Alfondeguilla - Castell i Nevera de Castro - sureres monumentals.
near Alfondeguilla, Valencia (España)
Viewed 9 times, downloaded 0 times
Trail photos
Itinerary description
Alfondeguilla és un poble xicotet amb carrers estrets i sinuosos que s'adapten als desnivells del terreny. El Barranc de Castro, que travessa el poble, també marca la seua orografia. Aquesta població està coronada pel Castell d'Al-fandech, conegut al poble com el Piló.
Del Castell de Castro tan sols trobem alguns murs i restes encimbellades dalt d'un turó de 787 metres. Això i que només el separen de la mar uns 16 km en línia recta fa que es puga gaudir de molt bones vistes. Aquestes abasten des de la mar fins al Penyagolosa passant per bona part de la Serra d'Espadà.
A la Nevera de Castro, que es troba en prou bones condicions, trobarem un eixample magnífic d'aquest tipus de construccions. Els "Pous de Neu" són més comuns al sud de la província de València així com a Alacant. Aquest de la Serra d'Espadà ens permet conéixer com era la seua arquitectura i no haver d'imaginar-ho
L'Arquet és l'últim vestigi arqueològic que trobem a la ruta i no sembla estar molt clar el seu origen. Siga aquest el que siga pareix inversemblant que una estructura d'aquestes característiques encara es mantinga a peu dret. Ben segur que la constant cura que d'ell hauran tingut els pobladors al llarg del temps o han fet possible.
Si alguna cosa caracteritza a la Serra d'Espadà són les sureres i al llarg de la ruta en trobem en abundància, algunes d'elles singulars. És aquest un arbre molt estètic, almenys en la meua opinió. La seua escorça ens transmet el rigorós clima d'extrems d'aquesta terra.
Tot i això, aquesta mateixa escorça es converteix en un preuat material que al llarg del temps ha ajudat a la vida dels pobladors de la serra.
En extraure-la dels arbres, aquest adopten un to rogenc que converteix el bosc en un lloc ric en colors i contrasts.
Com a eixample del seu valor estètic tenim la Surera Mare que després de deu anys morta continua sent un preciós "cadàver". També una altra que trobem en el nostre camí i que ha sigut tombada més recentment és una fita destacada. Els seus colors i formes ens obliguen a parar-nos i contemplar-la.
Com a exemples de sureres singulars al recorregut en trobem un parell. La Surera dels Cassalets i la Surera Partida.
La primera, d'uns tres-cents cinquanta anys, la trobem al bell mig del sender i prop del Barranc d'Eslida. Es tracta d'un arbre d'una altura considerable i amb una copa que projecta una àmplia ombra.
La Surera Partida és més jove, se li calculen uns dos-cents anys. El que la fa particular és el fet de tindre dos troncs. En els seus inicis hagué de tindre algun incident que feu que en comptes de l'habitual tronc en tinga dos que neixen d'un mateix lloc. Pot passar desapercebuda, ja que està uns metres més alta que el camí.
Per acabar amb els arbres també farem referència a una garrofera. Aquesta la trobem ja quasi al final de la ruta, en un bancal un parell de metres més alta que el camí.
Com que no he trobat cap informació sobre aquest arbre no tinc ni idea de quants anys pot tindre. El que és evident és que es tracta d'un exemplar preciós. Amb un tronc d'una amplària considerable i amb les marques del temps donant-li forma.
Es nota que és un arbre que ha estat cuidat al llarg del temps i continua estant-ho.
Al recorregut també trobem alguns punts des d'on tindrem molt bones vistes del paisatge. Valguen com a eixamples el mirador sobre el Barranc de Castro o el del Barranc de les Hortetes. Ambdós ens permeten elevar la mirada sobre el bosc que normalment ens tapa la visió llunyana. També des del Coll de Boix podem abastar amb la vista fins a la mar.
Les informacions sobre la Surera dels Cassalets i la Surera Partida provenen del llibre de Robert Arnau Roselló "Los Árboles monumentales: Castellón" editorial Prames.
Waypoints
Alfondeguilla
Arribem a Alfondeguilla per la CV-230 uns cinc km passant la Vall d'Uixó. Entrarem per l'avinguda de Betxí i arribarem a la plaça de la Diputació. En cas de no trobar lloc on aparcar podem continuar pel carrer Herrero Tejedor i arribarem a un xicotet descampat on també es pot aparcar.
Mirador i desviament
Des del poble hem anat seguint el camí de Castro i ara trobem un mirador. Si donem una ullada veurem el Barranc de Castro i aigües avall una preciosa vista d'Alfondeguilla. Uns metres abans del mirador una xicoteta fita a la nostra esquerra ens marca l'inici del sender pel qual hem de continuar deixant el camí que portàvem.
Mirador
A la vora del sender trobem un punt des d'on s'obrin les vistes sobre el Barranc de les Hortetes.
Surera Mare
Les restes de la surera mare continuen sent impressionants. Aquest arbre va caure l'any 2014 després d'un temporal de vent. Mesurava uns 20 metres d'alçada i feien falta unes quatre persones per abraçar el seu tronc. Encara que alguns la titllaven de mil·lenària costa creure que fora tan antiga, però, així i tot, no hi ha dubte que era un dels exemplars més singulars de la Serra d'Espadà. En algun mapa la trobe marcada amb el nom de "la Femella" crec que és un error. Al Barranc de l'Horteta, no molt lluny d'aquí sí que podem trobar una altra surera singular d'uns tres-cents cinquanta anys amb el nom de la Femella.
