Activity

Tussen Zavelput en Spoorwegberm

Download

Author

Trail stats

Distance
16.77 mi
Elevation gain
49 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
49 ft
Max elevation
56 ft
TrailRank 
22
Min elevation
0 ft
Trail type
Loop
Coordinates
811
Uploaded
April 26, 2018
Recorded
April 2018
Share

near Waregem, Flanders (Belgique)

Viewed 213 times, downloaded 4 times

Itinerary description

Tijdens deze fietstocht maak je kennis met de groene omgeving in en om Waregem. Hierbij zijn de Oude Spoorwegberm en het natuurdomein de Zavelputten in Beveren-Leie zeker de moeite waard! De spoorweg is sinds 1985 niet meer in gebruik en is een natuurlijk plekje van anderhalve kilometer op de grens van Zulte en Waregem. De waterplas in de Zavelputten is dan weer ontstaan uit vroegere zandwinning. De put werd gevoed door grond en regenwater en werd zo een interessante vijverbiotoop.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Park Baron Casier

Het stadspark, dat ongeveer 8 hectare beslaat, ligt in het hartje van Waregem. Het neoclassicistisch kasteel werd in het midden van de 19e eeuw opgetrokken door Felix De Ruyck. In 1897 kwam baron Casier er wonen. Sindsdien werd het kasteel steeds door zijn erfgenamen bewoond tot het domein uiteindelijk in 1977 eigendom werd van stad Waregem. Het park werd volledig heraangelegd. Ook het Koetshuis werd gerenoveerd en vormt een expositieruimte voor kunstenaars.
In het kasteel bevindt zich vandaag een tearoom. Op het terras kan je rustig genieten van een drankje en de natuur om je heen.

In de zomer vormt park Baron Casier het decor voor verschillende concerten. Ieder maandagavond in juli en augustus zijn er de Parkies concerten waarbij telkens één artiest komt optreden. En tijdens de Waregem Koerse Feesten zijn er op zaterdag en maandag (voor Waregem Koerse) optredens van verschillende artiesten. Kortom er is altijd iets te beleven!

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stedelijke Kunstacademie

In dit gebouw bevond zich vroeger het Seminarie van de Paters Oblaten. In 1918 werd het Seminarie zwaar beschadigd. De meeste vernielingen zijn intussen verdwenen. Alleen binnen in het gebouw is er nog een stuk van de buitenmuur bewaard waarin kogelgaten en inslagen van granaatscherven te zien zijn.

Vandaag is in dit gebouw de stedelijke kunstacademie ondergebracht. In de afdelingen muziek, woord, dans en beeldende kunst kunnen kinderen en volwassenen hun creativiteit en gevoelens volledig kwijt!



Meer info:
056 60 09 18
onthaal@academiewaregem.be
www.academiewaregem.be

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oude Spoorwegberm

De in 1985 in onbruik geraakte spoorlijn Waregem – Ingelmunster is op het grensgebied met Zulte geëvolueerd tot een mooi en waardevol natuurgebied. Deze anderhalve kilometer lange bedding situeert zich in een vroeger overstromingsgebied van de Gaverbeek. Wei-en hooiland bepalen hier voornamelijk het landschap. Jarenlange inventarisatie zorgde er voor dat de spoorwegbedding een ecologisch pareltje werd met talrijke dier- en plantensoorten.

Vanaf hier kan je ook naar het zuiden fietsen over de oude spoorwegbedding tot aan de grens met Anzegem.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jachthaven

Begin 2000 werd door het stadsbestuur begonnen met de uitbouw van een aanlegsteiger aan de oude sluis in Sint-Eloois-Vijve. Dit was met de bedoeling om het riviertoerisme aan te zwengelen. In juli 2001 ging de jachtclub officieel van start. Al vlug bleek er grote interesse voor het project en werd de locatie uitgebouwd tot een succesvolle jachthaven.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ooigem Drietrapssluis

Aan deze beschermde drietrapssluis krijg je een goede indruk van hoe een 19de-eeuws kanaal eruit moet hebben gezien. Ze is uniek in Vlaanderen en wordt nog altijd gebruikt voor de pleziervaart.

