Activity

De Belgische grens met de racefiets (1447km 11250hm)

Download

Author

Trail stats

Distance
897.67 mi
Elevation gain
31,296 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
31,296 ft
Max elevation
2,277 ft
TrailRank 
15
Min elevation
-12 ft
Trail type
Loop
Coordinates
20906
Uploaded
October 12, 2020
Recorded
October 2020
Be the first to clap
Share

near Kruisstraat, Flanders (Belgique)

Viewed 137 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Tijdens de week van Hemelvaart in 2020 fietste ik deze route ten voordele van "Kom Op Tegen Kanker" (dit als alternatief voor de afgelaste #de1000km fietsttocht, #samentrappentegenkanker). Deze nieuwe route is een vloeiend traject zo dicht mogelijk(*) bij de landsgrens, maar toch berijdbaar met de racefiets. In Antwerpen heb ik op de Schelde de grens gevolgd met de overzetboot, van Kallo naar Lillo. (*) Aangezien België wegens Covid-19 (#corona) in lockdown was mocht de grens nergens overgestoken worden (naar NL, D, L, F). Uitzondering: na goedkeuring van de politiepatrouille mocht ik even heen en weer naar Baarle-Hertog. Ik deed het traject in 6,5 dagen in bikepacking stijl (4x hotel, 2x sterrenhemel). VERZOEK: Ik heb de grootste zorg besteed aan het bouwen van deze route en zou het dan ook enorm appreciëren dat, indien u de route ook fietst: u dit registreert en indien u ook opmerkingen zou hebben deze noteert via "Reacties". HEEL VEEL SUCCES TOEGEWENST !!! ps zie ook www.strava.com/activities/3504668375 (let op: d.i. 1517 km omdat ik mijn slaapplaatsen soms enkele km verwijderd waren van deze grensroute).

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Fort Bedmar

In de late 17de eeuw aast de Franse koning Lodewijk XIV op de macht in de Lage Landen. Hij stuit op hevig verzet. Het resultaat is de Frans-Hollandse oorlog, maar ook Vlaanderen wordt meegetrokken in het conflict. De Spaanse markies van Bedmar bouwt een uitgestrekte defensieve linie van Knokke tot Kallo. De naam van 'Camping Fort Bedmar' verraadt dat hier ooit een fort stond. Vandaag is enkel een deel van de noordwestelijke wal nog te zien. Kasseistroken in de weg geven de locaties aan van de voormalige grachten. Niet ver van het fort Bedmar ligt het 'Spaans Kwartier'. Dit gehuchtje van Sint-Gillis-Waas herinnert aan een Spaans fort dat hier stond tijdens de Tachtigjarige Oorlog, als verdediging tegen de Staatsen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Ruige Heide

De Ruige Heide is een klein natuurgebied, maar toont heel goed de specifieke eigenschappen van droog heideland. Hoewel het gebied dichtbij de snelweg en de bebouwing van Zandvliet is gelegen, komen hier momenteel al veel ecologisch waardevolle soorten voor zoals bruin blauwtje, kleine vuurvlinder, boompieper, zandblauwtje, buntgras, struikheide en heidefranjemos. De grote soortenrijkdom van heidelandschap komt voort uit de afwisseling van de verschillende ontwikkelingsfasen van heide en is vanuit de lucht te zien in mozaïekachtige patronen met stuifduinen, heide, vergrassing en bebossing. Dit patroon is ook in de Ruige Heide aanwezig.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 27 ft

Kapucijnenkerk en klooster

In de kloosterkerk van de Kapucijners in Meersel-Dreef bevindt zich een heiligenbeeld van pater Pio. Pater Pio was een Italiaan die stierf op 23 september 1968. Pater Pio werd door veel van zijn vereerders al tijdens zijn leven als een heilige gezien, hoewel kerkelijke autoriteiten dit probeerden tegen te gaan. Vele bedevaartgangers bezochten pater Pio en regelmatig werden wonderen gerapporteerd. De pater kon uren- tot dagenlang de biecht horen van de duizenden gelovigen uit de gehele wereld, ook in hun eigen taal. Tijdens het biechthoren was hij zeer streng en ook in de kerk eiste hij van iedereen eerbiedigheid, zowel in houding als in kleding. Paus Johannes XXIII was niet enthousiast over Francesco Forgione, hij hield de eigenzinnige en mystieke priester voor een bedrieger. Na een lang onderzoek werd hij, onder paus Johannes Paulus II, in 1999 zalig en in 2002 heilig verklaard.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 83 ft

