Activity

Haven Leopoldsburg (55km)

Download

Author

Trail stats

Distance
33.79 mi
Elevation gain
367 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
367 ft
Max elevation
194 ft
TrailRank 
9
Min elevation
69 ft
Trail type
Loop
Coordinates
893
Uploaded
May 24, 2022
Recorded
May 2022
Be the first to clap
Share

near Meelberg, Flanders (Belgique)

Viewed 14 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van Tumulusstraat 19, 3583 Paal, België

Stop Haven na 30 km.

Naar Tumulusstraat 19, 3583 Paal, België



Routering Recreatief fietsen - mooiste, Manueel

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

grafsteen uit de Tweede Wereldoorlog

In de Engestraat staat een grafsteen uit de Tweede Wereldoorlog. De grafsteen herinnert aan Louis Goetz van de Brigade Piron, die hier sneuvelde op 12 september 1944. De dag voordien was Leopoldsburg door deze brigade bevrijd van de Duitsers, maar in de loop van de nacht ontvingen ze versterking. Sergeant-officier Goetz meldde zich als vrijwilliger voor de verkenningspatrouille, maar liet daarbij het leven door een vijandelijke kogel. Hij was een van de vele échte helden van deze oorlog.

Auteur: Lannoo
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Astrid Bammens Collectie

In augustus 2003 opende Astrid Bammens haar museum over ons koningshuis, met een uitgebreide collectie over alle leden daarvan sinds het ontstaan van België. Speciale aandacht is er voor koningin Astrid. Tel.: +32 11 40 37 38 tentoonstelling: Fake of niet Fake? Feit en fictie over de geschiedenis van het koningshuis Waarom werd Willem I koperen Willem genoemd? Verzorgde Elisabeth echt zoveel zieken tijdens de oorlog? Aan de hand van de rijke collectie van Astrid Bammens wordt dieper ingegaan op allerlei historische veronderstellingen over het koningshuis. Aan de hand van ludieke anekdotes en voorwerpen uit onze collectie tonen we vandaag aan dat de realiteit niet altijd is wat ze lijkt... Gezinsvriendelijkheid: Speciale uitleg op maat van de kinderen. Doe mee aan onze tekenwedstrijd!

Auteur: Erfgoeddag
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

[Instituut Tim Torfs] SPA

Gloednieuw luxe privé-kuuroord, compleet privé met 1 romantische gastenkamer. Ideaal voor een wellness-weekendje met je geliefde (geen kinderen)! Zalige massages, flesje champagne en een fikse boswandeling na de sauna!

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

B&B De Witte Merel Deluxe

Een "superdeluxe" vakantiegevoel overvalt je als je naar buiten kijkt en het zwembad uitnodigend ligt te wachten... De 3 suites hebben een ruim terras dat uitkijkt over het golfterrein en de Paalse Plas. Fietsroutes passeren voor de deur. De badkamers zijn "ensuite" en laten je heerlijk wegzakken in het schuim. Je komt volledig tot rust, tijdschriften, magazines en dvd's liggen op de kamer, koffie en thee is gratis. Je hoeft je kamer niet meer uit en het genieten kan beginnen. Kamer Montreal is volledig toegankelijk voor rolstoelgasten.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Royal Suite

Koning en koningin voor één nacht? Logeer dan in de Royal Suite boven het museum 'Mijn Koningshuis' in Leopoldburg. Gastvrouw en royaltykenner Astrid Bammens stichtte dit boeiende museum en leidt je graag door de geschiedenis van het Belgische Koninklijk Huis. In de suite met vier kamers logeer je in koninklijke luxestijl. Astrid ontvangt je met de grootste zorg en serveert u een… vorstelijk ontbijt.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hotel De Witte Merel

Suites met een prachtig uitzicht op het 'Millennium golfpark' en het recreatiedomein 'De Paalse Plas'. Mogelijkheden genoeg voor een sportief (golf, fietsen, zeilen of surfen) of een ontspannen verblijf. Alles mag maar niets moet!

