Activity

Racour: Omloop der Fruitstreek

Download

Author

Trail stats

Distance
67.34 mi
Elevation gain
1,581 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
1,581 ft
Max elevation
413 ft
TrailRank 
19
Min elevation
85 ft
Trail type
Loop
Coordinates
2670
Uploaded
May 21, 2019
Recorded
May 2019
Be the first to clap
Share

near Racour, Wallonia (Belgique)

Viewed 72 times, downloaded 2 times

Itinerary description

Bekoorlijke fietstocht door een van de mooiste streken van Limburg. De tocht begint weliswaar in een uithoek van de provincie Luik, loopt nog even door een stukje Vlaams-Brabant om zo het gastvrije Zuid-Limburg te bereiken.
Stijgen en dalen wisselen elkaar af, maar er zijn ook gedeelten met nauwelijks hoogteverschillen zoals de langere oude spoorwegbeddingen. Onze route verloopt hoofdzakelijk over smalle verharde wegen ,afzijdig van de openbare verkeerswegen, door een wondermooi landschap: glooiende heuvels, kleine kerkdorpjes en boomgaarden vol bloesems en plukvers fruit.
Vaak kan men genieten van prachtige vergezichten over een vrij heuvelachtig gebied. We doen tevens enkele pittoreske oude stadjes aan zoals Tongeren, de oudste stad van België, het bruisende Sint-Truiden en het historische Zoutleeuw in Vlaams-Brabant.
Tijdens deze rit komen enkele goed berijdbare onverharde stroken in mooi natuurgebied onder de wielen die probleemloos te nemen zijn met stijve draadbandjes.
Deze fietstocht heeft geen eigen bewegwijzering.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Saturninus

Tegenwoordig is Mielen-boven-Aalst een deelgemeente van de Belgische gemeente Gingelom in de provincie Limburg. Tot 1971 was Mielen-boven-Aalst een zelfstandige gemeente met 750 onwoners en na de fusie van 1977 werd het een deelgemeente van Borlo in Droog Haspengouw. De kern van Mielen-boven-Aalst spreidt zich uit langs beide oevers van de Melsterbeek en volgens een noord-zuid oriëntatie. De neogotische Sint-Saturninuskerk van omstreeks 1850 bevindt zich in het centrum van het dorp en beschikt over een laatgotisch koor uit de 16e eeuw en 13e-eeuwse Maaslandse doopvont.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Romeinse Kassei

De weg waar je nu op wandelt, is de 'Romeinse Kassei': de heirbaan die ooit Tongeren met Tienen verbond. Ga hogerop eens een kijkje nemen en ontdek de archeologische kunst in het grasland. Op deze plek plaatste kunstenaar Hans Lemmen vijf terracottakleurige betonnen zitbanken. De bank heeft de basisvorm van een Romeinse villa. Op de achterkant van elke bank staat het grondplan van één van de opgegraven villa's in de buurt; zoals de villa van Sassenbroek op amper 1 kilometer hier vandaan. Deze villa's waren eigenlijk landbouwbedrijven van 50 tot 80 hectare groot. Zet je even naast de Romein op de bank en geniet van het adembenemend panorama over dit Romeinse landschap.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Holle weg met weelderige taluds

Hier moet je links de blauwe wandeling volgen richting speelboomgaard, maar kijk eens naar de holle weg rechts van je. Valt het je op hoe weelderig de taluds van deze holle weg begroeid zijn? Dit is het ideale pad voor de eikelmuis om zich van de ene naar een andere plek te verplaatsen. Het ANB heeft deze houtkanten nog verbreed door bovenop de taluds, dus in de boomgaarden, over een breedte van 6 meter extra struiken aan te planten. In de zomer wemelt het van de wilde bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Samen met de zaden en de vruchten is deze holle weg een rijkelijk gedekte tafel voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Coole speelboomgaard

Komaan, kinderen! Hier kunnen jullie naar hartenlust ravotten! Zoek de steenuil, torenvalk, egel, eikelmuis en de oorworm en bezorg ze hun eigen nestkastje of slaaphuisje. Ontdek de fruitweetjes, of ga lekker chillen in de hangmat. Mama's en papa's mogen uiteraard meedoen of kunnen ondertussen genieten van een zonnig plekje met al dan niet een lekker stukje fruit.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pieterkerk

