Activity

37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021)

Download

Trail photos

Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021) Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021) Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021)

Author

Trail stats

Distance
8.87 mi
Elevation gain
942 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
942 ft
Max elevation
1,727 ft
TrailRank 
84 5
Min elevation
1,193 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 10 minutes
Coordinates
2542
Uploaded
June 10, 2021
Recorded
June 2021
 • Rating

 •   5 3 Reviews
-
-
1,727 ft
1,193 ft
8.87 mi

near Cardona, Catalunya (España)

Viewed 2106 times, downloaded 188 times

Trail photos

Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021) Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021) Photo of37a Marxa Popular de Cardona (13.06.2021)

Itinerary description

Enguany volem dedicar la nostra Marxa Popular al riu Cardener. Per aquest motiu ens vàrem proposar recuperar més de 4 quilòmetres de corriols que transcorren per la riba del riu.
Això ens ha suposat un gran esforç!
Un esforç que sense cap dubte ha valgut la pena i volem compartir amb vosaltres. Passarem per llocs amb paisatges espectaculars, llocs on els sorolls de la natura són captivadors i on la vegetació és exuberant. També hem recuperat fonts del municipi que anys enrere havien estat emblemàtiques i que el pas del anys havien portat a l'oblit.
Us animem a tots i totes a gaudir d’aquest entorn que tenim tant a prop del nostre municipi.

Sortim de la plaça del Vall i ens dirigim pels carrer de la vila fins a la capella del Pare Etern. Baixarem pel carrer del Raval fins el pont de Sant Joan, on creuarem el riu Cardener. Seguirem direcció al camí de Tavèrnoles i baixarem a la riba del riu. A partir d’aquí, seguirem un corriol que ens portarà fins a sota el Corral del Compte, on agafarem el camí de Pinell. Passarem per cal Cabreta i abans d’arribar a Pinell baixarem per un corriol, de nou, a la riba del riu i seguirem una pista que ens durà fins el pont de les Palanquetes. Una vegada haguem creuat el riu agafarem un caminet que condueix al camí del Reig. Farem un petit tram d’aquest camí i tornarem a baixar cap el riu, on trobarem un corriol que segueix la llera del riu, i que ens portarà fins el túnel del Cardener, passant per la font del Reig i per la central hidroelèctrica del Palà. Una vegada haguem passat per davant de la cascada del túnel ens dirigim cap a la font i el pla de la Carosa. Des d’aquí continuarem cap a la Coromina, seguirem l’antiga llera del riu, passarem per sota el pont de l’Areny i pujarem per la Vall del Salí fins el punt de sortida.

Waypoints

PictographReligious site Altitude 1,676 ft
Photo ofCapella del Pare Etern. Photo ofCapella del Pare Etern.

Capella del Pare Etern.

Es tracta d'un oratori en forma de nínxol practicat a la paret. Data de la segona meitat del segle XIX, quan es va construir el nou cementiri extramurs en l'indret de la capella de la Santíssima Trinitat i aquesta es va enderrocar. Això va fer que el culte a la Santíssima Trinitat es traslladés en aquest indret. Aquest oratori prenia especial importància en la processó de Corpus.

PictographMonument Altitude 1,586 ft
Photo ofPortal major de Graells i Palau dels Aguilars. Photo ofPortal major de Graells i Palau dels Aguilars. Photo ofPortal major de Graells i Palau dels Aguilars.

Portal major de Graells i Palau dels Aguilars.

També conegut com a portal de Santa Maria. És l'únic dels tres portals majors conservats, amb què contava la muralla medieval de la vila. Erigit el segle XIV, era una de les principals entrades a Cardona per a la gent que arribava des dels Pirineus i Pre-Pirineus. La utilitat dels portals era tant defensiva com econòmica, ja que servien de font de recaptació dels impostos de les mercaderies que entraven a la vila. Els burots eren els encarregats del control i de la recaptació dels diners. Uns metres més amunt, a la cantonada del palau dels Aguilars, antigament hi havia una capelleta de Santa Maria que donava nom al portal. L'edifici que trobem abans del portal és el Palau dels Aguilars. És un gran edifici que segurament és un dels exemples més representatius de l’arquitectura gòtico-civil de Cardona. D’aquest palau podem dir que en el segle XVIII rebia el nom de “Casa Gran”, i allà s’hi allotjaven les tropes que no tenien cabuda en les casernes del castell. El nom de Graells està documentat des del segle XII i prové d’uns esglaons de pedra que servien per salvar el desnivell del terreny. Actualment és la seu de l'Arxiu Municipal.

PictographIntersection Altitude 1,491 ft
Photo ofGirar a l'esquerra.

Girar a l'esquerra.

PictographBridge Altitude 1,332 ft
Photo ofPont i capella de Sant Joan. Photo ofPont i capella de Sant Joan.

