Activity

BAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY

Download

Trail photos

Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY

Author

Trail stats

Distance
25.18 mi
Elevation gain
2,690 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
2,690 ft
Max elevation
755 ft
TrailRank 
82 5
Min elevation
0 ft
Trail type
Loop
Coordinates
439
Uploaded
August 19, 2020
Recorded
August 2020
  • Rating

  •   5 4 Reviews

near Bahçeköy, İstanbul (Türkiye)

Viewed 1831 times, downloaded 33 times

Trail photos

Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY - KISIRKAYA - KİLYOS - RUMELİ FENERİ - ZEKERİYAKÖY - BAHÇEKÖY

Itinerary description

Bahçeköy'ün kuruluş yılları 1521 yıllarına dayanmaktadır. Bahçeköy, İstanbul Sarıyer'e bağlı mahalle. Bahçeköy'ün tarihi Bahçeköy'ün kuruluş yılları 1521 yıllarına dayanmaktadır. (1923 yılında yapılan lozan antlaşması gereği Osmanlı döneminde Selanik sancağına bağlı 1924 yılında mübadil olarak gelen müslüman Türkler yerleştirildi. Daha sonra Türkiye'nin değişik illerinden göç aldı.
İstanbul’un mevcut yerleşim alanları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan kesiminde, önemli orman alanları, su havzaları, kumullar, barajlar, bentler, tabiat parkları ile çok sayıda endemik (başka yerde yaşamayan) bitki ve hayvan türlerinden oluşan farklı ekosistemlerin bir arada bulunduğu bütüncül bir ekolojik alan yer almaktadır.

İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda bu kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzalarını barındırmaktadır. Ormanlar, içme suyu havzaları ile birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip ekolojik kuşak ve koridorların ana bileşenlerini oluşturmaktadır.

En önemli orman alanlarından biri olan Belgrad Ormanlarıysa, yüzlerce yıldır İstanbul’un su ihtiyacını karşılama işlevini yerine getirmekte ve 7 adet su bendini barındırmaktadır. Aynı orman içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu (Botanik bahçesi) ise dünyaca bilinen önemli 450 bitki türüne ev sahipliği yapmakta ve dünya ormancılık bilimi açısından özgün bir konuma sahiptir.

Belgrad Ormanından başka kentte ekolojik ve biyolojik yönden önemli diğer doğal yaşam alanları Terkos ve Kasatura arasındaki ormanlık alan ve kıyı şeridi, Ağıl Dere ve Ağaçlı Kumulları, Gümüşdere Kumulları, Kuzey Boğaziçi, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Batı İstanbul Meraları, Ömerli Havzası, Sahilköy, Şile, Ağva Kumulları, Ağva Deresi ve Şile adalarından oluşmaktadır.
Biyolojik çeşitlilik (bitki ve hayvan çeşitliliği) bakımından da önemli bir yere sahip olan İstanbul ve çevresindeki orman alanları, dünyanın önemli kuş göçü yoğunlaşma alanlarından olup, yüz binlerce su kuşuna, yırtıcı ve ötücü kuş türüne göç döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle İstanbul Boğazı, ülkemizde ve dünya üzerinde kuş göçünün en iyi izlenebildiği yerlerden biridir. Ayrıca Sarıyer’deki Türkmenbaşı ve Beykoz’daki Polenezköy Tabiat Parkları, barındırdıkları önemli bitki örtüsü ve yaban hayatı ile halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak bu orman alanları içinde yer almaktadırlar.

3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının doğal çevre ile ilişkisindeki en can alıcı noktalardan biri de, İstanbul’da yapılan üst ölçekli arazi kullanımı ve ulaşım projelerinin doğal çevre üzerindeki tahribatları ve teşvik ettikleri yeni yapılaşmaların mikro klima üzerinde yarattığı “ısı adası” etkisidir. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan orman alanlarının, doğal bitki örtüleriyle kaplı alanların ve yapılaşmamış-açık alanların tahribatı, ısı adası etkisini daha da arttırmaktadır.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 404 ft
Photo ofBAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY Photo ofBAHÇEKÖY

BAHÇEKÖY

BAHÇEKÖY Bahçeköy'ün kuruluş yılları 1521 yıllarına dayanmaktadır. Bahçeköy, İstanbul Sarıyer'e bağlı mahalle. Bahçeköy'ün tarihi Bahçeköy'ün kuruluş yılları 1521 yıllarına dayanmaktadır. (1923 yılında yapılan lozan antlaşması gereği Osmanlı döneminde Selanik sancağına bağlı 1924 yılında mübadil olarak gelen müslüman Türkler yerleştirildi. Daha sonra Türkiye'nin değişik illerinden göç aldı.