De oorspronkelijke, middeleeuwse, romaanse kerk op de locatie waar nu het kerkhof ligt heeft eind 19de eeuw plaats geruimd voor een imposante neogotische kerk naar het ontwerp van de Britse architect W.C. Brangwyn en op basis van de architectuurplannen van H. Jaminé. De Sint-Pieterskerk kan nu weer in volle pracht en kleur bewonderd worden na een succesvol restauratieparcours de afgelopen jaren onder de deskundige leiding van architect Bernard de Schaetzen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lisa's Weelde

Lisa's Weelde bevindt zich op 4 km van Tongeren, de oudste stad van België, rijk aan archeologische vondsten, kunst en cultuur. De gasten verblijven in een mooi gerestaureerde vierkantshoeve (1714) een werkelijke oase van stilte en rust. Het appartement en de kamers zijn knus en stijlvol ingericht. Het verblijf heeft een privé ingang en heeft zicht op de mooie binnenkoer. Het is het ideale vertrekpunt om Limburg en de Euroregio te verkennen. Tevens op een boogscheut van Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. Een echte aanrader voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers en gasten die rust en authenticiteit zoeken. Half pension mogelijk in samenwerking met Taverne Lindenhof schuin tegenover. Diverse arrangementen zie website.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Begijnhof

Samen met de Begijnhofkerk in Sint-Truiden staat het Tongerse Begijnhof op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Het is het oudste begijnhof van de Nederlanden. Dit stadje in de stad overleefde de Grote Brand van Tongeren in 1677. De meeste authentieke begijnenhuizen bleven bewaard en werden samen met de oude straatjes fraai gerestaureerd. Dat geldt ook voor de prachtige Sint-Ursulakapel. De bochtige straatjes voeren je ook naar de Sint-Catherinakerk, één van de mooiste hoekjes van Tongeren. Tel: +32 12 80 00 70 Website: http://www.tongeren.be Email: info@toerismetongeren.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gallo-Romeins Museum

Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren werd in 1954 geopend. Reeds van in de 19e eeuw was er een opbouw van een collectie archeologische vondsten, verzameld door het Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren. Vanaf 1854 werden gedeeltes van deze collectie in de stad tentoongesteld. In 1937 opende in het Begijnhof van Hasselt het Provinciaal Museum, en werden de belangrijkste stukken daar tentoongesteld. Ze zouden pas in 1954 bij de opening van het museum in Tongeren terugkeren. Schenkingen en opgravingen van de buitendienst van het museum en de Nationale Dienst voor Opgravingen breidden de collectie uit. Het bezoekersaantal steeg tot 20.000 per jaar. De bestendige deputatie keurde een nieuwbouw goed en in 1994 opende het museum in een nieuw gebouw van architect Alfredo De Gregorio. De nieuwe opstelling en presentatie en de vernieuwde museumwerking deden het bezoekersaantal verder stijgen. In 2006 werd een tweede nieuwbouwproject aangevat om de museumsite verder uit te breiden.[1]

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

27 - De krijger op Birka is klaar voor de strijd

Deze krijger werd in vol ornaat begraven, zittend op een stoel, midden de grafkamer, zwaard en hakmes lagen onder handbereik, klaar voor gebruik, net als de strijdbijl, de boog en de pijlenkokermet vijftien pijlen. (...) De krijgers die op Birka woonden en stierven, waren vermoedelijk trouw aan de 'koning' en waren bereid om tijdens handelsreizen dienst te doen als bewapende wachters.  Restanten van de productie van gereedschappen in het garnizoenskamp van de krijgers op Birka, wijzen erop dat zij ook betrokken waren bij alledaagse bezigheden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

23 - Mythische dieren en roofvogels

In de cultuur van de vikingtijd bestonden er verschillen en overeenkomsten tussen verschillende regio's. De overeenkomsten zien we het best in de kunst en de versieringen.  Het mooiste voorbeeld hiervan is de zogenoemde 'grijpdierstijl'.  Deze versierings-wijze, waarbij kronkelende dieren zich aan elkaar vastgrijpen, vinden we in heel Scandinavië op tal van voorwerpen. Een ander voorbeeld van een steeds terugkomende versiering is de kop van een roofvogel. Dit motief is te vinden op exclusieve sieraden van ver uiteen gelegen vindplaatsen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Jan de Doperkerk

De Sint-Janskerk werd in de 12de eeuw gesticht door de leerlooiers, die in dit deel van de stad woonden. De leerlooiers hadden Sint-Jan als patroonheilige. In 1606 stortte de toren in. Deze werd heropgebouwd in Maaslandse Renaissancestijl. In 1752 werd het bouwvallige kerkschip gesloopt en vervangen door een nieuwe classicistische schip. Na de Franse Revolutie deed de kerk dienst als vergaderplaats voor de gemeenteraad. Vanaf 1836 werd ze opnieuw parochiekerk. In 1888 werden het koor, de dwarsbeuk en de zijbeuken afgebroken en heropgebouwd in Neoromaanse stijl naar een ontwerp van architect Mathieu Christiaens (°1865 - †1934). In 2011 werd een grondige restauratie- campagne onder leiding van architect Michel Janssen beëindigd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ambiorix standbeeld