Pont i capella de Sant Joan.

És un pont que data de l’any 1456. Entre els anys 1925-26 va ser reconstruït i va adquirir la forma actual. Ha patit els efectes de nombroses riuades. La més gran de totes, de la qual es té notícia, és la del 12 d’octubre de 1907, que va passar per sobre i se’n va endur les baranes de pedra. A l’altre extrem del pont hi ha la capella dedicada a sant Joan Baptista que data de l’any 1571.

PictographIntersection Altitude 1,362 ft
Photo ofGirar a la dreta.

Girar a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,384 ft
Photo ofContinuar per la dreta.

Continuar per la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,361 ft
Photo ofGirar a la dreta.

Girar a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,341 ft
Photo ofGirar a la dreta i tornar per continuar recte.

Girar a la dreta i tornar per continuar recte.

PictographWaterfall Altitude 1,345 ft
Photo ofAssut de La Plantada.

Assut de La Plantada.

. Aquesta resclosa recollia l’aigua en un canal que mitjançant un túnel era portada fins a la fàbrica de la Plantada que es troba a l’altre costat del turó.

PictographFountain Altitude 1,351 ft
Photo ofFont Dolça. Photo ofFont Dolça.

Font Dolça.

Actualment està seca i no raja, però anys enrere brollava aigua molt dura, amb molt contingut de calci i magnesi. Just al costat hi havia el toll dels Capellans, ara cobert per l’aigua entollada per l’assut del Túnel del Cardener.

PictographIntersection Altitude 1,342 ft
Photo ofGirar a l'esquerra.

Girar a l'esquerra.

PictographWaypoint Altitude 1,395 ft
Photo ofCamí ral. Photo ofCamí ral.

Camí ral.

Petit tram de l’antic camí ral de Berga, que encara està mig empedrat. Arribats a dalt de tot continuarem per la pista que fa baixada. Abans però, observarem que a sobre la cinglera del davant hi ha les runes del Corral del Comte. Aquest mas antigament era conegut com Cal Benet i el trobem ja en un document datat del 26 de desembre de l’any 1087.

PictographIntersection Altitude 1,448 ft
Photo ofSeguim la pista a la dreta i avall.

Seguim la pista a la dreta i avall.

PictographIntersection Altitude 1,395 ft
Photo ofContinuar per la dreta.

Continuar per la dreta.

PictographOvernight Altitude 1,407 ft
Photo ofCal Cabreta Vell.

Cal Cabreta Vell.

Aquesta casa antigament es coneixia com a cal Teuler. Des de fa uns quants anys, en aquesta masia, després de ser degudament restaurada, s’hi fa agroturisme.

PictographIntersection Altitude 1,486 ft
Photo ofContinuar per la dreta.

Continuar per la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,462 ft
Photo ofGirar a la dreta.

Girar a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,380 ft
Photo ofDeixar la pista i girar a la dreta.

Deixar la pista i girar a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,244 ft
Photo ofGirar a l'esquerra.

Girar a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,250 ft
Photo ofSeguim a la dreta.

Seguim a la dreta.

PictographBridge Altitude 1,242 ft
Photo ofPont a la riera de Navel.

Pont a la riera de Navel.

PictographRuins Altitude 1,202 ft
Photo ofForn d'obra. Photo ofForn d'obra.

Forn d'obra.

Antic forn d’obra. Es tracta del forn de cal Xic. Tot i ser un forn d’obra, també havia estat utilitzat per fer-hi calç. Després d’una cocció de calç, el forn tornava a ser reconstruït, ja que per fer calç s’adquirien unes temperatures molt més elevades i les voltes s’ensorraven. Va estar en funcionament fins l’octubre de 1907, quan una crescuda del riu Cardener se’l va endur, deixant només la fogaina. Després de la riuada, van traslladar l’activitat al pla de La Cort, on actualment hi ha la part baixa del Polígon Industrial.

PictographBridge Altitude 1,194 ft
Photo ofPont de les palanquetes Photo ofPont de les palanquetes

Pont de les palanquetes

PictographIntersection Altitude 1,273 ft
Photo ofGirem a la dreta.

Girem a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,296 ft
Photo ofSeguim recte.

Seguim recte.

PictographIntersection Altitude 1,316 ft
Photo ofGirem a la dreta.

Girem a la dreta.

PictographFountain Altitude 1,227 ft
Photo ofFont del Reig. Photo ofFont del Reig.

Font del Reig.