PictographWaypoint Altitude 98 ft
Photo ofGÜMÜŞDERE Photo ofGÜMÜŞDERE Photo ofGÜMÜŞDERE

GÜMÜŞDERE

GÜMÜŞDERE İstanbul’un mevcut yerleşim alanları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan kesiminde, önemli orman alanları, su havzaları, kumullar, barajlar, bentler, tabiat parkları ile çok sayıda endemik (başka yerde yaşamayan) bitki ve hayvan türlerinden oluşan farklı ekosistemlerin bir arada bulunduğu bütüncül bir ekolojik alan yer almaktadır. İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda bu kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzalarını barındırmaktadır. Ormanlar, içme suyu havzaları ile birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip ekolojik kuşak ve koridorların ana bileşenlerini oluşturmaktadır. En önemli orman alanlarından biri olan Belgrad Ormanlarıysa, yüzlerce yıldır İstanbul’un su ihtiyacını karşılama işlevini yerine getirmekte ve 7 adet su bendini barındırmaktadır. Aynı orman içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu (Botanik bahçesi) ise dünyaca bilinen önemli 450 bitki türüne ev sahipliği yapmakta ve dünya ormancılık bilimi açısından özgün bir konuma sahiptir. Belgrad Ormanından başka kentte ekolojik ve biyolojik yönden önemli diğer doğal yaşam alanları Terkos ve Kasatura arasındaki ormanlık alan ve kıyı şeridi, Ağıl Dere ve Ağaçlı Kumulları, Gümüşdere Kumulları, Kuzey Boğaziçi, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Batı İstanbul Meraları, Ömerli Havzası, Sahilköy, Şile, Ağva Kumulları, Ağva Deresi ve Şile adalarından oluşmaktadır. Biyolojik çeşitlilik (bitki ve hayvan çeşitliliği) bakımından da önemli bir yere sahip olan İstanbul ve çevresindeki orman alanları, dünyanın önemli kuş göçü yoğunlaşma alanlarından olup, yüz binlerce su kuşuna, yırtıcı ve ötücü kuş türüne göç döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle İstanbul Boğazı, ülkemizde ve dünya üzerinde kuş göçünün en iyi izlenebildiği yerlerden biridir. Ayrıca Sarıyer’deki Türkmenbaşı ve Beykoz’daki Polenezköy Tabiat Parkları, barındırdıkları önemli bitki örtüsü ve yaban hayatı ile halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak bu orman alanları içinde yer almaktadırlar. 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının doğal çevre ile ilişkisindeki en can alıcı noktalardan biri de, İstanbul’da yapılan üst ölçekli arazi kullanımı ve ulaşım projelerinin doğal çevre üzerindeki tahribatları ve teşvik ettikleri yeni yapılaşmaların mikro klima üzerinde yarattığı “ısı adası” etkisidir. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan orman alanlarının, doğal bitki örtüleriyle kaplı alanların ve yapılaşmamış-açık alanların tahribatı, ısı adası etkisini daha da arttırmaktadır.

PictographBeach Altitude 15 ft
Photo ofKISIRKAYA Photo ofKISIRKAYA Photo ofKISIRKAYA

KISIRKAYA

KISIRKAYA İstanbul’un mevcut yerleşim alanları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan kesiminde, önemli orman alanları, su havzaları, kumullar, barajlar, bentler, tabiat parkları ile çok sayıda endemik (başka yerde yaşamayan) bitki ve hayvan türlerinden oluşan farklı ekosistemlerin bir arada bulunduğu bütüncül bir ekolojik alan yer almaktadır. İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda bu kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzalarını barındırmaktadır. Ormanlar, içme suyu havzaları ile birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip ekolojik kuşak ve koridorların ana bileşenlerini oluşturmaktadır. En önemli orman alanlarından biri olan Belgrad Ormanlarıysa, yüzlerce yıldır İstanbul’un su ihtiyacını karşılama işlevini yerine getirmekte ve 7 adet su bendini barındırmaktadır. Aynı orman içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu (Botanik bahçesi) ise dünyaca bilinen önemli 450 bitki türüne ev sahipliği yapmakta ve dünya ormancılık bilimi açısından özgün bir konuma sahiptir. Belgrad Ormanından başka kentte ekolojik ve biyolojik yönden önemli diğer doğal yaşam alanları Terkos ve Kasatura arasındaki ormanlık alan ve kıyı şeridi, Ağıl Dere ve Ağaçlı Kumulları, Gümüşdere Kumulları, Kuzey Boğaziçi, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Batı İstanbul Meraları, Ömerli Havzası, Sahilköy, Şile, Ağva Kumulları, Ağva Deresi ve Şile adalarından oluşmaktadır. Biyolojik çeşitlilik (bitki ve hayvan çeşitliliği) bakımından da önemli bir yere sahip olan İstanbul ve çevresindeki orman alanları, dünyanın önemli kuş göçü yoğunlaşma alanlarından olup, yüz binlerce su kuşuna, yırtıcı ve ötücü kuş türüne göç döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle İstanbul Boğazı, ülkemizde ve dünya üzerinde kuş göçünün en iyi izlenebildiği yerlerden biridir. Ayrıca Sarıyer’deki Türkmenbaşı ve Beykoz’daki Polenezköy Tabiat Parkları, barındırdıkları önemli bitki örtüsü ve yaban hayatı ile halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak bu orman alanları içinde yer almaktadırlar. 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının doğal çevre ile ilişkisindeki en can alıcı noktalardan biri de, İstanbul’da yapılan üst ölçekli arazi kullanımı ve ulaşım projelerinin doğal çevre üzerindeki tahribatları ve teşvik ettikleri yeni yapılaşmaların mikro klima üzerinde yarattığı “ısı adası” etkisidir. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan orman alanlarının, doğal bitki örtüleriyle kaplı alanların ve yapılaşmamış-açık alanların tahribatı, ısı adası etkisini daha da arttırmaktadır.

