Activity

Bolaman, Yason, Perşembe Rotası

Download

Trail photos

Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası

Author

Trail stats

Distance
29.72 mi
Elevation gain
1,657 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,621 ft
Max elevation
340 ft
TrailRank 
33
Min elevation
6 ft
Trail type
One Way
Coordinates
608
Uploaded
October 28, 2013
Recorded
October 2013
Be the first to clap
Share

near Bolaman, Ordu (Türkiye Cumhuriyeti)

Viewed 6684 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası Photo ofBolaman, Yason, Perşembe Rotası

Itinerary description

Avrasya Bisiklet Yolu Rotası www.euroasiavelo.com
Güzergah; Bolaman, Yalıköy, Kazancılı, Medreseönü, Çaytepe, Aziziye, Mersin, Perşembe.

Coğrafi Özellik; Rakım 10 metreden 100 metreye kadar çıkmaktadır. Canik Dağları sahile kadar kademeli bir şekilde alçalmaktadır. Bolaman akarsuyunun sahile yakın civarlarında arazi düzleşmektedir. Tepelerin denize dik olarak indiği Perşembede iki önemli kara çıkıntısı görülür. Bunlardan Kuzeyde uzun bir kara parçası olarak denize doğru uzanan Yason Burnu, diğeri ise derin ve dik bir Koy’un üzerindeki Çam Burnu’dur. Bunun tabii bir sonucu olarakta Perşembe doğal bir Limandır. Perşembe İlçesi bitki örtüsü bakımından çok zengin bir bölgedir. Yeşil hiçbir tonunu bu topraklardan esirgememiş.

Rapor: Yeni yapılan Bolaman-Perşembe yolunun faaliyete geçmesi bu rotayı daha sakin bir hale getirmiştir.Bisikletçiler güvenli geçiş için bu bölgeyi kullanmalıdır. .Bolaman Ilıca deresi ile Yalıköy deresi arasında denize sıfır mavi ile yeşilin kesişmesiyle Ordu İlinin en güzide yerlerindendir.Rota üzerindeki doğal yarım ada( Yason burnu) ve üzerindeki Yason Rum kilisesi bölgenin önemli tarihi ve turisttik yeridir. Sahil şeridinde Hoynat adası ve Çaka plajı ekolojik kirlilikten uzak kalmış nadir plajlardandır. Cittaslow Perşembe ilçesi ise doğal güzellikleri ile bu rotayı taçlandırıyor.Motor veya teknelerle gezi yapılarak Perşembe kıyılarının tadını çıkarabilirsiniz. Çiseli şelalesi ziyaret edilmesi şiddetle tavsiye edilir.

İklim; Tipik Karadeniz iklimi hakim olup, kışlar ılık geçer, Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklar olmaz. Isı farkları azdır.

Tarihi Yerler; Haznedaroğlu Konağı, Yason Kilisesi, Hoynat Adası, Çam burnu feneri

Yeme-İçme; Bolaman Haznedaroğlu Konağı Restaurantı:Yöresel tatların sunulduğu harika bir restoran olarak hizmet veriyor.
Yosun Pide:Meşhur bolaman pidesi ve yöresel lezzetlerden oluşan bir menüyle hizmet vermekte.
Yalı köy Köftecisi:Köftesiyle meşhur et lokantası.
Medreseönü uzun saçlının yeri:Odun ateşinde demlikte çay ve yöresel lezzetler sunuyor.
Vonalı Celal:Balık,mısır ekmeği ve ev yapımı turşularıyla meşhur farklı bir mekan.

Konaklama;
Haznedaroğlu Konağı(Bolaman)
Dr. Taflan Çiftlik Evi (Çaka )

Yason Burnu
Yason Burnu yarımadası, doğal görünüme sahip bir yarımadadır. Eski Ordu-Samsun karayolu üzerindedir. Ordu'ya 35 km, Perşembe'ye 20 km 'dir. Yason burnunun önü taşlık olmakla beraber, burada gemiler durabilmektedir. Yason adı, Argonotlar'la beraber burada karaya çıkan Yason’dan kalmıştır. Burunun alt tarafında 'Panaya' adında eski manastır/kilise vardır. Çaytepe sınırları içinde olan yarımada üzerindeki kilisenin adı Jason's Church diye de bilinir. Bu kilise, 1868`de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmış olup, mimarisi gayet özelliklidir. Yason burnu, esasen çok eski bir yerleşim yeridir. MS 3. yüzyılda Hıristiyanlar, Giresun`da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek 'Işıklar Bayramına' katılırlarmış.

