Activity

210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià

Download

Trail photos

Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià

Author

Trail stats

Distance
13.82 mi
Elevation gain
1,982 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,982 ft
Max elevation
2,241 ft
TrailRank 
59
Min elevation
1,044 ft
Trail type
Loop
Time
9 hours 14 minutes
Coordinates
1841
Uploaded
May 24, 2021
Recorded
May 2021
Be the first to clap
Share

near El Pont d'Armentera, Catalunya (España)

Viewed 484 times, downloaded 13 times

Trail photos

Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià Photo of210523 El Pont d'Armentera- Castell de Saborella - Gorg Negre- Riu Gaià

Itinerary description

Avui hem fet una llarga ruta circular per la conca del Gaià, que s’ha fet curta pels nombrosos punts d’interès que hem trobat i, sobre tot, per la grata companyia d'uns amics que feia temps que no ens vèiem. El punt de trobada és el km. 27 de la C-37, al Pont d’Armentera, en un lloc anomenat els Estenedors (més endavant entendrem l'origen d'aquest mot), on hi ha un petit aparcament. Hem tingut un cel tapat i gens de vent, ideal per no patir la calor que ja comença a fer a finals de maig. Passem a descriure els punts més interessants, ja que la ruta queda ben definida pel track del GPS:

PR (punt de ruta) 7: Cal Rosic és un antic mas abandonat, format per PB+1 i coberta a dues aigües. Les parets són de pedra vista i realitzats a la romana. Construcció propera a 1900.

PR 9: Can Mandil és una masia parcialment enrunada envoltada de camps de conreu. Consta d’un volum en funcionament i les restes dels murs originals que el conformaren altres. Construcció anterior a 1900.

PR 10: Arribem al Castell de Saborella (segons el nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya de l'ICGC) o Saburella (nom popular), que s’alça damunt del puig de les Agulles, punt culminant de la ruta. Té un aspecte encara avui imponent, malgrat l’estat dels edificis; se’n conserva el perímetre emmurallat i tres torres defensives circulars. Tot i que forma part dels castells del Gaià, va ser construït posteriorment a la desaparició del que, durant dos segles, havia estat la frontera catalana amb els dominis de l’Al-Andalus (segles X i XI). Pertanyia a la família dels Cervelló. L'any 1985 va ser declarat Bé cultural d'interès nacional (BCIN). La fitxa del catàleg de bens de l'Ajuntament de Querol diu: "El recinte té una longitud de 55 m de nord a sud i 30 m al centre. Del castell en sobresurten les tres torres, situades als extrems nord, sud i oest, situades sobre la mateixa timba. La muralla que uneix aquestes torres per la part de ponent és irregular i amb gruixos importants, d’1,30-1,60 de pedra treballada. Té una porta d’accés prop de la torre nord, que fins fa poc conservava les dovelles de l’arc de mig punt, i una altre a migdia, prop de l’altre torre, que només conserva un dels brancals. La muralla, a la part de llevant, té uns 80 cm de gruix i per la part interior s’endevinen diverses dependències enderrocades. La torre situada al nord és de planta circular, de 2,4 m de gruix de mur i 9,5 m d’alçària. Interiorment té 3,5 m de diàmetre, i conserva les voltes dels sostres corresponents a dues plantes i terrat. A la planta baixa de la torre s’accedeix per una porta de llinda recta i, al nivell del primer pis, per una porta de 70 cm d’arc de mig punt adovellada. La torre de l’angle sud és la més malmesa, se’n conserva part de la planta baixa fins l’alçada de la llinda. A l’interior és circular i a l’exterior té una cara recta que dóna a l’interior del recinte. El gruix del seus murs és d’uns 2 m i el seu diàmetre interior és de 3 m. La torre de ponent té uns 12 m d’alçària i és conserva sencera. És de planta circular, de 1,8 m de gruix de mur, 2,6 m de diàmetre intern i dos accessos, a la planta baixa i a la planta pis."

PR 16: Magnífic exemplar d’alzina, amb vistes a Cal Baldric, masia molt ben conservada envoltada de camps de cultiu, de PB+2PP amb parets de pedra arrebossades i coberta de teula aràbiga a dues vessants. Construcció anterior a 1900 amb reformes.

PR 17: Des d’aquest punt tenim una privilegiada vista del poble de Querol, ubicat a l’altre costat del riu Gaià. El seu castell és del segle X, quan els cristians, manats pel compte Borrell II, travessaren el Llobregat i s’estengueren fins el Gaià. Més tard, formà part de la baronia de La Llacuna i, a l’any 1271, pertanyia al senyor de Montagut. Es va conservar en peu fins l’any 1835, quan fou volat per la milícia liberal de Santa Coloma en ocupar-lo després de foragitar-ne els carlins i per evitar que aquests darrers s'hi fessin forts de nou. Abans de destruir-lo, però, en van treure una gran quantitat de mobles i objectes.

