Activity

2de keus

Download

Author

Trail stats

Distance
39.28 mi
Elevation gain
236 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
236 ft
Max elevation
118 ft
TrailRank 
9
Min elevation
20 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1067
Uploaded
July 20, 2023
Recorded
July 2023
Be the first to clap
Share

near Watermolen, Flanders (Belgique)

Viewed 9 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Watermolenstraat, 8500 Kortrijk, België

Naar Watermolenstraat, 8500 Kortrijk, België



Routering Racefiets - mooiste (met volgwagen)

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Herentmolen

In 1972 werd het torenkot omgebouwd tot ontvangstplaats voor bezoekers. Drie jaar later werden nogmaals belangrijke herstellingswerken uitgevoerd door de molenbouwers Peel uit Gistel. Het hekwerk, de vliegende gaanderij, alsook de staart en de kap werden volledig vernieuwd. De molen kreeg ook een grondige schilderbeurt. De Herentmolen is naast de thans gedemonteerde Geluveldmolen de enige nog bestaande torenkotmolen in Vlaanderen, die uiotgerust is met een vliegende gaanderij. De molen werd laatst in 1975 en 2005 gerestaureerd. De molen is opnieuw maalvaardig, maar draait thans (2009) niet meer.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Basisschool Kuurne GO!

Basisschool GO! Kuurne is een ervaringsgerichte school van het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De algemene pedagogische leidraad ligt vervat in het Pedagogische Project van het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (PPGO) Het PPGO staat voor een dynamisch mens- en maatschappijbeeld en het beoogt de vorming van vrije mensen, die: - een fundamenteel zelfvertrouwen hebben, dat steunt op authenticiteit en integriteit - een open geest hebben, zonder vooroordelen, met belangstelling en respect voor ieders mening - mondig zijn, zodat ze hun ideeën helder en juist kunnen vertolken - bereid zijn tot levenslang en levensbreed leren - getuigen van intellectuele, emotionele, esthetische en ethische bewogenheid - zich betrokken weten bij de sociale werkelijkheid en de maatschappelijke ongelijkheden: - opkomen voor de eerbiediging van de Rechten van de Mens en zijn fundamentele vrijheden, voor sociale rechtvaardigheid en voor democratische instellingen - de gelijkwaardigheid van mensen en de emancipatie van elk individu niet enkel als principe huldigen, maar zich ook inspannen om ze te verwezenlijken. Basisschool GO! Kuurne onderscheidt zich van andere scholen door - De uitgesproken kindvriendelijke leefruimten die een weerspiegeling zijn van de huiselijke geborgenheid. - Het belang dat we hechten aan de sociale opvoeding, de communicatieve vaardigheden, zelfstandig werk en zelfdiscipline, assertiviteit en kritische ingesteldheid, leren leren, zelf leren keuzes maken, maar er dan ook zelf de verantwoordelijkheid voor leren dragen, e.a. - De individuele begeleiding van ieder kind dat steeds centraal staat in het leerproces. - Het democratisch karakter waardoor kinderen, begeleiders en ouders een eigen inbreng kunnen hebben, elk vanuit hun verantwoordelijkheid en deskundigheid. - De openheid van onze leefschool voor iedereen die er zich positief bij betrokken voelt. - Doordat onze kinderen zelfstandig leren werken en denken, zullen ze beter gewapend en beter voorbereid zijn voor hun verdere studie. Basisschool GO! Kuurne accentueert enkele uitgangspunten - Wij moeten minstens dezelfde eindtermen en ontwikkelingsdoelen bereiken, zoals die door de Minister van Onderwijs zijn voorge schreven voor alle basisscholen van elk onderwijsnet. - Wij bieden onze kinderen de keuze tussen verschillende godsdiensten en niet confessionele zedenleer. - Het werken met projecten, het ervaringsgericht werken, is één van de belangrijkste uitgangspunten van de werking van onze leefschool. - Onze kinderen leveren natuurlijk ook prestaties, maar ze gaan niet gebukt onder 'prestatiedruk' waardoor de creativiteit meer en beter aan bod komt!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Gaverbeek-hippodroom