Abeurador
Pel sender arribem a un camí i el travessem, allí mateix podem veure un abeurador.
Fonteta de la Penyeta
A la Fonteta de la Penyeta quan passem cau un fil d'aigua tot i la sequera que fa temps que impera a tot el territori.
Coll de Boix 718 m
Des del Coll de Boix ens desviem cap al Castell de Castro per a després tornar a aquest mateix punt i continuar amb la ruta. La distància fins al castell i tornar és d'un km aproximadament i un poc menys de 100 m de desnivell positiu.
Castell de Castro
El castell sembla tenir els seus orígens en una torre de guaita d'època romana o púnica encara que les restes actuals serien d'època islàmica. Del Castell no queda molt a peu dret. Els no entesos com puc ser jo mateix tan sols apreciarem alguns trams de mur, la traça de les torres i poc més. Així i tot, encara és fàcil fer-se la idea de com seria en els seus moments de glòria. Segons sembla la Torre de l'Homenatge va ser enderrocada el juliol de 38 durant la Guerra Civil. Sobre el que no hi ha cap dubte és sobre les vistes. Des del castell s'observa una panoràmica cap als quatre punts cardinals. La costa i la mar, bona part de la Serra d'Espadà, molts pobles dels voltants i el Penyagolosa en la llunyania.
Camí
Des del Coll de Boix hem baixat per un sender que acaba en un camí. Des d'aquest podem veure les restes del castell, altívol sobre la muntanya.
Desviament cap a la nevera
En una volta del camí trobem un pal senyalitzador i un panell informatiu sobre la nevera i algunes aus. Des d'allí un sender puja fins a la nevera, que podem trobar a uns 200 m de distància i uns 80 m de desnivell. Aquests 200 metres els haurem de recórrer en sentit invers en tal de tornar a aquest mateix punt per continuar amb la ruta.
Nevera de Castro
La Nevera de Castro data del s. XVII i va ser restaurada l'any 1995. Gràcies a aquesta restauració es troba en bon estat, així que val la pena el desviament fins aquí. En l'actualitat està envoltada de vegetació i no la veiem fins a l'últim moment quan ja estem al seu costat.
Coll Roig
Pel Coll Roig passa el GR-36, el PR-CV 138 i el SL-CV 101. Nosaltres no seguirem per cap d'ells continuant la nostra ruta pel sender que baixa en paral·lel al Barranc d'Eslida.
Surera caiguda
Al sender trobem una surera caiguda probablement per causa d'alguna tempesta. Tot i estar ja morta i tombada continua cridant la nostra atenció amb els colors de la fusta seca i les formes sinuoses.
Surera dels Cassalets
A la Surera dels Cassalets se li calcula una edat d'uns tres-cents cinquanta anys. La trobem al mateix sender i al costat del Corral dels Cassalets. La seua ombra fa que siga un lloc idoni per a fer una parada mentre la contemplem. Aquí també és on el sender passa a ser un camí més ample.
Fonteta de Marc
Al costat del camí, un parell de metres més alta, trobem la Fonteta de Marc. Una teula dirigeix el fil d'aigua que cau quan passem. Veurem dues basses que ens permetran passar una estona mirant de trobar les granotes camuflades.
Surera partida
Aquesta surera, que es troba a la dreta del camí en sentit de baixada, es calcula que té una edat d'uns dos-cents anys. El que la diferencia d'altres, pot ser més grans, és que està formada per dos troncs que neixen d'una mateixa base. No resulta fàcil apreciar-la, ja que en trobar-se uns metres sobre el camí la veiem des de baix i la vegetació que l'envolta ens la cobreix en part. A la part esquerra del camí una caseta ens pot valdre de referència pel fet que pràcticament s'enfronten la surera i la caseta.
Desviament
Arribem a l'encreuament amb el camí del Canyaret. Si continuàrem en la mateixa direcció que portem, tornaríem al mirador del camí de Castro per on hem començat la ruta. En lloc de fer això ens desviem a l'esquerra de baixada cap al Barranc de Castro.
Desviament
Uns dos-cents metres després de l'anterior desviament deixem el camí del Canyaret i agafem un xicotet sender que ens ix per la dreta i que baixa cap al Barranc. Hem de seguir el sender de baixada, no confondre'l amb un altre que no baixa i al que veurem decoracions. Aquest ens portaria a un hort privat d'on hauríem de tornar enrere. Una vegada baix el sender es fa estret i transcorre entre la vegetació del barranc.
Barranc de Castro
Anem pel llit del Barranc de Castro seguint un estret sender entre les altes parets que el formen. Encara que no corre quasi aigua en alguns llocs trobem algun toll. Aquesta humitat i l'ombra que donen les parets fan que cresca una densa vegetació que a més a més de canyes està composta de baladres, algunes sureres i xops així com heures, esbarzers...
L'Arquet
L'Arquet és un aqüeducte que sembla ser d'origen romà per a uns i àrab per a altres. En tot cas servia per a portar l'aigua d'una bassa que es trobava més amunt fins al Molinet de Castro, avui desaparegut, situat aigües avall.
Garrofera
Ja quasi al final del recorregut i quan el barranc es fa més obert anem trobant alguns hortets. En un bancalet elevat sobre el sender un parell de metres, trobem una garrofera que no seria d'estranyar que fos centenària. L'arbre està ben cuidat i tot i els seus anys es nota que els propietaris tenen bona cura d'ell.
You can add a comment or review this trail
Comments