PR 18: Cal Cateco és una masia parcialment enrunada envoltada de camps de cultiu, de PB+1 amb parets de pedra i coberta de teula aràbiga a dues vessants. Té una superfície aproximada de 100 m2.

PR 19: Des d’aquí podem contemplar, al l’altre costat de la vall, les roques d’en Benet i al seus peus, el Casó del Benet, mas ben conservat de PB+1 amb parets de pedra i coberta de teula aràbiga a dues vessants. Construcció propera a 1900.

PR 20: passem per un corriol empedrat que permet el descens al riu Gaià, al costat dels espadats dels Colomers.

PR 21: en aquest punt fem una anada i tornada al Gorg Negre, on aprofitem per dinar.

PR 22: veiem, sense creuar-la, la primera de les 8 passarel·les que trobarem al llarg del riu Gaià.

PR 23: Arribem al Gorg Negre, indret embruixat i llòbrec format per les aigües fosques del Gaià i les altes parets calcàries del congost, que redueixen al mínim les hores d’insolació. La vegetació és típica de ribera i molt ben conservada. Hi trobem pollancres, salzes, àlbers i oms. Fins fa poc el Gaià era domini del cranc de riu autòcton i de la llúdriga, espècies desaparegudes avui que podrien tornar aviat. El barb cua-roig i la bagra comuna són els peixos autòctons del riu. La rescolsa que veiem al fons és el que queda d’un projecte iniciat el 1909 per construir un gran embassament de 6 Hm3 per abastir d’aigua potable la ciutat de Tarragona i altres municipis del voltant. L'any 1931 es va construir una estació d’aforament, que va estar funcionant de manera ininterrompuda fins a la dècada dels anys 70. El seu objectiu era controlar el cabal del riu. Ara s’ha vist que l’obra frena la connectivitat ecològica del riu i s'ha estudiat el seu enderrocament.

PR 26: El Molí de Querol està envoltat per matolls i pins i actualment sols s’hi poden observar les restes dels volums que el conformaren. Construcció anterior a 1900.

PR 29: Divertit i aeri pont penjant, pròxim a Can Boixanc.

PR 30: Des d’aquest punt podem observar les restes del castell de Pinyana (BCIN), típic exemple de castell roquer del s. X, edificat dalt d’un espadat, de parets verticals, que delimiten el perímetre de les edificacions. Encara és possible l'accés a l'interior de la torre, a la planta baixa, a través d’una ben conservada porta, perfectament dovellada. Tot i que l'estructura exterior està força malmesa, amb mitja torre derruïda, l'amplada de les parets permet que es conservin dos habitacles interiors: l'inferior, accessible, i el superior, visible a traves d’una petita obertura. A més de la torre, resta en peu alguna part de muralla i les quatre parets de la capella del castell, Santa Maria de Pinyana.

PR 32: El corral de l’Espluga és una balma d’uns 20 metres d’amplada per uns 8 de fondària, amb el sostre que en algun punt pot arribar fins els 10 metres. Té un desnivell d’uns 2 metres i el sòl és ple de blocs. Tot i que el seu nom indica un ús ramader, per les restes d’estructures en peus podria haver sigut un habitacle.

PR 33: Mas Esplugues és una masia restaurada de PB+2 amb parets de pedra i coberta de teula aràbiga a dues vessants. Construcció propera a 1900. Des de l’era observem una resclosa al riu Gaià molt deteriorada (deu tenir alguna esquerda, doncs l’aigua no la sobrepassa), la qual era l’origen de la sèquia de l’antiga central hidroelèctrica del Molinot, que visitarem més avall.

PR 34: Dos pins altíssims, un d’ells de gran diàmetre. Potser les parets verticals del Gaià els han protegit del vent.

PR 35: Entrem a la mina de la sèquia de la central hidroelèctrica, que passa per sota de la Cresta dels Gatets. Es troba en bon estat, té un recorregut de 160 m i és refugi de ratpenats.

PR 38: La central hidroelèctrica del Molinot fou projectada per l’enginyer Marcelino Forcada i Piera entre els anys 1910 i 1915 per abastir de llum les fàbriques tèxtils instal·lades al Pont d’Armentera i rodalia. La xarxa de baixa tensió, de més de 200 km, va ser explotada per l’empresa «La Eléctrica del Gayá» i arribava fins a Pontons i Belltall. Aprofitava un salt útil de 9,2 m i un cabal màxim de 700 l/s. Disposava de dos turbines, una Kaplan i una Francis, i produïa una potència de 53 KVA.

