Activity

Maasroute Charleville Mézières Namen 135

Download

Author

Trail stats

Distance
84.24 mi
Elevation gain
3,766 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3,553 ft
Max elevation
663 ft
TrailRank 
1
Min elevation
235 ft
Trail type
One Way
Coordinates
2135
Uploaded
June 30, 2019
Recorded
June 2019
Be the first to clap
Share

near Jambes, Wallonia (Belgique)

Viewed 14 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Dinant

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Givet

Givet is een klein maar prachtig plaatsje. Het dorpsbeeld van Givet wordt bepaald door de Maas die langs het dorp loopt en het Fort van Charlemont. Dit immense fort is gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van Karel de vijfde. Givet behoort tot de streek de Franse Ardennen. Tot het einde van de zeventiende eeuw is het onderdeel geweest van de Zuidelijke Nederlanden. In 1699 tijdens het verdrag van Rijsel werd Givet toegewezen tot Frankrijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Quai des Remparts

Mapillary Foto-stopplaats

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Givet

Station Givet is een spoorwegstation in de Noord-Franse stad Givet, nabij de Belgische grens. Het station is gelegen aan de Franse lijn Soissons - Givet en de grensoverschrijdende lijnen 154 en de voormalige 138A .


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De kerk van Saint-Pierre

De kerk van Saint-Pierre d’Hastière-par-delà, de voormalige priorijkerk van Notre-Dame, maakt deel uit van een benedictijnenabdij die gesticht werd in de 10e eeuw (rond 900) door Wigéric, de graaf van Bigdau. In 969 smolt ze samen met de abdij van Waulsort en werd herleid tot de rang van priorij. De romaanse abdijkerk werd gebouwd in 1033-1035 door abt Rodolphe. Zij werd later vergroot en verlengd in oostwaartse richting. Daarvoor moest men het koor afbreken en vier gotische traveeën toevoegen. Onder abt Allard de Hierges (1260-1264) kreeg het gebouw een nieuw koor met een apsis. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij gesloten en de kerk kreeg heel wat schade te verduren. Later, tussen 1882 en 1909, werd ze gerestaureerd door architect A. Van Assche en in 1912 werd ze parochiekerk. Ze werd nogmaals gerestaureerd nadat ze beschadigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gevel heeft een portaal met een bovendrempel uit de 13e eeuw en daarboven verrijst een massieve toren met 4 niveaus met aanpalend in het noorden een traptoren. Het schip heeft vijf traveeën en twee lagere zijbeuken, met hoge rondboogramen en grote blinde romaanse arcades. Het lage transept is uitspringend. Het scheidt het schip van de latere uitbreiding, namelijk een tweede gotisch schip met vier traveeën dat het vroegere romaanse koor vervangt. Het gotische koor telt één travee en wordt afgesloten door een driezijdige apsis. Het heeft spitsboogramen onder een oculus. Het gebouw heeft een dak in leisteen en een vierkant torentje boven de viering, dat afgewerkt is met een achthoekige torenspits. Opmerkelijk zijn de koorstoelen uit de 13e eeuw, de beelden, met onder meer werken van Lambert Lombard, en de crypte met Merovingische sarcofagen. Geklasseerd op 14-04-1942

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eglise abbatiale Saint-Pierre

  Langs de oever van de Maas beschikt deze oude abdijkerk, gesticht door Ierse monniken in de 11de eeuw, over heel wat charmes. Bewonder zijn massieve, indrukwekkende toren, zijn ongekunstelde architectuur en zijn fraaie omgeving langs het water. Ze is grotendeels romaans van stijl: de toren, het schip met de vierkante pijlers die de rondbogen ondersteunen, de kruisbeuken en de crypte. Het koor is gotisch (1264). Binnen ziet men het oude gestoelte en de muurschilderingen, beide uit de 13de eeuw. De beeldenschat is erg rijk en bevat werken van Lambert Lombard. De crypte omvat Merovingische sarcofagen en erg oude relieken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Overzetboot

Overzetbootje nemen te Waulsort (120 km)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het kasteel van Freÿr

