Activity

Herenthout-Castelré-Baarle Nassau-Kasterlee

Download

Author

Trail stats

Distance
68.32 mi
Elevation gain
184 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
184 ft
Max elevation
115 ft
TrailRank 
20 5
Min elevation
0 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1292
Uploaded
June 25, 2019
Recorded
June 2019
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Uilenberg, Flanders (Belgique)

Viewed 155 times, downloaded 10 times

Itinerary description

Mooie dagtocht met afwisselende natuurlandschappen op meestal vrijliggende fietswegen.Langs rustige paden door de Kempen van zuid naar noord tot in Nederland en van noord naar zuid op een nagenoeg vlak parcours.Het doel van deze tocht is een grensgeval:niet alleen loopt er een grens tussen België en Nederland,de streek kenmerkt zich ook door een onophoudelijk aan elkaar grenzen van natte beekdalen of vennen en droge hoge gronden.Deze afwisseling maakt het landschap zo speciaal.Bovendien vindt men hier nog iets wat bijzonder schaars wordt in België,namelijk een horizon die nog niet geschonden wordt door het ingrijpen van de mens.Hier ervaren we rust en ruimte,een ander levensritme.
Te midden van de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout vinden we een unieke enclavesituatie in Baarle-Nassau-Hertog. We denken soms dat de grens gewoon door één straat loopt maar dat is een misvatting. Het gaat hier over 30 grondgebieden die geheel omringd zijn door een andere staat. De grens loopt in deze grote gemeente kris kras door wegen, huizen en tuinen. In bebouwde kommen worden de landsgrenzen overal duidelijk gemaakt met speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek, zo kunnen we precies zien waar de grens loopt. Ook opmerkelijk zijn de nummerbordjes van de huizen waarop de nationale driekleur is weergegeven en we zo kunnen zien of de voordeur van een woning zich in Nederland of België bevindt.In het centrum van Baarle-Nassau-Hertog is het heerlijk toeven: er zijn vele gezellige terrasjes en een levendige dorpskern met winkels die iedere zondag open zijn. We verlaten Baarle en volgen zuidwaarts het asfalt fietspad "Bels Lijntje" op de oude spoorwegberm richting Turnhout. Na een achttal km komen we aan een nieuwe moderne uitkijktoren, gelegen naast het ven "Kleine Klotteraard". Door natuurgebied langs rustige wegjes komen we in Kasterlee, een van de parels der Kempen. Nadien volgen we nog het jaagpad van het kanaal Bocholt-Herentals waar het heerlijk fietsen is. Deze tocht heeft geen eigen bewegwijzering.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Herenthout

Herenthout is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 8.500 inwoners en behoort tot het gerechtelijk kanton en kieskanton Herentals.
Het oudste document over Herenthout dateert van 1186, waarin de naam "Herenholts" gespeld wordt, wat "bos van haagbeuken" betekent.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Grobbendonk

Grobbendonk is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Grobbendonk ligt in de Kempen en behoort tot het gerechtelijk kanton en kieskanton Herentals. In Grobbendonk bevond zich een Romeinse vicus ter hoogte van de Steenberg.
Naast Grobbendonk zelf ligt in de gemeente nog de deelgemeente Bouwel. De dorpen worden gescheiden door het Albertkanaal en de autosnelweg E313; de N13 loopt op de grens. De gemeente grenst aan de stad Herentals en de gemeentes Herenthout, Nijlen, Vorselaar en Zandhoven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Grobbendonk

De naam Grobbendonk is een samenstelling van de Germaanse toponiemen: grobbe of gracht en donk of zandige ophoping of landtong met water omspoeld. Bij het oude kasteel van de Heren van Grobbendonk tref je nog zo'n donk aan. Dat de Franken hier geweest zijn, bewijst het driehoekige dorpsplein.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kempens Wielermuseum