Ambiorix stond regelmatig centraal in vele stripalbums. Enkele voorbeelden zijn "Het geheim van Ambiorix" van Jommeke (nr.130); "Lambiorix" van Suske en Wiske waar blijkt dat Lambik een oud Belgisch stamhoofd als voorvader te hebben gehad, genaamd Lambiorix; in "De Krimson-crisis" van Suske & Wiske worden Ambiorix en zijn mannen samen met andere Vlaamse historische figuren met de teletijdmachine naar het heden geflitst; in "Asterix en de Belgen" besluiten Asterix, Obelix, Idefix en Abraracourcix naar Belgica te gaan omdat ze gehoord hebben dat Caesar "de Belgen" dapperder vindt dan hen, de Galliërs. Het Belgische stamhoofd, Vandendomme lijkt zelfs wat op Ambiorix.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Grote Markt

Terwijl duizenden dagtoeristen op de grootste antiekmarkt van Europa aan de ring van Tongeren op zoek zijn naar koopjes, waakt Ambiorix op de Grote Markt trots over de statige Onze-Lieve- Vrouwebasiliek. Trek er op zondag maar eens vroeg opuit, want vanaf 6 uur in de morgen kunt u in het "Mekka van antiek en historiek" bij honderden kramen snuffelen tussen kunst en kitsch. De Leopoldwal en Veemarkt vormen al ruim twintig jaar het "Kloppende hart"van de antiek- en brocantemarkt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Standbeeld van Ambiorix

De dichter Joannes Nolet de Brauwere van Steeland vestigde in 1841 met een lyrisch epos de aandacht op Ambiorix.

In 1860 besloot de Tongerse gemeenteraad, op verzoek van het toenmalig Tongers Oudheidkundig Genootschap, een subsidie aan te vragen voor de oprichting van een standbeeld van Ambiorix. Deze subsidie werd in 1865 toegestaan. De totale prijs werd geraamd op 35.000 Fr waarvan de Belgische Staat 21.650 Fr ten laste zou nemen. Het verschil zou door de Provincie Limburg en de stad Tongeren bijgelegd worden.

(bron: wikipedia)

De opdracht voor het beeld werd gegeven aan de op dat ogenblik in Tongeren wonende Franse kunstenaar Jules Charles Philippe Bertin die het kunstwerk, onder de artistieke leiding van Guillaume Geefs voltooide in 1866.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en Romaanse kloostergang

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Aan dit monument werd meer dan 300 jaar gebouwd. De toren domineert de wijde omgeving en de schatkamer doet zijn naam alle eer aan. Aan de oostkant van deze unieke kerk bevindt zich de 12de-eeuwse Romaanse kloostergang, een van de zeldzame getuigen van Romaanse bouwkunst in België. Tel: +32 12 80 00 70 Website: http://www.tongeren.be Email: info@toerismetongeren.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Haspengouw

Haspengouw is een landelijke regio rondom de steden Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren, Borgworm, Hannuit, Geldenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw. Haspengouw heeft glooiende landschappen van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt. Het is een deel van de Leemstreek. Haspengouw wordt opgesplitst in Vochtig Haspengouw in het noorden en Droog Hasengouw in het zuiden. Vochtig Haspengouw is gekend voor zijn fruit- en zuivelproductie. Droog Haspengouw is gekend voor zijn suikerbieten en tarwe.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wijndomein Cohlenberg

