Activity

Linsmeau:Trans-Haspengouw

Download

Author

Trail stats

Distance
65.45 mi
Elevation gain
1,621 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
1,621 ft
Max elevation
578 ft
TrailRank 
19
Min elevation
186 ft
Trail type
Loop
Coordinates
3886
Uploaded
July 13, 2019
Recorded
July 2019
Be the first to clap
Share

near Linsmeau, Wallonia (Belgique)

Viewed 20 times, downloaded 2 times

Itinerary description

Onze tocht begint en eindigt in Linsmeau (Linsmeel),een uithoek van de provincie Waals-Brabant,waar de auto veilig kan geparkeerd worden in de rustige straten in het centrum.De route voert ons door vier Provincies :Waals-Brabant,Luik,Limburg en Vlaams-Brabant en dus dwars door Waals-Haspengouw (La Hesbaye) en Vlaams-Haspengouw. Een idyllisch landschap:glooiende heuvels,kleine kerkdorpjes en boomgaarden vol bloesems en plukvers fruit.Vaak kan men genieten van prachtige vergezichten over een vrij heuvelachtig gebied. Deze fietstocht is een echte verademing voor alle fervente fietsers die een bloedhekel hebben aan de gevaarlijke fietspaden in Vlaanderen waar langs de lintbebouwing om de tien meter een uitrit van een garage, een erf of een zijstraat ons permanent in levensgevaar brengen.Op deze tocht niets van dit alles.Op deze route werd zorg gedragen voor 95% afzijdig te blijven van de verkeerswegen.Alles verloopt op verharde wegjes,voornamelijk landbouwverkavelingswegen,oude spoorwegbeddingen en kleine verbindingsweggetjes. Nergens vervelende, doodsgevaarlijke,slecht ontworpen,slecht onderhouden fietspaden zoals er veel te veel zijn in de rest van Vlaanderen.Hier kan men heel de route zalig doorfietsen en genieten van het golvende landschap en de weidse vergezichten.Deze tocht heeft geen eigen bewegwijzering.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 358 ft

Kasteel van Fallais

In de dertiende eeuw behoorde het toe aan de familie Beaufort. In 1275-1278 geraken de Heren van Fallais betrokken bij de zogenaamde koeienoorlog uitgevochten tussen het Graafschap Namen en het Prinsbisdom Luik.

In oktober 1468 verbleef Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, eigenaar van Fallais, met Lodewijk XI van Frankrijk, koning van Frankrijk, in het kasteel tijdens de vernietiging van Luik

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 410 ft

Tumulus van Oleye

De Tumulus van Oleye is een Gallo-Romeinse grafheuvel in Liek in de Belgische provincie Luik in de gemeente Borgworm. De heuvel ligt aan de noordkant van het dorp vlak naast de ommuurde gemeentelijke begraafplaats.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 300 ft

Batsheers

Batsheers, is een deelgemeente van de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. Batsheers was tot 1971 met 137 inwoners een zelfstandige gemeente. De deelgemeente is gelegen in Haspengouw en ligt op 98,55 m hoogte boven de zeespiegel. Batsheers ligt tussen Heers, Opheers, Mechelen-Bovelingen en Rukkelingen-Loon.
In 1079 werd Batsheers voor het eerst vermeld als Bertleheim, de woonplaats van ene Bertle. In 1099 werd ook de naam Bas-Heers gebruikt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 284 ft

Karrehof



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 314 ft

Sint-Stefanuskerk

De Sint-Stefanuskerk is een kerkgebouw in Batsheers in de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. De kerk staat aan de Norbertijnenlaan op een kerkheuvel en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof.
Het bakstenen gebouw is een zaalkerk opgetrokken in een sobere, classicistisch-barokke stijl en bestaat uit een uitgebouwde vlakopgaande westtoren met ingesnoerde naaldspits, een eenbeukig schip met drie traveeën en een koor met een driezijdige koorsluiting. Tegen de oostgevel van het koor is de sacristie aan gebouwd. Het gebouw heeft voor een deel een plint van silex en hoekbanden van kalksteen die mogelijk het restant zijn van de oorspronkelijke romaanse kerk. Het gebouw is verder voorzien van een dropmotief in baksteen onder de dakranden van het schip, koor en de toren, pilasters van baksteen op de hoeken, en getoogde vensters in het schip voorzien van een omlijsting van kalksteen met negblokken in regelmatig verband en hanenkamvormige lateien. De toren heeft een getoogd portaal in de westgevel voorzien van een rechthoekige omlijsting in kalksteen met twee negblokken en neuten, waarboven zich het wapenschild bevindt van de bouwheer abt Frederic Van de Panhuysen, met daar weer boven een venster zoals eerder beschreven. In iedere zijde van de toren bevindt zich een getoogd galmgat in baksteen. De kerk heeft vanbinnen een vlakke zoldering en wordt aan de buitenzijde gedekt door een zadeldak.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 266 ft

Nova

Een familiebedrijf in de Haspengouwse fruitstreek, dat ook bekend staat voor zijn gezellige sfeer en uitstekende burgerlijke keuken. De steden Sint-Truiden, Luik en Tongeren zijn goed bereikbaar.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 287 ft

