Activity

Büyükada 13 Km

Download

Trail photos

Photo ofBüyükada 13 Km Photo ofBüyükada 13 Km Photo ofBüyükada 13 Km

Author

Trail stats

Distance
7.95 mi
Elevation gain
1,050 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,050 ft
Max elevation
640 ft
TrailRank 
82 5
Min elevation
16 ft
Trail type
Loop
Moving time
3 hours 39 minutes
Time
4 hours 30 minutes
Coordinates
2314
Uploaded
June 25, 2020
Recorded
June 2020
  • Rating

  •   5 2 Reviews
Share

near Adalar, İstanbul (Türkiye)

Viewed 973 times, downloaded 39 times

Trail photos

Photo ofBüyükada 13 Km Photo ofBüyükada 13 Km Photo ofBüyükada 13 Km

Itinerary description

BÜYÜKADA
Marmara'nın cennet adası, Prens adaları içinde en görkemlisi olan Büyükada'da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarihi boyunca Rum ve Türk kültürlerinin özellikleri ile harmanlandığı Büyükada'nın gezilecek yerleri, görülecek güzellikleri masmavi denizin ve yemyeşil ağaçların içinde bizleri beklemektedir. Eski adı Prinkipos olan Büyükada iki tepenin arasında kalan, tarih boyu ünlü devlet adamlarının sürgün edildiği, Türk ve Rum aydınlara ev sahipliği yapan, huzuru ile büyüleyen Büyükada'ya yaz -kış yerli ve yabancı turist akını olmaktadır. Adanın zenginliklerini duyan herkes adayı keşfetmeye başlamıştır.

Büyükada Eski adı Prinkipo'dur. Prinkipo, Yunanca "büyük" demektir. Troçki'nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar'da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi'dir. Ada'nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır.

Büyükada
Büyükada Eski adı Prinkipo'dur. Prinkipo, Yunanca "büyük" demektir. Troçki'nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar'da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi'dir. Ada'nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, miladi 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Bunlardan bazıları bugüne kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır..Isa Tepesi'nde ise Hristos Kilise ve manastırı bulunmaktadır. Kumsal semtindeki Ayios Dimit-rios Kilisesi de Ada'nın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada yapar. Bü-yükada'da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Cami'dir. Mimari açıdan batı etkisinde inşa edilmiş bulunan mekan, Ada Cami sokağında bulunmaktadır. Görülecek mekanlara gelince, Leon Troçki'nin, Lenin tarafından kovulunca Türkiye'ye gelip yaşadığı ev ve Aya Yorgi Manastır ve Kilisesi'nin özel bir yeri var: Her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde sayısız mü'minin -her dinden insan var aralarında- 200 metrelik bu tepeyi soluksuz tırmanıp kiliseye ulaştığını ve inancı doğrultusunda dua ettiğini, niyet tuttuğunu ya da şifa umuduyla siyah cüppeli bir Ortodoks papaza kendisini okuttuğunu görebilirsiniz- ki bu kişiler arasında Islami kabul edilen giysiler içindeki kadın ve erkekler de azımsanmayacak bir yüzde oluşturur. olmuştur.