In de 19de eeuw is vrachtvervoer over de weg traag, duur en beperkt tot wat je op een kar kan laden. Dat is een ernstige belemmering voor de industriële revolutie, want de nieuwe fabrieken hebben nood aan betrouwbare transportmiddelen die grote volumes aankunnen.

Daarom worden al snel rivieren gekanaliseerd en kanalen aangelegd. Ook hier in de Leiestreek: vanaf 1861 kunnen binnenschepen via het Kanaal Bossuit-Kortrijk van de Schelde naar de Leie varen, en tussen 1863 en 1872 wordt ook Roeselare met de Leie verbonden. Aan de monding met de Leie bouwen de ingenieurs een drietrapssluis: het niveauverschil is te groot om in één keer te overbruggen.

Bij de verbreding van het kanaal begin jaren 1970 komt er een grote, moderne sluis, die de schepen wel in één keer naar het gewenste niveau kan brengen. De oude sluis blijft echter bewaard en is recent gerestaureerd. Ze wordt nu gebruikt om plezierbootjes in en uit het kanaal te laten als de grote sluis dicht is.

Wat vooral opvalt, is hoe smal het oorspronkelijke kanaal was - zeker als je het vergelijkt met de huidige bedding ernaast. En behalve de omvang is er nog een groot verschil tussen de sluizen: de nieuwe is aangelegd met beton, de drietrapssluis met baksteen en natuursteen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Munkenhof

Wie het Munkenhof van dichterbij wil bekijken moet even de Leiebrug over naar de andere zijde van het jaagpad.
De naam is ontstaan uit Monnikenhof, het hof van de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij. Deze abdij kreeg deze hofdstede geschonken omstreek het jaar 964 vanwege de Vlaamse graaf Arnulf. In die bewaard gebleven schenkingsakte heet het goed “Thrassaldinghem”, wat betekent het hem of heem van de Thrassaldingers, dus de lieden van zekere Thrassald.
Thrassald moet een 6e of 7e-eeuwse Frank geweest zijn die op deze plaats dicht bij de rivier aan de rand van het vruchtbare kouterland zijn hoeve bouwde. Bij de kerstening (massaal bekeren tot het kristendom) van de streek werd bij de hoeve het eerste Desselgems kerkje opgericht, vermoedelijk op de plaats waar zich nu de gekanaliseerde Leie bevindt.
De bouwgeschiedenis van deze hoeve is dankzij de goed bewaarde archieven van de Gentse Sint-Pietersabdij, goed gekend. Zo weten we dat dit groot pachthof in 1598 door de geuzen van Oostende volledig in de as werd gelegd. Tot dan bestond het grotendeels uit een houtconstructie met plak-en-stakwerk. Nu nog ziet het gebouwencomplex er indrukwekkend uit.
Het poortgebouw (in 1992 gerestaureerd), de oude brouwerij met de vroegere gevangenistoren (herbouwd in 1983-1984) bevinden zich op de zuidwestkant. Het woonhuis met de 19de-eeuwse tabakast sluiten daarbij aan op de noordwestkant van het erf. De ruime koestallen bevinden zich op de noordwestkant en op de zuidoostkant zien we een ruime schuur met de laat 19e-eeuwse brouwerijgebouwen.
Het gebouw midden op het erf is 19e- en 20ste-eeuws. Het grote ovenbuur of bakhuis en het wagenhuis staan ten oosten achter de koestallen. Vroeger stond het wagenhuis midden de ruime hofplaats. Van de ruime achtvormige watergrachten is helaas maar een fractie bewaard gebleven. Het zal niemand verwonderen dat de bewoners van dit grote pachtgoed doorgaans de baljuws en burgemeesters van Desselgem leverden.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Howitzer-monument en Leiebrug

De Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem werd gebouwd in 1872. Daarvoor was er een veerdienst. De brug werd verschillende keren opgeblazen. In oktober 1918 werd ze voor een eerste keer door de Duitsers opgeblazen tijdens hun terugtocht. De heropbouw verliep redelijk vlot. In 1940 werd de brug door de Belgische genietroepen opgeblazen om de Duitsers tegen te houden. De bezetter herstelde de brug, maar in 1944 bliezen ze de brug bij de terugtocht opnieuw op. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een noodbrug geïnstalleerd. Pas in 1968 werd de definitieve nieuwe brug afgewerkt.