Yason Kilisesi
Bu yarımada, Aronauts'ların İason önderliğinde Altın Post'u arama hikâyelerinin anlatıldığı Argonautica Efsanesiyle de ünlüdür. Bu efsanenin kahramanları Truvalı olarak kabul edilirler. Yarımada`nın hemen 300 metre batısında bir de Yalancı Yason (kadastroda: Sülü burnu diye geçer) denilen yer vardır ki, çok güzel ve oya gibi işlenmiş kıyıya sahiptir. Bölge antik dönemde bir deniz ticareti merkezi işlevi sürdürmüştür. Burada ve Yason burnu`nda 4 bin yıllık taşlar yontularak yapılmış balık havuzları bulunmaktadır. Yüzey araştırmaları kil yatakları ve eski dönemlerde seramik imalatı ve ticaretinin yapıldığını göstermektedir. Su sporları ve dalgıçlık için çok sayıda turist gelmektedir. Bu şirin yarımada, yılda 320 gün, güneşin doğuş ve batışını seyir imkânı verir. Ayrıca, yarımadanın kıyıları tamamen deniz kabukları ile adeta süslenmiştir. Buradan Ünye burnu görülebilir. Zaman içinde iyice yıkılmaya yüz tutan Kilise, eski Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu`nun 2004 yılında restorasyon çalışmaları ile aslına en uygun biçimde onarılmıştır. Kubbesi sadece Osmanlı tarzıdır. Yason burnu üzerindeki Rum kilisesi, Karadeniz bölgesinde deniz kenarında olan tek kilisedir

Cittaslow Perşembe
Perşembe, Vona adı ile eski bir Yunan Kolonisi olarak kurulmuştur. Uzun zaman Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum Pontus imparatorluğunu ortadan kaldırmasından sonra Vona Osmanlı imparatorluğunun hakimiyetine girmiştir.1945 yılında ise İlçe olmuştur.

Konumu
Ordu-Samsun devlet karayolu üzerinde Vona tabii liman koyunda kordon tepesi eteğinde kurulmuştur. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Ordu, batısında Fatsa, güneyinde Ordu-Ulubey ve Fatsa İlçeleri ile sınırlıdır. İl Merkezine 13 km. uzaklıktadır.

Topografik Durumu
İlçe topraklarının genel görünümü engebelidir. Bu alan içerisinde Kurşunçalı 1114 m, Sakarat 735 m Çamarası 670 m, gibi yükseltiler bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde çayır ve mera alanı yoktur. Orman ise sadece Selimiye ve Çamarası Köylerindeki Kurşunçalı mevkiinde bulunmaktadır.

İklimi
Tipik Karadeniz iklimidir. Yılın bütün aylarında yağış vardır. Yıllık yağış ortalaması 1153 mm dir.Yağışlı gün sayısı 127, karla örtülü gün sayısı 11 olup, en yüksek kar kalınlığı 85 cm dir. En yüksek hava sıcaklığı 34,7 0C ve en düşük sıcaklık ,-7,2 0C ve ortalama sıcaklık 13,7 0C dir.

Yerleşim
İlçenin alanı 224 km2 dir. İlçeye bağlı 43 köy ve 2 belde mevcuttur. Son nüfus sayımına göre nüfusu 36365 dir. İlçe merkezinde 10.800, köylerde ise 25095 kişi yaşamaktadır. Toplam 8350 çiftçi ailesi mevcuttur

Arazi Yapısı
İlçe toprakları genelde engebeli bir yapıya sahiptir. Toprak derinliği 25cm - 1m arasında değişmektedir. Arazinin eğimli olması fındıktan başka ürünler yetiştirmeyi sınırlamaktadır. Nispeten düz alanlarda mısır yetiştiriciliği ile küçük alanlarda sebze tarımı yapılmaktadır

Cittaslow
İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.

Cittaslow Nedir?
Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarımızla ve misafirlerimizle paylaşmaktır. İnsanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasıdır. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmaktır. Çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır.

Cittaslow Birliği: Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı
Cittaslow hareketi 1999 yılında Greve in Chianti'nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini'nin vizyonu doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Paolo Saturnini yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini ulusal boyuta taşımıştır. İdealleri kısa zamanda Bra (Francesco Guida), Orvieto (Stefano Cimicchi) ve Positano (Domenico Marrone) belediye başkanları ve Slow Food başkanı Carlo Petrini tarafından benimsenmiştir. Günümüzde 19 ülkede 129 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımaktır.

View more external

Comments

    You can or this trail