Activity

Άγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική)

Download

Trail photos

Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική) Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική) Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική)

Author

Trail stats

Distance
3.98 mi
Elevation gain
564 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
564 ft
Max elevation
3,130 ft
TrailRank 
84 5
Min elevation
3,130 ft
Trail type
Loop
Moving time
one hour 29 minutes
Time
3 hours 18 minutes
Coordinates
1127
Uploaded
January 3, 2022
Recorded
January 2022
  • Rating

  •   5 1 review
Share

near Ágios Achílleios, West Macedonia (Greece)

Viewed 1209 times, downloaded 45 times

Trail photos

Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική) Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική) Photo ofΆγιος Αχίλλειος το νησάκι στις Πρέσπες (κυκλική)

Itinerary description

Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι ο Άγιος Αχίλλειος ή αλλιώς Χαΐλλι στη Μικρή Πρέσπα, το μικρό ακριτικό νησί μέσα στη λίμνη. Πήρε το όνομά του από τον Άγιο Αχίλλειο, επίσκοπο και πολιούχο της Λαρίσης τον 4ο αιώνα. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά από αυτό των Ιωαννίνων. Μια πλωτή πεζογέφυρα 650 μ. θα σας φέρει έως τον οικισμό του Αγίου Αχιλλείου με τους ελάχιστους κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες όπως το μνημείο-σύμβολο των Πρεσπών, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που απέxει 55 χλμ. από τη Φλώρινα.
Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν πάνω στο νησί και στο λιμανάκι του οικισμού δένουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι.
Ο Άγιος Αχίλλειος είναι το πιο τουριστικό σημείο στην περιοχή των Πρεσπών καθώς η πλωτή πεζογέφυρα εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή πρόσβαση όλες τις εποχές.
Οι επισκέπτες σταθμεύουν τα οχήματά τους σε ένα άνετο πλάτωμα στην ακρολιμνιά της Μικρής Πρέσπας, μπροστά στην πεζογέφυρα, και περνούν απέναντι με τα πόδια. Εδώ συνήθως αγρότες στήνουν μικρούς πάγκους και πωλούν τη σοδειά τους, τα ονομαστά φασόλια Πρεσπών.
Η πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα – η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη- είναι σύγχρονη και κατασκευάστηκε μόλις το 2000.
Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα. Μάλιστα οι μικροί μαθητές που κατοικούσαν παλαιότερα στον Άγιο Αχίλλειο έκαναν καθημερινά τους χειμώνες μία πολύ επικίνδυνη διαδρομή για να πάνε στο σχολείο τους διασχίζοντας με τα πόδια την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης. Και δύο κοριτσάκια είχαν χαθεί τότε στα νερά της λίμνης όταν έσπασε ο πάγος…
Η διάσχιση της πλωτής πεζογέφυρας προς τον Άγιο Αχίλλειο είναι και ένα ιδανικό σημείο για παρατήρηση πουλιών.
Το νησί εδώ και χρόνια αποτελεί κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πρέσπεια” με εκθέσεις και συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών.
Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε παλαιότερες εποχές ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.

Waypoints

PictographCar park Altitude 2,799 ft
Photo ofParking Photo ofParking Photo ofParking

Parking

Σ' αυτό το σημείο υπάρχει χώρος για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας και διάφορες πινακίδες οι οποίες μας ενημερώνουν για την πανίδα και τα μονοπάτια της περιοχής.

PictographBridge Altitude 2,795 ft
Photo ofΠλωτή Πεζογέφυρα 'Νικολάου Μουτσόπουλου' Photo ofΠλωτή Πεζογέφυρα 'Νικολάου Μουτσόπουλου' Photo ofΠλωτή Πεζογέφυρα 'Νικολάου Μουτσόπουλου'

Πλωτή Πεζογέφυρα 'Νικολάου Μουτσόπουλου'