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kroonhoeve

Al fietsend of wandelend genieten van de Limburgse bossen kan vanuit gastenkamers De Kroonhoeve. Je verblijf ligt aan de invalsweg Beringen-Leopoldsburg, net aan de bosrand. Je overnacht in een kamer met gemeenschappelijke badkamer. Ontbijten doe je in de huiselijke ontbijtruimte met living. En gasten hebben een eigen keuken ter beschikking. De weide met diertjes zorgt voor plezier voor jong en oud.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

The Fox

Zeer rustig in het groen gelegen hotel-restaurant-bistro-wellness. Lekker gastronomisch tafelen of een kleine hap. Wandel- en fietspaden in de onmiddellijke omgeving. Golfterrein en surfgelegenheid op 10 min. Volledig nieuw Saunacomplex met verwarmd openluchtzwembad, Marokkaanse hammam, jacuzzi, relaxruimtes, beautysalon en massageroom. Verschillende wellness- en hotelarrangementen mogelijk alsook gastronomische- en/of verwenweekends. Prachtige helikopterhaven waar taxivluchten, luchtfotografie, verrassingsvluchten en luchtdopen mogelijk zijn mits reservatie.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vlaams Mijnmuseum

Aan de Koolmijnlaan vinden we de hoofdingang van de nv Kolenmijnen van Beeringen. Het gerestaureerde bakstenen controlegebouw uit 1924 trekt meteen de aandacht. Het deed dienst als aanwervingskantoor, medische dienst en logement voor de conciërge en de hoofdwachter. Het Vlaams Mijnmuseum biedt diverse arrangementen om de reusachtige, schitterend bewaarde industriële archeologische site te bezoeken. Een groot deel van het mijnpatrimonium werd als monument beschermd. Het mseum vertelt het verhaal van de mijnwerker en de mijnontginning.

Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Plas

Auteur: vommeke
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

O-L-V-Onbevlekt

Auteur: André4557
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bike Valley

Bike Valley in 3 woorden? Dat is Cycling, Innovatie en Mobiliteit.

Bike Valley doet coaching & wetenschappelijke begeleiding in lichaamskoeling, aerodynamica en positionering voor topsporters, G-sporters en amateursporters. Ze ondersteunen Limburgse ondernemingen, zowel binnen de fietssector als daarbuiten en coördineren innovative fietsmobiliteit projecten. Te ontdekken? Hun unieke low-speed windtunnel, specifiek voor het testen van atleten en fietsmateriaal. 



Auteur: Visit Limburg
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Weekendverblijven

Rechts zie je een aantal vijvertjes liggen en enkele restanten van weekendverblijven. Sinds de jaren 70 werden in het natuurgebied tientallen weekendverblijven met vijver aangelegd, vaak ten koste van de natuur. De kunstmatig aangelegde poelen krijgen nu een natuurlijke herinrichting en de weekendverblijven worden afgebroken. De eerste resultaten zijn al zichtbaar, de vochtige omgeving is ideaal voor insecten. Heel wat libellensoorten voelen zich er thuis. Rietgorzen vinden hier een lekkere maaltijd.

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Waar de rietgors zich thuis voelt

Je ziet de rietgors bijna nooit omdat ze goed verscholen zitten in het riet. Hier maak je de meeste kans om er één te spotten Ze lijken een beetje op een gestreepte mus. Mannetjes hebben zwarte kopstrepen, vrouwtjes hebben bruine en witte. Ze worden zo'n 15 centimeter groot. In de broedtijd zijn zingende mannetjes herkenbaar aan hun zwarte kop, witte halsband en witte snorstreep.