Zeer aan te bevelen museum voor alle mensen met een hart voor wielrennen en in het bijzonder voor oud-wielrenners die in de jaren 60 en 70 gekoerst hebben.De kans is groot dat je hier oud collega's tegen het lijf loopt en nostalgisch wordt bij het ophalen van herinneringen uit die tijd.Niet enkel de carrière van Kempense wielergrootheden wordt hier in beeld gebracht met foto's en hun materiaal,maar nu ook meer en meer van andere bekende renners uit België en Nederland. Adres: Astridplein 13,2280 Grobbendonk Openingsuren: dinsdag en donderdag van 1300 tot 1700 u eerste zaterdag van de maand van 1000 tot 1700 u derde zondag van de maand van 1000 tot 1700 u Inkomprijs: 2,00 Euro Gratis inkom voor inwoners van Grobbendonk.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pulle

Pulle is een deelgemeente van Zandhoven en een landelijk klein dorpje in de Antwerpse Noorderkempen. Het is gelegen aan de Molenbeek. Pulle werd reeds in de 12de eeuw vermeld. De massieve, vierkante toren van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk bewaart de oudste klok van West-Europa, in 1309 gegoten. Verder bezit het het veelbezocht bedevaartsoord Fatima en het prachtige bosrijke domein "Krabbelshof". Het dorpje heeft een oppervlak van 996 ha en een bevolking van 2659 inwoners (2000).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pulderbos

Pulderbos heeft een oppervlakte van 10,35 km² en telde op 31 december 2003 2664 inwoners. Het dorp werd in 2008 officieel uitgeroepen tot het geografische middelpunt van de provincie Antwerpen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Revalidatiecentrum Pulderbos

De opbrengst van de tweede Albintra - Fakro Classic gaat integraal naar dit centrum. Revalidatiecentrum Pulderbos heeft als taak de zorg op zich te nemen voor kinderen en jongeren met een ernstig neurologisch of respiratoir probleem. Het zijn kinderen die een intensieve revalidatie nodig hebben die niet in een acuut ziekenhuis gegeven kan worden. In het Revalidatiecentrum kunnen kinderen en jongeren tot 21 jaar terecht voor tijdelijke intensieve revalidatie. Het Revalidatiecentrum bestaat uit een epilepsiecentrum-neurologische afdeling en een respiratoire afdeling. In het epilepsiecentrum-neurologische afdeling verblijven kinderen en jongeren die lijden aan een aandoening van het centrale of perifere zenuwstelsel. Veelal gaat het om kinderen met epilepsie of met revalidatieproblemen die het gevolg zijn van een (verkeers)ongeval of ziekte. In de respiratoire afdeling worden kinderen en jongeren opgenomen met bronchopulmonale dysplasie, astma, mucoviscidose of andere chronische aandoeningen van de luchtwegen. Kinderen en jongeren kunnen in het Revalidatiecentrum residentieel (zowel overdag als 's nachts) of enkel overdag verblijven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor ouders en hulpverleners om beroep te doen op het expertisecentrum via interdisciplinaire adviesgesprekken! Aan het centrum is ook een school voor kleuter-, lager en secundair onderwijs verbonden waarbij er sterk wordt gewerkt op een zo individueel mogelijk onderwijsprogramma voor elk kind.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lindepaviljoen

In het Lindepaviljoen is de Dienst Toerisme van Zoersel gevestigd en kun je een achthonderd jaar oude linde bewonderen die tot 1974 op het kerkplein stond. Enkele plaatselijke kunstenaars hebben in de stam de lokale geschiedenis uitgebeeld. In 1789 liet Bonifatius De Wolf de Refugie van Sint-Bernaerts bouwen, nu beter bekend als het Zoerselhof. De mooie tuinen in dit domein genietent enige faam.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Looiweg

De rustplaats bevindt zich aan de overzijde van een dichtgeslibde zwaaikom. De zwaaikom diende vroeger om de schepen te laten draaien (omkeren). Deze zwaaikom is nu omgevormd (dichtgeslibd) tot een paaiplaats, zodat vissen zich hier ongestoord kunnen voortplanten.
Meer informatie vind je op de plaatselijk aangebrachte informatieborden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rijkevorsel

