Activity

Baarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014

Download

Trail photos

Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014 Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014 Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014

Author

Trail stats

Distance
13.91 mi
Elevation gain
341 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
341 ft
Max elevation
152 ft
TrailRank 
60
Min elevation
56 ft
Trail type
Loop
Time
6 hours 3 minutes
Coordinates
1019
Uploaded
May 26, 2014
Recorded
May 2014
Share

near Zondereigen, Flanders (Belgique)

Viewed 3437 times, downloaded 54 times

Trail photos

Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014 Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014 Photo ofBaarle-Hertog - Baarle-Nassau 22,4 km mei 2014

Itinerary description

Doel van deze wandeling was om een beetje in het thema van dit jaar te wandelen, namelijk de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, beter bekend als De Groote Oorlog van ’14-’18. Op deze wandeling zullen we dan ook een reconstructie van de Dodendraad, een toenmalige elektrische versperring tussen België en Nederland, alsook een reconstructie van een schakelhuis ‘Schalthaus’ kunnen bezichtigen en komen we een aantal infoborden tegen van de Dodendraad-fietsroute. Wie meer geïnteresseerd is in dit onderwerp kan er alles over lezen op www.dodendraad.org. We vertrekken tussen het Schuttershof en de kerk van Baarle-Hertog, er zijn voldoende parkeerplaatsen naast de weg. Allereerst trekken we naar het natuurgebied van het Merkske, een bijzonder fraai stukje natuur, hier en daar wandelen we door hoog gras en kan het vrij drassig zijn. Van ver reeds kan men de kikkers in de poelen horen kwaken, boven de hoge boomkruinen cirkelt een buizerd op zoek naar een hapje. Qua natuurbeleving is dit het mooiste stukje van de wandeling. We zetten onze tocht verder tot in het centrum van Baarle-Nassau over soms verharde en dan weer zandwegen. Op de grond kunnen we meermaals de grens tussen België en Nederland getekend zien, een gevolg van de vele enclaves die verweven zitten in het Nederlandse grondgebied. Men heeft hier genoeg horecazaken om de innerlijke mens te versterken. Vervolgens gaat het via het ‘Bels Lijntje’, oorspronkelijk een spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, momenteel een fietspad, en via enkele bossen naar de reconstructie van de Dodendraad. Een beetje verderop kunnen we een schakelhuisje bezichtigen. Van hier gaat het over afwisselend verharde en onverharde brede wegen langs hoofdzakelijk velden en af en toe een bosrand terug naar het beginpunt.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofaardbei- en drankautomaat Photo ofaardbei- en drankautomaat

aardbei- en drankautomaat

aardbei- en drankautomaat

PictographCar park Altitude 103 ft
Photo ofalternatief vertrek Photo ofalternatief vertrek Photo ofalternatief vertrek

alternatief vertrek

Alternatief vertrekpunt van de wandeling.

PictographCar park Altitude 0 ft
Photo ofalternatief vertrek, infobord Photo ofalternatief vertrek, infobord Photo ofalternatief vertrek, infobord

alternatief vertrek, infobord

Alternatief vertrek voor de wandeling. In de berm kunnen enkele auto's staan. Er is ook een infobord van het Beekdal van het Merkske aanwezig.

PictographPicnic Altitude 69 ft
Photo ofbank

bank

Rustbank op het wandelknooppuntennetwerk, tussen de reconstructie van de Dodendraad en de reconstructie van een schakelhuisje.