Het vierkante kasteel van Freÿr uit de 16de eeuw verloor zijn zuidelijke vleugel in 1769, maar bezit nog enkel interessante stukken. Zo zijn er het grote voorportaal (rond 1625) op twee niveaus en de eretrap, waarvan beide muren gedecoreerd werden met schilderijen met jachttaferelen en dieren. De tuinen zijn een uitzonderlijke getuigenis van de klassieke Franse kunst. Het terras werd verfraaid met soms 250 jaar oude sinaasappelbomen, rechthoekige vijvers en opgebonden linden in groepjes van vijf. Daarboven prijken zes groene haagbeukkamers en een overkoepeld paviljoen 'Frédéric Salle', dat drie salons met decors van stucwerk telt. Monument geklasserd door Koninklijk Besluit van 3/081956 en Ministerieel Besluit van het Waalse Gewest van 17/041997 Site geklasseerd op 3/081956 Staat op de lijst met U.E. van Wallonië  

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr is gelegen in het gelijknamige dorp Freÿr in de gemeente Hastière in de Belgische provincie Namen. Men noemt het wel een sterk verkleind Versailles. Het is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was eens de residentie voor hertogen en hun koninklijke gasten. Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De meer dan driehonderd jaar oude oranjeries zijn de oudste van de Lage Landen.
In de middeleeuwen was Freÿr een slot, dat in 1378 als leengoed aan Jean de Rochefort Orjol werd gegeven door de graaf van Namen. Zijn kleindochter Marie huwde met Jacques de Beaufort in 1410. Hun afstammelingen behielden het landgoed tot op vandaag.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr ligt aan de overzijde van de klimrotsen en is een sterk verkleind Versailles. Het is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was een residentie voor hertogen en koninklijke gasten. Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De driehonderd jaar oude orangeries zijn de oudste van België. (bron: wikipedia)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tunnel van Neffe

De tunnel van Neffe is een spoortunnel in Neffe, een wijk van Dinant. De tunnel heeft een lengte van 135 meter en bevindt zich in spoorlijn 154 langs de noordelijke oever van de Maas. Bij de ingangen van de tunnel werden geen portalen opgemetst.
De tunnel van Neffe is ook bekend als tunnel van Anseremme, genoemd naar Anseremme, een deelgemeente van Dinant aan de overkant van de Maas. Aldus ontstaat verwarring met de tunnel van Anseremme in spoorlijn 166 . Een andere naam is tunnel van Moniat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Anseremme

Station Anseremme is een spoorwegstation langs spoorlijn 166 in Anseremme, een deelgemeente van de stad Dinant. Het station bevindt zich net ten zuiden van het viaduct van Anseremme, op de rechteroever van de Maas. Het is nu een stopplaats. Het leegstaande stationsgebouw werd in 2014 afgebroken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Viaduct van Anseremme

Het viaduct van Anseremme is een spoorbrug over de Maas in Anseremme, een deelgemeente van het Belgische Dinant. Het viaduct dwarst de Maas ter hoogte van de sluis, net stroomopwaarts de samenvloeiing met de Lesse. Het viaduct is een vakwerkbrug op betonnen pijlers en werd gemaakt uit staal en vastgeklonken met bouten .
Het enkelsporige viaduct werd gebouwd in 1896, bij de aanleg van de spoorlijn 166 . In de jaren 1940 werd aan de Ateliers Roger Poncin uit Ocquier opdracht gegeven het viaduct te herbouwen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lesse

De Lesse is een zijrivier van de Maas. Zij ontspringt op een hoogte van 480 meter in Ochamps, een deelgemeente van Libin in de Belgische provincie Luxemburg op het Ardens plateau. Een deel van de rivier maakt deel uit van het Parc National Lesse et Lomme.
Zij kent vooral in de bovenloop een vrij groot verval om uit te monden in de Maas bij Anseremme op een hoogte van ongeveer 100 meter. Aan het "Gouffre de Belvaux" gaat de Lesse ondergronds om via de Grotten van Han, een paar kilometer verder terug aan de oppervlakte te komen in Han-sur-Lesse, gemeente Rochefort. De Lhomme, als belangrijkste zijrivier, mondt uit in de Lesse te Éprave. Vanaf Wanlin verlaat de Lesse de Famenne depressie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