PictographBeach Altitude 61 ft
Photo ofKUMKÖY Photo ofKUMKÖY Photo ofKUMKÖY

KUMKÖY

KUMKÖY İstanbul’un mevcut yerleşim alanları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan kesiminde, önemli orman alanları, su havzaları, kumullar, barajlar, bentler, tabiat parkları ile çok sayıda endemik (başka yerde yaşamayan) bitki ve hayvan türlerinden oluşan farklı ekosistemlerin bir arada bulunduğu bütüncül bir ekolojik alan yer almaktadır. İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda bu kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzalarını barındırmaktadır. Ormanlar, içme suyu havzaları ile birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip ekolojik kuşak ve koridorların ana bileşenlerini oluşturmaktadır. En önemli orman alanlarından biri olan Belgrad Ormanlarıysa, yüzlerce yıldır İstanbul’un su ihtiyacını karşılama işlevini yerine getirmekte ve 7 adet su bendini barındırmaktadır. Aynı orman içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu (Botanik bahçesi) ise dünyaca bilinen önemli 450 bitki türüne ev sahipliği yapmakta ve dünya ormancılık bilimi açısından özgün bir konuma sahiptir. Belgrad Ormanından başka kentte ekolojik ve biyolojik yönden önemli diğer doğal yaşam alanları Terkos ve Kasatura arasındaki ormanlık alan ve kıyı şeridi, Ağıl Dere ve Ağaçlı Kumulları, Gümüşdere Kumulları, Kuzey Boğaziçi, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Batı İstanbul Meraları, Ömerli Havzası, Sahilköy, Şile, Ağva Kumulları, Ağva Deresi ve Şile adalarından oluşmaktadır. Biyolojik çeşitlilik (bitki ve hayvan çeşitliliği) bakımından da önemli bir yere sahip olan İstanbul ve çevresindeki orman alanları, dünyanın önemli kuş göçü yoğunlaşma alanlarından olup, yüz binlerce su kuşuna, yırtıcı ve ötücü kuş türüne göç döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle İstanbul Boğazı, ülkemizde ve dünya üzerinde kuş göçünün en iyi izlenebildiği yerlerden biridir. Ayrıca Sarıyer’deki Türkmenbaşı ve Beykoz’daki Polenezköy Tabiat Parkları, barındırdıkları önemli bitki örtüsü ve yaban hayatı ile halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak bu orman alanları içinde yer almaktadırlar. 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının doğal çevre ile ilişkisindeki en can alıcı noktalardan biri de, İstanbul’da yapılan üst ölçekli arazi kullanımı ve ulaşım projelerinin doğal çevre üzerindeki tahribatları ve teşvik ettikleri yeni yapılaşmaların mikro klima üzerinde yarattığı “ısı adası” etkisidir. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan orman alanlarının, doğal bitki örtüleriyle kaplı alanların ve yapılaşmamış-açık alanların tahribatı, ısı adası etkisini daha da arttırmaktadır.

