Activity

OVL-Cyclo-CRVV-Oudenaarde&Wortegem-Petegem

Download

Author

Trail stats

Distance
32.48 mi
Elevation gain
1,322 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,322 ft
Max elevation
256 ft
TrailRank 
1
Min elevation
20 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1020
Uploaded
June 26, 2021
Recorded
June 2021
Be the first to clap
Share

near Oliehoek, Flanders (Belgique)

Viewed 4 times, downloaded 1 times

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadhuis Oudenaarde

Het stadhuis van oudenaarde werd gebouwd in de 16de eeuw en is in Brabantse laatgotische stijl gebouwd door architect Hendrik van Pede, bouwmeester van Brussel. De 40 m hoge belforttoren wordt bekroond door de legendarische figuur van Hanske de Krijger, een 2 m hoog koperen soldatenbeeld met de stedelijke banier. Het bevat uiteraard een belangrijke collectie verdures, maar ook zilverwerk en schilderijen van Adriaan Brouwer, Oudenaardes beroemdste kunstenaar. De Stedelijke Dienst voor Toerisme (een klein museum op zich) is in het Stadhuis gevestigd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oudenaarde

In de 16de eeuw was de stad Oudenaarde een belangrijk nijverheids- en handelscentrum waar vooral de tapijt- en linnenwevers goede zaken deden. Buitenlandse kooplieden en rondreizende arbeiders brachten de hervormde leer (Protestantisme) naar de stad. en ze telde al snel veel volgelingen. Rond 1566 was maar een kleien minderheid van de bevolking katholiek. In het omliggende platteland deden de boeren aan huisnijverheid in opdracht van de stedelijke nijveraars. Ook zij kwamen in contact met de nieuwe ideeën en algauw ontwikkelden zich calvinistische plattelandsgemeenschappen. De Geuzenhoek in Horebeke is een uniek relict nog uit die tijd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bergstraat

Profiel "Bergstraat"

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof te Lucht

Je kan hier genieten van prachtige wandelpaden, fiets- en mountainbikeroutes, eigen hoeveproducten, view-point en uitzonderlijke rust. Kamers zijn voorzien van zithoek, TV, kluis, internet, douche en afzonderlijk WC, ook is er een suite met bubbelbad.
Klik hier

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kouterroute

De Kouterroute ontdekt één van de minder bekende, maar daarom niet minder mooie stukjes van de Vlaamse Ardennen. Dit is een streek met een grote historische waarde. De Hoeve ter Beeck was oorspronkelijk een omwald Tempelierskasteel. Het Hof ter Walem was eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. De dorpskern van Moregem is beschermd als monument. Haar naam dankt de route aan de typische landbouwakkers in de buurt. Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wortegem-Petegem

Wortegem-Petegem is een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 6.000 inwoners. Wortegem-Petegem ligt op de linkeroever van de Schelde, tussen de stad Oudenaarde en de provincie West-Vlaanderen.

De fusiegemeente Wortegem-Petegem bestaat uit de deelgemeenten Elsegem, Moregem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem en Ooike. Petegem en Elsegem liggen aan de Schelde; Moregem, Ooike en Wortegem liggen iets meer naar het noorden. Een deel van de vroegere gemeente Ooike behoort tegenwoordig tot Oudenaarde. Het gemeentehuis van de fusiegemeente bevindt zich in Wortegem.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

De hoger gelegen, driebeukige Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk en het omringende kerkhof kijken uit over de omgeving. De onderkant van het koor en de toren zijn mogelijke overblijfselen van een Romaanse kerk uit de 13de eeuw. De toren werd in de 15de eeuw al vernieuwd en in de 16de eeuw werd de kerk uitgebreid met het transept en de zijbeuken. Ook in de 19de eeuw werd de kerk verder vergroot. Het gebouw verkreeg haar neogotische stijl in 1905-1909, naar een ontwerp van architect A. Van Assche (Gent), uitgevoerd door zijn leerling-architecten J. De Pue en K. Bucquoy. Ook aan de binnenkant is de ouderdom van de toren nog zichtbaar in de hoedanigheid van versierde hoekkraagstenen. Drie hardstenen grafstenen dateren uit dezelfde periode. Opvallend aan het interieur zijn de beschilderde houten plafonds in het schip en in de zijbeuken. Een leuk element in de zijkoren zijn de houten gebeeldhouwde hoofdjes onder het gewelf. Het gedetailleerde houtsnijwerk van het hoofdaltaar en het zijaltaar van de H. Rochus is het werk van Lelan-De Clercq uit Kortrijk. De altaren dateren van 1909, net zoals de neogotische preekstoel van Goethyn uit Gent. De glasramen en het orgel, van de gebr. Vereecken, dateren ook van deze periode. Een aantal beeldhouwwerken zijn echter ouder: zo dateert het Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind uit de 17de eeuw en is de gekruisigde Christus vervaardigd in de 18de eeuw. Let ook zeker op het 19de-eeuwse gepolychromeerde beeld van de H. Jozef met kind.  