Rijkevorsel is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente behoort tot het gerechtelijk kanton en kieskanton Hoogstraten. In de volksmond wordt van Veussel gesproken. De Kempense gemeente telt ruim 11.500 inwoners.
De parochie van Vorsel, later Rijkevorsel, dateert uit de middeleeuwen. In 1194 werd ze door Jean d'Antoing, deken van Kamerijk, afgestaan aan de kanunniken van de collegiaalkerk van Antwerpen. Van de heerlijkheid Rijkevorsel is reeds sprake in de 13de eeuw, toen ze aan Weinemar van Gemenich toebehoorde. In 1358 vindt een overdracht plaats van Jan, heer van Kuyk en Hoogstraten, aan zijn broer Hendrik. In 1581 werd Hoogstraten een graafschap onder Antoine de Lalaing. Rijkevorsel maakte er deel van uit maar behield zijn eigen bestuur.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wachthokje WO1

Reconstructie van een wachthuisje langs de grensovergang tussen bezet België en neutraal Nederland tijdens WO1 langs de Dodendraad (1915 -1918)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt: Café In Holland, Schootsenhoek 23, Castelré (Baarle-Nassau, NB). Drassig Deze route kan drassig zijn, dus hoge wandelschoenen en eventueel gamashen en/of wandelstok komen goed van pas. Is de route toch te nat? In de tekst wordt twee keer een alternatief aangegeven. Horeca Bij de start: Café In Holland, Schootsenhoek 23, Castelré. Op di gesloten, op ma geopend van 10.00-18.00 uur en verder dagelijks open van 10.00-2.00 uur. Onderweg: de Castelhoeve, Groeske 2 in Castelre. Geopend: 15/10 tot 31/3 op za-zo van 10.00-18.00 uur. Van 1/4 tot 14/10 op zo van 10.00-18.00 uur, ma en do-za van 12.00-18.00 uur, di en wo gesloten. Info: decastelhoeve.nl. Honden Aangelijnd toegestaan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Monument van een luchtballonlanding in 1870

In Castelré kwam op 21 november 1870 de eerste (verdwaalde) luchtpost van Nederland aan. De luchtballon kwam uit het door Pruisen omsingelde Parijs met 220 kilo post. Aan de gevel van het gemeentehuis van Baarle-Nassau hangt een gevelsteen die ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van deze gebeurtenis werd aangebracht. In 1970 werd, op het grondgebied van Baarle Nassau, een monumentje in de vorm van een luchtballon opgericht, als herinnering aan deze gebeurtenis.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Grenspaaltjes

Zes keer steek je de grens over tijdens deze wandeling. Het is dat er Belgische of Nederlandse vlaggetjes staan op de paaltjes van deze laarzenroute, anders zou je het niet weten. Het grappige is dat je af en toe geografisch ook op het verkeerde been wordt gezet. Iedereen verwacht dat Nederland altijd ten noorden en België ten zuiden van grensriviertje het Merkske ligt. Maar soms is het precies andersom.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Remigiuskerk

De Sint-Remigiuskerk is een katholiek kerkgebouw in Baarle. Doordat de kerk op een Belgische enclave staat, behoort het dus tot het Antwerpse Baarle-Hertog. De patroonheilige van de kerk is Sint-Remigius, een bisschop uit Reims uit de vijfde en zesde eeuw.
De kerk zou gesticht zijn door Hilsondis, gravin van Strijen en stichteres van de Abdij van Thorn. Zij had grote delen van het huidige West-Brabant in bezit. De Remigiuskerk schonk zij in 992 aan de abdij van Thorn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baarle-Nassau

In het album De Vliegende Klomp liet Willy Vandersteen Suske en Wiske langs onder andere Baarle-Nassau en Hertog, Breda, de Biesbosch, De Efteling, het kasteel van Deurne en Eindhoven gaan. Lambik en Jerom wonnen van Suske, Wiske en tante Sidonia (die in een soort klomp 'vlogen'), maar namen de prijs niet aan, omdat ze vals hadden gespeeld. Wiske besloot om de enveloppe met geld te schenken aan de derde wereld.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is een Belgische gemeente en exclave in de provincie Antwerpen. Het behoort tot het gerechtelijk kanton Arendonk en het kieskanton Hoogstraten.