Door de rijkdom van een hippodroom en een ruitersportcentrum is Waregem bekend als de bakermat van de paardesport in ons land. De Gaverbeekhippodroom is 17 ha groot en ligt op een steenworp van het stadscentrum. Elk weekend, van begin mei tot september, worden hier drafrennen gehouden. Contactgegevens: - Gaverbeekhippodroom - Holstraat 99, 8790 Waregem - Tel: +32 56 60 31 14 - E-Mail: toerisme@waregem.be - Web: www.waregem.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en Sint-Leokerk

De Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leokerk is de kerk van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking en Sint-Leo in Marialoop, een gehucht in de Belgische gemeente Meulebeke.
In Marialoop stond als sinds de 17de eeuw de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkapel. Er werd aanvraag ingediend bij de gemeente Meulebeke om de kapel als wijkkerk te aanvaarden. Dit werd geweigerd. De Marialopenaren eisten een pastoor én een kerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gaverbeekse Meersen

De Gaverbeekse Meersen is een natuurgebied dat gelegen is op zowel grondgebied Zulte als op Waregem . Het betreft een gebied rond een oude spoorwegberm en in de volksmond wordt het natuurgebied dikwijls de oude spoorwegberm genoemd.
Het natuurgebied ligt langs de benedenloop van de Gaverbeek in de alluviale vlakte van de Leie. en is een overstromingsgebied bestaande uit wei en hooiland en een oude spoorwegberm. Aanpalend ligt agrarisch gebied bestaande uit weiden, akkers, sloten, oude meanders en populieren en knotwilgen rijen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Peter Benoitmuseum & geboortehuis

In dit volledig vernieuwd museum leer je Peter Benoit in al zijn aspecten kennen. Een film staat stil bij zijn internationale betekenis. Onder de geluidsdouches maak je kennis met zijn muziek en die van tijdgenoten. Ernaast vind je het geboortehuisje: een arbeiderswoning uit het begin van de negentiende eeuw.
Zie ook http://www.harelbeke.be/node/1110

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

André Demedtshuis

Sinds 1983 doet de oude pastorie van Sint-Baafs-Vijve dienst als cultureel centrum. Je kan er in een prachtig kader regelmatig wisselende tentoonstellingen gaan bekijken. De bovenverdieping is gewijd aan André Demedts (1906-1992), naar wie het huis ook is genoemd: je leert er alles over leven en werk van de bekende schrijver en cultuurpromotor. In de zomer kan je ook iets drinken op het gezellige terras.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Molen Ter Geest en Te Zande

De beschermde molen Ter Geest en Te Zande is een unieke site: je vindt er drie vormen van energieopwekking op één plek. De molen staat natuurlijk voor windkracht, de grote schoorsteen ernaast hoort bij de stoommachine die rond 1900 geïnstalleerd werd, en in één van de bijgebouwen is een elektrische maalderij ondergebracht. Je kan de molen bezoeken op afspraak. De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1768, maar het huidige gebouw dateert uit 1888. Ter Geest en Te Zande is een stellingmolen, een hoge molen met een stelling halverwege. Vanaf die stelling bevestigt de molenaar de zeilen aan de wieken en draait hij de molen naar de wind. Stellingmolens vind je meestal op een plek met veel bebouwing: de wieken moeten hoog genoeg boven de huizen uitsteken om de wind te kunnen vangen. Ter Geest en Te Zande doet dienst als olieslagerij en graanmaalderij. In 1896 komt er een eerste stoommachine om de productie minder afhankelijk te maken van de wind. In 1914 volgt er een tweede stoommachine, maar op het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt de molen zwaar beschadigd. In 1919 draait hij alweer. Er volgen nog restauraties in 1964, 1980 en 2005. De naam is een samentrekking en verwijst naar twee oudere molens: 'Ter Geest' en 'Te Zande'. Sinds 1944 is de molen beschermd als monument. De molen maalt niet meer, maar je kan hem na afspraak met de eigenaar wel bezoeken. Van de oude installaties is heel wat interessants bewaard gebleven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ginstegrot

Vooral in de maand mei bezoeken veel bedevaarders de Ginstegrot, ook wel Klein Lourdes genoemd. Het is er nochtans lange tijd niet zo katholiek aan toegegaan op De Ginste. De wijk stond bekend als een geuzenoord. In het begin kwamen ze er geregeld samen om er hun zwarte missen op te dragen. Pastoor Bracke ging voor in die diensten en werd daarvoor later uit zijn functie ontzet.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jachthaven Waregem Yacht Club