Alfonsinehoeve

Een vleugel van onze vierkantshoeve hebben we recent verbouwd tot vakantieverblijven. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte beschikbaar waar men met de andere gasten kan kennismaken. De ruime, sfeervol ingerichte gastenverblijven zijn geschikt voor personen met astma of allergie en één verblijf is toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 249 ft

Motheuvel

De Motheuvel van Horpmaal is een nog goed bewaarde motheuvel gelegen aan de Dumontlaan. De toren werd voor het eerst vermeld in 1424 als turris. Deze moet in de loop van de 18de eeuw afgebroken zijn, omdat deze niet meer voorkomt op de Ferrariskaart van 1771-1777.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 255 ft

Ganzenberg-Belle Vue



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 264 ft

De Heerlijkheid Satenbergh

De Heerlijkheid Satenbergh is gelegen in een klein kerkdorp, gesitueerd in het uiterste zuiden van Limburg, midden in Haspengouw. De vierkantshoeve uit 1648 en het aangrenzende kasteeltje uit 1892 liggen romantisch tussen glooiende velden en midden in de beroemde fruitstreek rond Borgloon aan de Haspengouw autoroute en aan de prachtige nieuwe wandelroutes Heks langs boerenerven. In de vierkantshoeve zijn enkele gastenkamers ingericht met eigen toilet, dubbele wastafels en bad of douche, twee comfortabele bedden en tv.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 306 ft

Pieterkeshoeve

De Pieterkeshoeve is een vierkantshoeve gelegen in Vechmaal. Actieve boerderij met veeteelt (varkens), fruitteelt (appels en kersen) en akkerbouw. Naast varkens worden ook onze andere dieren graag verwend: konijntjes, poesjes, geitjes, pony's, … Je verblijft in één van onze drie volledig nieuw ingerichte appartementen. De kinderen kunnen meehelpen op de boerderij. Wij nemen je ook graag mee voor een tochtje met de huifkar of met de quad.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 378 ft

Fruitboomgaard

Rondom Borgloon vind je vanwege de vochtige bodem het meer gesloten boomgaardenlandschap, terwijl in het zuiden het akkerlandschap met bieten, aardappelen en granen een veel opener karakter heeft. Het is juist die overgang die dit gebied zo interessant maakt. Bovendien maakt de afwisseling van akkers met ruige randen en hagen of struwelen het aantrekkelijk voor veel vogels zoals de geelgors. Als de appels rijp zijn is het hier heerlijk wandelen want in de lucht hangt een friszoete geur van appels. In augustus staan langs de weg houten kisten met appelen klaar om te worden opgehaald. Je passeert zowel laag- als hoogstamboomgaarden. Hoogstamboomgaarden hebben een bijzondere functie in de natuurbescherming. Je vindt er heuse dassenburchten en het zwart-wit gestreepte zoogdier doet het verrassend goed. De knoesten en holtes in de bomen vormen uitstekende nestelplaatsen voor steenuilen en ook de egel kan hier een behoorlijk maaltje bijeenscharrelen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 376 ft

Haspengouws vergezicht

Hier boven op de Bollenberg heb je een mooi vergezicht op het Haspengouwse landschap. Op de heuveltoppen in de verte zie je twee imposante bossen: links het Magnéebos en daarnaast het Manshovenbos. Ze behoren tot het domein van het kasteel van Hex. In de middeleeuwen was er veel meer bos in Haspengouw, maar door de opkomst van de landbouw is er veel verdwenen. Deze oude eiken- en beukenbossen zijn echte schatkamers met zeldzame fauna en flora.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 384 ft

Bruin blauwtje

Klinkt vreemd, niet? Een blauwtje is een vlindersoort, waarvan het mannetje meestal blauw gekleurde vleugels heeft. Behalve het bruin blauwtje, die heeft bruine vleugels. Van mei tot september fladdert deze vlinder het liefst in droge, schrale kalkgraslanden, zoals je hier op de hellingen van de Bollenberg ziet. Nectarplanten zijn boerenwormkruid en duizendblad. De eitjes worden bij warm en zonnig weer afgezet op ooievaars- en reigersbekplantjes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 400 ft

Holle weg met weelderige taluds

Hier moet je links de blauwe wandeling volgen richting speelboomgaard, maar kijk eens naar de holle weg rechts van je. Valt het je op hoe weelderig de taluds van deze holle weg begroeid zijn? Dit is het ideale pad voor de eikelmuis om zich van de ene naar een andere plek te verplaatsen. Het ANB heeft deze houtkanten nog verbreed door bovenop de taluds, dus in de boomgaarden, over een breedte van 6 meter extra struiken aan te planten. In de zomer wemelt het van de wilde bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Samen met de zaden en de vruchten is deze holle weg een rijkelijk gedekte tafel voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 362 ft

Gulden sleutelbloem

In Limburg adopteerde elke gemeente een typische regionale soort om zo samen de Limburgse biodiversiteit te beschermen. Borgloon koos de gulden sleutelbloem. In het voorjaar kleuren de sleutelbloemen de vloer van deze boomgaard lichtgeel. De goudgele – gulden – stippen op de kroonblaadjes gaven deze bloem haar naam.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 355 ft