El veïns de la zona diuen que aquesta font no ha deixat mai de rajar. Actualment el lloc esta una mica enfangat, els porcs senglars el fan servir de “piscina”. De la font encara brolla un petit raig, però com que no estem segurs que sigui potable, el millor és no beure’n. Uns metres més enrere, a sota el camí, entre unes roques hi havia la font del Rajolí. A dia d'avui no raja, però encara hi ha les restes d’un abeurador i de la caseta on hi havia una bomba que era utilitzada per regar l’hort del Reig. A sota la font hi ha el toll del Remolí, on se solia banyar la gent que feia fontada en aquest lloc. L’esplanada que hem deixat enrere, a la dreta del riu, rep el nom de platja del Bisbe. Actualment esta molt embrossada, però, anys enrere era un indret on moltes famílies venien a passar el dia. Era un lloc tant concorregut que fins hi tot hi havia competència per agafar els millors llocs.

PictographRuins Altitude 1,230 ft
Photo ofCentral hidroelèctrica del Palà. Photo ofCentral hidroelèctrica del Palà.

Central hidroelèctrica del Palà.

Per qui no l’ha vist mai, la situació d’aquesta central, al bell mig de l’obaga del Reig, produeix una certa sorpresa. Va ser construïda l’any 1926 amb un salt de 22 metres al qual arribava l’aigua del riu a través d’un llarg canal, meitat a l’aire lliure i meitat en un túnel, que tenia la resclosa de recollida a la Coromina, per produir electricitat per a Palà de Torroella. L’any 2000, a causa del desviament del riu per les greus subsidències a la zona del pla de la Sal, la central i el canal van quedar en desús. Fa uns anys, una banda de lladregots la van desballestar per vendre-ho com a ferralla; fins i tot van arrancar les rajoles de les parets. Actualment presenta un estat lamentable i és recomanable no entrar-hi.

PictographWaypoint Altitude 1,250 ft
Photo ofAntiga palanca. Photo ofAntiga palanca.

Antiga palanca.

Pilona de formigó que suportava una antiga palanca que durant molts anys va permetre passar d’un cantó del Cardener a l’altre. L’extraordinària avinguda del Cardener de l’any 1982 se la va endur.

PictographIntersection Altitude 1,270 ft
Photo ofContinuem per la dreta.

Continuem per la dreta.

PictographWaterfall Altitude 1,271 ft
Photo ofCascada del túnel. Photo ofCascada del túnel. Photo ofCascada del túnel.

Cascada del túnel.

Aquest túnel va ser inaugurat l’octubre de l’any 2000, per desviar l’aigua del riu Cardener, per tal d’evitar que aquesta es filtrés dins la mina, per les bòfies que aparegueren un any abans a la zona del pla de la Sal.

PictographIntersection Altitude 1,280 ft
Photo ofGirem a la dreta.

Girem a la dreta.

PictographFountain Altitude 1,286 ft
Photo ofFont de la Carosa. Photo ofFont de la Carosa.

Font de la Carosa.

Des de que es va desviar el riu Cardener per el túnel, la font va deixar de rajar. Només en èpoques de molta pluja hi torna a brullar aigua.

PictographIntersection Altitude 1,284 ft
Photo ofSeguim pel corriol de la dreta.

Seguim pel corriol de la dreta.

PictographWaypoint Altitude 1,327 ft
Photo ofPla de la Carosa. Photo ofPla de la Carosa.

Pla de la Carosa.

Aquí l’empresa “Union Española de Explosivos” hi tenia un gran magatzem que durant la passada Guerra Civil va ser utilitzat com a presó del “Servei d’Informació Militar”. Com a curiositat, dir que els confessionaris de l’església de la Coromina, degudament modificats, varen fer la funció de garites. També, per aquest indret, tingueren lloc els combats entre borbònics i austriacistes, amb la victòria dels darrers que va posar fi al setge militar de Cardona, mantingut entre el 17 de novembre i el 22 de desembre de l’any 1711, durant la Guerra de Successió.

PictographIntersection Altitude 1,339 ft
Photo ofSeguim per la pista a la dreta.

Seguim per la pista a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,346 ft
Photo ofSeguim a l'esquerra.

Seguim a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,269 ft
Photo ofAgafem el corriol de la dreta.

Agafem el corriol de la dreta.

PictographWaypoint Altitude 1,268 ft
Photo ofBaixem a l'esquerra.

Baixem a l'esquerra.

PictographWaypoint Altitude 1,295 ft
Photo ofAntiga llera del riu.

Antiga llera del riu.

Antiga llera del riu Cardener que va ser desviat per un túnel l'any 2000 per evitar les filtracions de l'aigua a l'interior de la mina.

PictographBridge Altitude 1,297 ft
Photo ofPont de l'Areny. Photo ofPont de l'Areny. Photo ofPont de l'Areny.

Pont de l'Areny.

