Activity

Van Hageland tot Kempen en Neteland

Download

Author

Trail stats

Distance
66.23 mi
Elevation gain
335 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
335 ft
Max elevation
93 ft
TrailRank 
19
Min elevation
-13 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1479
Uploaded
March 14, 2019
Recorded
March 2019
Share

near Houtem, Flanders (Belgique)

Viewed 136 times, downloaded 19 times

Itinerary description

We beginnen aan een verrassend rustgevende rit die voor 90% autovrij en volledig vlak is . Aanvankelijk doorheen de Witloofstreek waarna het overige van de tocht bijna helemaal autovrij zal verlopen, wat vrij uitzonderlijk kan genoemd worden in midden-België. Het is volop genieten langs het glinsterende water van het kanaal Leuven-Dijle, we volgen de kronkelende Demer tot Betekom waarna we genieten van het groene natuurgebied Meetshoven om zo de oude spoorzate Aarschot-Herentals te bereiken.Tot aan het Albertkanaal in Herentals fietsen we door een groene corridor.Het is plezierig fietsen naast de grote en kleine schepen op het brede Albertkanaal dat ons in een sfeer van ruimte en open natuur doet baden. Langs de fel meanderende Kleine-Nete en het brede Netekanaal bereiken we de bruisende Pallieterstad Lier. We blijven de Nete volgen tot Rumst waar we aan de samenvloeiing van drie rivieren de fietsersbrug over de Dijle nemen om dan langs de Zenne het eindpunt te bereiken van een van onze meest geliefde ontspannende fietstochten. Deze fietstocht heeft geen eigen bewegwijzering.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 47 ft

De witloofboer - Luc Mathijs

De witloofboer Geworteld in de bijbel van zijn dorp met handen die zijn eigen lot bepalen en woorden die hem nauwelijks vertalen -alles wat hij bereikt ligt op een worp vandaan- zo dekt het jaar hem toe met hard labeur, nooit levensmoe: eerst 't kiemen van het zaad in 't prille voorjaarskleed, dan 't zorgzeer om de plant in hete zomeruren bij natte herfst soms in de laag een reumabeet met aan zijn winterbed de pruttelende vuren... Maar wanneer het witte goud onder zijn ogen rijst wordt plots de grond zijn orgel dat zijn arbeid prijst. Marcel Pira

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 42 ft

Hof van Ruisbeek

Brabantse vierkanthoeve
Voormalige gesloten hoeve, eertijds afhankelijk van het gelijknamige, heden verdwenen kasteel, en onderverdeeld in meerdere eigendommen. Reeds in 1319 vermelding van een hof te Ruisbeek, dat begin 16de eeuw in het bezit is van de familie Vander Noot, die er een kasteel laat bouwen; verkocht aan graaf Furstenberg wordt het in 1614 verworven door F. Lambrechts; tijdens de 18de eeuw nogmaals van eigenaar veranderd, raakt het kasteel tijdens de Franse Revolutie in verval en wordt nadien gesloopt.
Heden zijn de oorspronkelijke gebouwen, geschikt rondom een nagenoeg vierkante binnenplaats, erg aangepast, een gedeelte is verlaten en met verval bedreigd. Ten westen, poortgebouw afgedekt met mansardetentdak (kunstleien), uit de 18de eeuw; rondboogpoort van zandsteen voorzien van een bewerkte sluitsteen en zeer smal druiplijstje; voorgevel afgewerkt met bepleisterde kroonlijst en zijgevels met rechte muizentand. Ten noorden, voormalige langsschuur met zadeldak (kunstleien), eveneens uit de 18de eeuw; witgekalkte baksteenbouw met lage zandstenen plint, zandstenen kroonlijst en een speklaag; een beluikt zandstenen venstertje met negblokken en uitspringende latei; overige muuropeningen aangebracht tijdens de verbouwing tot boerenhuis. In dezelfde noordervleugel doch losstaand, voormalig wagenhuis met zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw, linker deel van drie traveeën met ietwat hogere nok en vermoedelijk ingekort; baksteenbouw afgewerkt met een fries rechte en overhoekse muizentand; vijf zandstenen rondboogpoorten (drie gedicht) met imposten en verankerde sluitsteen.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/39853

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 48 ft

Afspanning Op 't Zandvliet

In deze oude afspanning (1728) verbleef Prosper Van Langendonck jarenlang tijdens zijn vakantie bij de smid Louis Verlinden die er ook een herberg uitbaatte. Oorspronkelijk was het ook de stopplaats voor de postkoets Vilvoorde-Aarschot met wisselplaats voor paarden, logiesplek met herberg en smidse voor herstellingen. De witte steen links boven de mooie rondboogdeur met de tekst 'OP HET SANTVLIET TAPPEN GOET BIER GOET LOSIET' en de brouwerssymbolen duiden ook nog op een 'camme' of brouwerij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 34 ft

