Activity

Gravel & Coffee, Hangover Ride

Download

Author

Trail stats

Distance
34.35 mi
Elevation gain
610 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
610 ft
Max elevation
328 ft
TrailRank 
20 4
Min elevation
112 ft
Trail type
Loop
Coordinates
989
Uploaded
August 8, 2020
Recorded
August 2020
  • Rating

  •   4 1 review
Share

near Kerniel, Flanders (Belgique)

Viewed 1225 times, downloaded 48 times

Itinerary description

WIN WIN WIN:



Ride the Hangover Ride before September 5 2020 and Post your best picture on Instagram Tag Gravel & Coffee and use #HangoverRide. To win our Cycling Jersey or 1 of 3 tickets for a Gravel & Coffee ride of your choice in the coming year…



 



© Der Lokomotiv, Cycling Adventures

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Vroling

Aan de stille rand van het bruisende Wellen biedt de familie Nulens je een landelijke en aangename B & B. De kamers zijn voorzien van een passend thema en comfortabel uitgerust voor een ontspannen verblijf in de fruitstreek Haspengouw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Heerboom

De boom zou omstreeks 800 geplant zijn op de grens van de heerlijkheden Kortessem en Wellen. De stamomtrek bedroeg ooit 10 meter, maar storm en ontij hebben de boom niet ontzien. In de 18de eeuw was deze eik een rendez-vous plaats voor de Bokkerijders en het straffe verhaal doet de ronde, dat er in de holle stam ooit plaats was voor een tafeltje en vier kaartspelers.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Printhagen

Kasteel Printhagen is een kasteel met bijbehorende hoeve, gelegen nabij het gehucht Herbroek aan de Printhagendreef 2 en 4 te Kortessem.

Printhagen was een kleine vrije heerlijkheid. Reeds in 1273 werd ene Raso van Houte vermeld, die heer was van het kasteel en goed te Cortessem. Hij wordt samen in een oorkonde met Willem van Printhagen als zodanig vermeld als bloedbroeders. Willem van Printhagen was afkomstig uit Beek, Nederland. Zijn zwager was met Aleidis van Houte gehuwd. Als Raso zonder kinderen overlijdt gaat het kasteel en goed naar Gerardus van Printhagen de zoon van Willem en vanaf die tijd wordt het kasteel Printhagen genoemd. In 1276 wordt het leen omgezet naar eigendom door de Heer van Horne. Bron Regesten van Roermond en schenking aan Aldenbiesen. In 1562 kwam het goed aan de familie Van Blitterswijk, in 1619 aan de familie Van Rheede, omstreeks 1700 aan Van Pietersheim en in 1772 aan Bormans. In 1819 kocht Felix Bouhaye het landgoed.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heerlijkheid Printhagen

Het symmetrische kasteel in Maaslandse renaissance dateert uit de 17de eeuw. In de Middeleeuwen was het een ‘eigen goed’ zonder leenverplichtingen, later (van de 13de tot 16de eeuw) was het de verblijfplaats van het geslacht Printhagen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Timmersmans

Langgestrekte hoeve uit eind 16de, eerste helft 17de eeuw, in dezelfde vorm weergegeven op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Gelegen op de grens met Wellen en Wimmertingen (Hasselt). Ordonnantie: woonhuis-stal-aangebouwde schuur. Gebouw van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde en gepikte plint; ankerbalkgebint met overkragende bovenverdieping, oostelijk georiënteerde voorgevel, voorzien van twee 19de-eeuwse (tweede helft) vensters, een zolderluik en drie deuren. Bakstenen vergroting naar achteren toe en bakstenen aanbouwsel tegen de linkerzijgevel. Schuur in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de rechterzijgevel. Versteend bakhuis tegenover het woonhuis met recent aanbouwsel van cementblokken. Waterput vóór het bakhuis.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve met losstaande bestanddelen