Aquest pont consta de 6 ulls amb 5 forts tallamars i l’obra està feta amb carreus de pedra lligats amb morter. Pel tipus de construcció el podríem datar del segle XIV, tot i que anteriorment ja hi devia haver algun tipus de passera per poder accedir a l’altre costat del riu, ja que el molí de l’Areny el trobem documentat l’any 1200. Per aquest pont hi passava l’antic camí de Berga. Amb els anys ha hagut de suportar nombroses riuades del Cardener. Des de fa uns anys, pràcticament no hi passa ningú i, de mica en mica, es va deteriorant. Demana a crits una urgent restauració.

PictographWaypoint Altitude 1,292 ft
Photo ofGirem a l'esquerra.

Girem a l'esquerra.

PictographWaypoint Altitude 1,296 ft
Photo ofGirem a la dreta.

Girem a la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,346 ft
Photo ofSeguim a l'esquerra.

Seguim a l'esquerra.

PictographWaypoint Altitude 1,389 ft
Photo ofLa vall del Salí.

La vall del Salí.

Com a conseqüència de les bòfies aparegudes l’any 1999 al riu Cardener a la zona del pla de la Sal, l’aigua del riu es va filtrar a les galeries de la mina. Això va propiciar l’aparició d’una gran bòfia al mig de la vall del Salí que va ser coberta amb terra. A la dreta de la vall, sota el camp de futbol, hi ha la zona coneguda com els Fangassos. Com a conseqüència dels esfondraments la casa que hi havia va haver de ser enderrocada. En aquest lloc hi ha les fonts de Canconills i de la Gilda. Més endavant, encara podem observar les restes de la pilona que suportava el telefèric amb cables que transportava una quarantena de vagonetes carregades de mineral de la mina a la fàbrica i a l’inrevés. El tram de pujada el farem per l’antic camí ral de Barcelona que fins no fa gaires anys era empedrat fins la part de dalt on hi ha el col•lector d’aigües residuals de la depuradora EDAR. El recorregut de l’antic camí va ser aprofitat per fer-hi passar les canonades i maldestrament cobert per una capa de formigó.

PictographIntersection Altitude 1,526 ft
Photo ofPassem per l'esquerra.

Passem per l'esquerra.

Comments  (12)

 • Photo of miquelalsina1
  miquelalsina1 Jun 13, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Com sempre impressionants paratges de Cardona entorn i la marxa super ben preparada

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Jun 13, 2021

  Gràcies miquelalsina1 per la teva valoració, un plaer que t'hagi agradat.

 • Photo of A MM
  A MM Jun 13, 2021

  Buen recorrido y entorno. Imagino que varios tramos por el confinamiento, eran complicados de seguir (sin ruta descargada), me ha parecido una ruta con un punto "salvaje".

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Jun 13, 2021

  Gràcies A MM pel teu comentari.

 • Photo of Los Fitis
  Los Fitis Jun 13, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Ens hem divertit moltíssim!!!. Tot molt ben senyalitzat, organitzat i orientat.

  No em tingut que fer cas al móbil en cap moment i ens em dedicat a gaudir de la natura que es lo que ens agrada!!!

  Enhorabona per la feina feta, impecable com sempre. Felicitats i mil gràcies per l'atenció rebuda en els controls y la taula!.

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Jun 13, 2021

  Moltes gràcies Los Fitis per la vostra valoració, un plaer que hàgiu gaudit de la Marxa.

 • Photo of montserrat ribalta costa
  montserrat ribalta costa Jun 19, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  No vam poder fer la marxa diumenge passat, l'hem fet avui: molt maca! Gràcies per recuperar aquests corriols!

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Jun 19, 2021

  Gràcies Montserrat per la teva valoració

 • JAVII2 Mar 30, 2022

  Hola, tinc pensat anar a Cardona aquest diumenge, però la previsó del temps no és massa bona (plovisqueig, 1.8 mm). Creieu que aquesta ruta es pot fer en aquestes condicions?
  Gràcies

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Apr 4, 2022

  Disculpa JAVII2 fins ara no hem vist el comentari, potser ja l'has fet però per si un cas et contestem, per fer-la plovent no hi ha cap problema, això ja dependrà de tu si et vols mullar o no, només hi podria haver algun problema després d'un episodi de pluges molt fort que provoqués la crescuda del riu, ja que hi ha trossos que passen gairebé a tocar de l'aigua, a part d'això, tècnicament per fer-la plovent, cap problema.

 • JAVII2 Apr 5, 2022

  Si que la vaig fer, però afortunadament el temps va millorar molt i va ser un dia assolellat. La marxa, per cert, molt fàcil de seguir i molt agradable.
  Moltes gràcies per les indicacions!

 • Photo of Centre Excursionista de Cardona
  Centre Excursionista de Cardona Apr 5, 2022

  JAVII2, encantats de que t'agradés

You can or this trail