Η πλωτή γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε το 2000 (η πρώτη που κατασκευάστηκε σε λίμνη, μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα), έχει μήκος 630 μέτρων και πλάτος καταστρώματος 3 μέτρα. Αποτελείται συνολικά από 70 ξύλινα ειδικά πλωτά τμήματα, μήκους 9 μέτρων το καθένα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με ατσάλινα τόξα. Η γέφυρα, συνολικού βάρους 300 τόνων, στηρίχτηκε με σύστημα που αποτελείται από 4.000 μέτρα βαριάς αλυσίδας και ειδικά σχεδιασμένα έρματα με άγκυρες, βάρους δύο τόνων το καθένα. Το όλο σύστημα στήριξης της γέφυρας σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να αντέχει σε κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου. Το κατάστρωμα της γέφυρας αντέχει σε βάρος μέχρι 400 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε ολόκληρη τη γέφυρα θα μπορούν να κυκλοφορούν ταυτοχρόνως 3.000 άτομα. Επίσης, η πλωτή πεζογέφυρα της Μικρής Πρέσπας διαθέτει υλικά μεγάλης αντοχής (ξύλα και σίδερα) που κατασκευάστηκαν σε εργοστάσιο της Αγγλίας, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του βρετανικού κανονισμού ναυπηγημάτων (British Standard for Maritime Structures). Η γέφυρα ονομάστηκε Πεζογέφυρα Νικολάου Μουτσόπουλου σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019» τιμώντας τη μνήμη του καθηγητή – συγγραφέα Νικολάου Μουτσόπουλου. Ας σημειωθεί, εμφατικά, η πεζογέφυρα που συνδέει πλέον το νησί με την απέναντι στεριά ήταν αποτέλεσμα ενός γράμματος μιας μαθήτρια των Πρεσπών, της Ιορδάνας Παρασκευοπούλου. Το μικρό κορίτσι ζούσε στον Άγιο Αχίλλειο και κάθε χειμώνα, μαζί με άλλους οκτώ μαθητές κινδύνευε διασχίζοντας 650 μέτρα πάνω στην παγωμένη λίμνη. Ενημέρωσε για την εμπειρία της τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, εκμεταλλευόμενη το διαγωνισμό “Γράμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” και κάπως έτσι το νησί έγινε προσβάσιμο.

PictographPanorama Altitude 2,785 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Τρομερή θέα 360 μοιρών της μικρής Πρέσπας πάνω από τη γέφυρα.

PictographFauna Altitude 2,805 ft
Photo ofΝάνα αγελάδα, η μικρόσωμη αγελάδα των Πρεσπών Photo ofΝάνα αγελάδα, η μικρόσωμη αγελάδα των Πρεσπών Photo ofΝάνα αγελάδα, η μικρόσωμη αγελάδα των Πρεσπών

Νάνα αγελάδα, η μικρόσωμη αγελάδα των Πρεσπών

Η μικρόσωμη αγελάδα των Πρεσπών ή όπως λέγεται στην περιοχή Νάνα αγελάδα, αποτελεί τύπο της Βραχυκερατικής φυλής των βοοειδών. Ο ξεχωριστός αυτός τύπος έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της προσαρμοστικότητας στις σκληρές, ορεινές συνθήκες της περιοχής. Τα ζώα είναι μικρόσωμα, με καφέ-μαύρο δέρμα και έχουν μακριά και στενή μύτη με χαρακτηριστικό λευκό δακτύλιο γύρω από αυτή. Οι μικρόσωμες αγελάδες των Πρεσπών χαρακτηρίζονται για την μακροβιότητα τους καθώς είναι ανθεκτικές σε ασθένειες ενώ έχουν μειωμένες διατροφικές απαιτήσεις. Η αναζήτηση τροφής μπορεί να τις οδηγήσει σε απόκρημνες πλαγιές ή στον καλαμιώνα γύρω από τη λίμνη. Ο πληθυσμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός και η φυλή θεωρείται απειλούμενη με εξαφάνιση.

PictographReligious site Altitude 2,808 ft
Photo ofΙερός Ναός Αγίου Γεωργίου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Γεωργίου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Μονόχωρος ξυλόστεγος ναός που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως κοιμητηριακός ναός των κατοίκων του νησιού του Αγίου Αχιλλείου, με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα μ.Χ.