Voor de brug staat een Howitzertank als herdenkingsmonument aan de Leieslag van mei 1940. In 1977 werd er een tankkoepel geschonken door de 6e artillerie van Soest. In 2007 kwam er een volledige Howitzer in de plaats.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zavelput

Op dit 5 hectare groot domein werd tussen 1975 en 1986 aan zandontginning gedaan. Toen deze ontzaveling, vandaar de naam, werd stopgezet kocht de stad dit gebied aan. Vandaag is het domein uitgegroeid tot een interessante vijverbiotoop. Door de nabijheid van de Leie vormen de Zavelputten een aantrekkingspool voor een bonte verzameling vogelsoorten. Natuurliefhebbers kunnen hier vogels spotten, maar je kan er ook een mooie wandeling maken midden in de natuur.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Be-Part

BE-PART is een platform voor actuele kunst. Het is een internationaal laboratorium voor creatie en verspreiding van hedendaagse kunst. Er is geen vaste collectie, maar jaarlijks zijn er verschillende tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. De nadruk ligt op experiment, durf en dialoog. Elk jaar nodigt BE-PART enkele kunstenaars uit om een tijdlang te komen werken in de BE-PART Studio. Daarnaast is er nog de uitgebreide atelierwerking waar workshops en masterclasses georganiseerd worden voor kinderen en jongeren.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadionvijvers - Regenboogstadion

De stadionvijvers liggen in het hartje van Waregem, net naast het Regenboogstadion. Deze groene open plaats in het stadscentrum is te danken aan de Gaverbeek met de Keukelmeersen als natuurlijk overstromingsgebied.
Aan de vijvers kan je rustig wandelen en recreatief vissen. In de zomer van 2010 zal het nieuwe Boothuis de deuren openen voor wie aan het water wil genieten van een drankje en een hapje.

Historiek van de stadionvijvers

Tussen de Stormestraat en de Holstraat lagen de Keukelmeersen. Deze gronden waren erg moerassig en dus minder geschikt voor landbouw en bebouwing, waardoor ze erg lang onontgonnen bleven. De tuinen van de huizen aan de Stormestraat en op de Markt reikten tot aan de Keukelmeersen. Zo had ook dokter Constant Van Ackere in de Stormestraat een siertuin die tot in de voormeers afdaalde. Omheen het perceel liep een breed wandelpad. In het midden was een vijver aangelegd. Het gedeelte naar de meersen toe bestond uit bos met een grote bomenvariatie. Tussen de twee wereldoorlogen stelde dokter Van Ackere de tuin, de vijver en het bos open voor ouders en kinderen van de gemeente. Zo kreeg Waregem zijn eerste openbaar park, Vaders Woud. Op zondagmiddag kon men vaders met hun kroost zien optrekken naar deze voorloper van de pretparken. Vandaar de naam.

Vanaf 1952 startte het gemeentebestuur met de aankoop van de gronden en het uitgraven van de stadionvijvers. Waregem stelde zich in 1957 kandidaat voor het Wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Voor den arrivé werd een rechte brug aangelegd over de grootste vijver naar het stadion.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Cultuurcentrum De Schakel

Een avondje uit voor theater, muziek, dans, film of humor? Of volg je liever een verrijkende cursus? Dan is er maar één adres: CC De Schakel. De Schakel biedt jaarlijks een heel gevarieerd podium- en cursusaanbod. Je kan er ook terecht om zelf een activiteit te organiseren.

Meer info:
056 62 13 40
onthaal@ccdeschakel.be






Comments

    You can or this trail