Maalderij Van Dooren

Grote watermolen, te dateren tussen de 17de eeuw en ongeveer 1900, met woonhuis, stallen, schuur en bakhuis. De datering spreekt voor de waarde als een rariteit: vooral op het platteland heeft men niet zoveel 17de-eeuws erfgoed meer over. Uitwendige en constructieve elementen van de woning en het molengebouw verwijzen naar de 17de-eeuwse bouwtrant. Dit wordt door geschreven en iconografische bronnen bevestigd. Deze kenmerken zijn door de tijden heen gaaf bewaard.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 39 ft

Toren Ter Heide

De 30 meter hoge toren dateert vermoedelijk van de 14de eeuw. Hij werd niet opgericht als verdedigingstoren, wel als statussymbool. De toren, een donjon met een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis, telt zes verdiepingen, onderling verbonden door een wenteltrap. De toren is opgetrokken in baksteen op witstenen basis, die rechtstreeks in het water staat. In 1619 kwam de toren in handen van de familie d'Eynatten die de oorspronkelijke platte toren voorzag van een fraai dak met slanke peerspits. Van 1900 tot 1939 was hier een bierbrouwerij gevestigd. De schoorsteen bleef een stille getuige van deze economische activiteit. De toren, die als monument beschermd is sinds 1942, kreeg in 1948 een grondige restauratie. Op de binnenplaats van de Oude Brouwerij zijn foto's van het interieur van de toren te bezichtigen. De toren zelf is, om veiligheidsredenen, niet toegankelijk

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 39 ft

Donjon Ter Heyden

Deze indrukwekkende toren, 30 meter hoog en omringd met water, is een donjon met een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Waarschijnlijk liet Gerard II Vander Heiden deze donjon bouwen omstreeks 1350. Het is opgetrokken in baksteen op een witstenen basis, die rechtstreeks in het water staat. De toren telt 6 verdiepingen, verbonden door een wenteltrap. 

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 46 ft

Villa

Art-decogetinte, vrijstaande villa, op het kadaster geregistreerd in 1931 op een voorheen onbebouwd perceel. Een nagenoeg identieke woning bevindt zich te Hulshout-Westmeerbeek. Slechts in de decoratieve uitwerking zijn er lichte verschillen. In de linker travee, opmerkelijke klimmende schikking van de smalle vensters met glas in lood, vermoedelijk ter verlichting van het trappenhuis.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 38 ft

Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeve met omhaagde siertuin en boomgaard ten zuidoosten. Verankerde bakstenen lijstgevel met aflijnende baksteenfries, negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), op het kadaster geregistreerd in 1918 op een voorheen onbebouwd perceel. Beluikte steekboogvensters, aangepast in linker travee, op arduinen lekdrempels, bewaard houtwerk; dito deur. Rechthoekige poort onder houten latei.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 52 ft

Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

Voormalige boswachterswoning en jachtpaviljoen (zie Ferrariskaart van circa 1771-1777). Volgens bewoner opklimmend tot 1564-1565 en eertijds achtereenvolgens eigendom van de graven de Renesse (Oostmalle) en de familie Villefagne de Vogelsanc; volgens de literatuur in 1700 gebouwd als jachthuis door Jan van Gierle, tijdens de Franse Revolutie schuilplaats voor Franse nonnen en nadien eigendom van de familie Villenfaille de Vogelensangh of Geelhand de la Faille.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 39 ft

Noorderwijk

Noorderwijk is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de stad Herentals. Het ligt ten zuidwesten van Olen, waarmee het vergroeid is.
Oude benamingen luiden Northreuuic en Noerderwyck . In 1241 wordt een Egidius, ridder van Noorderwyck vermeld. In de 13de en misschien in de 14de eeuw behoorde Noorderwijk toe aan het land van Geel. In 1583 werd het dorp tijdens het beleg van Westerlo verwoest door het Spaanse leger. De pest woedde er in 1624, 1634 en 1667. Van 1370 tot 1881 is de heerlijkheid nooit verkocht, maar steeds door erfenis overgedragen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 49 ft

Huis Paviljoen

Vlak bij de spoorweg gelegen voormalige afhankelijkheid van het kasteel. Alleenstaand dubbelhuis met verspringende in elkaar gewerkte volumes van twee bouwlagen onder haakse, overkragende leien zadeldaken met houten windborden, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw gemarkeerd door geblokte hoeklisenen en gevarieerde muuropeningen. Latere uitbreiding achteraan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 42 ft

