada a Sant Jaume.
Coll de Monetze
Mola de Genessies
Imponent muntanya de 711 metres d'alçada. Cal fer servir les mans per grimpar fàcilment cap a l'altiplà anterior al cim. Aquest cim està inclòs en el repte "100 cims" de la FEEC com a cim essencial de la comarca del Baix Camp. Un cop a dalt, tindrem unes vistes espectaculars de 360º, albirant des del Delta fins a Aragó.
Vandellòs
Poble rodejat de muntanyes del qual ja se'n té constància des de l'Edat Mitjana, fet que marca el caràcter medieval dels seus carrers en el nucli antic.
Font
Mentre creuem Vandellòs pel carrer Estanislau Figueres, passarem per diverses fonts que seran molt benvingudes.
Font de Navaes
Aquesta és la primera font que vam trobar fora de població de la qual rajava aigua. Encara que quan hi vàrem passar, mes d'abril, només era un dèbil rajolí, fou un bon refresc per les calors d'aquesta zona.
Molló Puntaire
Cim més elevat de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. Situat a 727m d'alçada a la Serralada Prelitoral, forma part del repte 100 cims de la FEEC com a cim essencial de la comarca del Baix Camp.
Font de l'Aiguacoll
Ja a l'ampla pista, trobem la font de l'Aiguacoll, gairebé darrera del dipòsit d'aigua contra incendis forestals.
You can add a comment or review this trail
Comments