Stakkers van de akkers

Akkervogels zijn de laatste decennia in heel Europa met 90% achteruitgegaan: het zijn de 'stakkers van de akkers' geworden. Door intensivering van de landbouw blijft er amper voedsel over voor de vogels. Deze akker is speciaal met granen ingezaaid voor akkervogels. Soorten als grauwe gors, veldleeuwerik, patrijs, geelgors en ringmus vinden hier opnieuw voedsel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 356 ft

Romeinse Kassei

De weg waar je nu op wandelt, is de 'Romeinse Kassei': de heirbaan die ooit Tongeren met Tienen verbond. Ga hogerop eens een kijkje nemen en ontdek de archeologische kunst in het grasland. Op deze plek plaatste kunstenaar Hans Lemmen vijf terracottakleurige betonnen zitbanken. De bank heeft de basisvorm van een Romeinse villa. Op de achterkant van elke bank staat het grondplan van één van de opgegraven villa's in de buurt; zoals de villa van Sassenbroek op amper 1 kilometer hier vandaan. Deze villa's waren eigenlijk landbouwbedrijven van 50 tot 80 hectare groot. Zet je even naast de Romein op de bank en geniet van het adembenemend panorama over dit Romeinse landschap.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 357 ft

Romeinse voetsporen

Tijdens hun aanwezigheid hebben de Romeinen een wegennetwerk weten aan te leggen van ruim 140.000 kilometer. De kaarsrechte heirbanen verbonden het ene belangrijke centrum met het andere. De Romeinse kassei die je op deze route tegenkomt is onderdeel van de tweeduizend jaar oude Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Tongeren, destijds een van de belangrijkste Romeinse steden op Belgische grondgebied.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 321 ft

Franse inwijkelingen met beige kleur

Vanaf het pad heb je een goed zicht op de hellingen van de Bollenberg. De hellingen worden begraasd door Blonde d'Aquitaine runderen, een Frans ras met een beige kleur, dat goed gedijt zelfs op schrale graslanden. Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt hiervoor samen met een lokale bioboer. Door de begrazing krijgen we een grote variatie in plantengroei en dus ook in dierenleven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 193 ft

Kasteelhoeve De Tornaco

Je wilt nog eens ervaren wat stilte ook weer wil betekenen. En je doet dit liefst in een omgeving waar rust, kwaliteit en comfort primeren. Dan is onze eeuwenoude kasteelhoeve in Voort bij Borgloon de plaats die je zoekt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 203 ft

Taverne Martenshof

Het Martenshof is een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve in het Zuid-Limburgse dorpje Mettekoven. Vakantieverblijven met al het nodige comfort. Taverne in de hoeve met streekproducten. Geniet van de puurheid, rust en stilte van Haspengouw. Gelegen aan het fietsroutenetwerk, GR-paden en niet te vergeten wandelgebied in Mettekoven. Prachtige paden doorkruisen het 'Grand cru' landschap met uitkijktoren en vele panoramische zichten. Mogelijkheid tot wandel- en fietsarrangementen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 236 ft

Klein-Gelmen

Klein-Gelmen heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de classicistische hoeve "Doolhof" uit de 18e eeuw, de hoeve Dorpstraat met stallen van 1772, het Groenschild uit 1655, de neogotische Onze-Lieve-Vrouw Boodschapkerk uit 1881 met een beeld van Sint-Rochus uit de 17e eeuw, en natuurlijk de hoeve van Roger Hendrickx uit de één-serie Katarakt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 322 ft

Sint-Saturninus

Tegenwoordig is Mielen-boven-Aalst een deelgemeente van de Belgische gemeente Gingelom in de provincie Limburg. Tot 1971 was Mielen-boven-Aalst een zelfstandige gemeente met 750 onwoners en na de fusie van 1977 werd het een deelgemeente van Borlo in Droog Haspengouw. De kern van Mielen-boven-Aalst spreidt zich uit langs beide oevers van de Melsterbeek en volgens een noord-zuid oriëntatie. De neogotische Sint-Saturninuskerk van omstreeks 1850 bevindt zich in het centrum van het dorp en beschikt over een laatgotisch koor uit de 16e eeuw en 13e-eeuwse Maaslandse doopvont.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 282 ft

Buvingen

Buvingen, is een deelgemeente van de Belgische gemeente Gingelom, in de provincie Limburg. Buvingen ligt in Haspengouw en was tot 1971 met 357 inwoners een zelfstandige gemeente en van 1971 tot 1977 deel van Borlo. Het dorp Buvingen kan in twee denkbeeldige delen gesplitst worden: een verdichting rond de Sint-Trudokerk en een lintvormig element langs de N755 ten zuiden ervan.
Buvingen werd in 929 voor het eerst vermeld als Bovoignon. Het komt van het Germaanse Babingam dat zoiets betekenen kan als: Woonplaats van de lieden van Bubo.

Auteur:

Comments

    You can or this trail