De Waregem Yacht Club is gelegen aan een oude arm van de Leie aan de sluis in Sint-Eloois-Vijve. De ligging net buiten de vaargeul maakt dit een ideale locatie. De jachthaven telt een 50-tal ligplaatsen met de nodige voorzieningen voor water en elektriciteit, douche en sanitair en alsook camerabewaking. Met 300 meter aan steiger, 17 vingerpieren en een kraan om boten tot 26 voet in en uit het water te hijsen, is deze jachthaven perfect uitgerust voor uw verblijf in de Leiestreek!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Potegem

Tegenover de Waregemse hippodroom bevindt zich het statige Kasteel van Potegem, omringd door een mooi aangelegd park. Het kasteel van Potegem is één van de oudste en belangrijkste gebouwen van het Waregemse patrimonium. Het is privé-eigendom en dus niet toegankelijk voor het publiek.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Provinciedomein Baliekouter

Dit in 2004 opengestelde wandeldomein heeft naast 45 hectare bos ook veel open ruimte. Het wordt gedomineerd door weiden met knotwilgrijen, bloemrijke hooilanden, de Mandelvallei en het open landbouwlandschap. In het bezoekerscentrum leer je alles over het provinciedomein en de ruime omgeving en in de bijbehorende tearoom kan je iets drinken of een hapje eten. Er zijn hier ook speeltoestellen rond het thema ‘boerderij’. Het gaat om een speeltractor, een speelhuisje en een dubbele schommel. Bovendien is er een fietsherstelplaats waar je zelf aan de slag kan om je stalen ros terug op te lappen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Theater Antigone

Theater Antigone is een theaterproductiehuis uit Kortrijk, waar je terecht kan voor zowel klassiek repertoiretheater als volledig nieuwe creaties waarbij zowel tekst, voorstelling en decor binnen het huis zelf gemaakt worden. Daarnaast beschikt Antigone ook nog over een sterke sociaal-artistieke werking en een jongerenwerking. Antigone werkt graag en vaak samen met andere gezelschappen en theatermakers en brengt naast eigen producties en coproducties ook een aantal gastvoorstellingen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bloso-centrum Gaverbeek

Bloso-centrum De Gaverbeek, vlak naast de befaamde Waregemse renbaan, is een modern sportcentrum waar je de meeste ruitersportdisciplines kan beoefenen. Het centrum staat open voor alle ruiters, van beginners tot topsporters, en beschikt ondermeer over een 'all weather arena', een hindernissenparcours en een renbaan. En voor wie even wil uitblazen: er is ook een cafetaria.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Molen Ter Geest en Ter Zande

De molen Ter Geest en Te Zande is een windmolen die op het grondgebied van de Belgische gemeente Deerlijk staat. Sinds 1944 is hij bij Koninklijk Besluit wettelijk beschermd. Het is de enige van vele molens die te Deerlijk bewaard gebleven is. Op dezelfde plaats stond eerst een molen uit 1768. Dit was een oliemolen die zwaar beschadigd werd tijdens een hevige storm in 1800. Hij kon alsnog gered worden. In de jaren 1820 kwam de familie Declercq in het bezit van de gerenoveerde molen en dit tot op vandaag; vandaar de in de streek gebruikte term Clerkskensmolen. Ondertussen was men naast het persen van olie ook graan beginnen malen. In 1888 brandde de molen volledig af. In de plaats kwam een stenen stellingmolen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog – in 1918 - werd de molen nog eens zwaar beschadigd door gevechten. Enkele jaren terug kwam een einde aan de graanmaalderij nadat men eerder ook met het persen van olie was gestopt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Doornmolen

