Activity

22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa)

Download

Trail photos

Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa) Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa) Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa)

Author

Trail stats

Distance
10.02 mi
Elevation gain
837 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
771 ft
Max elevation
2,819 ft
TrailRank 
36
Min elevation
2,254 ft
Trail type
One Way
Time
one hour 7 minutes
Coordinates
407
Uploaded
November 1, 2021
Recorded
November 2021
Be the first to clap
Share

near Merzifon, Amasya (Türkiye)

Viewed 496 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa) Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa) Photo of22-AROTA Amasya Merzifon Karamustafa Paşa Hırka Köyleri Bisiklet Rotası (Kısa)

Itinerary description

Başlangıç ve bitiş noktamız Merzifonun en önemli eseri Kara Mustafa Paşa Camiisi önü. Yol boyunca cami, türbe, gölet, kültür merkezi gibi bir çok değişik esere uğrayacağız. Yolumuzun yarısından çoğu asfalttan oluşmaktadır.
Merzifondan çıktıktan sonra Paşa Deresi boyunca toprak yoldan sürüyoruz. Üç Değirmenler Piknik alanı içinden geçip Hırka köyü girişinden baraj yönüne girip oradan sonra Hırka köyüne geliyoruz. Burada Ukkaşa Sultan türbesini ziyaret edip ; Mezarlığın yanından Sola patikaya dönüyoruz. Bu yol bizi makaslı göletine götürüyor. Oradan tekrar Çıkıp Güneye doğru yine toprak yoldan Kara Mustafa paşa köyü . Köyde biraz zaman geçirdikten sonra çıkıştan sağa dönüp bağ ve bahçelerin arasından Abide Hatun Mahallesine ulaşıyoruz. Burada Piri Baba Türbesi ve hemen altında ki çay bahçesini ziyaret edip , şehre doğru devam ediyoruz. Ulukuşlar konağı önünden , Yokuşbaşı caddesi, sonra Eski bir kilise iken şimdi Kültür merkezi olarak kullanılan binanın önünden geçip tekrar Karamustafa Paşa camii önünde turu bitiriyoruz.

Rota Güzergahı : Merzifon , Paşa Deresi , Üç Değirmenler , Hırka Baraj Gölü , Hırka Köyü , Ukkaşe Sultan Türbesi , Makaslı Göleti , Kara MUstafa paşa köyü , Piri Baba Türbesi , Ulukuşlar Konağı , Kara Mustafa Paşa Camii.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 2,406 ft
Photo ofPaşa deresi yolu

Paşa deresi yolu

Tabeladan değil düz patikadan devam ediyoruz

PictographWaypoint Altitude 2,556 ft
Photo ofÇeşme

Çeşme

Doğal kaynak suyundan mataranızı doldurun.

PictographPicnic Altitude 2,687 ft
Photo ofÜç Değirmenler Kır Kahvesi

Üç Değirmenler Kır Kahvesi

Belediyeye ait bu yerde Wc,Çeşme, dinlenme ve piknik alanalrı mevcut.

PictographWaypoint Altitude 2,702 ft
Photo ofGölet yolu - sola

Gölet yolu - sola

Köye girmeden soldan patikadan devam

PictographLake Altitude 2,787 ft
Photo ofHırka Barajı

Hırka Barajı

BAraj gölünde ufak bir mola verebilirsiniz.

PictographReligious site Altitude 2,734 ft
Photo ofUkkaşe Sultan türbesi Photo ofUkkaşe Sultan türbesi

Ukkaşe Sultan türbesi

Hükkaşe Sultan Türbesi Türbenin Durumu: Türbe mezarlığın içindedir ve 1968 yılında yenilemesi yapılan bir türbedir. Hayırseverler tarafından etrafı düzenlenmiş, türbe yanına bir aşevi yapılmıştır. Ukkaşe Hazretlerinin yaşadığı dönemde etrafta bolca geyik ve ayı bulunurmuş. Geyikler gelip hazretin ellerinden su içerlermiş. Türbe içindeki geyik boynuzlarının varlığı böyle açıklanmaktadır. Hükkaşe Sultan Kimdir: Ukkaşe veya Hukkaşe Sultan olarak da anılan zat Sahabe’dendir ve peygamberimiz Hz. Muhammed’in sırtında bulunan Peygamberlik Mührünü görmüş, öpmüş ve onun vücuduna yüzünü sürdüğüne inanılır.Daha sonra Hz. Muhammed Hükkaşe Sultan’ı görevlendirmiş ve ona hırkasını vermiştir. O da İslam ordularıyla beraber önce Kayseri’ye gelmiş, daha sonra savaşarak Merzifon’a kadar gelir ve buradaki Hırka Köyünde 681 yılında şehit düşer. Gerçek adı Ukkaşe bin Mihsen’dir. KAynak: Evliyalar Şehri Amasya- Abdülhalim Durma