PictographFountain Altitude 2,818 ft
Photo ofΠέτρινη βρύση

Πέτρινη βρύση

Μία πέτρινη βρύση στην οποία μπορούμε να ξεδιψάσουμε.

PictographFountain Altitude 2,812 ft
Photo ofΠέτρινη βρύση

Πέτρινη βρύση

Ακόμα μία πέτρινη βρύση στην οποία μπορούμε να ξεδιψάσουμε.

PictographReligious site Altitude 2,818 ft
Photo ofΒασιλική του Αγίου Αχιλλείου Photo ofΒασιλική του Αγίου Αχιλλείου Photo ofΒασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Ο μεγαλοπρεπής ναός κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα μεταξύ 983 και 986 από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ, «κοντά στα ανακτορά του στην πόλη Πρέσπα» όπως αναφέρει ο βυζαντινός χρονικογράφος Ιωάννης Σκυλίτζης, για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης και τοπικού αγίου. Ο Σαμουήλ τότε είχε μόλις κατακτήσει τη Λάρισα από όπου και έφερε στην Πρέσπα το λείψανο του Αγίου Αχίλλειου και άλλων δύο Θεσσαλών Αγίων, του Αγίου Διόδωρου Τρίκκης και του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, τα οποία ανακαλύφθηκαν εδώ το 1963, σε ανασκαφές του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου. Σ’ αυτές τις ανασκαφές, θαμμένο σε μια άλλη λάρνακα, ανακαλύφθηκε λείψανο σκεπασμένο με πορφυρό σεντόνι και χρυσοποίκιλτα υφάσματα και χιτώνες με κεντημένους αετούς. Το λείψανο εικάζεται πως ανήκει στον Σαμουήλ, αυτό λένε οι μελετητές. Ίσως ρωτήσετε « Μα πως ξέρουμε πως ήταν ο Σαμουήλ το λείψανο;». Η απάντηση είναι ίσως και η πιο συναρπαστική ιστορική πληροφορία για τον φωτογενή και γοητευτικό αυτό ναό. Η ιατροδικαστική έρευνα του λείψανου έδειξε πως το ρινικό οστό μαρτυρά σαφή καταγωγή από την Αρμενία. Μα η μητέρα του Σαμουήλ ήταν Αρμένια! Επίσης το χέρι από το λείψανο έδειχνε πως ήταν κάποτε σπασμένο. Μα και του Σαμουήλ το χέρι είχε σπάσει σε μάχη, πιθανώς. Οπότε όλα μαρτυρούν, πως ναι, εδώ θάφτηκε ο διάσημος Βούλγαρος τσάρος, κάποτε ηγεμόνας πολλών περιοχών των Βαλκανίων και μέγας εχθρός των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Οι ίδιες ανασκαφές αποκάλυψαν πως η βασιλική χτίστηκε με υλικό από την αρχαία μακεδονική πόλη Λύκα, η οποία μάλλον βρισκόταν χτισμένη στη δυτική πλευρά του νησιού του Αγίου Αχίλλειου. Η εντυπωσιακή εκκλησία, διαστάσεων (20 x 47 μ.), ήταν ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος και από τα ερείπια σήμερα ξεχωρίζουν η περίφημη κόγχη του ιερού με τα τρία λοβωτά παράθυρα, οι πεσσοί φτιαγμένοι από πλίθους και πέτρες κι ένας τάφος στη νότια πλευρά. Οι ελάχιστες τοιχογραφίες του 11ου και 12ου αιώνα που σώθηκαν βρίσκονται στο μουσείο της Φλώρινας. Τελικά νικήθηκε από τον Βασίλειο Β’ τον Βουλγαροκτόνο που ανακατέλαβε την περιοχή. Από το 1018 και εξής, ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός έως τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα και με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε. Σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Πρέσπεια” κάθε Αύγουστο. Από αρχιτεκτονικής άποψης, ο ναός είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με πέτρινες πλάκες. Στο διακονικό εντοπίστηκε πέτρινος κτιστός τάφος, ο οποίος μάλλον προοριζόταν για το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου. Στο νότιο κλίτος βρέθηκαν λάρνακες οι οποίες ήταν τάφοι σημαντικών προσωπικοτήτων. Ο χώρος γύρω από τον ναό χρησιμοποιήθηκε και αργότερα από τους Βυζαντινούς ως κοιμητήριο.