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ham

Ham is een gemeente in de provincie Limburg in België en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Beringen. Ze telt ruim 10.000 inwoners.
Vondsten van vuurstenen en lemmers, afslagen en andere gebruiksvoorwerpen tonen aan dat er -op de plek die Ham nu is- al mensen woonden rond de jaren 3000 tot 1500 voor Christus. De eerste vermelding van Ham als heerlijkheid dateert echter van 785. Daonatus schreef in Vita Sancti Trudonis, het verhaal over de heilige Trudo. Zo vertelt hij onder andere over een hofmeier Pepijn van Herstal die al zijn geld aan Ochinsala en Ham opdroeg. Een soortgelijk verhaal vond men eveneens terug in geschriften van Theodoricus.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Leopoldsburg

Leopoldsburg is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Limburg. Het is een fusiegemeente die bestaat uit Leopoldsburg en Heppen en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Beringen. De gemeente telt meer dan 15.000 inwoners.

Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne Leopoldsburg en de uitgestrekte oefenterreinen van het Belgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in 1835 als verdediging tegen Nederland door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het Mijnmuseum

Mijnmuseum Beringen, een unieke uitstap!
Een bezoek aan het Mijnmuseum Beringen zorgt voor onvergetelijke momenten voor het hele gezin. Duik onder in de wereld van mijnwerkers, de steenkool, het harde werk en het leven rondom de mijn.

Hoe diep is zo’n steenkoolmijn eigenlijk? Hoeveel uren moesten de mannen daarin werken? Mochten ze douchen als ze vies waren? Hoe geraakte al die steenkool boven? Hoe is het om op je knieën steenkool los te kappen? 
Hoe verliep het leven in de mijncité, bij vrouw en kinderen? Een antwoord op deze en heel wat meer vragen krijg je tijdens een bezoek aan het Mijnmuseum in Beringen.

Op het imposante industriële mijnterrein van Beringen ervaar je de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen in een interactieve en multimediale presentatie. Je kunt elke dag van het jaar het museum bezoeken zonder reservering! 
Combineer een bezoek aan de moderne tentoonstellingsruimte met een indrukwekkende ondergrondsimulatie (11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur).

Maak kennis met het werk in de ondergrond via de ondergrondse simulatie en beleef het leven rond de mijn door de ogen van ex-mijnwerker Roberto Pasquali met de gratis iPod-tour. Op de Mijnzondagen zijn ook de historische gebouwen toegankelijk. 
Groepen en scholen kunnen elke dag van het jaar het museum en de historische gebouwen bezoeken, mits reservering! Tal van pakketten zijn mogelijk. Mijnmuseum Beringen, een unieke uitstap! 
Een bezoek aan het Mijnmuseum Beringen zorgt voor onvergetelijke momenten voor je gezin. Duik onder in de wereld van mijnwerkers, de steenkool, het harde werk en het leven rondom de mijn.

Auteur: Visit Zuid-Limburg
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tennisclub Ham

Deze tussenstop is een leuke plek midden in het groen. Het smaakvol ingericht cafetaria heeft een verwarmd terras. Op de kaart staan heel wat lekkere biertjes en verfrissende drankjes. Voor de kinderen is er een mooie speeltuin.

Auteur: Visit Limburg
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

be-MINE

De mijnen drukten een onuitwisbare stempel op Limburg. De voormalige mijnsites zijn vandaag terug levendiger dan ooit. Je uitvalsbasis? De imposante oude mijngebouwen van be-MINE! Ze vormen de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen en één van de best bewaarde mijnsites van West-Europa. In het Mijnmuseum daal je af in een gereconstrueerde mijngang en unieke mijnverhalen zetten je op weg voor een verdere ontdekking van de Limburgse mijnstreek. Hiervoor spring je op de trappers en volg je het oude kolenspoor. Verder zorgen de gloednieuwe duiktoren en klimmuur voor sensatie. De terril op de achtergrond doet dan weer dienst als Avonturenberg, uren ravotten voor kinderen en de nodige kicks voor mountainbikers.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Antoniuskapel van 1680

De kapel is gelegen op een driehoekig pleintje, op het kruispunt met de Kroonstraat, waar zich eveneens een bakstenen waterput met gesmeed ijzeren bovenstel bevindt. Rechthoekige bakstenen kapel met gecementeerde en beschilderde gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen); door verlenging der zijgevels en dak is een portaal ontstaan aan de voorgevelzijde. Gevelsteen met jaartal AO 1680. Rechthoekige muuropeningen. De achtergevel is voorzien van vlechtingen, top- en schouderstukken.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk

Neoromaans-getinte kerk met omgevend kerkhof, gebouwd in 1930. Baksteenbouw met gebruik van arduin, natuursteen en geglazuurde baksteen op een breukstenen plint. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën, transeptarmen van twee traveeën en een koor van een rechte travee met vijfzijdige sluiting.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve met losse bestanddelen

Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een woonhuis met stal en een dwarsschuur ertegenover (beide met nok loodrecht op de straat). Driebeukige, versteende gebouwen onder afgewolfde zadeldaken (Vlaamse pannen en resten van de oorspronkelijke strooien bedekking). Merkwaardig gebint: dubbel ankerbalkgebint met schaarspant met balk.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk

De kerk bij het militaire kamp van Beverlo werd tussen 1899 en 1903 gebouwd in neoromaanse stijl. Historiek Op 14 maart 1835 keurt het parlement de bouw van het kamp van Beverlo goed. In mei 1835 vangen de werken aan en eind juli is het kamp klaar. Er is logement voor 20.000 militairen. Gelijktijdig met de militairen zijn ook de eerste burgers in het kamp verschenen. De eerste dagen logeren zij nog in open lucht, maar dan trekken zij hun ‘strooien’ hutten op, kriskras door mekaar, tussen het infanteriekamp en de paviljoenen van de generaals. Pastoor Frans Wouters van de parochie Beverlo, die vanaf mei 1835 zijn parochianen zowel met militairen als burgers ziet aangroeien, vraagt aan de Bisschop van Luik de nodige rechtsmacht om ook in het Kamp van Beverlo zijn ambt te mogen uitoefenen. Hij begint hier zijn eerste doopregister op 17 juni 1835. Naarmate de bouwwerken in het kamp vorderen komen er zich steeds meer troepen en burgers vestigen, zodat een pastoor-aalmoezenier voor de nieuwe nederzetting noodzakelijk is. Eerwaarde Heer Jean Baptiste Engelbosch installeert zich op 16 juni 1836 als eerste aalmoezenier in het Kamp. Na zijn aankomst verblijft hij een tijdje in een barak, ten midden van zijn parochianen, waardoor hij gemakkelijk met hen contact heeft en zijn invloed kan vergroten. Met de hulp van militairen en burgers bouwt hij een kleine kapel van 15 op 9 meter. Het is een lemen gebouwtje met een dak van stro. De zware klok hangt in een houten gebinte naast de kerk. Het eerste kerkje stond op een heuveltje ten zuidoosten van het park. Het kerkje, pas voltooid in 1837, werd door de orkaan van 1 op 2 november 1837 zo zwaar beschadigd dat het kort nadien ongeschikt werd bevonden voor de eredienst. Nadat de orkaan van november 1837 het eerste hulpkerkje vernield had, werd onmiddellijk een nieuw plan getekend. Men maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe kerk buiten het militair domein te plaatsen. Tegen het gemotiveerd advies van het gemeentebestuur van Beverlo in, werd in 1843 een kerk gebouwd, die slechts plaats zou bieden aan 300 personen, waar zelfs in volle winterperiode, militairen inbegrepen, de bevolking nooit minder dan 4.000 personen bedroeg. De huidige neoromaanse kerk werd gebouwd van 1899 tot 1903 door kapitein Lebrun met zijn geniesoldaten, geholpen door burgervaklui uit Leopoldsburg. Op 12 juni 1903 werd de kerk plechtig ingehuldigd. In de altaarsteen berusten relikwieën van de heilige Mauritius en de heilige Theodorus. Op 24 juni 1903 werd de kerk door het leger overgedragen aan de Directeur-generaal van de erediensten, handelend in opdracht van de minister van Justitie. Het ministerie van Justitie werd belast met het onderhoud van de kerk, wanneer de financiële middelen van de kerkfabriek ontoereikend waren. De kerk en het meubilair bleven eigendom van het leger. Het ministerie van Justitie geeft aan de kerkfabriek een subsidie van 2.000 BEF en neemt eventuele onderhoudskosten op zich. In november 1920 worden kerk en pastorie voor 11.820,90 BEF in orde gebracht ten laste van Justitie. Vanaf 31 augustus 1928 echter stopt Justitie alle subsidies aan kerk en pastorie. Na verschillende interventies van de kerkfabriek en de gemeente stelt het ministerie van Landsverdediging in 1931 een krediet van 150.000 BEF ter beschikking. Hiermee wordt hoofdzakelijk een nieuwe centrale verwarming geïnstalleerd. Deze som is afgehouden van de winsten gemaakt door de cinema's in het kamp van Beverlo. Een som van 200.000 BEF wordt in 1936 gevraagd voor een dringende herstelling aan het dak van kerk en toren. Deze keer betaalt het ministerie van Landsverdediging niet, maar laat langs de gouverneur om, de gemeente verwittigen dat ze moet tussenkomen (wat niet gebeurt). In 1954 wordt de oorlogsschade