Kleine hoeve met losse schikking, ontstaan uit een hoeve met twee bestanddelen, zoals aangegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1844), en door verbinding met recente elementen uitgegroeid tot U-vormige aanleg. De oorspronkelijke functies van de dienstgebouwen zijn gewijzigd. Klein woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Een klein venster en twee deuren, waaronder waarschijnlijk de voormalige staldeur, aan erfzijde; twee vensters aan straatzijde. Kunstleien beschieting van de westelijke zijgevel. Een voormalige stal uit de tweede helft van de 19de eeuw, ten oosten van het erf, thans eveneens met woonfunctie; sterk gewijzigde ordonnantie; resten van het stijl- en regelwerk. Dit geldt ook voor de voormalige schuur, ten noorden. Een sterk gerestaureerd en aangepast woonhuis ten westen, buiten het erf, heeft mogelijk een oudere, 19de-eeuwse (eerste helft) kern.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Langgestrekte hoeve

Deze langgestrekte hoeve is opgetrokken in vakwerkbouw en dateert in kern uit de 18de eeuw. Historiek De hoeve wordt reeds als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844). In deze atlas is de hoeve licht L-vormig, met een vooruitstrevende linkerpartij, en wordt een eind achter het hoofdgebouw een vrijstaande bijbouw weergegeven, misschien een bakhuis. De eerste kadastrale mutatieschets, die de situatie van omstreeks 1857 weergeeft (schets 1857/139), registreert de afbraak van een tweede bijgebouw, aan straatzijde, vóór de hoeve. Omstreeks 1911 (mutatieschets 1911/12) ging de L-vorm van de hoeve verloren; omstreeks 1940 (mutatieschets 1940/23) werden nieuwe bijbouwen gerealiseerd links en rechts van het voorerf; de nieuwe aanbouwen waren ook in vakwerk afgewerkt; in dezelfde periode werd een aanbouw gerealiseerd tegen de achtergevel van het hoofdgebouw; omstreeks 1981 (mutatieschets 1981/63) werd de bijbouw rechts van het voorerf gesloopt en de bijbouw links aangepast. Tegenwoordig blijkt ook de linkerbijbouw te zijn verdwenen. In de loop van 2013 werd de hoeve gerestaureerd. Beschrijving

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Rodenpoel

Nadat een voorgaand gebouw door brand werd verwoest, bouwde de familie De Corswarem tussen 1762 en 1765 dit kasteel. Op de Ferrariskaarten staat het aangegeven als: Maison de Plaisance de Corswarem, een speelhuis dus.

Het betreft een classicistisch symmetrisch dubbelhuis, opgetrokken in baksteen met hoekbanden en raamomlijstingen in kalksteen. Het geheel wordt gesierd door een fronton. Aansluitend hierop is een lagere dienstgebouw, met haaks erop een lagere vleugel en een duiventoren. Er is een fontein in rococostijl.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gesloten hoeve

Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, waarvan de noordoostelijke schuurvleugel, achteraan het erf, verdween bij de restauratie in 1980. Bakstenen gebouwen onder overstekende zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, heraangelegd erf. Inrijpoort in de vleugel aan straatzijde, rechthoekig onder houten latei, geflankeerd door stallen. Woonhuis in de noordwestelijke vleugel (nok loodrecht op de straat), zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. Verhoogde begane grond; keldervensters en een kelderdeur. Licht getoogde vensters, voorheen beluikt, op de benendenverdieping voorzien van een hardstenen lekdrempel. Stallen in de zuidoostelijke vleugel, tegenover het woonhuis, voorzien van halfronde vensters, zolderluiken en rechthoekige staldeuren in een vlakke, hardstenen omlijsting.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve met losstaande bestanddelen

Hoeve met losstaande bestanddelen, daterend uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Het woonhuis met dwarsschuur en het haakse bakhuis bleven bewaard in stijl- en regelwerk, de overige gebouwen zijn versteend. Het woonhuis, rechts van het erf, zeven traveeën en een bouwlaag onder zadeldak. Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen. Twee oorspronkelijke vensters links, waarvan één bolkozijn. Twee gekoppelde deuren en een schuurpoort. Bakhuis van drie traveeën; bakoven tegen de achtergevel. Waterput vóór het bakhuis.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos, officieel Basiliek van Maria Tenhemelopneming, is een kerkgebouw in Kortenbos in de Belgische gemeente Sint-Truiden. De bedevaartskerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, waarvan in Kortenbos een beeldje bijzonder vereerd wordt. De Basiliek van Kortenbos is tegelijkertijd een parochiekerk voor een parochie, die delen van Alken , Kozen, Zepperen en Melveren omvat. De norbertijnen van de abdij van Averbode zijn de bedienaars van de parochie van Kortenbos.
De oorsprong van de kerk ligt in een Mariabeeldje. In vroeger tijden had de streek tussen Hasselt en Sint-Truiden te maken met struikrovers. Om de reizigers te beschermen plaatste Elisabeth van Oeteren in 1636 een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw in een eik op deze toen eenzame en onbewoonde plaats. In 1639 volgde de bouw van een kapel, aanvankelijk gekend als Onze-Lieve-Vrouw ten Nachtegaal bij den Kortenbos. Omwille van de toeloop van Mariavereerders en een reeks vermeende wonderen, verrees er vanaf 1641 een barokke bedevaartskerk, gebouwd naar ontwerp van de franciscaan, Nicolaas Ray. Het interieur is eveneens ingericht in barokke stijl. De kerk werd in 1648 ingewijd en van 1655-65 uitgebreid met een transept en in 1665 met een toren, waarvan de spits met lantaarn en hoektorentjes voltooid werd in 1725. Het portaal werd opgetrokken tussen 1698 en 1725. De twee zijportaaltjes dateren uit 1925.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Kortenbos