Photo ofRUMELİ FENERİ Photo ofRUMELİ FENERİ Photo ofRUMELİ FENERİ

RUMELİ FENERİ

RUMELİ FENERİ RUMELİ FENERİ : İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında en kuzeyde ve Sarıyer ilçesine bağlı şirin bir balıkçı köyüdür. İstanbul Boğazı’na Karadeniz’den ilk giriş noktasıdır. Tarihi çok eski çağlara dayanan Rumeli Feneri’ndeki günümüz feneri 1855 yılındaki Kırım Savaşı esnasında Fransız ve İngiliz savaş gemilerinin İstanbul Boğazından Karadeniz’e çıkmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılmış ve karşı kıyıda bulunan Anadolu Feneri ile birlikte hizmete girmiştir. Rumeli Feneri deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte ve fener kulesi ise 30 metre yüksekliktedir. Ayrıca fenerin yer aldığı tepeliğin altında da bir balıkçı barınağı bulunmaktadır. Balıkçı barınağında küçük ve salaş bir restoran bulunmaktadır. Rumeli Feneri’ne Rumeli Kavağı veya Sarıyer içinden geçen yollar takip edilerek gidilebilir. Rumeli Kavağı’ndan sonra boğazı takip edilerek gidilen yolda ayrıca meşhur Altınkum Plajı’nı da görebilir Ayrıca, Rumeli Feneri girişinden sola doğru ayrılan yolu takip ederseniz ormanlarla çevrili Marmaracık koyuna ulaşabilirsiniz. Buradaki koyda güzel bir tatil köyü bulunmakta olup İstanbul hafta sonu tatilcileri için ideal bir yerdir. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonları doğa sevenlerin buluştuğu ve kalabalık uzak bu tatil köyünde restoran, plaj, spor aktiviteleri, restoran ve açık hava sineması mevcut. Buradan Sarıyer’e dönüş yolu üzerinde Garipçe Köyü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Garipçe Köyü, tipik bir balıkçı köyü. Doğal güzellikler içinde burada da hoş vakit geçirebilirsiniz. Açık havalarda oturabilecek salaş bir restoran da mevcut.

Comments  (15)

  • Photo of mel6677
    mel6677 Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Çok sevmediğim bir parkur oldu. Yerleşim yerleri çok fazla.

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Çok beğenmedim. Ama size iyi yürüyüşler.

  • Photo of gezeninsan969
    gezeninsan969 Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda bu kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzalarını barındırmaktadır. Ormanlar, içme suyu havzaları ile birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip ekolojik kuşak ve koridorların ana bileşenlerini oluşturmaktadır.

  • Photo of WolfWalking (Oğuz Geren)
    WolfWalking (Oğuz Geren) May 8, 2023

    Rotaya kendimce değişiklikler yaparak tamamladım. Ancak Acarlar sitesinin kuzeyinde bulunan yüksek gerilim hattının patikaları böğürtlen dikenleri ile devasa kapanması sebebiyle geçmek mümkün olmadı. Saat 18:30 gibiydi. Kısa durum muhakemesi ile maden yolundan dolaşarak rotaya devam ettik. Bu bize 2,5 km daha kazandırdı.
    Hava karardıktan 20 dakika sonra Bahçeköy'e girdik.
    Performans için ideal.
    Mevsim ve güneş durumu önemli.
    7 Mayıs 2023 günü hava kapalı idi ve çok büyük bir haz aldım.

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    Erol Hocam kolay gelsin. Yol üzerinde kamp kurabileceğimiz düzgün bir yer var mı? (Not: Tesis olmasına gerek yok)

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Aug 15, 2023

    Kilyosun üst tarafında Aslan TEPESİ diye bir yer var biz orada kamp atmıştık.

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    Saygılar

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Aug 15, 2023

    Kumköy - Bahçeköy rotamın kumköy başlangıcındaki yer kamp alanımızdı

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    Cok tesekurler... Peki bu zamanlar mevsim acisindan sizce uygun mu Erol hocam bu rotaya? Genel olarak orman mi mesela rota?

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    Cok tesekurler... Peki bu zamanlar mevsim acisindan sizce uygun mu Erol hocam bu rotaya? Genel olarak orman mi mesela rota?

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Aug 15, 2023

    Çok uygun zamanlar değil ama yeterli su taşınırsa yürünebilir

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Aug 15, 2023

    Birde bu bölgede ciddi siteleşme var. Umarım yolları kapatmamışlardır

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    Peki bahçeköy bentler bölgesinde(Sanırım Belgrat ormanina bağlı) kamp kurulabilir mi Erol Hocam? Ornegin Ayvat Bendi ve çevresi olabilir. Çünkü eğer trekking(kampli yürüyüş) e uygunsa bentlerde yürümek bu zamanlarda daha guzel olur.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Aug 15, 2023

    Evet bentler daha uygun olur. Güneşe maruz kalmazssınız

  • Photo of _1maceraci
    _1maceraci Aug 15, 2023

    tamamdır Erol Hocam öyle yapacağız. Çok teşekkürler...

You can or this trail