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Oude Klei

Stijlvolle vakantiewoning met volledig ingerichte keuken, grote sfeervolle leefruimte met open haard en zes elegante kamers, uitgerust met douche, toilet en TV. Door zijn ligging, verscholen tussen de zachte glooiingen van het adembenemende landschap van de Vlaamse Ardennen, zorgt de Oude Klei voor een ontspannen, comfortabel en zorgeloos verblijf op het platteland. De Oude Klei biedt aan zijn gasten vrij gebruik van de afgesloten tuin, hottub, hammam, overdekt terras met barbecue en tuinmeubelen en beschikt over een privé parking. ‘Wireless Internet Access’ is overal aanwezig en vormt een echte troef voor zakenlui.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Crosscountry ruiterroute en Bouvelo menroute

Twee lusvormige routes door het gevarieerde landschap tussen Waregem en Oudenaarde. Cross-country ruiterpad Start: Gaverbeek aan de renbaan in Waregem Afstand: 16 km Bezienswaardigheden: Kasteelpark van Nokere, Hof ter Walem, Kasteelpark Oud-Moregem Bouvelo mennerspad Start: afspanning Den Brandewijn in Wortegem-Petegem Afstand: 38 km Bezienswaardigheden: Moregemplein, Bouvelobos, Kasteel van Anzegem, Kasteel Oud-Moregem. Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ooike

Ooike is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het dorp ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen.
Volgens Antonius Sanderus wordt in de Salische wet reeds de melding gemaakt van Edycke. Deze plaatsnaam eindigend op ycke duidt op een Keltische oorsprong. Volgens Carnoy O.N.C.B., deel 2 blz.514 schrijft men in 964 de naam Hoica. Hoica is Volkslatijn en zou "kleine weide" betekenen. De vermelding Hoika dateert omstreeks 967 volgens het jaarboek van de Sint-Pietersabdij te Gent. Toch blijkt uit een vondst van een gulden medaille van de Romeinse keizer Vespasianus en evenals uit oude wegtracés dat er nog een oudere bewoning is geweest in de laat-Romeinse tijd. Volgende namen van deze gemeente werden achtereenvolgens teruggevonden: Odika omstreeks 1038; Odecke omstreeks 1175; in een keure van 1232 de naam Uka ;in het renteboek van het hospitaal te Oudenaarde van het jaar 1272 de naam Odeke; in 1450 de naam Oedeke; in 1455 Oycke in de stadsrekeningen, 171 recto, van Oudenaarde; in 1485 Hoeyke volgens het dagboek van oppervoogden te Oudenaarde; in 1612 de naam Oyke in de beschrijvinghe van alle Nederlanden, Amsterdam; volgens de gemeentezegels omstreeks 1796 tot en met 1917 de naam Oycke; volgens de gemeentezegel van 1918 de naam Ooike; volgens de gemeentezegels van 1919 tot en met 1940 terug de naam Oycke; vanaf 1941 tot heden de naam Ooike.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerkhof van Ooike

Het Kerkhof van Ooike is een gemeentelijke begraafplaats in het Oost-Vlaamse dorp Ooike, een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het kerkhof ligt rond de Sint-Amanduskerk.