PictographPicnic Altitude 91 ft
Photo ofbank en kapelletje

bank en kapelletje

bank en kapelletje

PictographPicnic Altitude 89 ft
Photo ofbank en kapelletje Photo ofbank en kapelletje Photo ofbank en kapelletje

bank en kapelletje

De Kapel van de Oude baan werd in 1932 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes opgericht door landbouwer Sus van Gils.Met paard en kar reed Sus op een dag naar zijn akkers.Bij het oprijden van het veld tuimelde hij van de kar.Hij viel vlak voor het wiel,en vreesde te worden overreden.Als bij wonder echter stopte het paard,Sus bleef ongedeerd!Uit dankbaarheid bouwde hij op die plaats een kapelletje.De gezusters Leestmans vonden die plek dan weer uitermate geschikt om zittend te verpozen.Ze offerden samen met wat geld een briefje met daarop de volgende woorden "Een frankske voor een bankske van een plankske" Tegenwoordig stelt de gemeente ons in de mogelijkheid op bij veel Zondereigense kapelletjes even tot rust te komen.Aangeboden door heemkundige kring Amalia van Solms (van infobord bij kapelletje)

PictographPicnic Altitude 76 ft
Photo ofbank en vuilbak Photo ofbank en vuilbak

bank en vuilbak

bank en vuilbak

PictographPicnic Altitude 83 ft
Photo ofbank en vuilbak Photo ofbank en vuilbak

bank en vuilbak

bank en vuilbak

PictographPicnic Altitude 107 ft
Photo ofbank, vuilbak, infobord 4 Dodendraadroute Photo ofbank, vuilbak, infobord 4 Dodendraadroute Photo ofbank, vuilbak, infobord 4 Dodendraadroute

bank, vuilbak, infobord 4 Dodendraadroute

Bank, vuilbak en infobord 4 Dodendraadroute.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belslijntje

Bels Lijntje is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout. Tot 1865 werd het hele gebied tussen Turnhout en Baarle-Nassau beheerst door uitgestrekte heidevelden. In dat jaar werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas (ten zuiden van de Steenweg op Zondereigen) gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de "Grand Central Belge", waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond "Bels lijntje" werd genoemd.

PictographProvisioning Altitude 0 ft

brasserie De twee leeuwen

Brasserie De Twee Leeuwen Kerkplein 4 2387 Baarle Hertog http://www.brasserie-de-twee-leeuwen.com/

PictographProvisioning Altitude 108 ft
Photo ofDen Bonten Os Photo ofDen Bonten Os

Den Bonten Os

Tegenover de brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' ligt Hotel - Café - Feestzaal Den Bonten Os. http://www.denbontenos.be

PictographProvisioning Altitude 0 ft
Photo ofeetcafé De Pomp

eetcafé De Pomp

In het centrum van Baarle-Nassau ligt eetcafé De Pomp. Singel 12 5111 CD Baarle Nassau Nederland http://www.eetcafedepomp.nl/

PictographWaypoint Altitude 100 ft
Photo ofgrens België - Nederland

grens België - Nederland

Een van de vele op de grond getekende grensovergangen tussen België en Nederland ten gevolge van de vele enclaves die hier verweven liggen.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofgrenspaal Photo ofgrenspaal

grenspaal

Midden in het centrum, voor de St. Remigiuskerk, staat een grenspaal. Dit is een getrouwe kopie van de officiële grenspalen en staat symbool voor alle internationale kruispunten binnen de Baarles. Op deze grenspaal staan beide nummers vermeld en aan iedere kant is de nationale Leeuw afgebeeld.

PictographPicnic Altitude 77 ft
Photo ofhekje en bank Photo ofhekje en bank Photo ofhekje en bank

hekje en bank

Hekje en bank in het natuurgebied het Merkske.

PictographWaypoint Altitude 103 ft
Photo ofinfobord 1 Dodendraadroute

infobord 1 Dodendraadroute

Op het 'Bels Lijntje' staat infobord 1 van de Dodendraadroute.

