Activity

Plassenroute 's-Graveland 32 km

Download

Trail photos

Photo ofPlassenroute 's-Graveland 32 km

Author

Trail stats

Distance
19.87 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
3 ft
Max elevation
20 ft
TrailRank 
43 5
Min elevation
-11 ft
Trail type
Loop
Coordinates
422
Uploaded
October 13, 2013
Recorded
October 2013
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Ankeveense Rade, Noord-Holland (Nederland)

Viewed 1084 times, downloaded 30 times

Trail photos

Photo ofPlassenroute 's-Graveland 32 km

Itinerary description

Knooppunten 8, 9, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 41, 42, 46, 40, 39, 38, 8

Startpunt: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Noordereinde 54b, ’s Graveland.

Tussen de Vecht en het Gooi liggen de Ankeveense Plassen, de Kortenhoefse Plassen en de Loosdrechtse Plassen; de overblijfselen van grootschalige veenafgravingen. U fiets door een gevarieerd gebied van boerenland met koeien en windmolens, door natuurgebieden met moerasbos, door rietland met open plassen en langs de bossen en de landgoederen van het Gooi. Langs de route kunt u afstappen bij verschillende bedrijven die hun producten aanbieden. U kunt hier even uitrusten met een glaasje karnemelk, een boerenijsje of een biologisch appeltje. Uniek aan deze route is dat u met een fietsveer in Nigtevecht oversteekt. Let op: het fietsveer heeft beperkte vaartijden! Als het veer niet vaart, fietst u dan over de zuidoever van de Vecht direct naar 40 en sla 41 en 42 over. De route is dan 3 km korter.
Bij knooppunt 39 is een ideale vogelkijkplaats. Er staan bankjes waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over de Ankeveense Plassen.

Plaatsen die worden aangedaan: ’s Graveland, Kortenhoef, Vreeland, Nederhorst den Berg en Uitermeer.

Bijzondere bezienswaardigheden en attracties onderweg: Fietsveer Nigtevecht en diverse boerderijen die u kunt bezoeken.

Restaurant/Café tussen knooppunten: Restaurant de Nieuwe Zuwe, Kortenhoef, Restaurant Thai Faa Faet, Weesp.

Type route: Natuur, verkoop landelijke producten onderweg.

Bijzonderheden: Fietsveer Nigtevecht heeft beperkte vaartijden.
De route is afkomstig uit ‘ ANWB Klassieke fietsrondjes via knooppunten’.
Met dank aan de ANWB.

Ga voor alle routes in de prachtige regio Gooi & Vecht en verdere toeristische informatie naar de officiële VVV site van de regio: http://www.gooivecht.nl.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Willigen Logies

Heeft u zin in een ijsje of stuk boerenkaas, vaar dan even een paar minuten noordwaarts naar Kaas- en IJsboerderij De Willigen. Hier kunt u aanleggen en in het winkeltje zelfgemaakt boerenijs, kaas en andere streekproducten kopen. Er is ook een sfeervolle Bed & Breakfast bij. Of boek (van te voren) een rondleiding door de kaasmakerij met boerenlunch! www.dewillligenlogies.nl, 06-51798045
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vogelkijkhut

Uitkijkpunt over de Waterleiding plas. Vanuit hier kunt u vanuit een uitkijktoren vogels spotten die zich thuis voelen op de Waterleiding- en Loenderveense plassen. Dit gebied kent een grote diversiteit aan water- en weidevogels.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vreeland

