345 - Circuit 3 volcans de la Garrotxa: Puig de la Costa - Santa Margarida - Croscat
near Sant Miquel Sacot, Catalunya (España)
Viewed 1107 times, downloaded 87 times
Trail photos
Itinerary description
Un grup de 78 caminaires sota el guiatge del company Jordi P., sortim de l’aparcament de can Xel per fer pujada de manera decidida pel caire del volcà del Puig de la Costa, de 727 msnm. amb cràter esbocat cap el nord i amb llavi de forma de ferradura, però degut a la vegetació no es pot apreciar.
Al cim es troba un pilar quadrat de uns 3m. d’alçada amb un oratori dedicat a Sant Jordi i Sant Miquel, doncs ambdós comparteixen fornícula protegida amb un reixat.
Fem baixada per ponent fins el veïnat de la Cot amb visita exterior a l’església de Sant Miquel de Sacot.
L’etimologia de “Sacot” evoluciona a l’aglutinar “sa cot” que ve del llatí “ĭpsa cote”, ‘la pedra’.
Es fa baixada al pla, passant per la bomba volcànica que alberga l’oratori de Sant Isidre i per una pista ombrívola i amb ziga-zaga, fem pujada al volcà de santa Margarida, on fem l’esmorzar al recer de l’ermita.
Aquest volcà de tipus mixt va entrar en erupció fa uns 11.000 anys , creant aquest cràter circular de 330 m. de diàmetre i amb els seus 170 m. d'alçada és el con més alt de la península ibèrica
Reprenem marxa baixant pel nord-est, trobant uns castanyers monumentals abans d’arribar a Caselles, on es poden admirar pels voltants els treballs fets amb una moto-serra als troncs de fusta, amb l’escultora treballant en una obra sota el cobert.
Continuem avall per travessar la carretera al Coll de Caselles i anar al Pla de les Forques, on voregem el Croscat pel nord sense poder accedir a les grederes per obres a l’indret del parc.
Davant de can Pagés fem pujada pel Clot de Sagolla i després de fer una pronunciada pujada s’arriba a una petita balconada amb vistes a les grederes del Croscat i a una torre fortificada de telegrafia òptica d’us militar , que va estar activa de 1848 fins 1862.
Fem baixada ràpida per l’altra vesant per un camí al mig d’alzinar i en un no res s’arriba a la plana, just al darrera del lloc on farem el dinar de germanor.
Waypoints
Volcà Puig de la Costa
Oratori al cim del volcà Puig de la Costa, dedicat a Sant Jordi i a Sant Miquel, doncs comparteixen espai dins la mateixa fornícula protegida amb un reixat.
Bomba volcànica-pedró
Bomba volcànica o piroclàstica* de 1,5 m. d'alçada cimentada damunt un pedestal, coronada amb una greu de forja i amb una imatge de sant Isidre al frontal. * Es un fragment de lava que en ser expel·lit per una erupció volcànica, en la seva trajectòria aèria fa un moviment de rotació proporcionant aquesta forma arrodonida.
mas Casellas-artesania amb fusta(1)
Aquí trobem a Juan Carlos Sanjuan. Un artista treballant la fusta que es dedica a crear jardins personalitzats i davant del Mas hi té una petita exposició del seu art treballat amb xerrac mecànic.
mas Casellas-artesania amb fusta (2)
Aquí trobem a Juan Carlos Sanjuan. Un artista treballant la fusta que es dedica a crear jardins personalitzats i davant del Mas hi té una petita exposició del seu art treballat amb xerrac mecànic.
Cruïlla
Després de la verdellera es travessa la carretera i es continua per la Via Verda per la dreta.
Grederes del peu del Croscat
VOLCÀ DEL CROSCAT La seva erupció consta de tres fases: Fase 1: durant aquesta primera fase predominen els blocs; aquest fet ens indica que l'activitat era molt poc explosiva i estromboliana. Fase 2: hi predomina el lapil·li; aquest fet ens indica que l'activitat era més explosiva i va ser la que va construir el con. Inicialment, els piroclasts es van assentar formant capes gairebé horitzontals, però a mesura que el con creixia van anar adquirint pendent. Fase 3: consisteix en l'emissió de la colada de lava causant de la forma de ferradura del cràter, que es va escolar en direcció oest passant per l'actual fageda d'en Jordà.
Pas tancat per obres a les instalacions.
VOLCÀ DEL CROSCAT A la zona regenerada al 1986 amb el segellament de l'abocador si poden veure les xemeneies de sortida de gasos produïts pels lixiviats enterrats. CROSCAT, VOLCÀ OBERT
Sender a l'esquerra
Davant de can Pagès es troba el sender per pujar al cim del Croscat pel Coll de Sagolla.
Gir a la dreta
Es deixa el camí ample i s'enfila pel sender a la dreta que puja pel caire del volcà.
Cim del Croscat
El volcà del Croscat és del tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'altitud, un diàmetre de base de 950 m i un cràter natural en forma de ferradura.
Torre del Croscat
Al cim es troben les ruïnes d'una torre de defensa i de telegrafia òptica militar, que va estar en servei entre 1848 i el 1862, de planta quadrada i feta de maçoneria
Comments (4)
You can add a comment or review this trail
Super uai Bufets!!
Gràcies Paquita..
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Moderate
Albhertot, Molt bona ruta, bonics camins i corriols no freqüentats en un entorn força popular.
Imaginem que les 78 persones van deixar el camí ben traçat.
Gràcies per compartir la ruta!!
Bona traça
Hola Rosa Saura, gràcies per la teva valoració i el comentari.
Salut i muntanya...