Links van huisnummer 91 gelegen romp van de zogenaamde "Doornmolen", op het hoogste punt van Ingelmunster (circa 38 meter); naamgeving mogelijk naar "Cense ten Doorne" iets meer ten noorden op de Ferrariskaart (1770- 1778). Oprichting van een houten staakmolen - een graan- en oliemolen - na het verkrijgen van een octrooi in 1772. De in 1817 herbouwde staakmolen wordt in 1856 vervangen door een stenen stellingmolen. Na een brand in 1883 wordt de molen niet meer hersteld, wel zou nog een mechanische maalderij ingericht zijn. Circa 21 meter hoge romp van 1856, gelegen op de molenberg afgezoomd met Canadapopulieren en een meidoornhaag. Deze bakstenen stellingmolen had zes zolders met stelling ter hoogte van de derde zolder zie de dubbele rij stellinggaten. Schuin boven elkaar gestelde muuropeningen: korfboogpoort en meestal dichtgemetselde rondboogvensters en - deuren; strekken met platte laag van afgeronde steentjes en druiplijst van smalle gesinterde steentjes. Links van de poort, twee gietijzeren ringen om paarden aan vast te maken (eveneens sporen rechts van de poort). Ter hoogte van de vroegere stelling, twee schuin getrokken schoorstenen voor de vuring van de olieslagerij. De binneninrichting is volledig uitgebroken; op 9 meter hoogte is een betonnen vloerplaat gegoten (zie destijds zendmast van lokale radio). Ten oosten van de molen, zogenaamde "Doornmolenhoeve". Kleine hoeve met lage losstaande bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Verankerde baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Erftoegang ten zuidwesten via landweg en gietijzeren hek. Ten oosten, boerenhuis met naar verluidt behouden balk waarin jaartal 1773, doch huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zeven traveeën en anderhalve bouwlaag (nok parallel aan de straat); de halve verdieping is toegevoegd, zie verhoogde zijgevels met vlechtingen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen onder strek van helrode bakstenen; alternerend blinde en niet- blinde venstertjes op de halve verd. Vernieuwd houtwerk. Ten zuidoosten, dicht bij het boerenhuis, klein nutsgebouw (nok parallel aan het huis) uit het vierde kwart van de 19de eeuw gemarkeerd door gestileerde windborden en gootlijsten. Ten noorden, lange, sterk verbouwde stal uit de tweede helft van de 19de eeuw en dwarsschuurvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis). De dubbele rij vlechtingen en lichtgleuven in de rechter zijgevel wijzen op een oudere kern. Dichter bij de molen, naar verluidt voormalig wagenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok loodrecht op het boerenhuis), nu verbouwd tot koeienstal. In de twee linkse traveeën, dichtgemetselde rondboogvenstertjes met strek en platte laag van gesinterde baksteen. De linker zijgevel is verhoogd opgetrokken, zie dubbele vlechtingen; dichtgemetseld uilengat in de geveltop.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Doornmolen

Ten oosten van de molen, zogenaamde "Doornmolenhoeve". Kleine hoeve met lage losstaande bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Verankerde baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Erftoegang ten zuidwesten via landweg en gietijzeren hek. Ten oosten, boerenhuis met naar verluidt behouden balk waarin jaartal 1773, doch huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zeven traveeën en anderhalve bouwlaag (nok parallel aan de straat); de halve verdieping is toegevoegd, zie verhoogde zijgevels met vlechtingen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen onder strek van helrode bakstenen; alternerend blinde en niet- blinde venstertjes op de halve verd. Vernieuwd houtwerk. Ten zuidoosten, dicht bij het boerenhuis, klein nutsgebouw (nok parallel aan het huis) uit het vierde kwart van de 19de eeuw gemarkeerd door gestileerde windborden en gootlijsten. Ten noorden, lange, sterk verbouwde stal uit de tweede helft van de 19de eeuw en dwarsschuurvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis). De dubbele rij vlechtingen en lichtgleuven in de rechter zijgevel wijzen op een oudere kern. Dichter bij de molen, naar verluidt voormalig wagenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok loodrecht op het boerenhuis), nu verbouwd tot koeienstal. In de twee linkse traveeën, dichtgemetselde rondboogvenstertjes met strek en platte laag van gesinterde baksteen. De linker zijgevel is verhoogd opgetrokken, zie dubbele vlechtingen; dichtgemetseld uilengat in de geveltop.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoge Doornweg