Vreeland is een pittoresk plaatsje dat haar historische karakter goed heeft weten te behouden. Het dorp ontstond in de middeleeuwen rond kasteel Vredeland. Dit was gebouwd door de bisschop van Utrecht om zijn gebied te verdedigen tegen zijn steeds machtiger wordende leenheer Gijsbrecht van Amstel. Het plaatsje kreeg in 1265 stadsrechten, bijna 750 jaar geleden. Een ommetje door het dorp vol prachtige huizen met tuinen aan het water, een 16de eeuws kerkje en gezellige terrasjes en eetgelegenheden is erg de moeite waard. In Vreeland kunt u aan de noordkant van de Van Leerbrug aanmeren, maximaal 3 x 24 uur. Aan de zuidkant kunnen alleen gasten van restaurant De Nederlanden aanmeren. In het historische dorpje kunt u uitstappen om wat lekkers te kopen in de supermarkt, even rond te snuffelen bij de kleding-cadeauzaakjes en de franse brocante of om even neer te strijken op een van de terrassen van de drie restaurants die het dorp rijk is.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sluis Het Hemeltje

Deze sluis uit de jaren '30 is vernoemd naar een boerderij die in de buurt ligt. Daarnaast lagen twee huizen die 't Helletje en Het Vagevuur heetten. Zo'n combinatie van namen is vrij uniek. De sluis werd aangelegd tegelijk met het graven van het Hilversums kanaal in 1930 zodat een verbinding tussen de haven van Hilversum en de Vecht mogelijk werd. Het schutten van de sluis is gratis.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Terra Nova

Hier ligt het 50 ha grote landgoed Terra Nova. Het is ontstaan doordat een Amsterdamse koopman dit drassige gebied liet volstorten met huisvuil uit Amsterdam. Zo ontstond 'nieuw land', de letterlijk vertaling van Terra Nova. Hier is de afstand tussen de plassen en de Vecht op zijn smalst. Er is een fraai doorlijkje waar je vanaf de Vecht recht op de plassen kijkt. Op het terrein staan diverse particuliere huizen, aanmeren is dan ook niet toegestaan.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Keet

Het bruingeschilderde houten huis naast het koepelhuis heet De Keet. Deze naam dankt het huis aan het feit dat het de directiekeet was van op het bouwterrein tijdens de bouw van het Telegraaf Hoofdkantoor aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal te Amsterdam (1926-'30). Toen de bouwkeet afgebroken zou worden is deze gekocht en in delen op schuiten naar Vreeland vervoerd waar hij opnieuw is opgebouwd. In 1981 is het huis door brand deels verwoest en herbouwd.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Natuurmonumenten 's-Graveland/VVV

Een bezoek aan de buitenplaatsen is ook zeer de moeite waard. Natuurmonumenten biedt daarvoor diverse rondwandelingen, met startpunt Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Het Bezoekerscentrum is gevestigd in de deel(schuur) van boerderij Brambergen. Dit krukhuis is gebouwd in 1634 en daarmee de oudste boerderij van 's-Graveland. Bij het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek starten diverse fraaie wandel- en fietstochten die u langs de tien buitenplaatsen voeren die Natuurmonumenten in beheer heeft. Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek: Noordereinde 54B, 's-Graveland tel: (035) 656 30 80. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland wordt momenteel verbouwd. Het bezoekerscentrum is geopend in een tijdelijke huisvesting pal naast het centrum. U kun hier onder meer terecht voor fiets- en wandelroutes. In het bezoekerscentrum is een VVV gevestigd
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

A. Lambertskade

De A. Lambertskade is een pad dat dwars door het water van de Wijde Blik en de Loenderveense plas/ Waterleidingsplas loopt. Halverwege de kade heeft Waternet een vogelkijkhut gebouwd, van waar een prachtig zicht op de plassen en de vele zeldzame vogelsoorten is. Helaas kunt u hier niet aanmeren, maar als u een keer terugkomt met de fiets is dit pad een echte aanrader. Voor de kust staan wel aanmeerpalen in het water waar u de sloep kunt vastleggen, bijvoorbeeld om even te zwemmen. Dit kan ook bij het ondiepe water voor het strandje van de Wijde Blik aan de N201.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Theekoepel

