Activity

Sistan, zabolزابل ، سیستان گردی

Download

Trail photos

Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی

Author

Trail stats

Distance
231.72 mi
Elevation gain
1,588 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
4,649 ft
Max elevation
5,104 ft
TrailRank 
70 5
Min elevation
1,518 ft
Trail type
One Way
Coordinates
4686
Uploaded
April 11, 2016
Recorded
April 2016
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
2 comments
Share

near Mojtame‘-e Maskūnī-ye Basījīān, Sistan and Baluchestan (Iran)

Viewed 1865 times, downloaded 36 times

Trail photos

Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی Photo ofSistan, zabolزابل ، سیستان گردی

Itinerary description

حاشیه مرزهای شرقی میهنمان، در سیستان و بلوچستان بزرگ، بخشی از تمدن و تاریخ ما جای گرفته است. از تمدن هزاره های پیشین تا محوطه های باستانی و قلعه های تاریخی که همه اینها گواه بر تاریخ غنی این خطه از ایران است. سیستانی که زمانی هامون را در دل حود جای داده بود اینک مقصد نوروزی ماست و آماده ایم با وجود زمان تنگ و فشرده برخی از دیدنی های شاخص این بخش از استان را بازدید نماییم.

ورود ما به استان از طریق راه آهن زاهدان است و مقصد اول ما شهر سوخته، رسیدن به اینجا آسان است، کافی است سوار تاکسی های خطی زاهدان زابل شده تا با طی مسافتی در حدود 150 کیلومتر به سمت شمال زاهدان در جلوی دروازه این سایت باستانی پیاده شد.

از زاهدان تا زابل کمی بیش از 200 کیلومتر فاصله دازد که ابتدای مسیر دوبانده بوده و اکثر مسیر جاده ای دوطرفه است که می بایست احتیاط را در نظر گرفت.
از زاهدان تا زابل کمی بیش از 200 کیلومتر فاصله است که ابتدای مسیر دوبانده بوده و اکثر مسیر جاده ای دوطرفه است که می بایست احتیاط را در نظر گرفت.
به لطف مهدی خمری از راهنمایان مستقر میراث فرهنگی، برخی از تپه ها را قدم زدیم و از توضیحات خوبش بهره مند شدیم. باد شدید شمالی اینجا در حال وزش است و به آفتاب گرم ظهر خیلی مجال نمی دهد. پیاده روی در بین سایت های محله مسکونی، بنای یادمان و گورستان تقریباً 3 کیلومتری می شود که با وجود این دیدنی ها و توضیحات خستگی حس نمی شود.

یکی از اتفاقات خوب سفر ما آشنایی با سرکار خانم اکرم دادی پور از کارشناسان خوب میراث فرهنگی استان بود. تحصیلات ایشان در رشته باستان شناسی در مقطع کارشناسی ارشد بوده و ۴ فصل عضو هیات علمی شهر سوخته بودند و همچنین کارشناس سایت تاریخی کوه خواجه هستند و به عنوان راهنمای گردشگری منطقه نیز فعالیت دارند. آشنایی ما به یکی از صبح های نوروزی در کوه خواجه بر می گردد که با حوصله و موشکافانه از تاریخچه منطقه برای ما گفتند. خانم دادی پور به ما لطف داشتند و درخواست ما برای داشتن اطلاعات بیشتر در ارتباط با آثار سیستان را قبول نمودند و در اینجا توضیجات بیشتر را به نقل از ایشان منتشر کردیم:

شهر سوخته یکی از بزرگترین شهرهای عصر مفرع که در پنج هزار سال گذشته در جنوب شرق فلات ایران و در ۴۵ کیلومتری شهرستان زابل به سمت زاهدان در جوار بستر دریاچه هیرمند شکل گرفته است.

این شهر در دوران زندگی و رونق ۴۰۰ ساله خود با تمدنهای همزمان مانند سیلک کاشان، موهنجودارو در افغانستان، تپه حصار دامغان و بین النهرین روابط تجاری تنگاتنگ و گسترده ای داشته است. سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی مانند یشم، فیروزه، صابون، عقیق، لاجورد و... از مناطق همجوار وارد می شده و پس تراش به صورت نیمه اولیه صادر می شده و در خود محل به صورت مهر و‌ مهره، ظروف کوچک و تزینی و زیور الات مورد استفاده قرار می گرفته است.