Goorkasteel

Kasteel, gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Wordt ook "Den Huger" genoemd naar de eerste eigenaar en bouwer Frans Huger, een rijke Antwerpse scheepsreder, die het kasteel oprichtte in 1878. Vooreerst werd in 1872 de hoeve gebouwd, ten noorden van het huidige kasteel. Het jaar nadien werd het park (19 hectare) aangelegd met een grote vijver en de omgrachting; in 1897 uitgebreid met 8 hectare. Het park, heden 32 hectare groot, bestond oorspronkelijk uit beukendreven in stervorm die naar het kasteel leidden en is heden een arboretum met een vijver van 2,5 hectare.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 41 ft

Loopgraven langs de Sperwerlaan

Op onbebouwd terrein onder naaldbos van de gemeente Grobbendonk bevindt zich een 150m lange loopgraaf, met een smalle uitgegraven gracht en rug- en bortwering aan weerszijden. Op het moment van de inventarisatie (november 2015) was het bos nog maar kort daarvoor gekapt. Door de inzet van zwaar materieel bij het kappen en afvoeren van het hout ondervond de loopgraaf veel schade. Op verschillende plaatsen is de structuur door boswerkers kapot gereden. De site bevindt zich ongeveer 400m in vogelvlucht van het Albertkanaal.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Dal van de Kleine Nete tussen Nijlen en Grobbendonk

De ankerplaats omvat de vallei van de Kleine Nete tussen Viersel, Nijlen en Eisterlee. Centraal lopen de Kleine Nete als typische laaglandbeek met meanderend patroon en parallel de Kleine Pulse Beek en Laak. Het Netekanaal is een belangrijk relict van de kanalisatiegeschiedenis van de Kleine Nete en vormt de overgang naar de voormalige vloeibeemden van het Viersels Gebroekt. Hier stromen ook de Molenbeek en Kleine Beek te midden van de graslanden. In de Netevallei liggen oude graslanden, afgewisseld met concentraties akkerland en verspreide bospercelen. Op de pleistocene donken in de vallei en op de overgang naar de gehuchten op de valleirand liggen verspreide hoeves. Het landschap getuigt van de intense relatie tussen beek en beekvallei en de wisselwerking tussen natuur en menselijke activiteit die verschillende landschapstypes heeft opgeleverd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Kleine Nete

De Kleine Nete is een zijrivier van de Nete in het stroomgebied van de Schelde. De rivier ontstaat uit vele door regen gevoede beekjes in het gebied tussen Arendonk, Retie en Mol-Postel in de Belgische Kempen, waaronder de zogenaamde Zeven Neten: de Looiendse Nete, de Kleine Nete, de Zwarte Nete, de Werbeekse Nete, de Plas Nete, de Witte Nete en het Nonnen Neetje. De Kleine Nete bevat veel in Vlaanderen zeer zeldzame vissen. Vanaf Lier stroomt ze samen met de Grote Nete en vormt ze de Nete of de Beneden Nete. Haar voornaamste zijrivieren zijn de Molenbeek, de Aa en de Wamp. De Kleine Nete stroomt door de volgende gemeenten: Retie, Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Herenthout, Vorselaar, Grobbendonk, Zandhoven en Nijlen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Netekanaal

Het Netekanaal verbindt het Albertkanaal bij Viersel met het bevaarbare deel van de Nete, stroomafwaarts van Lier bij Duffel, die even verderop in de Rupel uitmondt, de waterweg naar de Schelde. Door het kanaal kunnen schepen uit het zuiden of het westen het Albertkanaal bereiken zonder door Antwerpen te varen. Het deel tussen de Rupel en Duffel kwam in 1839 gereed. Het deel naar Viersel langs Lier volgde in 1952. Langs het Netekanaal zijn verschillende jachthavens te vinden, onder meerdere in Duffel, Lier en Emblem. Verder zijn er enkele watersportclubs gevestigd aan het Netekanaal.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 28 ft