Sint-Katharinakerk

De toren van 105 meter wijst van ver de weg naar Hoogstraten. De kerk is een indrukwekkend bakstenen gebouw aan de hoofdstraat, de Vrijheid. Ze dateert van 1525-1550. Het is een creatie van de architecten Hendrik Lambrechts en Antoon Keldermans. De toren werd in 1944 door de Duitsers opgeblazen en een V-bom beschadigde het koor. De heropbouw kwam klaar in 1958. In 1960 werd de beiaard (deels 17de eeuw) geplaatst. In de kerk zijn zeven van de oorspronkelijk zeventien altaren bewaard. 15de en 16de eeuws gestoelte in de dwarsbeuk en in het koor. Kansel en communiebank, orgel, doopvont en ander meubilair hebben elk hun verhaal. Beelden en schilderijen uit verschillende periodes, met als oudste stuk de Heilige Drievuldigheid van omstreeks 1400. Vijftien zestiende eeuwse glasramen, waaronder het prachtige Laatste Avondmaal (1535). Tegen de koorwand en elders liggen verschillende praalgraven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 95 ft

Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is een Belgische gemeente en exclave in de provincie Antwerpen. Het behoort tot het gerechtelijk kanton Arendonk en het kieskanton Hoogstraten.

Baarle-Hertog telt vier woonkernen: Baarle, Baarle-Grens, Zondereigen en Ginhoven. Opmerkelijk is dat Baarle en Baarle-Grens gedeeld worden met het Nederlandse Baarle-Nassau. De landsgrenzen lopen er dwars door straten en gebouwen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 128 ft

Abdij van Postel

In de noordelijkste uithoek van onze gemeente, tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Vanwege hun witte pij noemt men ze ‘witheren’. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. Om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwden ze bier en maakten ze kaas. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een ware, ambachtelijke industrie. Eentje waar de toeristen maar al te graag op afkomen. Hoe druk het er ook mag zijn, eenmaal binnen de abdijmuren overvalt je een merkwaardige rust.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,073 ft

Vaalserberg

De Vaalserberg is een heuvel bij het Nederlandse dorp Vaals, met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. Vlak bij de top van de berg ligt het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen. De top van de Vaalserberg is het hoogste punt van Europees Nederland. Vlakbij staan twee uitkijktorens; aan de Nederlandse kant de Wilhelminatoren en aan de Belgische kant de Koning Boudewijntoren.
De grafheuvel Vaalserberg dateert uit de prehistorie, waarschijnlijk uit de Bronstijd. Vlakbij, in het Vijlenerbos, liggen de grafheuvels Vijlenerbos en een uit de Romeinse tijd daterende ijzersmelterij. In vroeger eeuwen werd de Vaalserberg ook wel aangeduid als Hubertusberg.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,067 ft

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt
Les Trois Bornes of het Drielandenpunt is de naam van het punt waar België, Nederland en Duitsland samenkomen, gelegen bij grenspaal 193 met daarop de 3 letters B, D en NL. Het punt ligt vlak bij de Boudewijntoren. Deze toren van 50 meter hoog torent koninklijk uit boven het lieflijke landschap. De lift met glazen wanden brengt u in enkele seconden naar een plateau vanwaar u een uniek uitzicht hebt over drie aangrenzende landen. Naast deze politieke bijzonderheid is dit punt ook het hoogste punt van Nederland. In de aanpalende bossen zijn diverse mooie wandelroutes aangelegd.