Op het kerkhof liggen 5 Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Twee van hen vielen tijdens de Duitse opmars in mei 1940 en drie gedurende het geallieerde eindoffensief in september 1944. Hun graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd onder Ooike Churchyard.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerk van Mullem

De Sint-Hilariuskerk heeft een vierkante toren in Doornikse kalksteen, die vroeger met de Schelde gemakkelijk waren aan te voeren, in Romaanse stijl opgetrokken, en dateert uit de 12e eeuw. Nestplaats voor Gierzwaluwen. Er is ook door RLVA een (kerk) uilenbak geplaatst. De pastorij met tuin en wal sluit mooi aan bij de kasteeltuin, in de voortuin een prieeltje gemaakt met linden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Mullem

Het lijkt wel of je via de tunnel onder de N60, de viervaksweg die Gent met de Vlaamse Ardennen verbindt, de afslag naar de 19de eeuw hebt genomen. Of zoals de inwoners van Mullem zelf beweren: "naar het einde van de wereld". Mullem is een beschermd dorp dat tot een van de mooiste van Vlaanderen behoort. Het geeft een perfect beeld van hoe een dorp er de voorbije eeuwen uitzag. Sinds 1977 hoort Mullem bij Oudenaarde. De okergele huizen – het kleur van de lokale adel – fungeerde meer dan eens als filmdecor.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Den Ast

Den Ast is een helling in Mullem, deelgemeente van Oudenaarde. De eerste meters zijn geplaveid met kasseien, die snel overgaan in asfalt.

De helling is vijf maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen, iedere keer als de eerste helling. In 1997 en 1998 volgde als tweede helling de Kattenberg, in 1999 en 2000 de Achterberg. In 2010 werd de helling als eerste beklommen in de Ronde, voor de Kluisberg.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Moriaanshoofd

Rustig gelegen aan de voet van de Vlaamse Ardennen vormt dit gezellig en eenvoudig familiehotelletje de ideale uitvalsbasis voor een aangename wandel- en fiets- of verwenarrangement. In het thematisch Restaurant kan men gemoedelijk en sfeervol tafelen rond een centrale Spaans-Mexicaanse houtgrill. Heraangelegde tuin en twee zonneterrassen. Kamerprijzen inclusief ontbijt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Axelwalle

Axelwalle is een reconstructie van een gelijknamig middeleeuws kasteel. Het ligt in het noorden van Heurne, een deelgemeente van de Belgische stad Oudenaarde, nabij het dorp Zingem.
Het 15de-eeuwse oorspronkelijke kasteel Axelwalle is in 1978 gereconstrueerd.
Heurne groeide samen met Eine tot een heerlijkheid uit en herbergde tevens de afzonderlijke heerlijkheid Axelwalle, die banden had met Heestert in Zwevegem en Moregem. Tegenwoordig herinnert nog een straatnaam in Heurne aan deze heerlijkheid.
Baron Eugène Van Hoobrouck, +1856. Heer van Axelwalle, Asper, Zingem en Moregem bouwde in 1792 een eigen kasteel te Moregem.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Scheldevalleiroute 2

Deel 2 van de tocht door de Scheldevallei, van Gavere tot Oudenaarde. De bijna kaarsrechte loop van de rivier ontstond door toedoen van de mens. Om de Schelde beter bevaarbaar te maken voor grote schepen, sneed men de meanders af. Die bleven achter als stille getuigen van het grillige verleden van de stroom. De talrijke 'oude Schelde-armen' groeiden stuk voor stuk uit tot waardevolle natuurgebieden, waar het heerlijk rustig fietsen is. Zoals aan de Kaaihoeve in Meilegem, waar een natuureducatief centrum onderdak vond

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Scheldevallei

Zingem is gelegen in de alluviale vlakte van de Schelde, in het overgangsgebied van Zandig- en Zandlemig- Vlaanderen. De randgebieden van de Schelde zijn langs de Oostzijde begrensd door een duidelijke stijlrand en ten Westen een alluviale vlakte. Landschappelijk en geomorfologisch omvat Zingem twee zones: a) De grachtenrijke, onbewoonde Schelde vallei, met uitgestrekte weilanden en enkele afgesneden meanders, de groene long = logo gemeentelijk briefhoofd b) de zacht oplopende westelijke helling van het Scheldedal met meer akkerland. Er werd lange tijd klei gewonnen en wissen (=twijgen) en wijmen gekapt op de lage wilgenstobben. De gemeente Zingem heeft dan ook een lange traditie in het bakken van de bekende scheldesteen en het vlechten van manden en het maken van zitmeubelen. De kleiputten en rietvelden van weleer zijn vandaag een grachtenrijk gebied met een interessante fauna en flora. Zingem heeft heel wat natuurgebieden, in de Weistraat hebben we: Kleiput Van De Moortele, Het Natuurreservaat de Weiput met kijkhut en De Bulck. Er zijn verschillende meanders die nu worden gebruikt als viswaters zoals de Spettekraai en de Messureput, en aan het Rijtbos. We hebben ook waardevolle weilanden zoals de Groot- en Kleinmeers. We bekijken het landschap van de Scheldevallei van aan het Meuleken ’t Dal en zien: Het Alluvium van de Schelde: in het W een vlakke – en een Oostelijke steile rand. Uitzicht over Kleinmeers laaggelegen weiden langs de Schelde Ingang kerk van Meilegem en kerktoren van Beerlegem Kasteel Grenier te Gavere. Kazerne van luchtmacht (Mess officieren). Radar (Radom) te Semmerzake.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jaagpad langs de Schelde