PictographWaypoint Altitude 106 ft
Photo ofinfobord 2 Dodendraadroute Photo ofinfobord 2 Dodendraadroute Photo ofinfobord 2 Dodendraadroute

infobord 2 Dodendraadroute

infobord 2 Dodendraadroute en Heemhuis. Van 1877 tot 1986 was in het Heemhuis het gemeentehuis van Baarle-Hertog gevestigd. Sinds 1989 is de Heemkundekring Amalia van Solms er gehuisvest, die het verleden van de twee Baarles en hun inwoners bestudeerd. Het gebouw is bij ministerieel besluit van 7 maart 1994 tot monument verklaard. De Heemkundekring organiseert met regelmaat tentoonstellingen.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofkapel van Ginhoven Photo ofkapel van Ginhoven Photo ofkapel van Ginhoven

kapel van Ginhoven

De kapel van Ginhoven is toegewijd aan het H. Hart van Maria en werd in 1881 door het echtpaar G. en A. Meyvis-Vermonden opgetrokken met authentieke Zondereigense handvormstenen. Meyvis was steenbakker op Ginhoven en grootvader van Maria Van Beek. ‘Marieke’ kwam tijdens haar jeugdjaren regelmatig bidden bij de Ginhovense kapel. Zij trad in 1920 in het klooster der Zusters Franciscanessen van Herentals en werd een jaar later geprofest onder de naam Zuster Rumolda. Vanaf juni 1922 onderging zij erge lichamelijke en geestelijke kwellingen. In haar handen, voeten en hartstreek werden de vijf Heilige Wonden zichtbaar en vanaf 18 november 1922 was ze blijvend ‘gestigmatiseerd’: de vijf kruiswonden bleven permanent zichtbaar. Zuster Rumolda bleef ondanks alle pijn een grote minzaamheid uitstralen. Zij overleed op 13 maart 1948 en haar graf in Herentals wordt nog altijd druk vereerd.

PictographWaypoint Altitude 89 ft
Photo ofkapelletje en vuilbak Photo ofkapelletje en vuilbak

kapelletje en vuilbak

kapelletje en vuilbak in Zondereigen

Photo ofkerk Zondereigen Photo ofkerk Zondereigen

kerk Zondereigen

In 1464 kreeg Zondereigen een eigen Kapel, gewijd aan Sint-Rumoldus, maar hoorde tot de Sint Remigiusparochie van Baarle. In 1842 wordt Zondereigen een zelfstandige parochie en krijgt in 1859 haar eigen Sint Rumolduskerk op de plaats van de vroegere kapel. Op 2 Oktober 1944 werd deze kerk bij de bevrijding grondig verwoest maar later weer herbouwd. Deze neogotische kerk uit 1859-1860 is een ontwerp van provinciaal architect J. Van Gastel maar werd na WO II heropgebouwd door R. Van Steenbergen. Recent is de doopkapel verfraaid met een glasraam ter ere van pater Ladislas Segers, brancardier tijdens WO I en later pionier van de kapucijnen in Canada. Er is een inforuimte over zijn leven.

Photo ofOnze-Lieve-Vrouw van Bijstand Photo ofOnze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een katholieke parochiekerk die zich bevindt aan de Nieuwstraat 2 te Baarle, gemeente Baarle-Nassau. Tot 1860 was de zich in de Belgische gemeente Baarle-Hertog bevindende Sint-Remigiuskerk de parochiekerk voor geheel Baarle, dus ook voor de inwoners van Baarle-Nassau. In 1860 ontstond er een ruzie over de salariëring van de pastoor, die beurtelings werd aangewezen door het Bisdom Breda en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, hoewel de kerk tot het Bisdom Antwerpen behoorde. De inwoners van Baarle-Nassau stichtten daarop een eigen parochie. De bakstenen kerk werd van 1877-1879 gebouwd naar een ontwerp van P.J. Soffers. De kerk werd uitgevoerd als een driebeukige kruiskerk zonder toren en was in neogotische stijl. In 1932 werden koor en transept vervangen door nieuwbouw in expressionistische stijl naar ontwerp van Jacques van Groenendael en Jacques Hurks. In 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. Zij werd van 1957-1958 hersteld naar plannen van W.J. Bunnik, waarbij het bestaande transept en koor behouden bleven en een nieuw driebeukig schip en een toren werden gebouwd, beide in traditionalistische stijl.

PictographLake Altitude 89 ft
Photo ofpoel Photo ofpoel Photo ofpoel

poel

Poel in het natuurgebied het Merkske.