PictographWaypoint Altitude 2,822 ft
Photo ofΤαμπέλα

Ταμπέλα

Ακολουθούμε το μονοπάτι στα αριστερά μας για να οδηγηθούμε στη Μονή της Παναγίας Πορφύρας και στον Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπως μας υποδεικνύει η ταμπέλα.

PictographWaypoint Altitude 2,871 ft
Photo ofΤαμπέλα

Ταμπέλα

Ακολουθούμε το μονοπάτι όπως μας υποδεικνύει η ταμπέλα για να οδηγηθούμε στον Ιερό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

PictographPanorama Altitude 2,897 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Όσο ανεβαίνουμε προς το ύψωμα του νησιού τόσο η θέα της λίμνης και των βουνών τριγύρω γίνεται πιο μαγική.

PictographIntersection Altitude 2,881 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σε αυτή τη διασταύρωση ακολουθούμε το κατηφορικό μονοπάτι στα αριστερά για να οδηγηθούμε στη Μονή της Παναγίας Πορφύρας και στην επιστροφή που θα ξαναπεράσουμε από αυτό το σημείο ανεβαίνουμε το μονοπάτι στα δεξιά για να φτάσουμε στο Σταυρό του Αγίου Αχιλλείου.

PictographReligious site Altitude 2,812 ft
Photo ofΜονή Παναγίας Πορφύρας Photo ofΜονή Παναγίας Πορφύρας Photo ofΜονή Παναγίας Πορφύρας

Μονή Παναγίας Πορφύρας

Η μονή της Παναγίας Πορφύρας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού του Αγ. Αχιλλείου και κτίσθηκε περί τα τέλη του 15ου αι., όταν η βυζαντινή πολιτεία στο νησί άρχισε να εγκαταλείπεται και να επεκτείνεται ο μοναχισμός. Λειτούργησε μέχρι το 1941, οπότε βομβαρδίστηκε και εγκαταλείφθηκε. Πολλά από τα προσκτίσματα της μονής σώζονται ως ερείπια, διατηρείται ο μεσότοιχος, ο οποίος σώζει και τις αρχαιότερες τοιχογραφίες, ενώ ο ναός, ο οποίος επλήγη επίσης από τους βομβαρδισμούς, επισκευάσθηκε με την ανακατασκευή του βόρειου τοίχου το 1954 και της στέγης στη δεκαετία του 1980. Την ίδια εποχή έγινε και η ριζική ανακαίνιση του ναού, κατά την οποία αυξήθηκαν και οι διαστάσεις του, νότια και ανατολικά. Ο ναός, λόγω των εκτεταμένων επισκευών, ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση. Σοβαρό πρόβλημα παρουσίαζε ο μεσότοιχος κυρίως ναού νάρθηκα, στον οποίο υπήρχαν έντονες διαμπερείς ρωγμές. Περιορισμένες ρωγμές παρουσίαζαν επίσης οι τοιχοποιίες του νάρθηκα. Έντονη υγρασία και πολλές κακοτεχνίες από πρόσφατες επισκευές διαπιστώθηκαν στο νότιο τοίχο. Ο υπόλοιπος μοναστηριακός χώρος ήταν σε κακή κατάσταση με άναρχη βλάστηση σε μεγάλο ύψος, ετοιμόρροπους τοίχους και διασκορπισμένο οικοδομικό υλικό. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να δέσετε με το σκοινάκι καλά την πόρτα και μπουν μέσα τα ζώα.