Matthias M.R. Declercq schreef in 2016 een boek over een groep wielrenners die elkaar langs dit jaagpad leerden kennen. Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. Ongenadig en definitief. Vijf jongens, vijf aardige jongens.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ter Biestmolen

Geschiedenis Biestmolen: De geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot voor 1063 daar hij toen reeds behoorde tot de bezittingen van de Graaf van Vlaanderen waarvan hij de inkomsten uit de molen schonk aan de toenmalig opgerichte abdij van Ename om in het levensonderhoud van de Benediktijnermonnikken te voorzien. Ingrijpende verbouwingen zullen gebeuren vanaf 1868. Eerst wordt het molenaarshuis aangepakt en vergroot in 1871 zoals het jaartal boven de ingangsdeur aangeeft. Daarna is de molen aan de beurt in 1883. Er komen twee bouwlagen bij en een verbreding met vijf meter waarbij de aan de zuidelijke kant langsstromende beek overwelfd wordt en het rad binnen het gebouw komt te liggen. Het voordeel tijdens de winter zonder ijsgang te kunnen malen is graag meegenomen. De nu nog aanwezige monocylinder-diesel met verwarmkop stamt wellicht uit 1913. Met het uitbreiden van het elektriciteitsnet in Nederzwalm werd ook nog een Acec-motor van 15 pk in dienst gebracht. Met de schaalvergroting van de landbouw en de komst van industriële maalderijen gingen de molenactiviteiten stilaan verloren. Na een ongeval bij het smeren van een lager verloor de laatste molenaar het leven. De activiteit van de molen viel stil en er trad verval in. Sinds 28 juli 1983 is het een beschermd monument. In 1987 werd de molen aangekocht door Gerard Braillon die er een horecazaak in vestigde. De recente eigenaar vernieuwe het interieur in 2008. De Ter Biestmolen is een bloeiende horecazaak die de authentieke charme van weleer uitstraalt. De ideale tussenstop tijdens jouw motortocht door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

B&B De Notelaar

Ben je wandelaar, fietsliefhebber, natuurliefhebber? Hou je van natuur, cultuur, historiek of lekkere restaurants? Je vindt het bij 'B&B De Notelaar' Het landhuis Het landhuis – gerenoveerd in landelijke stijl – maakt deel uit van een oude hoeve van begin vorige eeuw. Het huis is vooraan en aan de zijkant omgeven met akkers. De grote tuin biedt zicht op een natuurgebied met daarin een 17de eeuwse watermolen, de Vanderlindens molen. Midden in onze tuin staat een prachtige notelaar die getuigt van vervlogen tijden. De kamers Op de zolderverdieping zijn er twee kamers voor twee tot vier personen. De kamers zijn voorzien van een dubbel bed en een zitruimte. Daar staat een dubbele slaapcanapé als gezellige bank voor de TV. Er kan zelfs nog een kinderbed bij. Iedere kamer is voorzien van splinternieuwe badkamer met douche, lavabo en toilet. Ontbijt Iedere morgen staat een uitgebreid, lekker en gezond (zo veel mogelijk biologisch) ontbijt voor je klaar! Wandelen en fietsen Wil je wandelen, fietsen of gewoon genieten? Alle toeristische info ligt voor je klaar in onze gemeenschappelijke ruimte! De omgeving Zag je de zwalmstreek al? Genieten van heuvel tot vallei, tussen velden en bossen, langs beekjes en rivieren? Het verleden van de vele watermolens ontdekken. Rondritje maken langs kleine dorpjes met gezellige pleintjes? Genieten van vele streekgerechten en dranken. Dit in de gemoedelijke sfeer van de Zwalmstreek. Je bent er van harte welkom! De watermolens De watermolens zijn onze oudste en merkwaardigste getuigenissen van ambachtelijke en industriële archeologie. Zwalm mag terecht pronken met zeven watermolens, waarvan vier op de Zwalm. Je zal gefascineerd zijn door het vallende, kolkende water, door het eindeloos geruis en de beweging, door het mysterieuze van een ingewikkeld gemaal. Achter onze tuin staat de Vanderlindensmolen op de Peerdestokbeek, verscholen tussen het kreupelhout. Hij deed ooit dienst als wasmolen en blekerij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ronde van Vlaanderenroute