در صعنت پارچه بافی ساکنان شهر سوخته به پیشرفت های قابل توجهی دست یافته بودند. آنان برای فصول گرم و سرد پارچه تولید می کردند و‌ به پوشش خود اهمیت می دادند. سفالگری و نقاشی روی سفال در بین آثار هنری این تمدن قابل توجه است . اولین نقاشی انیمیشن دنیا از شهر سوخته سیستان به دست امده که بر روی سفال انجام شده بود. توجه به ظاهر و زیبایی از نکات قابل توجه این تمدن است. بدست آمدن آینه های مفرعی، سورمه دان و چوب سورمه کشی زیور آلات و شانه های معرق کاری شده که نمونه اولین معرق کاری در دنیاست مبین این موضوع است.
ساکنین شهر سوخته به شغلهای صیادی، تجارت، سنگ تراشی، سفالگری، پارچه بافی، نقاشی، معرق کاری و پزشکی اشتغال داشته اند. اولین جراحی جمجمه بر روی سر یک دختر سیزده ساله از شهر سوخته سیستان به دست امد که نشان دهنده اوج پیشرفت در علم پزشکی در این تمدن است. در کنار تمام این شغلها ساکنین شهر سوخته برای ایام فراغت خود نیز بازی هایی را خلق کرده بودند که از جمله می توان به ابداع یک بازی فکری اشاره کرد ماری که ۲۴ دور بدور خود می چرخد و در نهایت سر و دم مار به هم متصل می شود. بدست امدن خط کشی مدرج از ابداعات و نبوغ دیگر مردمان این شهر است. قدهای متوسط نشان از انجام کارهای سخت در زندگی روزمره این مردمان دارد کما اینکه خانمی با قد ۱۹۰ سانت نیز در بین ساکنین این شهر زندگی می کرده خانمی که ظاهرا در اوج رفاه و‌تمول بوده، چرا که علاوه بر قد بلند و حفظ استیل بدن چشم مصنوعی در داخل کره چشم او بدست امده وی در دوران حیاط خود به دلیل نامعلوم یکی از حفره های چشمش خالی می شود و با قیر و چربی حیوانات سنگهای الوان و مفتول طلا چشمی تزیینی که صرفاً جنبه زیبایی دارد برای او درست می کنند و زمان مرگ همچنان در داخل حفره چشمش است، در حالی که کیفی چرمی که محل قرار گیری چشم مصنوعی در ایام استراحت او بوده که کنار متوفی یافت شده است. شهر سوخته به دلیل تغییر جهت دادن رودخانه هیرمند و‌ خشک شدن بستر ان از بین رفت و ساکنین این شهر به نقطه نامعلومی کوچ کردند که ما امروز از ان بی اطلاعیم.

اسم اصلی شهر چه بود؟ سوالی که اغلب بازدید کننده ها می پرسن، ما از اسم اصلی شهر بی اطلاعیم اما اسم کنونی هم نامی است که حدود صد سال پیش با توجه به گسترده محوطه و آثار سوختگی در برخی نقاط آن به خصوص منطقه کاخ سوخته به ان اطلاق شده است. کنل اییت کنسول انگلیسی اولین بار شهر سوخته را پیدا کرد اشتاین، توزی، سجادی هم بر روی این محوطه فعالیت باستان شناسی کردند.

اعتقاد به زندگی پس از مرگ به صورت کاملا ابتداعی در بین ساکنین این شهر وجود داشته، بر اساس این اعتقادات تمام وسایل کار و زندگی فرد را در هنگام فوت در کنار او قرار می دادند و به این دلیل است که امروزه بیشترین اطلاعات ما از این تمدن را مدیون حفاری در گورستان هستیم. شهر سوخته ۱۲۰ هکتار مساحت داشته و ۴ دوره استقراری را پشت سر گذاشته است، اوج شکوفایی این شهر در دوره دوم است.

بازدید از موزه شهر سوخته تقریبا در ضلع مقابل در آن سوی جاده بسیار توصیه می شود. البته اشیای مهمی چون جام انیمیشن و چشم مصنوعی در موزه ایران باستان نگهداری می شوند.

در سیستان روزها کوتاه تر است و می بایست عجله کرد تا از نقاط دیگر بازدید کرد. با ادامه جاده به سوی زابل، 28کیلومتر پس از شهر سوخته، تابلوی روستای سکوه یا سه کوهه(Sakveh) نشانگر مسیر قلعه تاریخی این روستاست. با جستجوی کوتاه در مورد قلعه به اهمیت این منطقه در دورانهای مختلف از افشاریه تا قاجاریه و سربندیان می توان پی برد. بزرگی قلعه و بخش های مختلف نیز بسیار به چشم می آید. اما مانند سایر آثار تاریخی به شدت نیاز به توجه و رسیدگی دارد و بی شک یکی از جاذبه های مهم سیستان پر جاذبه است.