Baarle-Hertog telt vier woonkernen: Baarle, Baarle-Grens, Zondereigen en Ginhoven. Opmerkelijk is dat Baarle en Baarle-Grens gedeeld worden met het Nederlandse Baarle-Nassau. De landsgrenzen lopen er dwars door straten en gebouwen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baarle-Nassau

Baarle-Nassau ) is een Nederlandse gemeente in de provincie Noord-Brabant, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Tilburg. De gemeente telt 6.757 inwoners en heeft een oppervlakte van 76,36 km² . In 2006 hadden 174 inwoners van Baarle-Nassau de Belgische nationaliteit.
Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Villa Hortensia

'Villa Hortensia; heerlijk genieten van rust en ruimte in het bruisende Turnhout'. Uw jonge gastfamilie, Tim, Marjan en de kleine Jules en Aimée, kocht het huis in 2008. Hiermee ging een langgekoesterde droom in vervulling. Het was liefde op het eerste gezicht. De oude hortensia's, die in volle bloei de voorgevel sierden, leenden hun naam aan dit charmante landhuis. Laat u aangenaam verrassen in Villa Hortensia en ervaar het échte genieten zelf: De rust van de Kempen, een sprankeltje luxe, gecombineerd met een strategische ligging aan de rand van het centrum van Turnhout en de uitvalswegen, maken deze Bed and Breakfast (B&B) een plek waar u graag wilt terugkomen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Drie Vrouwen

Drie historische vrouwen, die hun wortels in deze stad hebben, uitgebeeld in een bronzen sculptuur. Maria Van Brabant (1325-1399) kreeg het Land van Turnhout, waartoe ook omliggende gemeenten behoorden, in haar bezit. Maria Van Hongarije (1503-1558) bestuurde tussen 1545 en 1558 het Land van Turnhout en restaureerde het kasteel van de hertogen van Brabant. Amalia van Solms (1602-1675) is de derde vrouw van Turnhout. Zij beheerde vanaf 1639 het Land van Turnhout. De dames poseren met opgeheven hoofd, dicht bij elkaar, alsof ze samen praten. Een tijdloos beeld. Achilles Cools (°24 oktober 1949) is een Belgisch kunstenaar, schilder, beeldhouwer, graficus, schrijver, dichter en natuurfilosoof. Zoals bij veel kunstenaars vloeien leven en werk in elkaar. In zijn kunst staat de natuur centraal in al haar aspecten. Of toch in het bijzonder de kauw. Op het dak van zijn huis heeft hij voor de tamme kauwen die rond hem leven een hoge toren gebouwd. Zo volgt hij ze dagelijks in hun doen, en uit wat ze vertellen maakt Achilles zijn eigenzinnige kunst. Hij bekijkt alles door de ogen van deze vogel om zo een visie te krijgen op de wereld en wat daarin gebeurt. Met filosofische benaderingen brengt Achilles zijn leven in woord en in beeld. Hij combineert wetenschap en kunst, door de vogel binnenstebuiten te keren, en door de kleine werkelijkheden van de natuur te doorgronden. Zijn kunst getuigt van een groot vakmanschap en zijn beelden zijn organisch opgebouwd met natuurlijke structuren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ons verhaal

