Activity

Vielsalm Weiswampach

Download

Author

Trail stats

Distance
56.1 mi
Elevation gain
4,308 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
4,308 ft
Max elevation
1,856 ft
TrailRank 
1
Min elevation
1,106 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1591
Uploaded
April 5, 2019
Recorded
April 2019
Be the first to clap
Share

near Vielsalm, Wallonia (Belgique)

Viewed 36 times, downloaded 1 times

Itinerary description

90

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,184 ft

Standbeeld van de 3de Regiment van de Ardense Jagers

 11 juli 1934: Beslissing om drie "Gemengde Groepen" te vormen, bestaande uit een bataljoneenheid van miliciens van de Ardense Jagers en een bataljoneenheid van vrijwilligers-Grenswielrijders (Cyclistes Frontière). De garnizoenen worden gepland in] Vielsalm, Bastenaken en Aarlen. Er moeten dus twee kazernes worden gebouwd, in Bastenaken en in Vielsalm. De Ardense Jagers rekruteerden vanaf hun ontstaan weliswaar hoofdzakelijk Walen, en dan vooral afkomstig uit de Ardennen, maar bij de oprichting van dit regiment traden ook heel wat soldaten uit andere streken toe tot deze strijdmacht, en met name Vlamingen uit het 10e Linieregiment. De Ardense Jagers waren uitgerust met lichte gevechtswagens, zelfrijdende kanonnen en transportcarriers. [ De redenen van hun verzet hebben te maken met hun uitrusting maar evenzeer met hun moed. Hun leuze: 'Résiste et Mords' ('houd stand en bijt'), hun kleuren: rood en groen, hun muziek: de mars van de Ardense Jagers. Het 3e Ardense Jagers heeft van 1934 tot 1940 en van 1952 tot 1994 garnizoen gehouden in Vielsalm. Ter ere hiervan heeft de stad dit monument opgericht. Het werd op 14 september 2002 door minister Flahaut onthuld. InfoSalm : +32-80.21.50.52. -  www.vielsalm-gouvy.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,211 ft

Eglise Saint Gengoux

De kerk "Saint Gengoux" Het huidig kerk werd gebouwd in 1956 in pseudo-gotische stijl. De torenspits rijkt 50m hoog. Men vindt er doopvondt uit de XI eeuw en een grafsteen van Henri VI, graaf van Salm overlenden in 1360.  De klok bestaat drie wijzerplaten: de zuidelijke wijzerplaat  laat jachttaferelen zien - de westelijke wijzerplaat stelt taferelen voor uit het christelijk leven - de noordelijke wijzerplaat stel de lokale geschiedenis voor. InfoSalm : +32-80/21.50.52. - www.vielsalm-gouvy.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,266 ft

Musée du Coticule

Men vindt er : een zaal gewijd aan de regionale geologie, een ruimt die de economische, historische en sociale aspecten van de uitbating van de schmeersslijpsteen * Coticule in onze streek illustreert; de gerestaureerde werkplaats. De * Coticule is een rotsformatie, die nergens ter wereld, tenzij hier de streek gevonden wordt.  Die gesteente met zeer dune aders, tussen 2 en 4 cm dikte, ingekoekt in de paarse Phyllad, bestaat hoofdzakelijk uit zeer fijne granaatkorrels, samen gehouden door een soort kleiachtig cement.De vaalgele kleur is typisch voor de mineraal. De wetsteen uit de streek van Vielsalm was dermate gekend, dat hij uit gevoerd werd naar alle landen van de wereld. InfoSalm : +32-80/21.50.52. – www.vielsalm-gouvy.be        

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,564 ft

Brasserie Lupulus

De brouwerij was een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie d’Achouffe. Zij gebruikten deze installatie sinds 2004, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette brouwden. In 2006 werd Brasserie d’Achouffe overgenomen door Brouwerij Moortgat, maar Les 3 Fourquets bleef totaal onafhankelijk. Er werd wel een akkoord gemaakt dat Les 3 Fourquets jaarlijks niet meer dan 1500 hl mocht brouwen gedurende de eerste vijf jaar na de overname. Chris Bauweraerts verkocht al zijn aandelen in 2008 aan Pierre Gobron die alleen eigenaar werd van de brouwerij die hij samen met zijn twee zonen Tim en Julien runt.
Gobron bracht daarna een eigen bier Lupulus op de markt, waarvan anno 2017 70% wordt geëxporteerd, o.a. naar Italië, Zwitserland, Israël, Azië en Nederland en al snel een succes werd waardoor de brouwinstallatie te klein werd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,585 ft