hersteld voor rekening van de eigenaars (ministerie van landsverdediging) en worden de dringende herstellingen van de daken, noodzakelijk sinds 1936 eveneens uitgevoerd ten laste van Landsverdediging. Na deze grote herstellingswerken wil het leger deze grote onkostenpost kwijt. De kerk wordt ‘gratis’ aangeboden aan de kerkfabriek, maar de pastoor weigert (zolang de kerk van het leger is, blijft deze verantwoordelijk voor grote herstellingen). In 1968 wordt de kerk met omliggende gronden en straten uiteindelijk verkocht aan de gemeente Leopoldsburg. Beschrijving De neoromaanse kruisbasiliek werd gebouwd op initiatief van koning Leopold II, naar model van een romaans kerkje uit Bertrix. Het gebouw is vrij imposant van afmetingen. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën, met een vierkante westtoren, een doopkapel ten noordwesten en Mariakapel ten zuidwesten, een koor van twee rechte traveeën met halfronde sluiting en kooromgang. Het is een bakstenen gebouw met gebruik van arduin en Franse steen voor de ornamenten, met zadeldaken en tentdak op de toren. De kerk heeft rondboogvensters en een rondboogportaal. Interieur Het interieur heeft een basilicale opstand en wordt geritmeerd door arduinen zuilen die het bakstenen tongewelf met zandstenen gordelbogen dragen. De binnenmuren zijn uitgevoerd in rode baksteen. Het ruime koor is afgesloten met een gesmeed ijzeren hek. De twaalf porfieren zijn bekroond met kubusvormige kapitelen, afwisselend niet versierd, met lijn- en knopversiering en met bladversiering. Het gebouw was verlicht met zestig bekken die brandden met acetyleen. Ze werden later aangepast met gloeilampen. Een werkplaats voor het fabriceren van gas bevond zich in de onmiddellijke nabijheid van de kerk. De kerk wordt verwarmd met warme lucht (systeem Piron). In de noordelijke sacristie zijn de wanden volledig bekleed met een eiken lambrisering met panelen. De kooromgang achter het hoofdaltaar is verlicht door dertien rondbogige glasramen. Ze stellen gebeurtenissen voor uit het leven van Jezus en de apostelen en zijn een kopie van de beroemde glasramen uit de kathedraal van Chartres. Ze werden uitgevoerd door de firma Ladon van Gent in Tomau-stijl. Hoofd- en zijaltaren werden in witte steen opgetrokken. Het hoofdaltaar wordt geschraagd door vier arduinen zuilen met voetstuk met bladversiering en kubuskapiteel. Onder het arduinen altaarblad bemerkt men op het altaarfront, een kopie van de voorstelling ‘Christus zetelt als rechter’ uit de kathedraal van Chartres. Het tabernakel met chiroteken is rijkelijk versierd met geëmailleerde plaatjes, geslepen glazen bollen, gedraaide zuilen en andere versieringen. De tabernakeldeurtjes brengen een afbeelding van de ‘het Lam Gods en de Kerk met Hostie’. De preekstoel is versierd met de zinnebeelden van de vier Evangelisten : de adelaar van Johannes, de engel van Mattheus, de leeuw van Marcus en de stier van Lucas. De kerk bezit tal van kunstwerken, beelden en schilderijen: De marmeren standbeelden van twee heilige soldaten, Sint-Maurits van Puyenbroeck, patroon van infanterie en Sint-Gommarus van Charles Geerts, beide van 1842, zijn een geschenk van de Koninklijke familie. Drie voorname en zeer grote schilderijen zijn in de kerk opgehangen : van Franz Navez (1787-1869) : ‘opwekking van Lazarus’ (op het doksaal) van Karel Wauters (1811-1871) : ‘Godfried van Bouillon aan het hoofd der Kruisvaarders voor Jeruzalem’ (in de rechter kruisbeuk) van Filip van Bree (1786-1871) : ‘Boudewijn I legt het zwaard van Godfried van Bouillon op het Heilig Graf’ (in de linker kruisbeuk). De kruisweg met uitgebeitelde beelden is het werk van A. Debeule (1930). In de linkerkruisbeuk is het Maria-altaar versierd met het beeld ‘De Hemelmoeder met het kind Jezus gezeten op de troon’, dit is eveneens een kopie van dezelfde voorstelling in de kathedraal van Chartres. In deze beuk vindt men eveneens een beeld van Sint-Antonius. In de rechterkruisbeuk noteren we beelden van Sint-Jozef, het Heilig Hart en Sint-Gerardus. Triomfkruis. In de doopkapel is een neoromaanse doopvont in arduin. De zware kuip wordt geschraagd door vier zuiltjes, die alle eindigen op een kop. Symbolen voor de stromen uit het aards paradijs. De andere zijkapel werd opgericht voor Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Het grote beeld in witte steen, van de hand van de beeldhouwer Dupont, dateert uit 1944 en werd op 9 augustus 1944 gewijd door Monseigneur Kerkhofs.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belgische militaire begraafplaats van Leopoldsburg

