Activity

Ayvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim

Download

Trail photos

Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim

Author

Trail stats

Distance
8.25 mi
Elevation gain
696 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
518 ft
Max elevation
302 ft
TrailRank 
87 5
Min elevation
29 ft
Trail type
One Way
Moving time
3 hours 29 minutes
Time
5 hours 32 minutes
Coordinates
2097
Uploaded
March 5, 2018
Recorded
March 2018
  • Rating

  •   5 2 Reviews

near Balıkhane, İstanbul (Türkiye)

Viewed 3173 times, downloaded 40 times

Trail photos

Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim Photo ofAyvansaray - Balat - Fener - Cibali - Taksim

Itinerary description

Cibali Gezilecek Yerler
Cibali semti, Fener-Balat semtlerine açılan bir kapı gibi. Eminönü tarafından, Eyüp istikametine seyrederken; Atatürk Köprüsü’nün altından geçer geçmez kendinizi Cibali semtinin simge yapısı olan Kadir Has Üniversitesi’nin önünde bulursunuz.

1. Kadir Has Üniversitesi (Eski Tütün Fabrikası)
Fener ve Balat semtlerine yapılan yürüyüş turları, genelde Kadir Has Üniversitesiönünden başlar. Geçmişin Cibali Tütün Fabrikası olan bu bina, yıllarca semtin kadınlarının istihdam edildiği bir yer oldu. 1997 yılında üniversiteye çevrilen yapı, çevresinde çok pozitif etki yarattı ve semte kültürel anlamda çok şey kattı.
2. Orhan Kemal Evi
Cibali Semti’nde ünlü Türk yazarı Orhan Kemal’in yaşayıp, romanlarını yazdığı ev dışarıdan görülebilir. Orhan Kemal, romanlarına bu işçi semtindeki ekmek kavgasını konu ederek, semtin yapısından örnekler verdi.
3. Cibali Kapı ve Cibali Karakolu
Cibali Kapı, İstanbul’u çevreleyen surlara Haliç yönünden açılan kapılardan biri. Uzun yıllar hizmet veren bitişiğindeki karakol binası ise “Cibali Karakolu” isimli tiyatro oyununa konu oldu.
4. Sur Kapısı ve Nev-i Kafe
Yine Suriçi’ne açılan kapılardan biri olan Sur Kapısı ve bitişiğindeki Yeniçeri Karakolu Cibali’de ziyaret edilecek noktalarından biri. Geçmişin karakol binası, günümüzde Nev-i Kafe adlı nev-i şahsına münhasır bir dekorasyona sahip kafeye ev sahipliği yapıyor.

Fener Gezilecek Yerler
Fener Semti, Osmanlı’nın İstanbul’u fethettiği 1453 yılından sonra şehri terk etmemiş olan Rum ailelerin yaşadığı semtti. Bizans’ın en nüfuzlu ve soylu ailelerinden bazıları, fetihten sonra kendilerine bu semti mesken tutarak enfes konaklar inşa ettiler. Fener Rum Patrikhanesi’nin de buraya taşınması ve Fener Rum Erkek Lisesi’nin faaliyete girmesi ile semt altın dönemini yaşadı.
1. Fener Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi
Fener Rum Patrikhanesi, tüm Ortodoks Dünyası’nın onursal merkezi. Patrikhane kompleksine adım attığınızda önce güzel bir avlu, sonrasında ise merkezdeki Aya Yorgi Kilisesi göze çarpıyor. Aya Yorgi Kilisesi muhteşem altın varaklı altarı ve yüzyıllara dayanan geçmişi ile göz kamaştırıyor.
2. Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi
Kırmızı Lise olarak da bilinen Fener Rum Erkek Lisesi, semtin sırtlarında adeta bir kale gibi yükselen ve semte karakter kazandıran bir bina. Osmanlı döneminde teolojik eğitim verilen ve Patrikhane’ye din adamı yetiştiren bu kurum, günümüzde MEB’e bağlı özel statüde bir okuldur. Şehirde Rum nüfusu çok azaldığından okulun 40-50 kadar öğrencisi kaldı.
3. Moğolların Meryem’i Kilisesi
Moğolların Meryem’i Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından bir fermanla her daim Kilise olarak kalması garanti edilmiş tek bina. Bu sebeple Bizans dönemi Kiliseleri birer birer camiye çevrilirken, bu güzide tarihi mekân, işlevini kesintisiz sürdürdü. Bizans döneminden beri var olup da Rum cemaate ait kalan tek kilise. Halk tarafından çektiği çile sebebiyle azize olarak kabul edilen, talihsiz bir Bizans Prensesine adandı.