De wijngaard is gelegen op een zuidhelling met een uitstekend microklimaat en heeft een prachtig zicht op abdij Mariënlof. Het is hier dat de traditie van pionier Jan Bellefroid door zijn dochter Hilda verdergezet wordt. De eerste aanplanting vond plaats in 1996 met als voornaamste rassen Muller- Thurgau ,Sieger, Auxerrois en Vroege Loonse. De ligging met de juiste ondergrond van klei, zand en kalk en respect voor plant en druif staan jaarlijks borg voor originele, mineraalrijke en natuurlijke witte en rode wijnen met de officiële herkomstbenaming "Haspengouw" . Op afspraak kan het domein steeds bezocht worden voor een rondleiding met proeverij en indien gewenst een broodmaaltijd (vooraf reserveren bij Toerisme Borgloon of bij het domein zelf tel. 0485 74 53 31 of stuur een email naar Ludo Derwael). Rondleiding (individuele toeristen) - elke woensdag in april en mei 2014 om 15.00 u. - elke zaterdag van 19 april tem 12 juli 2014 om 15.00 u. Prijs: € 5,00 (rondleiding + degustatie van twee glazen wijn inbegrepen). Vooraf reserveren via dienst Toerisme Borgloon. Wijnterras - elke vrijdag, zaterdag en zondag in april en het eerste weekend van mei 2014 van 14.00 u. tot 18.00 u. Gratis toegang (proeverij tegen betaling. Bij slecht weer proeverij in degustatielokaal).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Frans Leenen, de onfortuinlijke kampioen

Frans Leenen sloot een verdienstelijke carrière af zonder grote zege. In 1949 had hij Parijs-Roubaix kunnen, misschien wel moéten winnen. Op minder dan een kilometer van de velodroom ligt hij aan de leiding met de Fransman Mahé, toen een gendarme hen de hort op stuurt. Ze komen terecht in de straatjes rond de wielertempel, zien die voor zich opdoemen maar raken er niet binnen. Uiteindelijk wurmen ze zich door een hek op een smal betonpad. Daarbij wipt Leenen met fiets en al over een laag muurtje maar stuitert er met zijn voorste kamwiel tegen aan. Mahé sprint hem handig voorbij. Ondertussen hebben de achtervolgers zich echter gemeld, met Serse Coppi - broer van de grote Fausto - als snelste. Uiteindelijk worden Mahé en Coppi gelijk op de eerste plaats gezet en Leenen op stek drie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Jacobuskerk

Deze kerk, in de wijk Schurhoven, is geklasseerd sedert 1983. Ze is boeiend gelegen op een boogscheut van het Truiense begijnhof. Men neemt aan dat Schurhoven zowat tegelijk met het centrum van Sint-Truiden tot stand kwam. Die stad lag op de bedevaartweg van Keulen naar Brussel en zo verder naar Sint-Jacob in het Spaanse Compostella. Net buiten de muren, aan de Niefpoort, werd daarom een kerk toegewijd aan de apostel Jacobus. Zijn beeld vindt men in de kerk, met pelgrimsstraf, hoed en typische schelp. De kerk werd alleszins al in 1215 vermeld. De huidige classicistische kerk, met merkwaardig torentje, dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, is een deels gotisch, deels neogotisch kerkgebouw in het centrum van de Belgisch Limburgse stad Sint-Truiden. De kerk is de hoofdparochiekerk van Sint-Truiden en herbergt onder andere een belangrijke kerkschat.
De huidige Onze-Lieve-Vrouwekerk is de derde kerk op deze plaats. De oudste kerk dateerde uit de 11e eeuw en werd gebouwd onder leiding van abt Adelardus II van de abdij van Sint-Trudo. Deze eerste kerk werd in 1086 door brand verwoest. De exacte bouwdatum van de tweede kerk is niet bekend; de eerste vermelding is uit 1107. Tot 1133 was dit de enige parochiekerk van de stad, waarna ook de Sint-Gangulfuskerk parochiale rechten kreeg.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Minderbroederskerk Franciscus Solanus

Deze barokkerk is opgetrokken in 1731-35 ter vervanging van de romaanse Sint-Annakerk. Boven de toegangsdeur treft u de heilige Franciscus Solanus aan. Het driehoekig fronton draagt het medaillon van de Minderbroeders die hiernaast hun klooster en museum beheren. De gevel is aan de sobere kant maar het interieur verwijst ten volle naar de barok, zij het in getemperde versie. Het hoogaltaar, met het calvarietafereel, is een reconstructie uit 1961, na de brand in 1940. Achter het altaar daalt men af in de crypte van de Franciskaanse martelaren uit China. De verdere rondleiding in de kerk kan aan de hand van een gidsje met kaart. Dat wijst op de glasramen, heiligenbeelden, de beide zijaltaren, stucreliëf, biechtstoelen. De Haspengouwse heilige Trudo, waar Sint-Truiden naar is genoemd, ontbreekt niet. Hij stierf omstreeks 693.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij en Alcoholstokerij Wilderen