Waypoints

Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

BÜYÜKADA Marmara'nın cennet adası, Prens adaları içinde en görkemlisi olan Büyükada'da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarihi boyunca Rum ve Türk kültürlerinin özellikleri ile harmanlandığı Büyükada'nın gezilecek yerleri, görülecek güzellikleri masmavi denizin ve yemyeşil ağaçların içinde bizleri beklemektedir. Eski adı Prinkipos olan Büyükada iki tepenin arasında kalan, tarih boyu ünlü devlet adamlarının sürgün edildiği, Türk ve Rum aydınlara ev sahipliği yapan, huzuru ile büyüleyen Büyükada'ya yaz -kış yerli ve yabancı turist akını olmaktadır. Adanın zenginliklerini duyan herkes adayı keşfetmeye başlamıştır. Büyükada Eski adı Prinkipo'dur. Prinkipo, Yunanca "büyük" demektir. Troçki'nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar'da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi'dir. Ada'nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır. Büyükada Büyükada Eski adı Prinkipo'dur. Prinkipo, Yunanca "büyük" demektir. Troçki'nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar'da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi'dir. Ada'nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, miladi 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Bunlardan bazıları bugüne kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır..Isa Tepesi'nde ise Hristos Kilise ve manastırı bulunmaktadır. Kumsal semtindeki Ayios Dimit-rios Kilisesi de Ada'nın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada yapar. Bü-yükada'da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Cami'dir. Mimari açıdan batı etkisinde inşa edilmiş bulunan mekan, Ada Cami sokağında bulunmaktadır. Görülecek mekanlara gelince, Leon Troçki'nin, Lenin tarafından kovulunca Türkiye'ye gelip yaşadığı ev ve Aya Yorgi Manastır ve Kilisesi'nin özel bir yeri var: Her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde sayısız mü'minin -her dinden insan var aralarında- 200 metrelik bu tepeyi soluksuz tırmanıp kiliseye ulaştığını ve inancı doğrultusunda dua ettiğini, niyet tuttuğunu ya da şifa umuduyla siyah cüppeli bir Ortodoks papaza kendisini okuttuğunu görebilirsiniz- ki bu kişiler arasında Islami kabul edilen giysiler içindeki kadın ve erkekler de azımsanmayacak bir yüzde oluşturur. olmuştur.

PictographPhoto Altitude 19 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographReligious site Altitude 106 ft
Photo ofHamidiye Camii Photo ofHamidiye Camii Photo ofHamidiye Camii

Hamidiye Camii

Büyükada'da ki Hamidiye Camisi, II.Abdülhamit zamanında yapılmış, yaklaşık 124 yaşında bir eser. Pencerelerinden baktığınızda, karşı yakada, plansız şehirleşmenin ve bir kentin ölümünün yürekler acısı görünümü var. 1893 Yılında devrin padişahı II.Abdülhamit’in emriyle, Büyükada’da yüksekçe bir tepe üzerinde bir cami yapılmasına başlanmış ve o yıl içinde bitirilmiş. Bazı kayıtlarda Sultanın kadınlarından birisinin altınlarıyla yapıldığı söylenen cami, bir yıl sonraki büyük İstanbul depreminde zarar görmüş ve hemen onarımdan geçirilmiş. Hamidiye Camii adıyla anılan eser bu gün de özelliklerini korumaktadır. Selvili camii olarak da anılmaktadır. Ada Camii sokakta, yüksek bir set üzerine kurulu bahçe içinde, küfeki taşlı, tek minareli, eklektik bir yapıdır. İki taraflı mermer merdivenlerle çıkılan ve mermer bir sahanla biten güzel bir girişi vardır. Sahan, bir camlı mekan içine alınmıştır. Mavi çinileri andıran güzel işlemelere sahiptir. Çok güzel bir bahçenin içindedir. İlk yıllarda mektep camisi olarak da anılmıştır. Çünkü alt katı uzun yıllar okul olarak kullanılmış, başka yere okul yapılınca da Mescit olmuştur. Yazılı kaynaklarda, 1901 ve 1904 yıllarında da yani yine II.Abdülhamit zamanında onarım gördüğü belirtilmektedir. İkinci kata girildiğinde sol taraftaki merdivenle kadınlar mahfiline çıkılır. Tuğrası kaldırılmış olduğundan yeni ve büyük bir onarım sonrasında banisi II.Abdülhamit’e ait tuğranın tekrar işlenmesi de planlanmaktadır. Camii, bütün güzelliğini koruyarak gelmiştir günümüze. Denize nazır bir konumdadır. Pencerelerinden bakıldığında Anadolu Yakası’ndaki büyük yapılaşma, adanın dinginliğiyle tezat oluşturmakta ve insanda ürkütücü bir duygu yaratmaktadır. Büyükada Camisine gitmek için, saat kulesinin yanından sola girip, caddeyi epey yürüdükten sonra dik inen sokaklardan sağ tarafta Ada Camii sokağı tabelasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Zaten sokak bu camiyle bitmektedir. Arka sokağa caminin bahçesinden geçilmektedir.

