Activity

1 't belsj rundje lyd-holset 79km

Download

Author

Trail stats

Distance
48.96 mi
Elevation gain
2,621 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,238 ft
Max elevation
919 ft
TrailRank 
8
Min elevation
230 ft
Trail type
One Way
Coordinates
2002
Uploaded
May 22, 2020
Recorded
May 2020
Be the first to clap
Share

near Kling, Limburg (Nederland)

Viewed 27 times, downloaded 0 times

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 757 ft

Aubel

Aubel

PictographWaypoint Altitude 468 ft

De Kluis

Het gebouw, op deze schitterende plek in het hellingbos van de Sjaasberg gelegen, was gedurende twee en een halve eeuw het onderkomen van kluizenaars. Vanaf de restauratie in 1976 wordt de 'Kluis' jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Voor de een is het een meditatieplek, voor de ander een plek van bijzondere historische betekenis. Op initiatief van de pastoor van Schin op Geul is in 1843 naast de Kluis een Kruisweg gebouwd. Veertien staties verbeelden het lijden van Christus en eindigen bij een wel erg realistisch Heilig Graf. In 1999 schilderden leden van de Valkenburgse kunstkring 'Henri Jonas' nieuwe voorstellingen in de oude nissen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 569 ft

Dobbelsteynhof

Laathof Dobbelsteyn

Tot 1559 bezat Margraten geen eigen schepenbank, maar behoorde tot 1559 geheel tot de landsheerlijke bank Gulpen-Margraten, waarvan de standplaats Gulpen was. Wel had Margraten diverse laathoven, waarvan er acht met zekerheid zijn te benoemen. Eén daarvan is de laathof Dobbelsteyn. Deze laathof is veruit de belangrijkste laathof van Margraten. Het ligt voor de hand dat deze laathof de kwalificatie landsheerlijk heeft gehad, voordat Margraten haar eigen schepenbank kreeg. Oorspronkelijk was de hof in het bezit van het geslacht Dobbelsteyn van Doenrade, waarvan het eerste bewijs in 1451 is gevonden. Rond 1620 is de hof in het bezit van ene Charles Grignet, kapitein van een compagnie haakboogschutters. Hij neemt de hof dan over van Johan de la Bavette, seigneur de Homlen. In 1736 is de hof eigendom van Petrus Pesters, prebendant van Sint Catherina te Utrecht.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 568 ft

Gemeentehuis voormalige gemeente Margraten

Hoenderstraat 2, Margraten

Dit pand diende als gemeentehuis van de gemeente Margraten tussen 1954 en 1985. Het pand dient nu als hoofdkantoor van accountantskantoor Euregio HabetsRoyen.

De oude gemeente Margraten van voor de gemeentelijke herindeling in 1982 bestond uit het kerkdorp Margraten en de buurtschappen Groot Welsden, Klein Welsden, 't Rooth en Termaar. Na de gemeentelijke herindeling van 1982 kwamen daar de voormalige gemeenten Cadier en Keer, Noorbeek, Mheer en Sint Geertruid bij. Ook werd het kerkdorp Scheulder aan de gemeente Margraten toegevoegd, dat tot 1982 onderdeel was van de gemeente Wijlre.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 676 ft

Gemmenich

Gemmenich

PictographWaypoint Altitude 649 ft

herberg oud holset

Holset 54 Lemiers, Limburg, NLD

PictographWaypoint Altitude 251 ft

Hoensbroek

Terhoevenderweg en Rotonde

PictographWaypoint Altitude 283 ft

Hoenshuis

Johan Hoen, ook bekend als Jan Hoen van Voerendaal, (1350 - Maastricht, 26 mei 1443) was een zoon van ridder Nicolaes (Claes) Hoen, schout van Maastricht, voorvader van het Huis van Hoensbroeck, en Catharina Chapelle. Hij was een broer van Herman, de eerste heer van Hoensbroeck.

Johan was heer van Eys van 1369 tot 1443 en woonachtig in het Hoenshuis nabij Voerendaal, waarvan hij de eerst bekende adellijke bewoner was.

Hij was een der betrokkenen bij de Landvredebond in 1351, die gesloten werd door de hertogen van Brabant en Gulik en edelen en steden tussen Rijn en Maas, met de bedoeling om de voortdurende bandieterij en onderlinge oorlogsschermutselingen te beperken. Het is maar zeer de vraag of Johan Hoen wel of niet ondertekende. Hij hield er zich in ieder geval niet aan.
In 1369 werd door de hertog van Brabant een strafexpeditie tegen Dirk Mulrepas van Eys en Jan Hoen van Voerendaal uitgevoerd omdat deze heren regelmatig met elkaar op de vuist gingen, de omgeving onveilig maakten en eigenhandig tol hieven op de doorgaande handelswegen. De familie (Mulrepas) van Eys werd door de troepen van de hertog verjaagd van hun goed en het kasteel Goedenraad werd volledig verwoest.
Huwelijk en kinderen

Hij trouwde in 1369 met Jutta van den Eyschen / Eys (ca. 1350-) de dochter van Dirk Mulrepas, heer van Eys uit het geslacht Mulrepas, een machtige familieclan in het Hertogdom Limburg.
Uit hun huwelijk is geboren:

Johan van den Eysch heer van Eys ( 1370-)
Gillis van den Eysch (1372-)
Herman van den Eysch (1374-)
Nicolaas van Eysch / Eys Goedenrode

Een zuster van Jutta, Greta I van den Eyschen (Eys) (ca. 1352-) trouwde met Arnold II van Hulsberg van Schaloen (ca. 1344 - voor 1414).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 792 ft

Hombourg

Hombourg

PictographWaypoint Altitude 475 ft

Hubertushoeve

In Walem, op een loopafstand van Valkenburg a/d geul ligt de Hubertushoeve, met een prachtig uitzicht over een prachtig dal met gevarieerde teelt. De Camping ligt in een mooie bosrijke omgeving waar gasten fietsen en wandelen kunnen. Het sanitair is van alle luxe voorzien (ook voor baby's). Ruime plaatsen met stroom, genieten dus van de rust en ruimte! Genoeg vertier voor de kinderen: trampoline, hooiberg, skelters, gratis paardrijden en een speeltuin. Tevens luxe vakantiehuisjes te huur!


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 463 ft

Huis Nuys

Gasthuis 55, Gasthuis: Huis Nuys

Het 18e eeuwse Huis Nuys, compleet met klokkentorentje en grote ommuurde tuin, is weliswaar geen kasteel, maar heeft wel de allure van een kasteelboerderij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 474 ft

Kasteel van de Wolff of Huis van Nijvel

Gasthuis 18, Wolfshuis (Bemelen): Kasteel van de Wolff of Huis van Nijvel

Over de voorganger van de Beusdalhof te Bemelen bestaat onduidelijkheid. In de veertiende en vijftiende eeuw was er sprake van een 'kasteel van de Wolff', waarnaar het gehucht Wolfhuis is genoemd. Er is in de archieven echter ook sprake van het Scheyffartshuis, waarschijnlijk vernoemd naar Scheyffart van den Veels, dat later in handen kwam van het geslacht Van Beusdal. Een andere naam was Veelshoef of Velsenhoff, zoals op een kaart van omstreeks 1658 is aangegeven. Bemelen was een heerlijkheid van het Onze-Lieve-Vrouwe-Kapittel te Maastricht.

Librecht van Hulsberg liet in het begin van de zestiende eeuw een hoeve met landhuisachtige kenmerken bouwen. Mogelijk herbouwde hij het kasteel dat in 1408 door de Luidenaren of in 1489 door Maastrichtenaren werd verwoest. Afgaande op de aanwezige fundamenten bestond het vijftiende-eeuwse kasteel uit een vierkante toren met daaraan vast een rechthoekig huis. Op de kadastrale kaart van omstreeks 1825 is een U-vormige hoeve zichtbaar met schuin tegen de punt van de westelijke vleugel een herenhuis. Dit herenhuis werd in 1859 gesloopt. De hoeve bleef in gebruik en is onlangs nog gerestaureerd. Volgens de jaarankers is de hoeve in 1775 gebouwd.

De hoeve doet nu (mede) dienst als Bed & Breakfast "Het Wolfshuis"


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 374 ft

Mergelgroeve 't Rooth

Van oudsher wordt in Zuid-Limburg kalksteen gewonnen en gebruikt als meststof en als bouwmateriaal voor huizen, kerken en vestingwerken.
De winning van losse kalksteen voor industriële toepassing (grondstof voor de cementproductie en de kunstmestbereiding) geschiedt in open groeven. Bij winning in dagbouw wordt eerst de circa 15 meter deklaag weggegraven en vervolgens wordt het kalksteenpakket van boven naar beneden afgegraven.
Groeve 't Rooth is een mergelgroeve, waar in dagbouw mergel wordt gewonnen. De groeve is gedeeltelijk heringericht, en is uitgegroeid tot een uniek natuurgebied, waar diverse zeldzame plant- en diersoorten zich hebben ontwikkeld.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 519 ft

Scheulder

Scheulder Limburg, NLD

PictographWaypoint Altitude 262 ft

Schin Op Geul

Schin Op Geul

PictographWaypoint Altitude 447 ft

Sint Geertruid

Sint Geertruid

PictographWaypoint Altitude 563 ft

Sippenaeken

Sippenaeken

PictographWaypoint Altitude 489 ft

Van Tienhovenmolen

Gasthuis 79, Wolfshuis: Van Tienhovenmolen

De windmolen van Wolfshuis (anno 1855) is de enige windmolen van Nederland die opgebouwd is van mergelsteen, het natuurlijke bouwmateriaal uit de omgeving. Alleen het smalle bovendeel is van baksteen en dat heeft een reden: dit in 1923 aangebracht nadat de molen was uitgebrand. Het opgemetselde deel was nodig om het kruiwerk en de kap, die van een andere molen afkomstig waren, op de romp te laten passen.
Uniek aan deze molen is dat dit de enige windmolen in Nederland is die grotendeels gebouwd is van mergelstenen. In de gevel van de voorbouw staat een merkwaardig stenen kruis. Het betreft een moordkruis uit 1417, dat afkomstig is van een nabij gelegen gasthuis, dat vroeger in de gelijknamige buurtschap stond.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 280 ft

Voeren

Voeren

PictographWaypoint Altitude 387 ft

Warsage

Warsage

Comments

    You can or this trail