Balat Gezilecek Yerler
Balat Semti, Cibali-Fener-Balat üçgeninde en popüler semt. Son dönemlerde açılan kafeler ve restoranlar ile canlanarak hak ettiği değeri bir nebze de olsa kazandı. Osmanlı İstanbul’unda bir Musevi yerleşkesi olan semt, kültürel açıdan çok zengin.
Balat sınırları içerisinde bir Bulgar Kilisesi, bir Ermeni Kilisesi, sinagoglar ve Mimar Sinan’ın inşa ettiği Ferruh Kethüda Camii bulunur. Bu kozmopolit yapısı sebebiyle, İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler içinde özel bir yere sahip.
1. Merdivenli Yokuş Sokak

Merdivenli Yokuş
Merdivenli Yokuş Sokak, Balat’ın meşhur renkli ve cumbalı evlerinin arz-ı endam ettiği sokak olarak biliniyor. Dik bir yokuşta sıralanmış tarihi evlerden oluşuyor ve bir film setini andırıyor. Balat semtine gelenlerin büyük bir kısmı, tam da bu sokakta çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyor.
2. Balat Çarşısı ve Agora Meyhanesi
Balat Çarşısı, İstanbul’un geçmişinde kalan mahalle kültürünü en güzel yansıtan yer. Leziz esnaf lokantaları, köfteciler ve tarihi İstanbul esnafı burada. Geçmişin Musevi esnafları ve ustaları tek tük de kalmış olsa halen varlığını koruyor. Çarşı içinde şarkılara konu olmuş Agora Meyhanesi de bulunuyor.
3. Ahrida Sinagogu
Ahrida Sinagogu, ağırlıkla Musevilerin yaşamış olduğu bu semtin en önemli tarihi yapısı. Özenerek dekore edilmiş yapı, inşa edildiği dönemin en güzel işçiliğini yansıtıyor. Sinagogu ünlü yapan öğelerden biri, Nuh’un Gemisi’nin pruvasını andıran vaiz kürsüsü. Ancak ne yazık ki sinagogları günübirlik turlarda ziyaret etmek mümkün değil. 2003’teki olaylardan sonra, sinagoglara giriş özel izne tabi oldu.

4. Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi
İstanbul’un Rum, Musevi cemaati gibi, Ermeni cemaati de burada varlık gösterip ve renkli mozaikte kendine bir yer edindi. Semavi dinlerin hepsinde var olan Baş Meleklere adanmış olan Surp Hreşdahabed Ermeni Kilisesi, büyük bir yangından dolayı tamamen kül olduktan sonra Sultan II. Mahmud tarafından yeniden yaptırıldı.

Balat’ın renkli evleri
5. Bulgar Kilisesi
Fener ile Balat semtlerinin kesiştiği alanda bulunan Bulgar Kilisesi, Geç Osmanlı döneminde kendi cemaatini kurmak isteyen Bulgarlar tarafından inşa edildi. Tamamen çelikten oluşan bu yapı, Avusturya’da bir fabrikada inşa edilip İstanbul’a getirilip burada birleştirildi. Oldukça şık bir görünüme sahip olan kilise, uzun yıllar süren bir tadilattan henüz çıktı. Işıl Işıl görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

View more external

Waypoints

PictographPhoto Altitude 117 ft
Photo ofKumbet

Kumbet

Photo ofTekfur Sarayi Photo ofTekfur Sarayi Photo ofTekfur Sarayi

Tekfur Sarayi

Tekfur Sarayı, İstanbul'da bulunan Blaherne Sarayı kompleksinden günümüze kalan tek saray. İstanbul'da, Fatih İlçesi sınırları içerisinde kalan Edirnekapı semtinde; kara surlarına bitişik olarak inşa edilmiş, konum olarak Edirnekapı ve Eğrikapı arasında kalan kalın duvarlı saray “Tekfur Sarayı” olarak isimlendirilir.