De finale van de Ronde van Vlaanderen kronkelt als een slang door de Vlaamse Ardennen.
Wielerfanaten die niet met de streek vertrouwd zijn, kunnen tot wanhoop worden gedreven: waar in godsnaam liggen al die kuitenbijters en kasseistroken? En hoe rij je van de ene naar de andere?
Dat is voortaan geen probleem meer. Het Centrum Ronde van Vlaanderen en Toerisme Oost-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar en hebben het volledige parcours van de finale van de Ronde van Vlaanderen permanent bewegwijzerd. Het traject is opgedeeld in drie lussen, die elk beschreven zijn in een informatiebrochure. Na afloop van je uitdagende fietstocht kan je douchen in het Centrum Ronde van Vlaanderen (1,5 euro inclusief handdoek en zeep).

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij Smisje

Brouwerij Smisje, vroeger Brouwerij De Regenboog, is met een brouwcapaciteit van 2000 liter per brouwsel een van de kleinste ambachtelijke brouwerijen in België. Ze werd opgericht in 1995 door Johan Brandt en was tot 2008 gelegen in het West-Vlaamse Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. Voornamelijk omwille van het gebrek aan de nodige ruimte voor uitbreiding (de brouwcapaciteit bleef beperkt tot 320 liter per brouwsel), verhuisde de brouwerij in 2009 naar Mater, een deelgemeente van Oudenaarde. Deze verhuis bracht ook de officiële naamsverandering van De Regenboog naar Smisje met zich mee. In 2010 werd beslist alle bestaande bieren behalve het Kerstbier te doen verdwijnen uit het assortiment en het nieuwe bier Smiske te lanceren. De oudere Smisje-bieren werden echter zo gewaardeerd dat een aantal mensen een Facebook-groep opzette om de bieren toch nog te laten brouwen. Op aanvraag van de regelmatige bezoekers besluit in 2011 de brouwer ook Smiske Bruin te brouwen. De experimentele brouwerij exporteert ruim 50% van haar productie naar de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Spanje, Denemarken,... De bieren van deze brouwerij mogen sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" dragen. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop. Huidige bieren: - Smiske Blond - 7% - Smiske Bruin - 7% - Smiske Extra - 7% - Smiske Winter - 11% - Big Bayou (met cajunkruiden) - 4%

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Mater

Mater is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en sinds 1969 een deelgemeente van de stad Oudenaarde. Het is qua oppervlakte de grootste deelgemeente. Mater ligt in de Vlaamse Ardennen.

Buiten de dorpskern bestaat Mater hoofdzakelijk uit landerijen, weiden en akkers, die alle op een zeer heuvelachtig, glooiend terrein gelegen zijn. Om deze reden, en omdat veel wegen nog met kasseien zijn aangelegd, zijn de Abeelstraat, Kerkgate, Holleweg en Ruitersstraat in Mater een vast onderdeel van wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen. Er zijn restanten van een Romeins legerkamp ontdekt in de buurt van de Kasterstraat, die etymologisch op castrum teruggaat.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martinus

Lastige kasseistrook omwille van zijn licht stijgingspercentage.
Na kerkgate wordt rechtsafgeslaan. Hier tref je nog enkele meters kasseien: de Holle Weg. Dit laatste deel is heraangelegd in de winter van 2007-2008.

Afstand: 2500m
Moeilijkheidsgraad: 4
Straat: Kerkgate-Karel Martelstraat
Plaats: Oudenaarde (Mater)
Routes die hier langskomen: Ronde van Vlaanderen-fietsroute: blauwe lus

Auteur:

Comments

    You can or this trail