-Gebouwenerfgoed
-Monument
-Park en tuin
-Natuurerfgoed
-Panorama, belvedère, landschap

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 681 ft

Neutraal Moresnet

Wist je dat er een plan was om het ministaatje Neutraal Moresnet 's werelds eerste Esperantostaat te maken. Er was een plan om hier onderdak te bieden aan het Centrale Bureau van de Esperanto-beweging. Het ministaatje had een collectie aan nationaliteiten en talen. Dus vond men het in het algemeen een goed idee, want de Esperantotaal zou hun een eigenheid geven als staat. Zelfs het bedrijf VIieille Montagne zette mee de schouders onder dit idee, omdat men zo een mogelijkheid zag om het bestaan van de neutrale staat (met al zijn voordelen voor Vieille Montagne) te vrijwaren. Het staatje kreeg zelfs een nieuwe naam in Esperanto: Amikejo, wat zoveel betekent als "oord van vrienden". Er werden lessen voor de bevolking georganiseerd. Ook schoolkindren kregen les Esperanto.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 902 ft

Eupen

Eupen is een stad en faciliteitengemeente in Oost-België, in het oosten van de provincie Luik , nabij de Duitse grens. De stad telt ruim 19.000 inwoners. Het is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap.

Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de Vesder. Het station Eupen ligt in de bovenstad en is het eindpunt van een intercityverbinding met Oostende, via onder meer Brussel.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 2,205 ft

Baraque Michel

De Baraque Michel is de naam van een herberg en de omliggende hoogveenvlakte in de Belgische Ardennen. Het is een langlaufskigebied en is met 674 m boven de zeespiegel een van de hoogste toppen van België. Voor de Eerste Wereldoorlog was het een grenspunt met Pruisen en Duitsland en de hoogste top van België.
De herberg van Baraque Michel is op een ongekend tijdstip gesticht, zeer waarschijnlijk rond 1811-1813, door Michel-Henri Schmitz , afkomstig uit Sinzig en kleermaker van beroep. Rond 1798 vestigde hij zich als dagloner in het gehucht Herbiester en in 1799 huwde hij Marguerite Pottier uit Jalhay. Hij liet de boerderij over aan zijn schoonouders om zich als herbergier in de Hoge Venen te vestigen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 2,270 ft

Signaal van Botrange

Het Signaal van Botrange in de Hoge Venen is met 694 meter boven TAW het hoogste punt van België. De topografische prominentie bedraagt 119 meter. De dominantie, dat is de afstand tot het meest nabije hoger gelegen punt: de Hohe Acht in Duitsland, bedraagt 32,47 kilometer.

In 1804 bouwde de Franse kolonel Tranchot een eerste houten toren voor landmeetkundige metingen. In 1899 werd deze door de Duitsers vervangen door een houten toren van 30 m hoog om de grens met België te bewaken. De toren verdween in 1925 om in 1934 plaats te maken voor het huidige complex.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,791 ft

Meer van Butgenbach

Het stuwmeer van Bütgenbach (120 ha) is het “mekka” van de watersport. Het Sport- en Vrijetijdscentrum „Worriken“ gasten van heinde en verre. De veelzijdige infrastructuur en de ligging aan de voet van het „Hoge Venen“ maken het totale complex tot een ideaal vakantieoord, dat optimale uitrustingen biedt voor water- en avontuursport. Verder zijn er ter plaatse 2 restaurants, 50 vakantiehuizen, verblijfsmogelijkheden voor groepen evenals een campingplaats, sporthal, een overdekt zwembad, enz. Het centrum Worriken biedt een zandzone van 8.000 m². Het „VENNtastic- Beach“ met een nieuw zandstrand van 150 m, een baai voor de kleintjes, een trampoline van 7 meter, een kunstijsberg van 5 m met klimgedeelte, zandvlakte voor beach-volleyball en soccer, is een vakantieoord voor vrijetijdsmogelijkheden en uitrusting. Tot het aanbod behoren : Het hele jaar door : -> Organisatie van reizen voor klassen en trainingkamp -> Organisatie van sportdagen met professionele begeleiding -> Organisatie van seminaries en manifestaties Zomermaanden : -> Sportprogramm „Vita Programm“ (boogschieten, touwenparcours, kajak)       -> Animatie voor kleine kinderen (hoogseizoen) : kuntselen, schilderen, spelen vanaf  3 jaar.Sport van 8 tot 13 jaar.       -> Sportkamp intern of extern voor kinderen en jongen Schoolvakantie: Allerheiligen, carnaval en Pasen) PRIJZEN : VENNtastic Beach: Volwassenen: 3,50€ , kinderen (6 - 12) : 2,50€, kinderen (0 – 5) & gasten van het Centrum : gratis Gelieve de juiste data evenals de prijzen te raadplegen op de website. Onze medewerkers staan U graag telefonisch ter beschikking voor verdere informatie.  