Het Kasteel van Kortenbos, ook bekend als Hotel de Groete Engel, is een kasteelachtige gesloten hoeve aan Hasseltsesteenweg 448 te Kortenbos.

Het geheel werd gebouwd in 1641 en was bedoeld voor de opvang van pelgrims. Het is dan ook gelegen naast de basiliek. In 1646 werd het gekocht door de Abt van de Abdij van Averbode. Het werd toen gebruikt als rectoraat, terwijl er ook een brouwerij en een bakhuis aanwezig was. In 1694 brandde het uit, maar werd heropgebouwd, waarbij tevens een nieuwe vleugel werd toegevoegd. In 1728 werd het geheel voorzien van een schuur, stallen en een inrijpoort met daarbovenop een duiventil. Tussen 1768 en 1791 werd het omliggende park uitgebreid.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

De kerk dankt haar oorsprong aan een Mariabeeldje. Enkele eeuwen geleden werden reizigers regelmatig aangevallen door struikrovers in de streek. Elisabeth van Oeteren wilde hen beschermen en in 1636 plaatste ze een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw in een eik op een eenzame en lege plek. In 1639 werd er een kapel gebouwd, die de naam “Onze-Lieve-Vrouw ten Nachtegaal bij den Kortenbos” kreeg. Sindsdien werd de plaats drukbezocht door Mariavereerders. Om de toeloop van religieuzen te kunnen opvangen besloot men in 1641 een barokke bedevaartskerk te bouwen. Het ontwerp werd getekend door een franciscaan, Nicolaas Ray. De kerk werd in 1648 ingewijd, maar tijdens de daaropvolgende decennia werd ze nog uitgebreid met een portaal, een transept en een toren, waarvan de spits een lantaarn en hoektorentjes heeft. Deze werken waren voltooid in 1725. Precies twee eeuwen later kreeg de kerk nog twee zijportalen. De buitenkant van de kerk bestaat uit sobere baksteen, waarin hier en daar mergelsteen verwerkt werd. Het is een éénbeukige kruiskerk met een schip van vier traveeën, een transept van twee traveeën, een koor met één rechte travee, een oosttoren en een sacristie. In de noord-en zuidgevel van het schip vallen slanke rondboogvensters op, die de verticaliteit van het kerkgebouw beklemtonen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Bernissem

Station Bernissem is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 23 in de stad Sint-Truiden. De stopplaats werd beheerd door het station Ordingen. Vóór de eerste wereldoorlog was er een industrieaansluiting naar de nabijgelegen suikerfabriek van Bernissem, in de voormalige Commanderij van de Duitse orde , ten noorden van de spoorlijn. In de jaren 1970 werd aan de zuidzijde van de spoorlijn een industrieaansluiting aangelegd naar twee bedrijven op het industrieterrein Terbiest.
Hoewel de stopplaats reeds in de jaren '20 van de twintigste eeuw werd gesloten voor het reizigersverkeer bleef er tot in 1988 actief goederenverkeer naar het vlak bij de stopplaats gelegen industrieterrein Terbiest .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Ordingen