Een authentiek industrieel monument anno 1743 in het hart van het Truiense streekdorpje Wilderen te midden van uitgestrekte fruitboomgaarden. Een hedendaagse brouwerij en distilleerderij, een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspengouwse vakwerkhoeve maken deel uit van dit uniek verhaal. Er is een imposant café met groot terras waar ze de zelfgemaakte bieren, Double You Gin, Wild Weasel Whisky en jenevers schenken. Reuze zandbak met kleine speeltuin. "Storytelling" in het kwadraat ... !!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk

  In de levendige dorpskern van Wilderen (met brouwerij-stokerij en fietsroute door de fruitstreek) vindt u deze mooie kerk omgeven door een oud kerkhof. De rechthoekige, romaanse toren zou teruggaan tot 1150. Deze (defensieve) westertoren bezit een uitzonderlijk ingesnoerd schildzadeldak dat bekroond wordt met twee kruisen. Bij de bouw werden donkere kwartsietblokken (uit Tienen) afgewisseld met lichte Gobertangesteen. Deze techniek is eerder kenmerkend voor Brabant, wat aantoont dat Wilderen zich op de grens van de Brabantse en de Zuid-Limburgse traditie bevindt. In 1858 werd het smalle, romaanse kerkschip vervangen door een neoclassicistische zaalkerk in baksteen. De glasramen met rijke iconografie werden geschonken door plaatselijke families in de periode tussen 1909 (koor) en 1925 (schip). Aan het hoofdaltaar verwijst het schilderij “Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming” naar de oude benaming van de kerk. De muurschilderingen in het koor (1920) verwijzen daarentegen naar de nieuwe naam van de kerk. Het meubilair telt verschillende beelden, waaronder een Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind uit gepolychromeerd hout (begin 17de eeuw), een Sint-Sebastiaan (17de eeuw) en Sint-Rochus uit gepolychromeerd hout (tweede helft 17de eeuw). De twee zijaltaren zijn uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bemerk verder de twee biechtstoelen, de koorlezenaar (18de eeuw) en een bidstoel (midden 18de eeuw). Op het kerkhof ziet u verschillende oude grafkruisen (16de tot 18de eeuw). Ga op zoek naar de graftombe van de adellijke familie d’Oultremont, de graven van het kasteel Duras. Zij werden hier begraven omdat het kasteeldorp Duras geen kerk had.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Sint-Leonarduskerk

De Sint-Leonarduskerk kwam in de 13de eeuw in de plaats van een romaanse kapel uit 1125. De oudste gedeelten zijn het koor en de kooromgang. De kooromgang heeft aan de bovenrand van de buitengevel een open galerij met gekoppelde zuiltjes. De twee torens, evenals de voorgevel opgebouwd uit kwartszandsteen, zijn met elkaar verbonden door een galerij die het schip overbrugt. De linkertoren bleef onvoltooid en wordt bekroond door een spitse naald. In de 15de en 16de eeuw werden tegen de zijbeuken kapellen met puntgevels en zadeldaken aangebouwd. De beiaardtoren op de viering is een repliek uit 1926 van de oorspronkelijke toren uit 1530.
De Sint-Leonarduskerk is een ware schatkamer, waar we onder meer het 'Marianum', de paaskandelaar - een meesterstuk van zes meter hoog - en de monumentale sacramentstoren bewonderen. (Gesloten op maandag.)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zoutleeuw

Zoutleeuw is gelegen in het Hageland.
De betekenis van zout is nooit afdoende verklaard. Lange tijd was Zoutleeuw de verst landinwaarts gelegen havenstad, waar zout werd ingevoerd. Zoutleeuw ligt aan de rivier de Kleine Gete.

Enkele bezienswaardigheden zijn:
De Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt, zowat de enige kerk in BelgiÙ met een intact gebleven laat-gotisch interieur. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO.
Het Stadhuis, gebouwd door Rombout Keldermans II vanaf 1529.
Het Vleeshuis van Zoutleeuw, ten onrechte de Lakenhalle genoemd. Het Vleeshuis bestond al in de 13de eeuw. In het Vleeshuis bevonden zich vleesbanken, die erfelijk waren. Ze werden net als onroerend goed beschreven met reengenoten.
Het Lakenhuis, in het archief zelden Lakenhalle genoemd, grensde aan de Spiegel.
De BethaniÙnschuur, enig overblijfsel van het klooster van BethaniÙn of Sint-Maria-Magdalena. Dit klooster van de reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus werd gesticht in 1478. I
De Rode Leeuw, voormalige herberg naast het Stadhuis.
De Spiegel, op de Grote Markt 23, ten onrechte Spiegelhuis genoemd. De bouwdatum is onbekend. Oude prentkaarten geven 1471 aan.

(bron: wikipedia)

Auteur:

Comments

    You can or this trail