Een heel romantisch plekje aan de oever van de Wijde Blik is de theekoepel die hier staat. Het is een 19de eeuwse koepel die oorspronkelijk hoorde bij de buitenplaats Slotzicht, die aan de Vecht ligt. Als u straks de Vecht opvaart zult u die koepel tegenkomen. Deze koepel aan de plas is een verrassend grote koepel met twee verdiepingen, een zitkamer en een keukentje en een badkamer eronder. Een romantisch plek voor privacyminnende mensen... De theekoepel aan de Vecht is een super romantische trouwlocatie. Interesse? Kijk op www.stichtsevecht.nl/trouweninstichtsevecht.nl
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerktoren Kortenhoef

De kerktoren van het lintdorp Kortenhoef torent rechts boven de bomen uit. Het kerkje dateert uit de 14de eeuw en is bijzonder omdat het als een van de weinige dorpskerken in Nederland weinig veranderd is in de loop der eeuwen. Alleen het koor en de spits van de kerk zijn 17de eeuws. Naast diensten van de hervormde gemeente wordt de kerk ook veel voor tentoonstellingen, lezingen en concerten gebruikt. De kerk ligt schitterend aan het natuurgebied en is dan ook een van de meest geschilderde kerkje van ons land. Onder andere de Haagse Schoolschilder Gabriel schilderde hier. Vandaar dat de verderop gelegen molen 'Gabriel' heet.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Theetuin Sperwershof

Theetuin met biologische tuinderij , winkel met biologische producten en een bloembinderij.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Aanmeersteiger

Enige mogelijkheid om aan te meren aan deze kant van de Wijde Blik. Verderop kunt u vogels spotten vanuit een vogelkijkhut.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koepelhuis Slotzicht

Het voorhuis van Slotzigt is in 1808 gebouwd tegen een veel ouder huis aan. Het verhaal gaat dat de eigenaar dit deed om zijn niet zo mooie dochter aantrekkelijker te maken voor de huwelijksmarkt. In de glorietijd was de tuin van ruim 43 ha groot ingericht als een prachtig Engels landschapspark. Nu is er nog 1 ha tuin over. Het huis heet Slotzicht omdat het uitkeek op slot Loenersloot, dat 2,5 kilometer westwaarts aan de Angstel ligt. Het is een van de 200 buitenplaatsen die in de 17de en 18de eeuw aan de Vecht gebouwd werden door rijke Amsterdamse kooplieden die hier beleggingen voor hun vermogen zochten en rust, ruimte en frisse lucht. Zij woonden hier in de zomer, 's winters trokken zij weer naar hun huis aan de gracht. Het leven was hier heerlijk op het platteland, waar zij gasten ontvingen, gingen jagen of vissen, spelevaren over het water of thee drinken in hun theekoepel. Slotzicht had wel twee theekoepels. Een zag u misschien al aan De Wijde Blick, de ander ligt hier aan de Vecht. Het charmante huis met rieten dak direct aan de Vecht was de koetsierswoning annex theekoepel van het Slotzigt. Bij elke buitenplaats hoorde een theekoepel. Het motto was hier namelijk: zien en gezien worden, men wilde pronken met zijn bezit. Binnen werd vaak thee gedronken, een kostbare drank in de 17de eeuw. Langs de Vecht ziet u veel theekoepels, en geen een is hetzelfde. Soms is de combinatie met een botenhuisje eronder gemaakt, sommige zijn rond of vierkant, sommige hebben een rieten of een loden dak en hier is dus een bijzondere combinatie met een huis gemaakt.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jachthaven Kortenhoef

Op deze locatie kunt u kano's, waterfietsen, zeilboten, sloepen en andere motorboten huren. Tevens e-solexen te huur om ontspannen de omgeving te verkennen. Restaurant De Sloep heeft hier een terras aan de kade van de haven. Ook oplaadpunt voor e-fietsen.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Garster Molen