In 1928 werd in het kamp van Beverlo de Belgische militaire begraafplaats aangelegd, met onder meer omgekomen Belgische krijgsgevangenen die oorspronkelijk in Duitsland begraven waren. Na de Tweede Wereldoorlog werden op de plek van de verwijderde Duitse graven Belgische militairen, gefusilleerden, gedeporteerden en politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog begraven. Historiek Het kamp van Beverlo, het Koninklijk Park en het Nieuw Park Koning Leopold I liet het Kamp van Beverlo oprichten in 1835 tegen de Nederlandse buurstaat, op een moment dat de landsgrenzen nog niet vastlagen. Aanvankelijk bestond het kamp uit strohutten en houten barakken. Na de vrede met Nederland in 1839 werd beslist om van het Kamp van Beverlo een permanent kamp te maken, dat met duurzame materialen zou opgetrokken worden. Vanaf 1846 werd het ingericht naar plannen van generaal en minister van oorlog P.E.F. baron Chazal en van kolonel Demanet. Intensieve aanplantingscampagnes waren nodig als scherm tegen het stuifzand van het heidegebied. 



Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fatihmoskee

De Fatihmoskee werd gebouwd in Ottomaanse stijl en is voorzien van twee statige minaretten en een grote koepel. Een bezoek aan de moskee is mogelijk: je maakt nader kennis met de islam en je kunt genieten van de mooie decoratie met handgeschilderde tegels. Deze Turkse moskee is een van de grootste van het land en ongetwijfeld een van de allermooiste. Op 15 november 2004 werd er een aanslag op gepleegd, weliswaar met beperkte schade.

Auteur: Lannoo
Meer informatie

Comments

    You can or this trail