PictographMuseum Altitude 204 ft
Photo ofKaria Muzesi Photo ofKaria Muzesi Photo ofKaria Muzesi

Karia Muzesi

Kariye Müzesi İstanbul'da Karagümrük semtinde Edirnekapı bölümünde bulunan müzedir. Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapıdır

Photo ofAhrida Sinagogu Photo ofAhrida Sinagogu Photo ofAhrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu, ağırlıkla Musevilerin yaşamış olduğu bu semtin en önemli tarihi yapısı. Özenerek dekore edilmiş yapı, inşa edildiği dönemin en güzel işçiliğini yansıtıyor. Sinagogu ünlü yapan öğelerden biri, Nuh’un Gemisi’nin pruvasını andıran vaiz kürsüsü. Ancak ne yazık ki sinagogları günübirlik turlarda ziyaret etmek mümkün değil. 2003’teki olaylardan sonra, sinagoglara giriş özel izne tabi oldu.

Photo ofAgora Meyhane Photo ofAgora Meyhane Photo ofAgora Meyhane

Agora Meyhane

Balat Çarşısı, İstanbul’un geçmişinde kalan mahalle kültürünü en güzel yansıtan yer. Leziz esnaf lokantaları, köfteciler ve tarihi İstanbul esnafı burada. Geçmişin Musevi esnafları ve ustaları tek tük de kalmış olsa halen varlığını koruyor. Çarşı içinde şarkılara konu olmuş Agora Meyhanesi de bulunuyor.

PictographReligious site Altitude 148 ft
Photo ofMeryem Ana kilisesi Photo ofMeryem Ana kilisesi Photo ofMeryem Ana kilisesi

Meryem Ana kilisesi

Moğolların Meryem’i Kilisesi Moğolların Meryem’i Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından bir fermanla her daim Kilise olarak kalması garanti edilmiş tek bina. Bu sebeple Bizans dönemi Kiliseleri birer birer camiye çevrilirken, bu güzide tarihi mekân, işlevini kesintisiz sürdürdü. Bizans döneminden beri var olup da Rum cemaate ait kalan tek kilise. Halk tarafından çektiği çile sebebiyle azize olarak kabul edilen, talihsiz bir Bizans Prensesine adandı Kanlı Kilise ya da Moğolların Azize Meryem Kilisesi veya Παναγία Μουχλιώτισσα, Panayia Mukhliótisa; İstanbul'da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. İstanbul'da Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir.

Photo ofBulgar kilisesi Photo ofBulgar kilisesi Photo ofBulgar kilisesi

Bulgar kilisesi

Bulgar Kilisesi Fener ile Balat semtlerinin kesiştiği alanda bulunan Bulgar Kilisesi, Geç Osmanlı döneminde kendi cemaatini kurmak isteyen Bulgarlar tarafından inşa edildi. Tamamen çelikten oluşan bu yapı, Avusturya’da bir fabrikada inşa edilip İstanbul’a getirilip burada birleştirildi. Oldukça şık bir görünüme sahip olan kilise, uzun yıllar süren bir tadilattan henüz çıktı. Işıl Işıl görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

PictographPhoto Altitude 73 ft
Photo ofOrhan Kemal Muzesi Photo ofOrhan Kemal Muzesi Photo ofOrhan Kemal Muzesi

Orhan Kemal Muzesi

Mehmet Raşit Öğütçü veya kullandığı adıyla Orhan Kemal, toplumcu gerçekçi, Türk romancısı ve oyun yazarı. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, hikaye, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır.

PictographPhoto Altitude 224 ft
Photo ofGalata Kulesi

Galata Kulesi

Comments  (18)

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    TARİHİ YARIMADA AYVANSARAY - BALAT - FENER - CİBALİ
    PROGRAM : 05 MART 2018 Pazartesi günü saat 11:00 'da AYVANSARAY metrobüs durağında buluşuyoruz.

    HAVA SICAKLIĞI : 12 - 15 DERECE

    Osmanlı dönemi İstanbul’u, farklı ırktan ve kültürden insanların bir araya geldiği bir mozaik yapıya sahipti. Birçok farklı etnik kökenden gelen, farklı dinlere inanan insanların bir arada yüzyıllar boyu yaşamış olması; elbette şahane bir tarihsel olgu.