Défense anti-chars

zoom Hier, bij "Les Trois Croix" (de drie kruizen) bevindt zich een dubbele rij betonnenpalen (ongeveer 174 palen); een paar waren hoger dan één meter. Zij werden net voor de Tweede Wereldoorlog opgericht, in de naïve hoop dat de vijandige tanks niet konden doorrijden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,457 ft

Het orgel van de Saint-Paulkerk

Het orgel en de orgelkast van de Saint-Paulkerk zijn waarschijnlijk gebouwd door Dieudonné-Joseph Dell Haye (1725-1811), de Antwerpse orgelmaker waarvan de oom een beroemd orgelbouwer was in Rotterdam. Het instrument heeft een bijzondere stijl en wijkt duidelijk af van het normale Waalse 'orgellandschap'. Het lijkt op de kleine orgelkabinetten uit de 18e eeuw die men bij gegoede burgers vond en is verdeeld in twee delen. Het bovenste deel telt twee deuren die een decoratieve pijpengevel beschermen en tal van gesculpteerde elementen. Het onderste deel bevat het blaaswerk , gevormd door een wigvormige blaasbalg. Het bevat ook de tien registerkoorden en het klavier met 49 toetsen. Het geheel is bekroond met een uitspringende kroonlijst. Dit kleine uitzonderlijke ensemble is volledig authentiek, met uitzondering van het klavier, pijphouders, enkele verdwenen luiken en enkele pijpen. Geklasseerd op 29-03-1976 Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië (orgel en orgelkast)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,561 ft

Hachiville

Hachiville is een plaats in de gemeente Wincrange en het kanton Clervaux in Luxemburg. Hachiville telt 182 inwoners .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,500 ft

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in Hachiville in de gemeente Wincrange in Luxemburg. De kerk staat aan midden in het dorp en rond de kerk bevindt zich een ommuurd kerkhof.

Het georiënteerde kerkgebouw bestaat uit een neobarokke westtoren, een viering direct na de toren, een schip met vier traveeën en driezijdige koorsluiting . De kerktoren heeft drie geledingen en is in de onderste geleding bekleed met leien en de andere geledingen met ruw steen. De rest van het kerkgebouw is wit aan de buitenkant. De toren wordt bekroond door een ui. Het gebouw wordt gedekt door een zadeldak waarbij de dwars hierop staande daken van de viering een verlaagde nok hebben. De kerk is verder voorzien van rondboogvensters en rondboogvormige galmgaten.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,543 ft

Basbellain

Basbellain is een plaats in de gemeente Troisvierges en het kanton Clervaux in Luxemburg. Basbellain telt 154 inwoners .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,604 ft

Sint-Corneliuskerk

De Sint-Corneliuskerk is een kerkgebouw in Hautbellain in de gemeente Troisvierges in Luxemburg. De kerk staat aan de Huldangerweg in het midden van het dorp.

Het witte kerkgebouw bestaat uit een westtoren met vier geledingen ingesnoerde torenspits, een schip met vier traveeën en koor van een travee en driezijdige koorsluiting. Het schip wordt gedekt door een zadeldak en het koor door een lager gelegen zadeldak. Zowel de toren, schip als koor zijn voorzien van steunberen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,714 ft

Huldange

Huldange is een plaats in de gemeente Troisvierges en het kanton Clervaux in Luxemburg. Huldange telt 353 inwoners . Het riviertje de Clerve ontspringt nabij Huldange.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,683 ft

Burgplatz

De Burgplatz is een heuvel in de Luxemburgse Ardennen. Deze heuvel heeft een hoogte van 559 meter en is gelegen in het uiterste noorden bij Huldange, in de gemeente Troisvierges, vlak bij de grens met België.
In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet de hoogste heuvel in het Groothertogdom Luxemburg. De hoogste heuvel is de Kneiff, vlak bij Burgplatz gelegen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,646 ft