Kasteel Heidebloem

Licht U-vormig kasteel van circa 1800, verbouwd 1939-1942 (nok evenwijdig aan straat) met omringend park waarin arduinen vazen op sokkels uit de tweede helft van de 18de eeuw, afkomstig van het domein van de abdij van Nazareth. Na verkoop van de goederen van de abdij van Nazareth werd vermoedelijk circa 1800 het bepleisterde laat-classicistische kasteel opgericht, voorzien van schilddak en hoekrisalieten onder aanleunende schilddaken, en verhoogde middentravee onder driezijdig fronton. Het nagenoeg vierkant omgracht domein had een toegangsdreef verbonden met deze leidend naar het domein van de voormalige abdij van Nazareth, waar ongeveer gelijktijdig een eveneens laat-classicistisch kasteeltje werd opgericht. Vervallen kasteeltje in 1939-1942 naar ontwerp van F. Flerackers verbouwd in zijn huidige toestand met verbreding van het hoofdgebouw, inrichten van de dienstgebouwen als woning, ontpleistering en aanbrengen van puntgevels bij hoekrisalieten. Symmetrisch opgebouwd hoofdgebouw van oorspronkelijk vijf traveeën, verbreed tot zeven traveeën in 1939-1942, en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder schilddaken (zwarte mechanische pannen), houten rondbogige dakvensters. Aanpalende rechthoekige aanbouwsels, voormalig koetshuis en conciërgewoning, van één bouwlaag onder zadeldaken. Aflijnende geprofileerde en gecementeerde kroonlijsten. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels. Zuidgevel met centrale rechthoekige deur in vernieuwde omlijsting met gestrekte tussendorpel en rechte kroonlijst op consoles. Aangebouwde travee van 1939-1942 voorzien van rondboogdeurtjes. Aanbouwsels oorspronkelijk voorzien van rondbogige muuropeningen met neuten en sluitsteen, penanten met pilasters. Oorspronkelijke duiventoren, heden kapel aan noordoost-zijde; tweeledige bakstenen constructie onder polygonale spits (leien), aangebouwde kleine rechthoekige toegang onder overkragend pannen zadeldakje. Aflijnende geprofileerde en gecementeerde lijsten. Keperboogvormige blinde nissen en vensters.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 5 ft

Pompstation aan monding Itterbeek

Aan de waterkant van de Nete, tegenover het PIME zie je een pompstation op het punt waar de Itterbeek uitmondt in de Nete. Het water van de Itterbeek stroomt tot aan de dijk en vloeit dan zachtjesaan door een regelbare sluis met terugslagklep de Nete in. Bij verhoogde toevloed van water schiet het pompstation in actie en wordt het water door de 2 grote buizen de Nete ingespuwd. Een indrukwekkend schouwspel! Het pompstation werd gebouwd na de zware overstromingen van 1998, en was één van de maatregelen van de provincie om de vallei van de Itterbeek beter te beschermen. De Itterbeek stroomt door een intensief bebouwd gebied waardoor een deel van het valleigebied werd ingepalmd en niet meer door water kan ingenomen worden. De Itterbeek ontspringt in Beerzel, dicht bij het hoogste punt van de provincie Antwerpen, de Beerzelberg. Door het hoogteverschil krijgt de Itterbeek bij hevige neerslag grote debieten te verwerken waardoor het water versneld stroomafwaarts loopt. Naast de pompen heeft de provincie in Koningshooikt ook een groot overstromingsgebied aangelegd, de Jutse Plassen. Dit prachtige natuurgebied is een bezoekje meer dan waard!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Tables

Betaalbare gastronomie... back to basics keuken met een vernieuwende toets.. Keuken: Belgische, Franse Accommodaties: Parking, Terras, Tuin, Kindermenu's, RestoBookings Atmosfeer: Eigentijds kader, Villa Groepscapaciteit: 35 Budget: ± 40 Euro Betalingswijze: American Express, Diners Club, Master Card, Visa Sluitingsdagen: Woensdag, Donderdag Adres: Mechelsesteenweg 436, 2500 LIER

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Kasteel Ter Elst

Gelegen aan de Nete en volgens enkele literatuurbronnen samen met het Antwerpse Steen, één der oudste gebouwen in de provincie Antwerpen; oorsprong opklimmend tot de verre middeleeuwen. Voor de geschiedenis vanaf de twaalfde eeuw zijn er geschreven bronnen voorhanden: Ter Elst was toen in handen van de gebroeders Hildincshusen, de oudst gekende heren van Duffel, zie gemeente-inleiding; vanaf 1356 tot de Franse Revolutie eigendom van de abdij van Tongerlo, die het kasteel liet uitbouwen tot een prachtig domein; gebruikt als woning van de rentmeester van de lokale abdijgoederen en als residentie voor de abten en hun gevolg als ze op reis gingen; regelmatig verbleven er hoge gasten, zo onder meer Margaretha van York en Filips De Schone. Afgebrand tijdens de godsdienstperikelen in 1584, doch naderhand heropgebouwd; iconografische bronnen uit 17de en 18de eeuw tonen een vrij omvangrijk complex, bestaande uit meerdere vleugels en torens met binnenkoer, omgeven door een brede slotgracht en aangelegde tuinen. Vanaf eind 16de eeuw in gebruik als pastorie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 34 ft