PictographSummit Altitude 3,061 ft
Photo ofΣταυρός Αγίου Αχιλλείου Photo ofΣταυρός Αγίου Αχιλλείου Photo ofΣταυρός Αγίου Αχιλλείου

Σταυρός Αγίου Αχιλλείου

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού (925μ.) συναντάμε έναν πολύ μεγάλο σταυρό ο οποίος διακρίνεται από μακριά και εδώ η θέα είναι πραγματικά υπέροχη. Ο Σταυρός χτίστηκε στη μνήμη του επίσκοπου Αυγουστίνου στις 25 Ιουνίου 1971.

PictographReligious site Altitude 2,835 ft
Photo ofΙερός Ναός Αγίου Δημητρίου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Δημητρίου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Στη νότια πλευρά του λόφου, συναντάμε τον μισογκρεμισμένο ναό του Αγίου Δημητρίου. Σήμερα σώζεται ένα μέρος της κόγχης και του νότιου τοίχου. Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων. Ένας πεσσότοιχος δημιουργεί ένα μικρό διαμέρισμα στη νότια πλευρά του ναού, μπροστά στο Ιερό Βήμα. Ένα ανάλογο διαμέρισμα πρέπει να υπήρχε στη βόρεια πλευρά. Η τοιχοποιία του είναι από ντόπια πέτρα και κονίαμα, το οποίο διαβρώνεται συνέχεια από τις σκληρές καιρικές συνθήκες. Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος. Όταν τον επισκέφθηκε και τον μελέτησε ο καθηγητής Στ. Πελεκανίδης (1990), σώζονταν στο παράθυρου του Ιερού Βήματος, ο Μελισμός, δεξιά κι αριστερά δύο εξαπτέρυγα και δύο ιεράρχες. Σήμερα έχει αποτοιχισθεί και φυλάγεται στο Μουσείο τη Φλώρινας μόνο ένα τμήμα του Μελισμού μ’ ένα εξαπτέρυγο κι έναν ιεράρχη. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στο 14ο αιώνα.

PictographWaypoint Altitude 2,795 ft
Photo ofΣημείο διαδρομής

Σημείο διαδρομής

Ένα ξύλινο Κολωνάκι μας δείχνει ότι το μονοπάτι υπάρχει ακόμα και μας βοηθάει να φτάσουμε στο Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

PictographReligious site Altitude 2,838 ft
Photo ofΙερός Ναός Αγίων Αποστόλων Photo ofΙερός Ναός Αγίων Αποστόλων Photo ofΙερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Ερείπια του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων βρίσκονται στις παρυφές της δυτικής όχθης του νησιού. Χρονολογείται στον 11ο-12ο αιώνα.

PictographMooring point Altitude 2,805 ft
Photo ofΠλωτή προβλήτα Photo ofΠλωτή προβλήτα

Πλωτή προβλήτα

Εδώ βρίσκεται η πλωτή προβλήτα του νησιού του Αγίου Αχίλλειου στην όποιά αράζουν τα βαρκάκια τους οι ψαράδες της περιοχής αλλά και οι κάτοικοι μεταφέρουν τις προμήθειες που χρειάζονται.

PictographReligious site Altitude 2,844 ft
Photo ofΙερός Ναός Αγίου Αχιλλείου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Αχιλλείου Photo ofΙερός Ναός Αγίου Αχιλλείου

Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλείου

Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου συναντάμε το ομώνυμο εκκλησάκι με την μοναδική θέα της λίμνης.

PictographMountain hut Altitude 2,808 ft
Photo ofΟικισμός Άγιος Αχίλλειος Photo ofΟικισμός Άγιος Αχίλλειος Photo ofΟικισμός Άγιος Αχίλλειος

Οικισμός Άγιος Αχίλλειος

Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 853 μ. μέσα στη λίμνη. Η παράδοση θέλει τα σπίτια του οικισμού να είναι πάντα 11, αφού θρυλείται ότι αν γίνουν περισσότερα, κάποιο θα γκρεμιστεί. Στο νησί θα βρείτε παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο. Εδώ υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη.

Comments  (1)

  • Tsitrona Mar 9, 2022

    I have followed this trail  View more

    Πολύ όμορφη πορεία ! Κέρασε πολύ ωραίες εικόνες!

You can or this trail