Het kasteel van Ordingen ligt in de deelgemeente Ordingen van Sint-Truiden, in de Belgische provincie Limburg, vlak bij de Melsterbeek.
In de vroege middeleeuwen, vanaf 1040 vermelden bronnen de heren van Ordingen. Hun kasteel fungeerde als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. Messire Adam de Harduemont wordt vermeld in 1253. Zijn kinderen en kleinkinderen waren tot de 14e eeuw bewoners van het kasteel. Gebrek aan nakomelingen deed het kasteel overgaan in het bezit van de aanverwante familie Duras. In de verdere geschiedenis duiken namen op als:

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ordingen

Ordingen is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden. Ordingen heeft een oppervlakte van 1,78 km² en telde in 2001 923 inwoners.
Het Haspengouws dorp ligt op 4 kilometer ten oosten van Sint-Truiden en aan de weg tussen Brustem en Zepperen. Sinds de jaren 1950 heeft het zich ontwikkeld van een landbouwdorp naar een woondorp.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rijkel

Rijkel is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Borgloon. Het dorp ligt in het westen van de gemeente aan de N79 .
De oudste vermelding is uit 1139 als Richle of Ricle, waarin rikja rijk of machtig, en lauha bos zou betekenen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Mariagaarde

Kasteelstraat 10, Hoepertingen
Het kasteel in classicistische stijl is omgeven door een kasteelpark (2 ha) in landschapsstijl met vijvers, en dierenweide, wandelbosje en een kloostertuin met bloementeelt en biologisch geteelde groenten. Het kasteel is momenteel een cultureel verblijfscentrum voor groepen met ruimte voor meditatie, vorming en creativiteit.
Gidsbegeleiding (N, F, D, E) mogelijk voor groepen.
Fiets- en wandelweekends voor families

Bouw Periode : 10de eeuw - 15de eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoepertingen

Hoepertingen is een dorp in de Belgische provincie Limburg, en een deelgemeente van de stad Borgloon.
De eerste schriftelijke vermelding was in 1139 als Hubertingis. De uitgang -ingen duidt op een Germaanse oorsprong: Woning van de mannen van Hubert.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteelhoeve Rullingen

Twee suites en zes luxekamers gelegen in de kasteelhoeve op 800 m van het Kasteel van Rullingen. De kamers bieden je alle comfort en luxe en zijn uitgerust met TV, radio, telefoon, minibar en haardroger. Bij overnachting op vrijdag en zaterdag is er verplicht gebruik van het restaurant in het Kasteel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Rullingen

Het Kasteel van Rullingen is gelegen in de vallei van de Herk in Rullingen, een gehucht van de Belgische stad Borgloon.

De oudst bekende heer van Rullingen was Eggebertus van Rolengen, die getuige was bij de stichting van de abdij van Averbode door zijn leenheer, Arnold II van Loon.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel De Klee

Het kasteel werd gebouwd van 1904-1907 in eclectische stijl, met een neiging naar neobarok. Opdrachtgeefster was barones Sneyers-d'Attenhoven.

Het bij dit kasteeltje behorende park is een 2 ha grote afsplitsing van het Cleepachthof, een ouder domein waarop eveneens een kasteel heeft gestaan.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Canadawinning

Grote vierkanthoeve in baksteenbouw, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gekasseide oprit, gelegen op de Oeterslovense heuvel. Aan de straatzijde is de perceelsgrens afgebakend met een meidoornhaag.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ulbeek

Ulbeek is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Wellen. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 5,97 km² en telde 897 inwoners in 2016.
Ulbeek ligt in het westen van de gemeente Wellen. Het grondgebied van de deelgemeente grenst in het zuiden aan Borgloon, in het westen aan Sint-Truiden en in het noorden aan Alken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Bottelarij

Fietscafé de Bottelarij is een hartelijk Haspengouws huis. Binnen het historische decor van de voormalige brouwerij Sint-Rochus serveren ze typische streekgerechten en lekkere Limburgse bieren. Geniet er ook van kunst en cultuur en breng een bezoekje aan de Wonderbaarlijke Welwezenwereld. Sluitingsdagen: maandag en dinsdag Woensdag open van 11 tot 18 uur Donderdag t/m zondag open van 11 tot 21 uur website: https://www.debottelarij.be email: info@debottelarij.be Tel: + 32 12 21 42 84

Auteur:

Comments  (1)

  • Katrien Coppens Aug 15, 2021

    I have followed this trail  verified  View more

    Fijne route met gravelbike

You can or this trail