PictographPhoto Altitude 277 ft
Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 255 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 254 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographReligious site Altitude 430 ft
Photo ofHiristo Manastrı Photo ofHiristo Manastrı Photo ofHiristo Manastrı

Hiristo Manastrı

Söylentilere göre, manastır Bizans zamanında yaptırılmış. İmparator I. Manuel Comnenus tarafından 1158 senesinde hazırlanan listede bu kiliseden üstü kapalı da olsa bahsediliyor olması bu söylentileri desteklemektedir. Manastır, Osmanlı zamanında zor zamanlar yaşadıysa da, İstanbul’daki Rum bezir yağı tüccar loncasının desteği ve Feneriote asilzadesi Pascharnikos Christodoulos Vlachoutsis tarafından yapılan bağışlar sayesinde bu zorluklara dayandı. Patrik V. Gregory 1809 senesinde burada yaşadı; önceki patrik Chrysanthos ise 1826 yılında emekli olunca bu manastıra yerleşti ve sekiz yıl sonra burada öldü. Patrik Sophronius ise 1866-70 seneleri arasında burada yaşadı. Onun çabaları sonucu manastır yenilendi ve bugünkü katholikon, mimar Vasilis Dimitriou’nun planlarına uygun olarak 1869 yılında tamamlandı. Bugün manastırdan geriye kalanlar, katholikon, manastırın güneyinde yer alan ve ona bitişik olarak inşa edilmiş iki katlı ek bina ve arazisinin batı kısmında bulunan bazı ek binalardır. Katholikon daha önceki kiliseden kalma, yaldızlı ve çiçek ve bitki motifleriyle süslenmiş kabartmalara sahip tahtadan oyma iconostasi’sini hala muhafaza etmektedir. Üzerlerinde yer alan, 18. yy.’dan kalma sekiz küçük resimle, Oraia Pylai’nin kapıları özellikle kayda değerdir. Bu resimler içerisinde en çok dikkat çekici olanı Annunciation’un (Cebrail’in Hz. Meryem’e Hz. İsa’nın doğacağını haber vermesi) tasviridir. Burada ayrıca, üzerinde, Hz. İsa ve onun iki yanında yer alan Hz. Meryem ve Vaftizci Yahya’yı bir arada resmeden bir dini resim bulunan güzel bir 18. yy. (Offertory Diptych) ilahi levhası da yer almaktadır. Bunlara ek olarak, 19. yy.’dan kalma, eski Rum cenaze törenlerine ait bir kabartmanın kopyası da güneydeki dış duvara işlenmiştir.

PictographPhoto Altitude 421 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographRuins Altitude 436 ft
Photo ofRum Yetimhanesini Photo ofRum Yetimhanesini Photo ofRum Yetimhanesini

Rum Yetimhanesini

Rum Yetimhanesi : Dünyanın en büyük ahşap yapısı olan ve hala tüm ihtişamıyla duran Rum Yetimhanesi Büyükada'da gezilecek yerler rotanızın başına almanız gereken bir yer. 1898-99 yılları arasında "Mimar-ı Şehir" ünvanlı Alexandre Vallaury (1850-1921) tarafından otel olarak inşaatına başlanan yapı II.Abdülhamit'ten gerekli izinleri alamayınca satışa çıkarılmıştır. Rum Patriği tarafından cemaatin varlıklı ailelerinden Zarifi ailesinin almasını sağladığı bina daha sonra 1911-64 yılları arasında Rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır. 1964 yılından beri kullanılmayan yetimhane tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Adaya gelenlerin akınına uğramaktadır. Siz de Rum yetimhanesini Büyükada'da gezilecek yerler listenizin başına alın

PictographPhoto Altitude 376 ft
Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 233 ft
Photo ofAzap Yokuşu Photo ofAzap Yokuşu Photo ofAzap Yokuşu