Kapel Sint-Gummarus en Sint-Rumoldus

Kapel oorspronkelijk gelegen aan de Mechelsebaan, zie inplanting op Poppkaart (derde kwart van de 19de eeuw), doch bij de wegverbreding in 1971 afgebroken en volgens het oorspronkelijk uitzicht met oude baksteen heropgebouwd aan de Stormschranslaan. Vermoedelijk gebouwd door de abdis van Rozendaal of haar pachter op de Stormschranshoeve in 1688 op de plaats waar Sint-Rumoldus en Sint-Gummarus elkaar ontmoetten, zoals bleek uit een opschrift in de 17de eeuw. Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Puntgeveltje met schouderstukken en bekronend ijzeren kruisje. Spitsboogdeur met imposten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1 ft

Overstromingsgebied Fermerijbeemden

Na de grote overstromingen in 1998 ging de provincie Antwerpen op zoek naar oplossingen. Eén van de eerste ingrepen was de aanleg van dit overstromingsgebied op een weiland dat de gemeente Sint-Katelijne-Waver ter beschikking stelde. Sinds november 2002 kan dit gebied van 1,4 ha maximaal 18.000 m³ water bergen. Voor piekmomenten, wanneer het overstromingsgebied onvoldoende soelaas biedt, is er ook nog een pompstation voorzien om de Goorsbosbeek versneld leeg te pompen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Brasserie Battenbroek

Midden in het prachtige recreatiegebied 'Battenbroek', op een boogscheut van het centrum van Mechelen en 8 minuten van de Antwerpse ring, kan je in onze brasserie terecht voor een verfrissend drankje of voor een heerlijke snack of maaltijd. Op ons zonneterras kan je genieten van het uitzicht over het meer, of kan je verpozen na een fietstocht of wandeling langs de dijken van de Zenne, Dijle, Nete, Rupel en Leuvense Vaart. Voor de kinderen is er naast het restaurant een kleine speeltuin en ruimte zat om te voetballen of te ravotten. Keuken: Belgische, Franse, Seizoensgebonden Accommodaties: Terras, RestoBookings Atmosfeer: Eigentijds kader Groepscapaciteit: 80 Budget: ± 30 Euro Betalingswijze: American Express, Master Card, Visa Sluitingsdagen: Maandagavond, Zaterdagmiddag Adres: Battenbroekstraat 1, 2800 MECHELEN

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Zennegat

Het Zennegat is de plaats in Battel te Mechelen waar verschillende waterlopen samen lopen. De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle (de Leuvense vaart) en stromen dan in de Dijle, die enkele honderden meters verder dan weer samenvloeit met de Nete om alzo de Rupel te vormen. Het stukje Dijle tussen het Zennegat en de monding in de Rupel wordt in de volksmond de Koestaart genoemd. Sinds eeuwen woonden hier enkele families, die van vader op zoon het beroep van bootsleper uitoefenden. Deze beroepsactiviteit verdween er naarmate de vaartuigen gemotoriseerd werden. Het aantal huizen varieerde steeds rond de 20. Het idyllische gehucht werd tijdens de 20e eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en noncomformistische figuren. Sinds enkele jaren woont ook actrice en tv-presentatrice Tine Van den Brande er. De eveneens aan het Zennegat verblijvende jazz- en improvisatiemuzikant André Goudbeek maakte in 2005 een naar de plaats genoemde cd met bandoneon-improvisaties. Ook de nonconformistische Mechelse tekenaar en schilder Frans Croes woonde tot aan zijn dood in 2011 aan het Zennegat, en had er ook zijn atelier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 2 ft

Zennegat

Deze plek werd geselecteerd als één van de 15 meest duizelingwekkende uitzichten van Vlaanderen door De Morgen. In het Zennegat vloeien twee rivieren, de Zenne en de Dijle, en één kanaal, de Leuvense vaart, samen. Het idyllische gehucht werd tijdens de 20ste eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en non-comformistische figuren. Maar ook lustige fietsers en wandelaars vinden steeds meer en meer hun weg naar deze prachtige omgeving. En vergeet vooral niet om onderweg ook een selfie te maken met de reuzenbalsemien. Deze exotische plantensoort met opvallende rode bloemen werd in het begin van de 20ste eeuw als sierplant geïntroduceerd, maar vind je hier als oeverbegroeiing waar hij inheemse plantensoorten verdringt. Het Zennegat ligt als knooppunt op het fietsnetwerk Scheldeland en wandelnetwerk Rivierenland.



Auteur:

Comments

    You can or this trail