PictographWaypoint Altitude 73 ft
Photo ofhouten poort

houten poort

Houten poort aan de rand van het natuurgebied het Merkske.

PictographWaypoint Altitude 82 ft
Photo ofReconstructie schakelhuis, bank, infobord 14 Dodendraadroute Photo ofReconstructie schakelhuis, bank, infobord 14 Dodendraadroute Photo ofReconstructie schakelhuis, bank, infobord 14 Dodendraadroute

Reconstructie schakelhuis, bank, infobord 14 Dodendraadroute

Voor de reconstructie van het schakelhuis werd geopteerd voor een zo getrouw mogelijke en volledige reconstructie op de oorspronkelijke locatie. Dit alles maakt het schakelhuis in Zondereigen heel uniek. Het bevindt zich langs de weg van de kerk in Zondereigen naar Gel en Ghil. Het schakelhuis werd ontworpen door professor Alex Vanneste en gemaakt door de laatstejaarsleerlingen van de afdeling Hout van het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs (VITO) in Hoogstraten. Dankzij schenkingen van Umicore in Olen en Jan Hamers in Vught werd het schakelhuis van authentieke elektrische apparatuur voorzien. In het wachtlokaal bij het schakelhuis bevinden zich rustbanken. Buiten staat een informatiebord van de Dodendraadroute. Bij de reconstructie hoort uiteraard ook een stukje dodendraad, die met het schakelhuis verbonden was. Hiervoor werden originele, intact gebleven dodendraadisolatoren gebruikt. Ze werden ter plaatse bij akkeronderzoek gevonden. Meer info op de website : http://www.dodendraad.org

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofReconstructie van de Dodendraad, bank, vuilbak en infobord 13 Dodendraadroute Photo ofReconstructie van de Dodendraad, bank, vuilbak en infobord 13 Dodendraadroute Photo ofReconstructie van de Dodendraad, bank, vuilbak en infobord 13 Dodendraadroute

Reconstructie van de Dodendraad, bank, vuilbak en infobord 13 Dodendraadroute

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Het was geen banale improvisatie of een experiment. Het aanwenden van dit wapen steunde op militair-wetenschappelijk onderzoek en op technische ervaring te velde. Voor meer informatie kijk op de website : http://www.dodendraad.org

PictographProvisioning Altitude 95 ft
Photo ofCafé Schuttershof Photo ofCafé Schuttershof Photo ofCafé Schuttershof

Café Schuttershof

Café Schuttershof Zondereigen 27 2387 Baarle Hertog http://www.cafeschuttershof.be/

Photo ofSt. Remigiuskerk Baarle-Hertog Photo ofSt. Remigiuskerk Baarle-Hertog Photo ofSt. Remigiuskerk Baarle-Hertog

St. Remigiuskerk Baarle-Hertog

De Sint-Remigiuskerk is een katholiek kerkgebouw in Baarle. Doordat de kerk op een Belgische enclave staat, behoort het dus tot het Antwerpse Baarle-Hertog. De patroonheilige van de kerk is Sint-Remigius, een bisschop uit Reims uit de vijfde en zesde eeuw. De kerk zou gesticht zijn door Hilsondis, gravin van Strijen en stichteres van de Abdij van Thorn. Zij had grote delen van het huidige West-Brabant in bezit. De Remigiuskerk schonk zij in 992 aan de abdij van Thorn. De huidige kerk stamt uit 1640. Het is een kenmerkend voorbeeld van de Kempense gotiek, een sobere vorm en in baksteen uitgevoerd. De toren heeft echter een romaanse stijl. De basis stamt uit ongeveer 1100 van een vroegere romaanse kerk.

PictographCar park Altitude 0 ft
Photo ofvertrek, Zondereigen 27, 2387 Baarle-Hertog Photo ofvertrek, Zondereigen 27, 2387 Baarle-Hertog

vertrek, Zondereigen 27, 2387 Baarle-Hertog

Vertrek tussen het Schuttershof en de kerk van Baarle-Hertog. Er zijn genoeg parkeerplaatsen langs de weg.

Comments

    You can or this trail