    Geçmişteki bu çok kültürlü ve hoşgörülü yaşamın izlerini sürebileceğimiz en doğru yer İstanbul’un Cibali, Fener ve Balat semtleri. Öyle bir yer hayal edin ki; içinde sinagog, kilise ve camiler birbirine yalnızca birkaç yüz metre mesafede olsun. Hatta bu üç ayrı semavi dinin bile kendi içinde ayrılmış olduğu mezheplerin birer simgesi olsun. İşte bu yazıda konu alacağımız üç semt, tüm bu eşsiz özelliklere sahip. Tarih kokan sokaklarda her birinin yaşayan birer kanıtını görmek halen mümkün.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Cibali Gezilecek Yerler
    Cibali semti, Fener-Balat semtlerine açılan bir kapı gibi. Eminönü tarafından, Eyüp istikametine seyrederken; Atatürk Köprüsü’nün altından geçer geçmez kendinizi Cibali semtinin simge yapısı olan Kadir Has Üniversitesi’nin önünde bulursunuz.



    1. Kadir Has Üniversitesi (Eski Tütün Fabrikası)
    Fener ve Balat semtlerine yapılan yürüyüş turları, genelde Kadir Has Üniversitesiönünden başlar. Geçmişin Cibali Tütün Fabrikası olan bu bina, yıllarca semtin kadınlarının istihdam edildiği bir yer oldu. 1997 yılında üniversiteye çevrilen yapı, çevresinde çok pozitif etki yarattı ve semte kültürel anlamda çok şey kattı.

    2. Orhan Kemal Evi
    Cibali Semti’nde ünlü Türk yazarı Orhan Kemal’in yaşayıp, romanlarını yazdığı ev dışarıdan görülebilir. Orhan Kemal, romanlarına bu işçi semtindeki ekmek kavgasını konu ederek, semtin yapısından örnekler verdi.

    3. Cibali Kapı ve Cibali Karakolu
    Cibali Kapı, İstanbul’u çevreleyen surlara Haliç yönünden açılan kapılardan biri. Uzun yıllar hizmet veren bitişiğindeki karakol binası ise “Cibali Karakolu” isimli tiyatro oyununa konu oldu.

    4. Sur Kapısı ve Nev-i Kafe
    Yine Suriçi’ne açılan kapılardan biri olan Sur Kapısı ve bitişiğindeki Yeniçeri Karakolu Cibali’de ziyaret edilecek noktalarından biri. Geçmişin karakol binası, günümüzde Nev-i Kafe adlı nev-i şahsına münhasır bir dekorasyona sahip kafeye ev sahipliği yapıyor.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Fener Gezilecek Yerler
    Fener Semti, Osmanlı’nın İstanbul’u fethettiği 1453 yılından sonra şehri terk etmemiş olan Rum ailelerin yaşadığı semtti. Bizans’ın en nüfuzlu ve soylu ailelerinden bazıları, fetihten sonra kendilerine bu semti mesken tutarak enfes konaklar inşa ettiler. Fener Rum Patrikhanesi’nin de buraya taşınması ve Fener Rum Erkek Lisesi’nin faaliyete girmesi ile semt altın dönemini yaşadı.

    1. Fener Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Kilisesi

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Fener Rum Patrikhanesi, tüm Ortodoks Dünyası’nın onursal merkezi. Patrikhane kompleksine adım attığınızda önce güzel bir avlu, sonrasında ise merkezdeki Aya Yorgi Kilisesi göze çarpıyor. Aya Yorgi Kilisesi muhteşem altın varaklı altarı ve yüzyıllara dayanan geçmişi ile göz kamaştırıyor.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Fener Rum Erkek Lisesi

    Kırmızı Lise olarak da bilinen Fener Rum Erkek Lisesi, semtin sırtlarında adeta bir kale gibi yükselen ve semte karakter kazandıran bir bina. Osmanlı döneminde teolojik eğitim verilen ve Patrikhane’ye din adamı yetiştiren bu kurum, günümüzde MEB’e bağlı özel statüde bir okuldur. Şehirde Rum nüfusu çok azaldığından okulun 40-50 kadar öğrencisi kaldı.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Moğolların Meryem’i Kilisesi
    Moğolların Meryem’i Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından bir fermanla her daim Kilise olarak kalması garanti edilmiş tek bina. Bu sebeple Bizans dönemi Kiliseleri birer birer camiye çevrilirken, bu güzide tarihi mekân, işlevini kesintisiz sürdürdü. Bizans döneminden beri var olup da Rum cemaate ait kalan tek kilise. Halk tarafından çektiği çile sebebiyle azize olarak kabul edilen, talihsiz bir Bizans Prensesine adandı.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Balat Gezilecek Yerler
    Balat Semti, Cibali-Fener-Balat üçgeninde en popüler semt. Son dönemlerde açılan kafeler ve restoranlar ile canlanarak hak ettiği değeri bir nebze de olsa kazandı. Osmanlı İstanbul’unda bir Musevi yerleşkesi olan semt, kültürel açıdan çok zengin.