پس از سه کوهه یا به گویش مجلی سَکوِه باز به سوی جاده راهی شده و پس از گذر از شهر محمد آباد مرکز شهرستان هامون جاده از جاده سمت راست، راهی جزینک و قلعه نو می شویم. وارد این جاده که می شوید، حال و هوا نیز عوض می شود، در دوسو زمین های سرسبز کشاورزی بسیار چشم نواز است.

سیستانی که زمانی قطب کشاورزی بوده و آبرفت های هیرمند آن را بسیار خاصلخیز کرده، حال از بی آبی می رنجد. با این وجود آب شهر زاهدان از این منطقه تأمین می گردد. جاده را ادامه می دهیم و به سوی دهانه غلامان می رویم. آثار تمدن هخامنشیان که گمنام در اینجا جا خوش کرده است.

دهانه غلامان اثری از دوران هخامنشی تنها شهر به معنای متعارف امروزی است که از این دوران به جا مانده است. تا کنون در تمامی قلمرو هخامنشی تنها از کاخ ها صحبت شده است، کاخ تخت جمشید، کاخ پاسارگاد، کاخ شوش، کاخ برازجان، ولی هیچکدام شهر نبوده اند، تنها کاخهای آن دوران هستند. اما دهانه غلامان شهری بوده که با طرح و‌ نقشه قبلی بنا شده و همه طیف مردم جامعه آن زمان در آنجا زندگی می کردند. این شهر در دو بخش شرقی و غربی بنا شده و مهمترین ساختمان دهانه غلامان ساختمان شماره ۱۵ است که گفته می شود معبد بوده است، چرا که سکوهای قربانی و سه محرابه اهورا مزدا آناهینتا و میترا در مرکز ان بدست آمده است. از این شهر خیلی کم و محدود آثار فرهنگی بدست آمده است و این نشان دهنده ان است که مردم آن با حوصله و دقت محل زندگی بعدی خود را انتخاب و کوچ می کنند.

نام این شهر هم نام واقعی آن نیست. دهانه غلامان بدین دلیل به آن در صد سال پیش اطلاق شد که محل ورود غلامان و بردگان به داخل ایران بوده است شاید نام شهر همان زرنکا یا زرنک ی باشد که در کتیبه های هخامنشی بیستون از ان یاد شده است و یکی از ایالتهای دوران هخامنشی بوده باشد.

اگر تصاویر ماهواره این منطقه را ببینید، در اطراف دهانه غلامان دریاچه سد های چاه نیمه دیده می شود. چاه نیمه های چاله های طبیعی بوده که مازاد آب هیرمند به آن ها هدایت شده است و از 1 تا 4 شماره گذاری شده است.

فضای عصر گاهی در کنار دریاچه ها می تواند لذت بخش باشد که متاسفانه به علت زمان کم امکان آن ایجاد نشد. این منطقه در محدوده شهرستان زهک سیستان است. از دهانه غلامان به راحتی روستای قلعه نو که در دید مستقیم سه کیلومتر فاصله داریم دیده می شود. به سوی قلعه نو می ریم و محو زیبایی آن می شویم. روستایی پلکانی در نزدیکی مرزهای شرقی که پتانسیل نهان خود را در جذب گردشگری نشان می دهد. جای یک اقامت گاه سنتی در اینجا بسیار خالی است. از بالای قلعه نو مزارع بسیار دیدنی است. از اینجا چاه نیمه 4 هم دیده می شود.

از بالای قلعه نو مناظر دیدنی است. در انتها چاه نیمه نوار آبی رنگ از خود نشان می دهد.
از بالای قلعه نو مناظر دیدنی است. در انتها چاه نیمه نوار آبی رنگ از خود نشان می دهد.
روستای قلعه نو روستای گردشگری سیستان است تمام منازل روستا به سبک سنتی و بومی منطقه است، سقف خانه ها گنبدی و فضایی که به مثابه بادگیر است. بر فراز گنبد در اصطلاح محلی به ان کلک می گویند. هر واحد خانه، محلی به نام تنور خانه دارد با سقف نیمه گنبدی که داخل فضا تنور قرار گرفته.

با فرا رسیدن غروب زود هنگام شرق، رهسپار زابل برای اقامت شبانه هستیم. صبحگاه قصد دیدن یکی از مهمترین آثار باستانی ایران و منطقه، کوه حواجه در دل هامون خشکیده را داریم.

پ.ن: سپاس از همراهی محمد حسینی عزیز که در موزه شهر سوخته با هم آشنا شدیم و با لطف و محبت خود در این سفر ما را بسیار یاری نمود.