PR 40: resclosa i inici de la sèquia del Pont d’Armentera, important captació d'aigua canalitzada en servei del riu Gaià fins el casc urbà, on es desplega en una xarxa entramada que va ser aprofitada per regadius (ús actual), safareigs, molins i fàbriques. Veiem que ha sigut colonitzada pel cranc americà, espècie invasora que ha desplaçat el cranc autòcton, Austropotamobius pallipes, que està en perill d’extinció.

PR 44: en aquest punt una esllavissada va destruir la sèquia. Desprès d’un any i gràcies a una subvenció, la Junta de Regants va aconseguir desviar la sèquia mitjançant una mina. Per poder passar d'un costat a l'altre, es va instal·lar unes passeres i una línia de vida ancorada a roca. Actualment aquest pas es troba en bon estat però, degut al material poc consistent sobre el que es sustenta, cal anar amb molta precaució o preguntar a l’Ajuntament abans. Es pot evitar aquest recorregut seguint a l'inversa el camí que hem fet a l’inici de la ruta.

PR 45 i 46: Passem per sota el pont de la C-37 sobre el riu Gaià. Aquí arrenca un bonic passeig fluvial amb panells didàctics, que acaba a l'exuberant Gorg d'en Sal.

PR 47-50: Entrem al nucli urbà. El Pont d’Armentera formava part del terme del castell de Querol, que el 1112 Ramon Berenguer III cedí a Guerau Alemany de Cervelló. El 1229, en el testament atorgat abans de partir a la conquesta de Mallorca, on havia de trobar la mort, Ramon Alemany de Cervelló cedia el Pont, amb tots els seus habitants i els drets que hi tenia, al monestir de Santes Creus, per tal de dotar, amb les seves rendes, l’Hospital de Sant Pere, que ell mateix havia fundat a les portes del monestir.

Segons tradició, quan al gener del 1809 el Pont fou atacat per una important columna francesa, el poble se salvà gràcies a la suposada protecció, considerada miraculosa, del Sant Crist, que féu confondre als napoleònics. Aquests, veient uns teixits posats a eixugar al sol (situats avui al barri del Estenedors del mateix municipi) van suposar que la vila acollia un poderós exèrcit. Els francesos haurien fugit sense haver produït cap víctima. El fet es commemora cada any el 3 de gener, amb una festa al Sant Crist, devoció que altres versions fan venir de la protecció contra les pestes.

L'església parroquial de Santa Magdalena, que s’alça al mig del nucli antic, fou bastida al segle XVII damunt una església el 1302. Conserva el retaule major barroc, datat el 1702.

Waypoints

PictographCar park Altitude 0 ft
Photo of1 Els Estenedors

1 Els Estenedors

PictographWaypoint Altitude 0 ft

2 Rasa del Pendot

PictographWaypoint Altitude 0 ft

3 Límit termes municipals del Pont d'Armentera/Querol

PictographWaypoint Altitude 0 ft

4 Torrent de Rosic

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of5 Penya

5 Penya

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo of6 Vista a Cal Rosic i Castell de Saborella

6 Vista a Cal Rosic i Castell de Saborella

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo of7 Cal Rosic Photo of7 Cal Rosic Photo of7 Cal Rosic

7 Cal Rosic

PictographIntersection Altitude 0 ft
Photo of8 Dreta Photo of8 Dreta Photo of8 Dreta

8 Dreta

PictographIntersection Altitude 0 ft
Photo of9 Cal Mandil Photo of9 Cal Mandil Photo of9 Cal Mandil

9 Cal Mandil

PictographCastle Altitude 0 ft
Photo of10 Castell de Saborella Photo of10 Castell de Saborella Photo of10 Castell de Saborella

10 Castell de Saborella

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of11 Camí Photo of11 Camí

11 Camí

PictographWaypoint Altitude 0 ft

12 Clot de Comadevaques

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo of13 Vista al Castell de Saborella

13 Vista al Castell de Saborella

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo of14 Vista al Castell de Saborella

14 Vista al Castell de Saborella

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of15 Tanca

15 Tanca

PictographTree Altitude 0 ft
Photo of16 Alzina monumental i Cal Baldric Photo of16 Alzina monumental i Cal Baldric Photo of16 Alzina monumental i Cal Baldric

16 Alzina monumental i Cal Baldric

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo of17 Vista a Querol Photo of17 Vista a Querol Photo of17 Vista a Querol

17 Vista a Querol

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo of18 Cal Cateco Photo of18 Cal Cateco Photo of18 Cal Cateco

18 Cal Cateco

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo of19 Vistes al Casó i Roques del Benet Photo of19 Vistes al Casó i Roques del Benet Photo of19 Vistes al Casó i Roques del Benet