Azap Yokuşu

AZAP YOKUŞU TIRMANIŞI 204 metre yükseklikteki tepeye çıkan ziyaretçiler, kimi zaman Azap Yokuşu'ndaki insanlarla dua etti, kimi zaman ise ilahi söyledi. İzdiham yaşanmaması için polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Kilisenin etrafında uzman köpekle bomba araması yapıldı. Bu sırada kilise üzerinde ve çevresinde bir polis helikopterinin de önlemlere destek verdi. Aya Yorgi Kilisesi'ne ulaşan ziyaretçiler almış oldukları rengarenk ve hepsinin farklı anlamı olan mumları yakarak kiliseye ve çevresindeki duvarlara dikti. Dileklerin yazıldığı kağıtlar ise dilek kutularına atıldı. Dilek tutma işlemlerini tamamlayan ziyaretçiler, kilise ve etrafında hatıra fotoğrafı çekildi. Tarihi hakkında muhtelif rivayetler söz konusu. Burası, Hıristiyan Ortodoksların gözbebeği. Özellikle iki kutsal günde, 23 Nisan ve 24 Eylül’de farklı inançlardan insanlar da buraya akın ediyor. Büyükada’daki Aya Yorgi Kilisesi o tarihlerde âdeta bir dilek cennetine dönüşüyor. Ne kadar rasyonel olursanız olun, buranın aurası sizi de yoldan çıkarabilir. O yüzden hem kiliseyi gezin hem hayatının aşkını kovalayanların, şifa arayanların arasında bir dilek de siz tutun

PictographPhoto Altitude 449 ft
Photo ofYokuş yarısı

Yokuş yarısı

PictographReligious site Altitude 632 ft
Photo ofAya Yorgi Kilisesi Photo ofAya Yorgi Kilisesi Photo ofAya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı : Büyükada'da nereler gezilir dediğimizde aklımıza ilk olarak Aya Yorgi Kilisesi gelmektedir. İlk olarak 1751 yılında küçük bir kilise olarak inşa edilen yapı uzun yıllar manastır olarak da hizmet vermiştir. Çan kulesinin yanındaki bina 1905 yılında inşa edilmiş ve dört yıl sonra da kullanıma açılmıştır. Bugün sadece kilise olarak kullanılan yapı, Ortodoks inancında oldukça önem taşımaktadır. Büyükada'ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken Aya Yorgi'de 23 Nisan - 24 Eylül tarihleri arasında dua ediliyor. İnançlarına göre eğer dileğiniz kabul olursa zeytinyağı alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyormuş. Büyükada'da gezi yapacaksanız Aya Yorgi'ye yürüyerek çıkmanın "yarı hac" olduğunu bilmelisiniz.

PictographPhoto Altitude 637 ft
Photo ofAya Yorgi

Aya Yorgi

Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı : Büyükada'da nereler gezilir dediğimizde aklımıza ilk olarak Aya Yorgi Kilisesi gelmektedir. İlk olarak 1751 yılında küçük bir kilise olarak inşa edilen yapı uzun yıllar manastır olarak da hizmet vermiştir. Çan kulesinin yanındaki bina 1905 yılında inşa edilmiş ve dört yıl sonra da kullanıma açılmıştır. Bugün sadece kilise olarak kullanılan yapı, Ortodoks inancında oldukça önem taşımaktadır. Büyükada'ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken Aya Yorgi'de 23 Nisan - 24 Eylül tarihleri arasında dua ediliyor. İnançlarına göre eğer dileğiniz kabul olursa zeytinyağı alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyormuş. Büyükada'da gezi yapacaksanız Aya Yorgi'ye yürüyerek çıkmanın "yarı hac" olduğunu bilmelisiniz.

PictographPhoto Altitude 578 ft
Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 437 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 354 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 341 ft
Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 328 ft
Photo ofDil Burnu

Dil Burnu

PictographPhoto Altitude 129 ft
Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf Photo ofFotoğraf

Fotoğraf

PictographPhoto Altitude 127 ft
Photo ofMizi Köşkü Photo ofMizi Köşkü

Mizi Köşkü

PictographPhoto Altitude 118 ft
Photo ofKöşk

Köşk

Comments  (2)

  • Photo of mel6677
    mel6677 Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Büyükada Eski adı Prinkipo'dur. Prinkipo, Yunanca "büyük" demektir. Troçki'nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar'da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi'dir. Ada'nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır.

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Çok keyifli bir parkur. Teşekkürler.

You can or this trail