گزارشی با عنوان دیار هامون، از شهر سوخته کهن تا قلعه نو(زابل، استان سیستان و بلوچستان) را در وبلاگ سفر به طبیعت ایران مطالعه نمایید.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,950 ft

Alt 594m

Alt 594m

PictographWaypoint Altitude 1,523 ft
Photo ofارگ سه کوهه Photo ofارگ سه کوهه Photo ofارگ سه کوهه

ارگ سه کوهه

ارگ سه کوهه

PictographWaypoint Altitude 1,523 ft

بازار زابل

بازار زابل

PictographWaypoint Altitude 1,554 ft

بدیل

بدیل

PictographWaypoint Altitude 1,598 ft

بنای یادمان شهر سوخته

بنای یادمان شهر سوخته

PictographWaypoint Altitude 1,529 ft
Photo ofبه سمت چپ به سوی دهانه غلامان Photo ofبه سمت چپ به سوی دهانه غلامان

به سمت چپ به سوی دهانه غلامان

به سمت چپ به سوی دهانه غلامان

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofبه سمت کوه خواجه Photo ofبه سمت کوه خواجه Photo ofبه سمت کوه خواجه

به سمت کوه خواجه

به سمت کوه خواجه

PictographWaypoint Altitude 1,581 ft

به سمت کوه خواجه

به سمت کوه خواجه

PictographWaypoint Altitude 1,558 ft

تقاطع جاده ای

تقاطع جاده ای

PictographWaypoint Altitude 1,560 ft

جزینک

جزینک

PictographWaypoint Altitude 1,524 ft

خانه معلم زابل

خانه معلم زابل

PictographWaypoint Altitude 1,539 ft
Photo ofدهانه غلامان Photo ofدهانه غلامان Photo ofدهانه غلامان

دهانه غلامان

دهانه غلامان

PictographWaypoint Altitude 1,543 ft

دهمیر

دهمیر

PictographWaypoint Altitude 1,913 ft

راست به سوی زابل

راست به سوی زابل

PictographWaypoint Altitude 1,552 ft
Photo ofروستای قلعه نو Photo ofروستای قلعه نو

روستای قلعه نو

روستای قلعه نو

PictographWaypoint Altitude 1,512 ft

زابل

زابل

PictographWaypoint Altitude 1,568 ft
Photo ofشهر علی اکبر Photo ofشهر علی اکبر

شهر علی اکبر

شهر علی اکبر

PictographWaypoint Altitude 1,557 ft

قلعه در قلعه نو

قلعه در قلعه نو

PictographWaypoint Altitude 1,546 ft

قلعه کنگ

قلعه کنگ

PictographWaypoint Altitude 1,530 ft

لوتک

لوتک

PictographWaypoint Altitude 1,579 ft

محله مسکونی شهر سوخته

محله مسکونی شهر سوخته

PictographWaypoint Altitude 1,544 ft

محمد آباد

محمد آباد

PictographWaypoint Altitude 1,947 ft
Photo ofمقبره خواجه مهدی Photo ofمقبره خواجه مهدی Photo ofمقبره خواجه مهدی

مقبره خواجه مهدی

مقبره خواجه مهدی

PictographWaypoint Altitude 1,575 ft

منطقه بازار شهر سوخته

منطقه بازار شهر سوخته

PictographWaypoint Altitude 1,553 ft
Photo ofموزه شهر سوحته Photo ofموزه شهر سوحته

موزه شهر سوحته

موزه شهر سوحته

PictographWaypoint Altitude 1,523 ft
Photo ofورودی شهر سوحته Photo ofورودی شهر سوحته Photo ofورودی شهر سوحته

ورودی شهر سوحته

ورودی شهر سوحته

PictographWaypoint Altitude 1,520 ft

پمپ بنزین

پمپ بنزین

PictographWaypoint Altitude 4,308 ft

پمپ بنزین

پمپ بنزین

PictographCastle Altitude 1,636 ft
Photo ofکهن دژ یا قلعه کافرون Photo ofکهن دژ یا قلعه کافرون Photo ofکهن دژ یا قلعه کافرون

کهن دژ یا قلعه کافرون

کهن دژ

PictographWaypoint Altitude 1,590 ft
Photo ofگورستان شهرسوخته

گورستان شهرسوخته

گورستان شهرسوخته

Comments  (2)

  • Photo of saleh shahi
    saleh shahi Oct 14, 2017

    I have followed this trail  View more

    Unknown, thanks

  • Photo of ali.sakatra
    ali.sakatra Mar 17, 2021

    بسیار عالی
    در حال حاضر یک اقامتگاه بومگردی در قلعه نو هست که ما در انجا اقامت داشتیم مسیری که زدید بسیار عالی است.

You can or this trail