Activity

Arqueoruta 5 - Coma de Vaca

Download

Trail photos

Photo ofArqueoruta 5 - Coma de Vaca Photo ofArqueoruta 5 - Coma de Vaca

Author

Trail stats

Distance
3.28 mi
Elevation gain
873 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
873 ft
Max elevation
7,284 ft
TrailRank 
22
Min elevation
6,543 ft
Trail type
Loop
Time
one hour 4 minutes
Coordinates
98
Uploaded
December 22, 2023
Recorded
October 2017
Be the first to clap
Share

near Vall de Núria, Catalunya (España)

Viewed 94 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofArqueoruta 5 - Coma de Vaca Photo ofArqueoruta 5 - Coma de Vaca

Itinerary description

Ruta circular seguint el fons de la Coma de Vaca on podrem apreciar un paisatge d’un elevat interès natural i un gran nombre de conjunts patrimonials de diverses èpoques que evidencien la importància d’aquesta vall com a ruta transhumant i de connexió entre les valls pirinenques des del Neolític. Aquesta ruta és bastant planera, seguint la pista i emprant vies tradicionals emprades pels pastors des de fa segles. El punt inicial i final de la ruta és el refugi de la FEEC de Coma de Vaca, i al tractar-se d’un circuit circular podem resseguir indistintament el marge dret o esquerra del torrent de Coma de Vaca. A nivell arqueològic destaca la important concentració d’estructures al marge dret del torrent, avui en dia poc freqüentat pels visitants, on destaca un conjunt de tancats de petites dimensions únic en aquesta zona dels Pirineus i una gran cabana, els orígens de la qual remunten al Neolític. A diferència de Vall de Núria on la ramaderia actualment és residual, en aquesta zona podrem apreciar encara a l’estiu una important ramaderia bovina, l’origen de la qual és molt antic i va acabar donant nom a tota la vall.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 6,824 ft

Tancats de Jaça del Mig

Conjunt situat en una replà del vessant sobre el refugi de Coma de Vaca format per un conjunt de tancats i cabanes al terreny. En general el conjunt està força erosionat per l’efecte de les esllavissades de la tartera situada a sobre d’aquest espai. L’estructura més interessant és un gran tancat de forma quadrangular de 9 per 9 metres adossat a la tartera i aprofitant aquesta com a mur posterior de tanca. Aquest tancat estaria associat a una cabana de forma ovalada, d’uns 5 metres de diàmetre, situada a escassa distància. Aquestes estructures van ser sondejades els anys 2012 i 2013. Les excavacions efectuades mostren una primera fase durant la tardoantiguitat (segles VI-VII dC) i una reocupació durant l’alta edat mitjana (segles IX-X dC). El material arqueològic trobat a les excavacions és diferent del que es troba habitualment a l’excavació de tancats ramaders, i es caracteritza per l’abundància de ceràmica de cuina i d’objectes metàl·lics i de vidre, el que permet proposar per aquest conjunt de cabana i tancat una funcionalitat no únicament ramadera, sinó relacionada probablement amb el control de la via.

PictographWaypoint Altitude 6,936 ft

Tancats de Coma de Vaca

Agrupació de tancats de dimensions mitjanes o petites (entre 15 i 25 m2) situats al peu de la tartera, adossats els uns amb els altres, creant uns espais de comunicació, a mode de pati, a l’interior. Les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2011 no van permetre datar aquest conjunt, però sondejos realitzats a la vora de les estructures suggereixen una cronologia altmedieval. Les recerques recents mitjançant paral·lels etnogràfics indiquen una possible funcionalitat d’aquest espai per l’estabulació de porcs, el que seria un fet bastant singular en alta muntanya (2100 metres d’altitud). A pocs metres dels tancats trobem una estructura en pedra seca de forma rectangular amb una superfície d’uns 20 m2 (5 x 4 metres) construïda amb grans blocs directament sobre el substrat morrènic. La cabana està situada en el punt més elevat del promontori, amb un important control visual de tot el fons de vall i el camí. Les excavacions en extensió efectuades entre 2011 i 2016 van permetre identificar una cabana construïda i ocupada als segles I-II dC, amb un abandonament antic però de cronologia indeterminada, reocupada amb seguretat al segle IX amb finalitats ramaderes.

PictographWaypoint Altitude 7,054 ft

Pleta de Coma de Vaca

Conjunt ramader situat en un replà directament sobre la tartera format per una gran pleta o tancat pel bestiar d’uns 3000 m2, molt ben conservada en la part oriental i septentrional amb una elevació de murs d’un metre aproximadament, a la qual s’associen tres cabanes en pedra seca i coberta en falsa volta en perfecte estat de conservació. Es tracta d’un dels conjunt millors conservats de pletes d’època contemporània (segles XIX-XX) i que ens permeten comprendre com eren aquests espais ramaders tradicionals en una zona on les evidències arqueològiques i etnogràfiques demostren la important activitat transhumant en aquesta vall fins a mitjans del segle XX.

PictographWaypoint Altitude 7,139 ft

Tancat

Tancat en perfecte estat de conservació de grans dimensions (uns 450 m2) de superfície situat en un replà a l’inici de la vall del torrent de Coma de Vaca. Conserva l’alçada complerta del murs, de 1,4 m, amb blocs de coronament grans i aixecament de l’estructura amb aparell més petit, especialment al mur sud. S’observa un accés al tancat, parcialment ensorrat a l’oest. Juntament amb la gran pleta, és un dels exemples millors conservats de tancats ramaders a la zona de les capçaleres del Ter i del Fresser.

PictographWaypoint Altitude 7,264 ft

Jaça de Dalt

Conjunt format per quatre cabanes amb una mateixa orientació est, situades en un replà del fons de vall de Coma de Vaca. Aquestes cabanes formarien part d’una gran pleta de la qual es conserven restes a poca distància. Actualment podem observar un gran mur de tancat d’una superfície aproximada de 3000 m2, que seria el lloc per tancar el bestiar de la comunitat de pastors que va ocupar aquesta àrea de fons de vall en època contemporània. En aquesta àrea, a la zona del Pla de l’Aiguardent es conserva una gran mullera que ens ha permès estudiar un registre ambiental dels darrers cinc mil anys que indiquen una intensa activitat minero-metalúrgica en època romana i, per contra una baixa activitat ramadera durant el període romà.

PictographWaypoint Altitude 6,568 ft

Pleta del Planell de les Eugues

Gran espai ramader situat al replà on s’uneix el torrent de Coma de Vaca i el riu Freser, format per un conjunt de cabanes, munyidores i tancats. A excepció de la barraca d’en Salita, en perfecte estat de conservació, la resta d’estructures estan molt sedimentades i no són molt visibles en l’actualitat. Però aquesta bona sedimentació va permetre fer sondejos arqueològics, que han permès situar aquestes construccions en dues fases dins de cronologies medievals-modernes. Uns primers tancats i munyidores se situen en època de l’alta edat mitjana (segles IX-X), en el moment d’origen de la transhumància històrica i que com hem vist té una gran presència a la zona de Coma de Vaca; la resta d’estructures se situen en un altre moment d’expansió de l’ocupació transhumant en època moderna (segles XV-XVI) que arribarà fins a inicis del segle XX.

Comments

    You can or this trail