Doodlopende zijstraat van de Heirweg in de noordoostelijke hoek van de gemeente, die het verlengde vormt van de Rozebeeksestraat en als landwegel verderloopt tot op de Brugsesteenweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) voorkomend als "Doornwegeltje", beschreven als "sentier de l'occupation Verschoore au cabaret de Hoogen Doorn". Niet te verwarren met de huidige Doornmolenweg die op de Atlas "Hoogendoornweg" wordt genoemd. Het toponiem "Hoghendorne" wordt reeds vermeld als bos in archiefstukken uit 1450 en behoort tot de hoogstgelegen punten van Lendelede. Resterende eenlaagsbebouwing vernieuwd of vervangen door nieuwbouw. Aangevuld met doorsnee bebouwing van twee bouwlagen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Steenbakkershoeve

Beschrijving Manpadstraat nr. 9. De "Steenbakkershoeve", toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Historiek. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, cf. weergave op kaart tiendenboek Sint-Maartensabdij Doornik (ca. 1645). In het renteboek Tollenaers (1732) worden twee haaks op elkaar gebouwde volumes weergegeven, bereikbaar via een lange erfoprit. Tevens afgebeeld op het tiendboek van de heerlijkheid Schardauwe uit 1724. Geen duidelijke weergave op Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve was gedurende het grootste deel van de 19de eeuw eigendom van de familie Vandeputte. De situatie zoals weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830) toont het woonhuis en een langgestrekt landgebouw haaks op elkaar geplaatst, respectievelijk ten noorden en ten westen van het perceel. Ten noorden van het woonhuis en aan de oostzijde van het perceel bevinden zich drie kleine bijgebouwen. Op 15 maart 1827 krijgt landbouwer Guillielmus Vandeputte het octrooi een steenoven op te richten. De steenbakkerij bevond zich nabij de hoeve en leverde o.m. stenen voor de bouw van de nieuwe sacristie aan de Lendeleedse Sint-Blasiuskerk in 1829. In 1862 wordt de steenbakkerij uitgebreid. De uitbreiding van de hoeve, geregistreerd in 1890, maar volgens kadaster 30 jaar eerder plaatsgevonden, heeft vermoedelijk daarop betrekking. Daarbij werden de drie kleinste volumes vergroot. De hoeve werd in de eerste decennia van de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd met een nieuwe stal en schuur uit respectievelijk 1909 en 1911. De woning wordt vernieuwd in 1925. Beschrijving. Lange erfoprit, aan zuidzijde begrensd door een lage haag en een rij knotbomen. Haaks op de oprit gesitueerde toegang, via een lang ijzeren hek (op baksteenmuurtje) die de volledige breedte van het erf afsluit. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling rond een erf in losse verharding met enkele grasperken. Ten noorden van het erf een eenlaags woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen, nok gr.m. haaks op de straat). Siercementering blijkens jaartalopschrift aangebracht in 1925. Getoogde muuropeningen waarin bewaarde T-ramen, deuren onder bovenlicht. Twee haaks op het woonhuis ingeplante hoge bakstenen landgebouwen, onder een zadeldak in mechanische pannen. Westelijk gesitueerde schuur en oostelijke stal, beide voorzien van laaddeur onder rondbogig bovenlicht (waaiervormige roedeverdeling) met druiplijst en een getrapte bakstenen boogfries in de zijgevels, zuidelijke zijgevels met jaartalsteen "1909" (stal) en "1911" (schuur). Langsgevels afgelijnd door meerdere tandlijsten. Stal voorheen met getoogde muuropeningen, later aangepast met inbreng van nieuwe stalvensters (o.m. onder betonlatei), voorliggende bakstenen stoep. De schuur bevat meerdere poorten, twee schuifpoorten en twee poorten onder metalen latei. De bakstenen volumes onder zadeldak in golfplaten gelegen ten noorden en westen van het woonhuis, gaan terug op de voormalige steenbakkerij. Het noordoostelijk volume bevat o.m. een hoge schoorsteen, het meest westelijk een verhoogde nok met verluchtingsstraat. ARCHIEF SINT-ANDRIESABDIJ BRUGGE, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, ca. 1645. KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1890/50. RIJKSARCHIEF GENT, Fonds de Ghellinck de Vaernewijck. Supplement, nr. 324: Tiendboek van de heerlijkheid Schardauwe, 1724. RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten, VI, nr. 6673: Renteboek Tollenaers, 1732. DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 475. DESPRIET P., VERHAEST M., De Sint-Blasiuskerk in Lendelede, Kortrijk, 1984, p. 29.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beknopte karakterisering Typologie:pijlerkapellen Datering:20ste eeuw Beschrijving Manpadstraat z.nr (bij nr. 23). Kapel voor O.-L.-Vrouw van Bijstand, uit de jaren 1940, ook gekend als "Leander Bruneels kapel", naar de oprichter van de kapel. Gelegen langs straatzijde in de tuin van hoeve "Berkenhof" (nr. 23). Roodbakstenen kapel onder spits leien zadeldak met ijzeren kruis op de nok. Blauwgeschilderde lancetboognis met beeld van O.-L.-Vrouw met Kind. Nisvoet afgesloten door laag ijzeren hekje. DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 13. Bron: Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten). Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Elst