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,350 ft

Synagoge

  Deze synagoge is de oudste van België. Ze werd gebouwd voor een joodse gemeenschap die voortkwam uit Frans Lotharingen en ingewijd in 1865. De bouwstijl laat zich inspireren door romaanse en byzantijnse voorbeelden. De voorgevel heeft oosterse allures. Men bemerkt op de puntgevel twee samenhorende nissen die naar de stenen tafelen verwijzen. Binnen bezit de apsis een neoklassiek tabernakel met de ark en de rollen van de Torah. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw omgevormd tot een voedseldepot. Het ontsnapte gelukkig aan de sloop en is het nu een geklasseerd monument.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 751 ft

Virton

Officieus de hoofdplaats van de Gaume. Gelegen aan de samenvloeiing van de Vire en de Ton, doch de plaatsnaam is afgeleid van het Keltische Vertunum (goed verdedigde heuvel). Ontdek het middeleeuws centrum met zijn oude steegjes en spring eens binnen in het Huis van Toerisme waar je alle relevante toeristische informatie vindt over de ganse regio.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 686 ft

Abdij van Orval

De Abdij van Orval werd verlaten tijdens de Franse Revolutie toen de monniken vluchtten van Orval naar het nabijgelegen Luxemburg. Volgens de boeren in de streek begroeven de monniken een schat de avond voor ze vertrokken. En volgens deze verhalen zouden dat zelfs de kroonjuwelen van de Franse koning Lodewijk XVI geweest zijn. Deze veronderstelling is gebaseerd op het feit dat de Franse Koning Lodewijk XVI aangehouden werd te Varennes en dat hij op weg was naar Orval. Omdat de troepen van de Franse Generaal Loison niets vonden van die kroonjuwelen brandden ze uit wraak de abdij af. In 1814 werd de zoektocht opnieuw geprobeerd door een groep die zich "de Nachtridders" noemden. Deze zoektocht leidde zelfs tot 22 dodelijke slachtoffers. Twee jaar lang zocht men in de vijvers van de adbij. Ze greoven een tunnen onde de vijver maar deze stortte in dat tot de verstikking leidde van 22 schatzoekers. Dit verhaal werd uitvoerig beschreven in de streekroman "Les Errants de la Nuit" van Paul Féval. In 1829 kocht Graaf de Geloes, kamerheer van koning Willem I, de ruines van Orval op met de hoop de schat te vinden. Volgens de legende zal de shcat pas gevonden worden indien de basiliek van Sint-Bernardus van Clervaux uit de as herrijst. Dit gebeurde in 1926...

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 907 ft

Bouillon

Bouillon ligt genesteld in een nauwe bocht van de Semois, en is helemaal omgeven door steile, bosrijke heuvels. Op een ervan heeft men een uitkijktoren gebouwd: daar vangt men het bekende stadje en de omgeving ervan in één oogopslag. Bouillon is de officieuze hoofdstad van de Semois. De geschiedenis ervan werd bepaald door de unieke, versterkte burcht, die nog steeds het stadje beheerst en het belangrijkste voorbeeld is van middeleeuwse krijgsarchitectuur in het zuidelijk deel van het land. Van het boeiende historische verleden van de stad kom je veel te weten in het Musée ducal (Hertogelijk museum) en in de Archéoscope Godefroid de Bouillon. Bouillon heeft nog enkele delen van zijn vroegere verdedigingsgordel bewaard, zoals het bastion van de Dauphin, dat van Bretagne en het bastion van Bourgondië (1680). Een toeristentreintje brengt je van de ene bezienswaardigheid naar de andere, en ook naar een wildpark. Ten westen van het stadje, aan de rustige oever van de Semois, ligt de cisterciënzerinnenabdij van Onze-Lieve-Vrouw van Clairfontaine in alle rust uit te kijken over de weiden bij de Semois en de dichte loofbossen op de heuvelflanken. Je kunt er lekker brood kopen (op dinsdag en vrijdag vanaf 11.00 u), alsmede een keuze aan kunstambachtelijke voorwerpen, gemaakt door de zusters die de abdij bevolken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,124 ft

Rochehaut

De Sint-Firminkerk van Rochehaut zou van de 12e of 13e eeuw dateren. Rochehaut ligt aan de Semois en is relatief toeristisch: Het dorp biedt keuze uit minimaal tien hotels.