PictographLake Altitude 2,654 ft
Photo ofMakaslı Göleti

Makaslı Göleti

Makaslı Göleti

PictographReligious site Altitude 2,290 ft
Photo ofKara Mustafa Paşa Köyü

Kara Mustafa Paşa Köyü

Diğer ismi Marınca Köyü. Köyde Merzifonlu KAra Mustafa Paşanın annesi adına yaptırmış olduğu Abide HAtun Camisi var. Abide Hatun Camii : Merzifon ilçesi Karamustafa Paşa Köyü'ndeki camiyi Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun 17'nci yüzyılda yaptırmıştır. Köy içinde bir tepe üzerinde bulunan Abide Hatun Camisi oldukça düzgün bir dikdörtgen plana sahiptir. Kuzey cephesinde ahşap tavanlı bir son cemaat yeri bulunur. Caminin en dikkat çekici yanı iç mekanında bulunan, türünün en güzel örneklerinden olan ahşap nakış işlemeleridir. İç mekanın ahşap kirişlerden oluşan tavanı, kirişlerin arası, kuzey kısmında kalın bir kirişin taşıdığı kadınlar mahfilinin tavanı bitki ve çiçek motifleriyle rengarenk süslenmiştir. Bezemeleri bakımından en güzel Osmanlı eserleri arasında yer alan caminin kündekari tekniğiyle yapılmış ahşap cümle kapısı da görülmeye değerdir.

PictographReligious site Altitude 2,354 ft
Photo ofPiri Baba Türbesi

Piri Baba Türbesi

Piri Baba Türbesi : Türbenin iç duvarları ve kubbe kasnağı çiçek, rozet, yelpaze motifleriyle süslenmiştir. Türbe tabanının tam merkezinde, Piri Babaya ait olduğu söylenen, ahşap sanduka bulunmaktadır. Üst kat türbe ziyaretçileri tarafından namazgah, alt kat ise mumluk olarak kullanılmaktadır.

PictographInformation point Altitude 2,342 ft

Ulukuşlar Konağı

Ulukuşlar Konağı

PictographMonument Altitude 2,420 ft
Photo ofAkif Gülle Kültür Merkezi Photo ofAkif Gülle Kültür Merkezi

Akif Gülle Kültür Merkezi

Akif Gülle Kültür Merkezi : Amasya Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi, 28.08.2012 tarihinden bu yana Amasya’da kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklara da hitap eden Amasya Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi, çocuklara yönelik birbirinden farklı tiyatro oyunlarına ve etkinliklere yer vermektedir.

PictographReligious site Altitude 2,384 ft
Photo ofKara Mustafa Paşa Camii

Kara Mustafa Paşa Camii

Kara Mustafa Paşa Camii : Osmanlı Dönemi Sadrazamlarından Kara Mustafa Paşa tarafından 1666 yılında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı caminin dış duvarları tümüyle düzgün kesme taştan örülmüştür. Sivri kemerlerle bağlı dört sütunun oluşturduğu üç gözlü, tavanı ahşap kaplı bir son cemaatyeri bulunur. İbadet mekanının üzeri büyükçe bir kubbe ile örtülüdür. İç kısmı 19'uncu yüzyıl özelliği gösteren kalem işleri ile süslü olan kubbenin sekizgen kasnağının köşe boşlukları yine sekizgen ağırlık kuleleri ile desteklenmiş ve estetik açıdan bir bütünlük sağlanmıştır. Cami, kubbe kasnağının her yüzündeki ikişer küçük pencere ve beden duvarlarındaki üçü altta üçü üstte olmak üzere altışar pencere ile aydınlatılmıştır. Caminin en dikkat çekici yanlarından biri de avludaki şadırvanıdır. 19'uncu yüzyılda yapıldığı sanılan şadırvan temel olarak ahşap yapılıdır. Sivri bakır külahını sekiz ahşap sütun taşır. Şadırvanın asıl özelliği ise tavanındaki kalemişi süslemelerdir. Zileli Emin’in bu süslemeleri 1875 yılında yaptığı, süslemeler arasına düştüğü tarih ve isimden anlaşılmaktadır. Süslemelerde üç yerin resmedildiğine inanılır. İlki İstanbul’dur. Resim dikkatle incelendiğinde Galata ve Bayezid Kuleleri arası, Haliç ve Galata Köprüsü, Sultanahmet, Ayasofya ve Süleymaniye Camileri ve Çemberlitaş seçilebilmektedir. İkinci sahne Amasya’ya benzetilir. Kale, nehirdeki su değirmenleri ve Bayezit Camii’ne benzer yapılar görülebilmektedir. Üçüncü sahnenin ise Viyana şehri önlerindeki Osmanlı ordusunu tasvir ettiği düşünülür. Zamanın anlayışı gereği insanın resmedilmediği sahnede patlayan top ve silahların yanında çadırlar görülmektedir. Cami avlusunun Taşhan tarafındaki girişi de yine görülmeğe değerdir. Üzerinde küçük bir odacığı bulunan derin kemerli girişin kemeri renkli taşlardan örülmüştür. Avluda çapları yaklaşık 3 metre olan iki de yaşlı çınar bulunur.

Comments

    You can or this trail