Weiswampach

Weiswampach is een gemeente in het Groothertogdom Luxemburg. Het gelijknamige dorp Weiswampach, met 706 inwoners, is de hoofdplaats van de gemeente die 1220 inwoners telt . Het is gelegen in de meest noordelijke punt van Luxemburg nabij het Ourdal. De gemeente ligt op een hoogte van 519 meter boven de zeespiegel. Weiswampach ligt deels op een rotsachtige hoogvlakte omgeven met dennenbossen.
Sinds de aanleg van twee kunstmatige meren heeft het dorp aan populariteit gewonnen onder toeristen. De 'Untere See' is gedurende het zwemseizoen in geliefd bij jong en oud voor diverse watersporten zoals zwemmen, waterfietsen, peddelen en windsurfen. De 'Obere See' is geliefd bij vissers.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,604 ft

Holler

Holler is een plaats in de gemeente Weiswampach en het kanton Clervaux in Luxemburg. Holler telt 82 inwoners .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,463 ft

Sint-Alfonskapel

De Sint-Alfonskapel is een kapel in Breidfeld in de gemeente Weiswampach in Luxemburg. De kapel staat in het midden van het dorp aan de Duarreffstross, de doorgaande hoofdweg door het dorp.

Het georiënteerde witgeschilderde gebouw is een zaalkerkje onder een zadeldak met twee traveeën en een driezijdige koorsluiting. Aan de zuidwestzijde is er een laag uitstekend ingangsportaal gebouwd en bovenop het dak boven de ingang bevindt zich een dakruiter met ingesnoerde torenspits.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,621 ft

Lancaster Memorial

De Lancaster Memorial is een oorlogsmonument in Weiswampach in Luxemburg. Het monument staat in het oosten van de gemeente tegen de grens van België aan de weg naar Ouren.

In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 werden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Avro Lancasters neergehaald waarbij 13 mannen om het leven kwamen en een gevangen werd genomen door de Duitsers.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,150 ft

Stoubach

Stoubach is een gehucht in de deelgemeente Reuland van de Duitstalige gemeente Burg-Reuland in de Belgische provincie Luik. Het dorpje telt 18 inwoners. Stoubach ligt aan de Our en grenst aan het Duitse plaatsje Stupbach dat tot de gemeente Lützkampen behoort. Deze twee dorpjes zijn met elkaar verbonden door een brug over de Our. De brug raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar werd herbouwd tussen 1953 en 1955.

Stoubach en Stupbach vormden tot 1920 één dorp dat tot Duitsland behoorde. Het Verdrag van Versailles bepaalde echter dat Duitsland het gebied Eupen-Malmedy aan België moest afstaan en dat de Our de nieuwe Duits-Belgische grens werd. Hierdoor werden Stupbach en Stoubach gedeeld in een Duitse en een Belgisch deel. In 1940 annexeerde Duitsland het gebied opnieuw en werden de dorpjes weer verenigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd Stoubach/Stupbach opnieuw langs de Our gedeeld. Deze deling verklaart dan ook de twee spellingsvarianten van de plaatsnaam. Stupbach is namelijk de spellingsvariant voor het Duitse deel terwijl Stoubach de Belgisch-Franstalige spellingsvariant voor het Belgische deel is.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,388 ft

Kruisbeeld

Het kruisbeeld in blauwe steen werd beschadigd door de Franse troepen eind achttiende eeuw. Tijdens de Franse Revolutie waren alle christelijke symbolen immers taboe. Vanaf 1795 behoorde Oost-Belgie, net als de rest van België, tot de Franse Republiek. Weweler was deel van het departement van de Ourthe, dat Luik als hoofdstad had. Na twintig jaar Franse overheersing werd Oost-België tijdens het congres van Wenen in 1815 gevoegd bij het Pruisische keizerrijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,188 ft

De Ourvallei, Burcht Reuland En Het Drielandenpunt

De Ourvallei is een leuke bestemming voor cultuurliefhebbers. Hier vindt u pittoreske landschappen en een rijke geschiedenis. Zoals het kasteel van Reuland, een van de mooiste en grootste burchtruïnes van de Ardennen. Laat u verrassen door de enorme omvang van de vroegere burcht, waarvan de resten slechts een gedeelte zijn van het kasteel waar Karel de Grote tijdelijk verbleef. Ten zuiden van de gemeente Burg-Reuland vindt u het Europa-monument, bij de samenloop van de Ribbach en de Our. Op dit drielandenpunt komen Duitsland, België en het groothertogdom Luxemburg samen.

