Activity

8a Marxa de la Sussissa

Download

Trail photos

Photo of8a Marxa de la Sussissa Photo of8a Marxa de la Sussissa Photo of8a Marxa de la Sussissa

Author

Trail stats

Distance
6.25 mi
Elevation gain
1,027 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,027 ft
Max elevation
1,045 ft
TrailRank 
58 4.7
Min elevation
382 ft
Trail type
Loop
Time
one hour 52 minutes
Coordinates
6752
Uploaded
January 28, 2024
Recorded
January 2024
 • Rating

 •   4.7 1 review

near Espolla, Catalunya (España)

Viewed 472 times, downloaded 12 times

Trail photos

Photo of8a Marxa de la Sussissa Photo of8a Marxa de la Sussissa Photo of8a Marxa de la Sussissa

Itinerary description

Principi d'any i això vol dir una nova Marxa de la Sussissa, a Espolla. En aquesta edició el recorregut és idèntic a les darreres edicions, però la bellesa del paisatge i l'estima que hi tinc, fan que la torni a penjar. En aquesta edició de 2024 el temps ha acompanyat, amb un dia ennuvolat i de boira baixa, sense sol però també sense vent, cosa que és d'agrair.

La sortida és a la zona de l'Era o l'antic camp de futbol, a la part alta d'Espolla i molt propera a l'església. Se surt pel carrer de la Costa, s'enfila el carrer del Relliquer i es puja pel carrer de la Jonquera cap a la zona del Pal. A la sortida d'Espolla hi ha un camí que de seguida va agafant desnivell. S'arriba a una placeta i aquí cal girar a la dreta i tot seguit tornar-ho a fer per un camí menys marcat i sempre amb bona pujada. Al final d'aquesta pujada s'hi pot hi havia una creu, però ha desaparegut. A partir d'aquí es planeja entre parets de pedra seca per iniciar una bona baixada, girar en una successió de camins per arribar a un corriol que torna a pujar.

Aquest corriol primer puja, per anar planejant entre suros i finalment tornar a pujar per acabar en un camí ample, on cal girar a la dreta i baixar un tram molt breu, ja que de seguida es gira per un corriol a l'esquerra. I un cop en aquest corriol es puja entre unes feixes també a l'esquerra. Es passa pel costat d'una barraca de pedra seca i encara cal pujar un bon tram més, per després baixar per un corriol enmig del bosc. Al final d'aquest, un camí estret que cal agafar cap a l'esquerra i voltar una bassa d'aigua ferruginosa. Després de passar diversos corriols, s'arriba a uns camps, on caldrà voltar i s'arriba a una barraca amb una cisterna. Un exemple molt interessant de l'antiga arquitectura popular, com la barraca de pedra seca per on s'ha passat, i que mostra que abans l'aprofitament del territori era un altre.

Ben aviat s'arriba al veïnat dels Vilars, on hi havia l'avituallament. Pràcticament no cal ni entrar-hi, ja qu es gira a l'esquerra i es baixa cap a una riera, es travessa i es fa un corriol molt agradable cap a l'est. El paisatge combina els olivars amb la riera al fons de la vall, en el que és un dels paratges més interessants de la ruta i que a més està marcat com a GR-11. Al final d'aquest tram, la font de Cadecàs.

A la font, es gira per la pista cap a la dreta i es fa una bona estona, de nou entremig d'olivars, fins que cal deixar aquesta pista, girar a la dreta i entrar per un bosc de pins, d'on se surt amb una mica de baixada i es travessen unes vinyes per acabar en un altre camí on cal girar a la dreta, passar pel costat d'una granja i apararèixer de nou entre vinyes i seguir-les una bona estona fins que s'entra al poble i s'arriba al punt de sortida, que queda molt i molt a prop d'on s'entra.

És una ruta que tot i no presentar grans desnivells, sí que aquests són bastant explosius, sobretot la pujada inicial i la zona on hi ha la barraca de pedra seca. Per aquest motiu la qualifico com a moderada. Pel que fa a l'orientació, com heu pogut veure a la descripció, la multitud de pistes, camins i corriols fan indispensable l'ús del track per poder-la seguir amb tranquil·litat. Compteu, a més, que el marcatge només hi és el dia de la cursa, per tant, la resta de l'any no trobareu els senyals.

Waypoints

PictographRuins Altitude 886 ft
Photo ofBarraca de pedra seca

Barraca de pedra seca

VIIIa Marxa de la Sussissa

PictographSummit Altitude 774 ft
Photo ofEl Pal

El Pal

VIIIa Marxa de la Sussissa

PictographWaypoint Altitude 774 ft

Els Vilars

VIIIa Marxa de la Sussissa

PictographFountain Altitude 1,007 ft

Font rovellada

VIIIa Marxa de la Sussissa

PictographFountain Altitude 538 ft
Photo ofFont de Cadecàs Photo ofFont de Cadecàs

Font de Cadecàs

VIIIa Marxa de la Sussissa

PictographFountain Altitude 918 ft
Photo ofViver

Viver

VIIIa Marxa de la Sussissa

Comments  (2)

 • Photo of Pere Homs Joaquim
  Pere Homs Joaquim Feb 14, 2024

  I have followed this trail  verified  View more

  Avui he resseguit aquesta ruta tot i que ja l'havia fet fa l'any passat.
  Mercès.
  Per cert, veig que tots els anys és la mateixa. Es podria fer amb alguna variant.

 • Photo of ebassegoda
  ebassegoda Feb 14, 2024

  Gràcies, Pere Homs Joaquim. És una ruta molt completa i per variants pots mirar altres rutes que tinc per la zona.

You can or this trail