19 Vistes al Casó i Roques del Benet

PictographWaypoint Altitude 1,640 ft
Photo of20 Els Colomers

20 Els Colomers

PictographIntersection Altitude 0 ft
Photo of21 Cruïlla Photo of21 Cruïlla Photo of21 Cruïlla

21 Cruïlla

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of22 Passarel·la 1 Photo of22 Passarel·la 1 Photo of22 Passarel·la 1

22 Passarel·la 1

PictographLake Altitude 0 ft
Photo of23 El Gorg Negre Photo of23 El Gorg Negre Photo of23 El Gorg Negre

23 El Gorg Negre

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of24 Passarel·la 2

24 Passarel·la 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of25 Cingles de Cal Cateco i saüc Photo of25 Cingles de Cal Cateco i saüc

25 Cingles de Cal Cateco i saüc

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of26 Molí de Querol i passarel·la 3 Photo of26 Molí de Querol i passarel·la 3 Photo of26 Molí de Querol i passarel·la 3

26 Molí de Querol i passarel·la 3

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of27 Pallissa del Carrillo

27 Pallissa del Carrillo

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of28 Passarel·la 4 Photo of28 Passarel·la 4

28 Passarel·la 4

PictographBridge Altitude 0 ft
Photo of29 Pont Penjant 5 Photo of29 Pont Penjant 5 Photo of29 Pont Penjant 5

29 Pont Penjant 5

PictographPanorama Altitude 1,394 ft
Photo of30 Vista al Castell de Pinyana Photo of30 Vista al Castell de Pinyana Photo of30 Vista al Castell de Pinyana

30 Vista al Castell de Pinyana

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of31 Pi tombat Photo of31 Pi tombat Photo of31 Pi tombat

31 Pi tombat

PictographCave Altitude 0 ft
Photo of32 Corral de l'Espluga Photo of32 Corral de l'Espluga Photo of32 Corral de l'Espluga

32 Corral de l'Espluga

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of33 Mas Esplugues i captació sèquia central hidroelèctrica Photo of33 Mas Esplugues i captació sèquia central hidroelèctrica Photo of33 Mas Esplugues i captació sèquia central hidroelèctrica

33 Mas Esplugues i captació sèquia central hidroelèctrica

PictographTree Altitude 0 ft
Photo of34 Pi monumental Photo of34 Pi monumental Photo of34 Pi monumental

34 Pi monumental

PictographMine Altitude 0 ft
Photo of35 Entrada mina de la sèquia Photo of35 Entrada mina de la sèquia Photo of35 Entrada mina de la sèquia

35 Entrada mina de la sèquia

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of36 Passarel·la 6

36 Passarel·la 6

PictographLake Altitude 0 ft
Photo of37 Gorg Photo of37 Gorg

37 Gorg

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo of38 Central hidroelèctrica el Molinot Photo of38 Central hidroelèctrica el Molinot

38 Central hidroelèctrica el Molinot

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of39 Passarel·la 7 Photo of39 Passarel·la 7 Photo of39 Passarel·la 7

39 Passarel·la 7

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of40 Captació sèquia del Pont d'Armentera Photo of40 Captació sèquia del Pont d'Armentera Photo of40 Captació sèquia del Pont d'Armentera

40 Captació sèquia del Pont d'Armentera

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of41 Corda Photo of41 Corda

41 Corda

PictographRiver Altitude 0 ft
Photo of42 Aqüeducte Photo of42 Aqüeducte Photo of42 Aqüeducte

42 Aqüeducte

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of43 Sèquia entubada Photo of43 Sèquia entubada Photo of43 Sèquia entubada

43 Sèquia entubada

PictographRisk Altitude 0 ft
Photo of44 Passarel·la 8 Photo of44 Passarel·la 8 Photo of44 Passarel·la 8

44 Passarel·la 8

PictographWaterfall Altitude 0 ft
Photo of45 Passeig i resclosa Photo of45 Passeig i resclosa Photo of45 Passeig i resclosa

45 Passeig i resclosa

PictographWaterfall Altitude 0 ft
Photo of46 Gorg d'en Sal Photo of46 Gorg d'en Sal Photo of46 Gorg d'en Sal

46 Gorg d'en Sal

PictographFountain Altitude 0 ft
Photo of47 Font de la sèquia (no potable) Photo of47 Font de la sèquia (no potable) Photo of47 Font de la sèquia (no potable)

47 Font de la sèquia (no potable)

PictographBridge Altitude 0 ft
Photo of48 Pont del torrent de Rupit

48 Pont del torrent de Rupit

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of49 Pl. Dr. Bedós Photo of49 Pl. Dr. Bedós

49 Pl. Dr. Bedós

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of50 Aqüeducte i estellador de la sèquia Photo of50 Aqüeducte i estellador de la sèquia

50 Aqüeducte i estellador de la sèquia

Comments

    You can or this trail