Enkele bezienswaardigheden in Rochehaut zijn:
Het Agri-Museum (tentoonstelling van oude landbouwmachines), de Sint-Firminkerk, het uitzichtpunt van Rochehaut (befaamd uitzichtpunt, met onder meer zicht op het meanderdorp Frahan) en de woning van kunstschilder Marie Howet.
Verder wordt de tabak van de Semois ter plaatse verbouwd en verwerkt, en is er een dierenpark in het dorp.

(bron: wikipedia)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 893 ft

Vresse

Nabij het gemeentehuis van Vresse wordt een waarheidsgetrouwe houten replica tentoongesteld van "Le Belge", de oudste locomotief van België - van de hand van ateliers van Cockerill in 1835. Lokale vakmensen hebben er meer dan duizend uren aan gewerkt. De reconstructie maakte deel uit van de viering van de 150ste verjaardag van België in 1980.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,066 ft

Abdij Notre-Dame de Scourmont

De abdij Notre-Dame de Scourmont, nabij de Belgische stad Chimay, is een abdij van de orde van de Trappisten. De abdij ligt op het grondgebied van Forges, op ongeveer tien kilometer van Chimay zelf. De abdij werd op 25 juli 1850 gesticht als trappistenklooster, op initiatief van Eerwaarde Jourdain, een pastoor van een naburig dorp. Zeventien monniken uit het klooster La Trappe van Westvleteren begonnen een stuk grond te ontginnen, dat hen door de Prins van Chimay geschonken was. In 1871 werd het klooster een volwaardige abdij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 641 ft

Salamandertoren

De Salamandertoren, gelegen in Beaumont , is een oude 11e-eeuwse donjon. De donjon werd verder ontwikkeld en uitgebreid tot een vesting, die de vallei van de Hantes domineerde en ligt aan de oorsprong van de stad Beaumont. Het voormalige belangrijkste punt van de oude stadsmuren, herbergt vandaag een museum over de geschiedenis van de stad.

Voor 1071 werd er een donjon opgericht op de rand van een kleine hoogvlakte die 30 meter boven de vallei van de Hantes, aan de rechteroever, uitstak. De donjon werd door Richilde, gravin van Henegouwen, opgericht met het oog op de verdediging van het zuidelijke deel van het graafschap Henegouwen en sinds 1431 Salamandertoren genoemd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 75 ft

Bernissart

Aangezien er waarschijnlijk nog vele fossielen hier in Bernissart onder de grond zitten, kwam ene Pierre Capront uit het nabije Stambruges op het idee om een ondergronds pretpark te bouwen. Daarbij zou je met karretjes kunnen kijken naar de krijtfossielen. Hij richtte een collectief op: "Recherche des Iguanodons" om fondsen te verwerven. Maar zowel de overheid als de inwoners reageerden lauw: die laatsten vreesden instortingen als er opnieuw zouden iguanodons worden opgegraven. De sponsoring bleef uit en het plan stierf een stille dood. Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 83 ft