POI

Freÿr is het grootste en hoogste klimgebied van België, gelegen aan de Maas, een vijftal km stroomopwaarts van Dinant. De rotsenstructuur is geologisch een gestratifieerde kalksteenformatie uit het midden juratijdperk. Dit klimmassief telt meer dan 600 routes in alle stijlen en moeilijkheidsgraden en is het grootste en belangrijkste klimmassief van België. De hoogste rots is 120 meter. De populariteit van dit massief is zo groot dat de routes in de lagere niveau´s zeer sterk afgeklommen zijn. Internationaal zijn de Rochers de Freyr het meest bekend. Het beklimmen van deze rotsen is echter voorbehouden aan klimmers die in regel zijn met de door de beheerder van deze rotsen, uitgevaardigde voorwaarden. (UIAA-lidmaatschap ) De GR-routes 125 en 126 lopen langst de Maas en de rotsen. (bron: wikipedia) Auteur: Sarah De Keyzer Meer informatie

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ros Beiaard

In Dinant wordt de legende van de Vier Heemskinderen geïnterpreteerd zodat het de oorsprong van de Rocher Beyard verklaart, een rots langs de Maas.
Er waren eens Vier Heemskinderen. Ze hadden een magisch paard van hun vader gekregen, maar Karel de Grote wilde dat paard in zijn bezit en besloot een vloek uit te spreken over de Vier Heemskinderen. Op slag veranderden de kinderen in vier hoge rotsen. Nu zou Karel de Grote alle macht over het paard hebben, maar het paard hield zo veel van de kinderen dat hij van verdriet zelf in een rots veranderde . Karel de Grote was zijn paard kwijt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rots van Bayard

De rots Bayard is een rotspunt met de vorm van een enorme menhir die net los staat van de rotswand. Slechts één rijstrook van de weg langs de Maas loopt tussen Bayard en de bergwand, de andere rijrichting is om de 'menhir' heen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Citadel van Dinant

De citadel van Dinant is een citadel in de Belgische stad Dinant. De citadel is gebouwd op een rots, vlak bij het stadscentrum, 100 meter hoger dan het wateroppervlak van de Maas. In de citadel is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een historisch en wapenmuseum te bezichtigen. De toegang tot de citadel wordt onder meer verzekerd door een kabelbaantje.
Het eerste bouwwerk op die locatie dateert van 1051, toen gebouwd in opdracht van prins-bisschop Dietwin van Luik. De stad en citadel werden in 1466 tijdens de Luikse Oorlogen verwoest door Karel de Stoute. Prins-bisschop van Luik Everhard van der Marck breidde in 1530 de citadel bij de herstelling grondig uit, onder meer met een slottoren en een ronde halve toren. Dit bood in de citadel plaats aan 500 soldaten. In 1675 bezetten de Fransen, onder aanvoerder en maarschalk van Frankrijk François de Créquy de stad en gebruiken de citadel als verdedigingsbasis. De citadel werd in 1703 opgeblazen bij de aftocht van de Franse troepen. Krachtens het verdrag van Utrecht van 1713 kwam de locatie terug toe aan de bisschop van Luik. Het laatste bouwwerk werd gebouwd van 1818 tot 1821, uit de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tot de Belgische Revolutie was de citadel de ligplaats van een Nederlands garnizoen. In de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, vonden er hevige gevechten plaats tussen Duitse en Franse soldaten, in het heden gebruiken we deze citadel om deze tijd te herdenken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dinant

Dinant is prachtig om te bezoeken. Bekijk deze video.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Mapillary