Deze leeftuin met vijver, serre, bijenkast, kippenhok en compostbakken bestrijkt een oppervlakte van ongeveer 850 m². Er wordt heel snel afgedankt en weggegooid in onze maatschappij, maar in deze tuin vormt het hergebruik van materiaal een rode draad. Door creatief gebruik van materialen 'met een verhaal' kreeg de tuin een eigen karakter, inspirerend en verassend. Er kwamen interessante en knusse hoekjes voor mens en dier, zoals het oude terrasje of de serre. De tuin is boeiend van januari tot december. In elk tuindeel zijn er wintergroene structuren en hagen. Verwilderingsknolletjes starten hun bloei in januari en gaan door in de lente. De vijver verandert elke maand spectaculair van uitzicht. Mens en dier vinden heel wat eetbaars in de tuin. Zomerbloeiers in de borders trekken bijen, hommels en vlinders aan. Bomen, struiken, rozen en allerlei klimmers geven bottels, bessen, noten ... Grassen zorgen in zomer en winter voor een mooi silhouet, beschermen borderplanten en zorgen voor nestmateriaal. Concrete uitleg van compostwerking tijdens de openingsuren of op afspraak. Toegankelijkheid en bereikbaarheid Kinderen welkom! Deel van een fietslus

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasterlee

Op vlak van toerisme is Kasterlee een grote trekpleister van de provincie Antwerpen. Populair zijn bijvoorbeeld het recreatiegebied Kabouterberg (in de heuvelachtige zandduinen van natuurdomein De Hoge Mouw), het pretpark Bobbejaanland en het recreatiegebied en natuurdomein De Hoge Rielen. Kasterlee telt 8 hotels en verschillende campings en bivak-, kampeer- en trekkershuizen. Kasterlee heeft een zeer levendige dorpskern met verscheidene cafés en restaurants. Verder beschikt het over een wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiternetwerk. Kano- en kajakvaren, minigolf en andere recreatie zijn bekend tot ver in de omstreken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Willibrorduskerk

De oorspronkelijke kerk is in Kempense baksteen uit de 16de eeuw. In 1531 werd de kerk vergroot en de klokkentoren gebouwd. In 1735 was er een grote brand. In 1849 werd de kerk herbouwd in neogotische stijl. In 1850 werd de kerk vergroot en opnieuw ingedeeld.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Startplaats sportcentrum Duineneind Kasterlee

Sportcentrum Duineneind Kasterlee Parking Drankgelegenheid (op aanvraag) Douche (op aanvraag) Reinigen fiets (op aanvraag)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Keeses Molen

Keeses Molen staat op een uitloper van de Kempense Heuvelrug, de Kabouterberg genaamd, aan de Geelse Baan in Kasterlee. Het is een maalvaardige, typisch Kempense standerdmolen met een open voet. De molen werd gebouwd rond 1650, en stond toen op de Dam in Antwerpen. Van daar werd hij in 1853-'54 verplaatst naar het gehucht Lo in Heist-op-den-Berg, en in 1922 naar "de Heesbergen" langs de Retiebaan in Kasterlee, ter vervanging van een omgewaaide molen. Keeses Molen dankt zijn naam aan één van de laatste eigenaars, Cornelius Van Laer. Hij is twee keer tot monument verklaard, op 18 oktober 1943 en op 27 september 1954. De windvang is slecht omdat het dennenbos op de duin te hoog is geworden.

Voordat de molen naar de Kabouterberg werd verhuisd, had hij een gesloten voet en houten borstroeden. De voet werd gewijzigd in een open voet eer de molen werd ingedraaid op 13 juni 1954. Een belangrijke impuls in verband met de verhuizing kwam van de Koninklijke Vereniging voor Natuur en Stedenschoon.


Auteur:

Comments  (1)

  • Photo of jozef mertens
    jozef mertens Jun 15, 2020

    I have followed this trail  View more

    Prachtige route voor een tijdje onbezorgd fietsen, lekkere koffie met gebak in Baarle Hertog, meer moet dat niet zijn! Een aanrader!!

You can or this trail