De Garster- of Garstenmolen bemaalde tot 1960 de 306 ha grote Garstenpolder. Net als bij de Hoekermolen, 1,8 km zuidwaarts, werd het water met een vijzel omhoog gevoerd van de polder naar de Vecht. Naast de molen is in 1951 een elektrisch gemaal gebouwd zodat het droogmalen niet langer afhankelijk was van de wind. Een molen die het land droogmaalt heet een poldermolen. Onderweg zag u al korenmolens en een industriële molen. Dit is een indeling op functie. Men kan molens ook indelen op type. De oudste vorm is de standerdmolen, van waaruit zich de wipmolen ontwikkelde ('t Haantje). Bij deze molens draait het hele –houten- bovenhuis met wieken en al. Bij een bovenkruier kan alleen de kap met wiekenkruis draaien. De Vechtstreek telt vijf stellingmolens, waar een rondgaande stelling (omloop) is aangebracht vanwaar de wieken op de wind gedraaid kunnen worden. Tenslotte zien we grondzeilers, waar de wieken vrijwel de grond raken (Hoekermolen).
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort Kijkuit

Fort Kijkuit is rond 1845 gebouwd en is een van de vele forten in deze regio van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit gebied kon in tijden van oorlogsdreiging onder water gezet worden (inunderen heet dat) om de vijand de doorgang te belemmeren. Via een ingenieus systeem van sluizen stroomde er bij oorlogsdreiging zo'n 50 cm water over de weilanden. Zo werd het water te diep om doorheen te rijden met paarden of kanonnen maar het was niet diep genoeg om te varen. Daarbij werden greppels en wegen onzichtbaar zodat de vijand gedesoriënteerd raakte. De zwakke punten bij strategische locaties zoals een kruising, sluis of kanaal werden verdedigd met een fort, zoal s hier fort Kijkuit. Dit fort wordt nu beheerd door Natuurmonumenten en is niet toegankelijk.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort Hinderdam

Fort Hinderdam is in beheer van Natuurmonumenten. Het fort is in 1673 gebouwd en diende voor het bewaken van de eerste sluis vanaf de Zuiderzee. Het fort is niet toegankelijk voor publiek.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Nes

De Nes. De groepjes bomen die hier te zien zijn, zijn restanten van een 50 ha groot eiland dat hier in de 17de eeuw was ontstaan doordat een scherpe bocht in de Vecht werd afgesneden. De schatrijke Pieter Reaal bouwde hier een prachtige buitenplaats op, Huys te Nes geheten. Het eiland werd naar de eigenaar Realeneiland genoemd. De buitenplaats werd, net als zoveel buitenplaatsen aan de Vecht, na een economische recessie in de 19de eeuw gesloopt. Doordat hier in de jaren '30 zand werd opgezogen is het eiland verdwenen. Alleen de randen met begroeiing zijn nog her en der zichtbaar.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Noordersluis

Noordersluis (geen overdraagplaats) Alleen op afroep, 48 uur voorafgaand, uitsluitend op werkdagen. Aanvragen via 0900 - 93 94 www.waternet.nl
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Restaurant LEKR

Restaurant LEKR Stichts End 9 1244 PK Ankeveen Geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Doorsteek naar Kortenhoefse Plassen en terug

Onder deze brug door kunt u vanaf De Wijde Blik de Kortenhoefse Plassen bereiken en andersom.
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Ankerplaats

Kortenhoefsedijk 198, Kortenhoef 035 - 656 17 45 www.deankerplaats.nl
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zanderijsluis

Zanderijsluis (geen overdraagplaats) Provincie Noord-Holland 0294 - 25 47 11
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Uitermeer

Uitermeer is een gehucht in de gemeente Weesp, gelegen aan de Vecht
Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kano-aanlegsteiger

Kano-aanlegsteiger
Auteur:

Comments  (1)

  • Photo of stephan.christel
    stephan.christel Feb 18, 2019

    I have followed this trail  verified  View more

    zeer mooie route

You can or this trail