Château d'Antoing

Het kasteel van Antoing is de privéresidentie van de Prinsen van Ligne, waar Filips de Goede, Karel de Stoute, Maximiliaan van Oostenrijk en vele anderen hebben verbleven. Kijk goed : wanneer de vlag wappert, is de heer des huizes aanwezig. Dit feodale kasteel domineert de volledige Scheldevallei. Het is omgeven door versterkte muren uit de twaalfde eeuw en de toegang wordt beschermd door een bolwerk (indrukwekkend, versterkt bastion). In de 19de eeuw werd het kasteel volledig herbouwd in neogotische stijl. Met zijn toren lijkt het een sprookjeskasteel. Het domein is 72 ha groot. U kunt het kasteel enkel bezoeken met gids. Toegang tot het bolwerk, het stenenmuseum, de onderaardse kerkers, de ridderzaal, de torenkamer en de top van de toren. Het kasteel zelf is privé en kan dus niet worden bezocht. AFSPRAAK : Les printanières au Château (mei). Les médiévales au Château (juni). Contact: Le château d'Antoing +3269441729 tourisme.antoing@skynet.be fax+3269444572 http://www.antoing.net Place Bara 18, 7640 Antoing

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 196 ft

Wijngoed Monteberg

Wijngaarden gelegen op de unieke zuidhelling van de Monteberg en de Kemmelberg. Wijngoed Monteberg produceert zowel witte wijn als rode wijn, mousserende wijn en zoete aperitief/digestief, puur druivensap en heeft ook heerlijke Pommelle chocolade en wijnpastei. Je kan hier tussen 1 mei en 30 september genieten van een heerlijke hoevepicknick. Reserveren kan je op www.hoevepicknick.be of rechtstreeks via info@monteberg.be KORT BEZOEK: Geniet van een glas Montebergwijn en leer de basis van wijnbouw kennen. Ervaar bij mooi weer de smaak van de wijn tussen de wijnranken zelf. Prijs: € 5 pp (met min.van 15 pers of forfait van € 75) / € 1 pp toeslag op zondag Duur: 45 min. STANDAARD BEZOEK: Ga mee in de wijngaard en leer de stiel ter plaatse beter kennen, neem 2 degustaties en een wijnpraline, bekijk de documentaire over het productieproces van druif tot fles. Prijs: € 7 pp (met min. van 20 pers of forfait van € 140) / Kind 3-12 jaar: € 3 pp / € 1 pp toeslag op zondag Mogelijk op zon- en feestdagen of na 18u tijdens de week. Duur: 90 min. LUXE BEZOEK Wens je iets extra! Iedereen wordt verwend en krijgt een fles mee naar huis als cadeau. Ontvangst in stijl op het domein met een glas mousserende wijn, bezoek aan de wijngaard met uitleg ter plaatse, bezoek aan de vinificatieruimte met uitleg over hoe alles in zijn werk gaat, een documentaire over het productieproces van druif tot fles en een gesprek met de wijnbouwer zelf. Laat je smaakpapillen werken en geniet van de degustaties van een droge, een zoete wijn en een lokale wijnpraline. Kies ten slotte je geschenk uit: een fles droge witte wijn, een fles rode wijn of een halve liter zoete wijn. Prijs: € 22 pp (prijs vanaf 20 personen) Duur: 100 min.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 12 ft

Belgische Militaire Begraafplaats Adinkerke

Deze begraafplaats staat ook naast een grote medische faciliteit: het veldhospitaal Cabour, de tegenhanger van L’Océan in De Panne. Adinkerke ligt veilig weg van het front en zo komen slachtoffers uit verschillende divisies, afdelingen en legers hier terecht. In 1917 wordt Cabour nochtans, net als L’Océan, verhuist naar een veiliger plaats in Beveren-aan-de-IJzer. Je vindt hier nog heldenhuldezerkjes, de zerkjes die de Vlaamsgezinden voor Vlaamse (studenten)gesneuvelden voorzagen. In 1925 worden er echter 135 geëlimineerd en verguisd tot de ondergrond van de Heldenweg. Uit onvrede koopt het ijzerbedevaartcomité wat later een stuk grond dat de ijzerbedevaartweide zal worden in Kaaskerke bij Diksmuide. De bekendste Vlaming die hier wordt bijgezet is de toen wereldberoemde schrijver Emile Verhaeren, intimus van het koningspaar, die in Rouen onder een trein loopt. De familie en Koning Albert zorgen ervoor dat hij hier begraven wordt. Uit vrees voor een Duitse opmars wordt hij nog eens in Wulveringem herbegraven om tenslotte na de oorlog definitief in een graf aan de oevers van de Schelde te Sint Amands te belanden.

Auteur:

Comments

    You can or this trail