De naam verwijst naar een oud toponiem in de buurt en betekent “bij een groep elzen”. De hoeve is ontstaan als ontginning in het Medelewoud. In de geschreven bronnen wordt ze voor het eerst vermeld in 1480. Het oude woonhuis is 18e-eeuws doch wordt sinds 1870 niet meer als dusdanig gebruikt. Omstreeks dat jaar werd een nieuw woonhuis gebouwd op de westkant van het erf. Eveneens omstreeks 1870 verdween het bakhuis of ovenbuur. Het moest plaats maken voor een sfeervormig gemetselde aardappelkelder die gedeeltelijk in de grond steekt en waarvan de bovenkant met aarde bedekt is. De schuur en de stallingen werden omstreeks 1860-1870 ook helemaal vernieuwd. De poortpijlers en het smeedijzeren hekken zijn 19e-eeuws. Omstreeks 1989-1991 werden alle gebouwen hier grondig gere-noveerd.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hotel De Peracker

Vlasschuur omgebouwd tot familiehotel met alle comfort. Rustige ligging aan fietsknooppunt, grote parking en fietsenstalling. Sfeervol stonegrill-restaurant, ruim terras met prachtig zicht op de vijver. Reuze zandbak. Groepsaccommodatie met kookstudio. Daguitstappen en groepen steeds welkom.
lusvormige fietsroute in de buurt: Gaverbeekroute
fietsknooppunt: 81-92 LW

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bloemenweelde

Rustig gelegen villa op 50 m van de Leie. 2 km van het station en het centrum. Er zijn 3 kamers elk met eigen badkamer, tv en internetaansluiting. Er is een aparte ingang voorzien naar de gastenkamers.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Kapel van O.-L.-Vrouw Troost in Nood, ook gekend als "Beels kapel", herbouwd in 1949 op de plaats van een begin 19de-eeuws kapelletje.

Historiek :
In 1810 bouwt Franciscus Beel nabij zijn hoeve een kapel als dank voor de behouden thuiskomst van zijn zoon Petrus uit het Franse leger. De kapel, die op het primitief kadasterplan (ca. 1830) weergegeven wordt, wordt in de loop der tijd meermaals beschadigd en bestolen, doch telkens door de familie Beel hersteld.
In 1842 vereert pater Jozef Beel, zoon van Petrus Beel, de kapel met verschillende relikwieën, o.m. van het H. Kruis, het Graf van Maria, H. Barbara, H. Antonius Abt en H. Cornelius.
In 1949 laat E.H. Alfons Beel de huidige kapel oprichten na opnieuw een behouden terugkomst van een familielid, ditmaal van priester Remi Beel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brussel gevangen gehouden wordt.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Jager

Wij verwelkomen je graag in ons 3-sterrenhotel. De 13-luxe kamers bieden je alle comfort, van boxspringbed tot gratis internet. In de gezellige taverne kun je rustig bij een drankje verpozen. Faciliteiten: televisie, kluis op kamer, bar, internet, bancontact, visa, american express, diners club, master card. Contactgegevens: - De Jager - Sint-Elooisplein 2, 8793 Sint-Eloois-Vijve - Tel: +32 56 60 95 96 - Fax: +32 56 60 66 07 - E-Mail: info@hotel-de-jager.be - Web: www.hotel-de-jager.be Richtprijzen: - persoon/nacht (2 personen) + ontbijt: 45 euro - persoon/nacht (single) + ontbijt: 65 euro

Auteur: Westtoer POIs
Meer informatie

Auteur:

Comments

    You can or this trail