-Natuurerfgoed
-Panorama, belvedère, landschap
-Site / Natuurreservaat

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,232 ft

Château de Burg-Reuland

De burcht van Reuland (gebouwd in de 12de eeuw) was tot de 18de eeuw een geweldig bouwwerk. Het huidige ruïnecomplex heeft nog een grote van 55 m op 65 m. Naast de feitelijke verdedigingsburcht was er nog een burchtring en een twee kanten omvattende gracht met beschermingswal. Tot begin van de 14de eeuw deed de burcht dienst als zit van het adellijke geslacht Reuland. De verzamelingen omvatten ter plaatse gevonden voorwerpen tijdens archeologische
opgravingen. De opgravings- en restauratiewerken worden met tekst en beeld toegelicht.
Voorstelling van alle gewezen eigenaars en bewoners van de burcht. Afbeeldingen van oude documenten en zegels. Kijkkasten met opgravingen en overblijfselen van de nabijgelegen burcht
Van Ouren. Rondleidingen met gids op aanvraag.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,237 ft

Burcht Reuland

De Burcht Reuland is een hoogteburcht in het plaatsje Reuland in de Belgische gemeente Burg-Reuland in de provincie Luik. De burchtruïne ligt op een heuvel en wordt aan de oostzijde, zuidzijde en westzijde omgeven door daling van het grondniveau. Vanaf de ruïne heeft men uitzicht over het stadje waar het midden in ligt, waaronder ook op de op ongeveer 100 meter naar het zuidoosten gelegen Sint-Stephanuskerk van de plaats.

In de 10e eeuw werd de plaats van de burcht reeds gebruikt, blijkt uit archeologisch onderzoek. Waar tegenwoordig de burchtruïne staat, hadden de Romeinen reeds een solide fort gebouwd. De oudste ontdekte fundamenten stammen uit de 12e eeuw toen de burcht als residentie diende voor het adelgeslacht Von Rulant. In de 13e eeuw was er een ringmuur aanwezig die door een gracht was omgeven. In de noordwesthoek bestaat daarvan nog steeds een toren. In de 14e eeuw werd de ringmuur opnieuw opgebouwd en werd de bergfried opgericht.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,560 ft

Grüfflingen

Grüfflingen is een dorp in de Duitstalige gemeente Burg-Reuland in de provincie Luik in België. Het dorp telt ongeveer 350 inwoners. Het dorp ligt in het Duitstalige deel van België, 7 kilometer ten noordwesten van Burg-Reuland. De stad Sankt Vith ligt ongeveer 8 kilometer noordelijk. Tot de gemeentelijke herindeling van 1977 behoorde Grüfflingen tot de gemeente Thommen, die toen opging in de nieuwe gemeente Burg-Reuland.

Westelijk van het dorp ligt de Hochtumsknopf, een heuvel van 510 meter hoogte, waarop resten van een grafheuvel uit de ijzertijd werden aangetroffen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,663 ft

Beho

Beho is een deelgemeente van Gouvy in de Waalse provincie Luxemburg, België, op de grens met de Duitstalige Gemeenschap en het Groothertogdom Luxemburg.
Naast Beho bestaat de deelgemeente uit de dorpen Deiffelt, Ourthe en Wathermal . Het gebied heeft ongeveer 600 inwoners.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,641 ft

De Bunker van Beho

Een bunker (fort of schuilkelder) is een militaire constructie in gewapend beton met één of meer ruimtes. De bewapening bestaat uit een of meer mitrailleurs en/of antitankkanon, soms zelfs met elektrische zoeklichten. De wapens beschieten de aanvallers door een speciale opening in de muur, het schietgat. Het garnizoen van een bunker varieert van 4 man voor de kleinste tot 20 man voor de grootste. Deze in Beho is van het grotere type en kon dus duidelijk een groter aantal soldaten herbergen. InfoSalm : +32 (0)80/21.50.52. - www.vielsalm-gouvy.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1,671 ft

Château de Commanster

Commanster 15 - 6690 VIELSALM M. Roland MARTIN 080/21 72 90 - 080/67 90 89 Dit beschermd gebouw werd gebouwd door Henri-François Baptiste, schepen aan het hof van Salm en burgemeester van Gouvy. De datum van de bouw prijkt boven de poort : 1741. Het houtsnijwerk van de trap, de wapenschilden en de deuren zijn werkelijk prachtig. Men kan hier streekproducten proeven - brood en kaas (Fromage du Vieux Château) - en een lokaal bier - de 'Cervoise' - drinken of op hout gegrild vlees eten. Het kasteel is open op vrijdag avond, in de weekends, verlofdagen en op aanvraag door de week.

Auteur:

Comments

    You can or this trail