    Balat sınırları içerisinde bir Bulgar Kilisesi, bir Ermeni Kilisesi, sinagoglar ve Mimar Sinan’ın inşa ettiği Ferruh Kethüda Camii bulunur. Bu kozmopolit yapısı sebebiyle, İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler içinde özel bir yere sahip.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    1. Merdivenli Yokuş Sokak

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    Merdivenli Yokuş Sokak, Balat’ın meşhur renkli ve cumbalı evlerinin arz-ı endam ettiği sokak olarak biliniyor. Dik bir yokuşta sıralanmış tarihi evlerden oluşuyor ve bir film setini andırıyor. Balat semtine gelenlerin büyük bir kısmı, tam da bu sokakta çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyor.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    2. Balat Çarşısı ve Agora Meyhanesi
    Balat Çarşısı, İstanbul’un geçmişinde kalan mahalle kültürünü en güzel yansıtan yer. Leziz esnaf lokantaları, köfteciler ve tarihi İstanbul esnafı burada. Geçmişin Musevi esnafları ve ustaları tek tük de kalmış olsa halen varlığını koruyor. Çarşı içinde şarkılara konu olmuş Agora Meyhanesi de bulunuyor.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    3. Ahrida Sinagogu
    Ahrida Sinagogu, ağırlıkla Musevilerin yaşamış olduğu bu semtin en önemli tarihi yapısı. Özenerek dekore edilmiş yapı, inşa edildiği dönemin en güzel işçiliğini yansıtıyor. Sinagogu ünlü yapan öğelerden biri, Nuh’un Gemisi’nin pruvasını andıran vaiz kürsüsü. Ancak ne yazık ki sinagogları günübirlik turlarda ziyaret etmek mümkün değil. 2003’teki olaylardan sonra, sinagoglara giriş özel izne tabi oldu.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    4. Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi
    İstanbul’un Rum, Musevi cemaati gibi, Ermeni cemaati de burada varlık gösterip ve renkli mozaikte kendine bir yer edindi. Semavi dinlerin hepsinde var olan Baş Meleklere adanmış olan Surp Hreşdahabed Ermeni Kilisesi, büyük bir yangından dolayı tamamen kül olduktan sonra Sultan II. Mahmud tarafından yeniden yaptırıldı.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 28, 2018

    5. Bulgar Kilisesi
    Fener ile Balat semtlerinin kesiştiği alanda bulunan Bulgar Kilisesi, Geç Osmanlı döneminde kendi cemaatini kurmak isteyen Bulgarlar tarafından inşa edildi. Tamamen çelikten oluşan bu yapı, Avusturya’da bir fabrikada inşa edilip İstanbul’a getirilip burada birleştirildi. Oldukça şık bir görünüme sahip olan kilise, uzun yıllar süren bir tadilattan henüz çıktı. Işıl Işıl görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Mar 28, 2018

    Osmanlı dönemi İstanbul’u, farklı ırktan ve kültürden insanların bir araya geldiği bir mozaik yapıya sahipti. Birçok farklı etnik kökenden gelen, farklı dinlere inanan insanların bir arada yüzyıllar boyu yaşamış olması; elbette şahane bir tarihsel olgu.

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Mar 28, 2018

    Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi
    İstanbul’un Rum, Musevi cemaati gibi, Ermeni cemaati de burada varlık gösterip ve renkli mozaikte kendine bir yer edindi. Semavi dinlerin hepsinde var olan Baş Meleklere adanmış olan Surp Hreşdahabed Ermeni Kilisesi, büyük bir yangından dolayı tamamen kül olduktan sonra Sultan II. Mahmud tarafından yeniden yaptırıldı.

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Mar 31, 2018

    tanbul Doğa Sporları Kulübü olarak grubumuzla yaptığımız etkinliklerin haritalarını kullanırken bilgi alma ihtiyacı duyan tüm doğa severlere kapımız açıktır.
    www.istanbuldoga.org

  • Photo of mel6677
    mel6677 Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Tarihle iç içe geçmiş bir rota teşekkürler gezentihoca.

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Çok güzel keyifli bir etkinlik oldu emeği geçen herkese teşekkürler.

You can or this trail