Mapillary Foto-stopplaats

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant

De Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant in de Belgische stad Dinant is een collegiale kerk uit de 13e eeuw. Het is een voorbeeld van de Maasgotiek in het Prinsbisdom Luik. Het gebouw is volledig opgetrokken uit de grijze kalksteen van Dinant.
In de 10e eeuw werd hier een kerk in romaanse stijl gebouwd, maar die werd vernield in 1227, toen een stuk overhangend rots naar beneden kwam. Hierbij kwamen 36 mensen om het leven. Alleen het romaanse noordportaal bleef bewaard. De kerk werd heropgebouwd in Maasgotische stijl. Een nieuw gotisch koor en transept werden voltooid rond 1250. Het driebeukig schip en torens volgden omstreeks 1280. In 1566 kreeg zij haar nogal aparte, peervormige klokkentoren, die het beeld van Dinant van vandaag kenmerkt. Deze klokkentoren was aanvankelijk bestemd voor het stadhuis. Achter de drie korte beuken springt het transept ver uit. Transept en middenschip kregen op het einde van de 16de eeuw nieuwe gewelven. Het koor heeft een indrukwekkende omgang maar geen kapellen. Zowel in de 19de eeuw als na een bombardement in 1914 werden academische restauraties uitgevoerd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

L’église Notre-Dame

De kerk 'Notre-Dame' Dit bouwwerk in de eerste gotische stijl (13de eeuw) heeft een grondvlak in een Latijns kruis met een priesterkoor en met een kooromgang zonder apsiskapel. De opbouw van het schip bestaat uit drie registers met een elegant triforium met een flamboyante opvulling. Het gewelf van het schip en dat van het dwarsschip werden gebouwd nadat de stad werd geplunderd door de Bourgondische troepen (1466). De uitbouw telt twee torens, met een centraal deel dat gekroond wordt door een bolvormige klokkentoren. Monument classé par Arrêté des Secrétaires généraux (21-04-1941) Repris sur la liste du P. E. de Wallonie

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De kerk 'Notre-Dame'

Dit bouwwerk in de eerste gotische stijl (13de eeuw) heeft een grondvlak in een Latijns kruis met een priesterkoor en met een kooromgang zonder apsiskapel. De opbouw van het schip bestaat uit drie registers met een elegant triforium met een flamboyante opvulling. Het gewelf van het schip en dat van het dwarsschip werden gebouwd nadat de stad werd geplunderd door de Bourgondische troepen (1466). De uitbouw telt twee torens, met een centraal deel dat gekroond wordt door een bolvormige klokkentoren. Monument geklasseerd (21-04-1941) Uitstekende erfgoed uit Wallonië

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Collégiale Notre-Dame

  De kerk ligt nabij de Maas, die soms buiten de oevers treedt, en is aangedrukt tegen de rots, die met stalen staven en een solide gaas op haar plaats wordt gehouden. De kerk verdient haar prominente plaats in het door de citadel gedomineerde stadszicht. Het is een fraaie gotische kerk die al vaak geteisterd werd door rampspoed. Buiten valt de bolvormige klokkentoren op. Die was voorwerp van polemiek bij de heropbouw in 1924. De toren dateerde van 1566. De voorstanders wonnen het pleit hoewel de fijnslijpers meenden dat zo een afwerking niet paste bij een gotische kerk. Maar, zo luidde het, Dinant zou Dinant niet meer zijn zonder zijn bol. Buiten kunt u ook de kerkportalen bewonderen. Binnen geeft deze kerk uit lokale kalksteen meteen een majestueuze indruk en een ingetogen atmosfeer dankzij de omgevingsmuziek. Het grote glasraam is een van de omvangrijkste van Europa en illustreert het heilsverhaal. Andere glasramen vertellen de geschiedenis van de stad en van de kerk. Enkele boeiende doeken belichten de kerkgeschiedenis. Kunstenaar Antoine Wiertz, afkomstig uit Dinant, brengt het verhaal op een onverwachte manier. Het werk met titel “We vinden elkaar in de hemel” is opgedragen aan zijn ouders. Verder ziet u mooie houten beelden van Sint-Lambertus en Sint-Materne achteraan in de kerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Office du Tourisme de Dinant

In het kantoor "Office du Tourisme de Dinant" kunt u toeristische informatie halen. Dit kantoor is gelegen in Dinant.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Avenue des Combattants

Mapillary Foto-stopplaats

Auteur:

Comments

    You can or this trail