Activity

RECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA

Download

Trail photos

Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA

Author

Trail stats

Distance
17.71 mi
Elevation gain
2,388 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,896 ft
Max elevation
2,246 ft
TrailRank 
44
Min elevation
1,398 ft
Trail type
One Way
Coordinates
498
Uploaded
March 11, 2022
Be the first to clap
Share

near Bassella, Catalunya (España)

Viewed 119 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE BASSELLA (BASSELLA, CASTELLNOU DE BASSELLA, GUARDIOLA I MIRAMBELL) I PEL TERME DE TIURANA

Itinerary description

RECORREGUT DE RECERCA GEOLÒGICA I AMBIENTAL PER LES COMARQUES DE L´ALT URGELL I DE LA NOGUERA. DES DE BASSELLA A CASTELLNOU DE BASSELLA, A GUARDIOLA, A MIRAMBELL I A TIURANA. RECORREGUT DINTRE DEL FUTUR PARC GEOLÒGIC I MINER DEL SOLSONÈS – ALT URGELL / 19 DE MARÇ DEL 2022


Josep M. MATA-PERELLÓ, Jordi PASQUES CANUT i Alfred MONTSERRAT-NEBOT


ADVERTIMENT PREVI

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., (a l’igual que als de RECERCA GEOAMBIENTAL... ), si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

Pel que fa als vials (camins, carreteres i corriols) per on transitarà el recorregut de l’itinerari, que es farà en cotxe i a peu, cal dir que en general es trobaran en bones condicions. Tot i així, sempre que sigui possible, recomanem demanar la màxima informació, en relació al estat real dels camins. També cal dir que seran camins de recorregut senzill, tot i que com sempre, caldrà tenir la màxima cura possible, en tots els aspectes.

En qualsevol cas, cal tenir una cura molt especial de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut; de l’itinerari.


BREU INTRODUCCIÓ GEOLÒGICA

El recorregut de l’itinerari discorrerà, en la seva totalitat per la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament pel seu sector corresponent al denominat Avant-País Plegat), és a dir, pels sectors propers al Sistema Pirinenc.

En aquest recorregut, es trobaran materials cenozoics, fonamentalment de l´Eocè i de l´Oligocè, de l´esmentada Depressió Geològica de l´Ebre. En aquest context trobarem afloraments dels materials continentals de tonalitats ocres i brunes, els quals pertanyen a la Formació Solsona i tanmateix a la Formació Sanaüja, segons els indrets del recorregut. Així, trobarem nivells de calcolutites i gresos de les tonalitats acabades d´esmentar, d´origen continental, formats en un ambient humit, el ferro present als sediments es troba en forma de GOETHITA (Limonita) i comunica el seu color a es roques sedimentàries. En ocasions, els materials tenen tonalitats rogenques (de vegades alguns trams de la Formació Sanaüja, això ens indica que ha hagut canvis climàtics temporals i l´ambient ha estat més sec, alhora de sedimentar-se els materials, formant-se HEMATITES en lloc de GOETHITA). Tanmateix anirem trobant nivells de conglomerats, amb les mateixes tonalitats, sovint reblint paleocanals
Sovint aquests materials, poden trobar-se recoberts per depòsits detrítics més recents, del Pleistocè i de l´Holocè. Tot això es pot veure als ESQUEMES 1 i 2, que ara adjuntem.


BREU INTRODUCCIÓ GEOGRÀFICA

La totalitat del recorregut d´aquest itinerari es desenvoluparà per les comarques de l´Alt Urgell i de la Noguera. Concretament pels sectors meridionals de la mateixa, entorn al terme de Bassella i pels indrets NNE de la comarca de la Noguera, pel terme de Tiurana. En tots dos casos, dintre del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès – Alt Urgell, dintre del qual també hi ha dos termes municipals de la Noguera, els de la Baronia de Rialb i el de Tiurana.

Per d´altra banda, aquest recorregut es desenvoluparà de Nord a Sud, seguint la vall del Segre. Aquest riu, es l´artèria principal dels indrets pels quals transcorrerà el recorregut d´aquest itinerari. Per d´altra banda, al riu Segre li arriben dos dels seus afluents, un dintre del recorregut de l´itinerari, la Ribera Salada, que li arriba per l´esquerra, a Bassella. I per d´altra, una mica més avall de Tiurana, li arriba per la dreta el Riu Rialb.


OBJECTIUS FONAMENTALS

A través d’aquest recorregut es tractaran diferents aspectes geoambientals, geomorfològics, ... o tectònics. Així doncs, els objectius fonamentals d’aquest recorregut es centraran en els següents aspectes:

1.- S’observarà l’estructura de la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament del seu sector corresponent a la Depressió Central), per la qual circularà al llarg de tot el recorregut de l’itinerari. En concret, observarem l´Avant –País Plegat i la seva estructura, especialment als sectors més septentrionals.

2.- Es reconeixeran els materials cenozoics que constitueixen el rebliment de la Depressió Central. per aquests indrets. En concret, ens fixarem en els sediments continentals de l´Eocè Superior i fonamentalment de l´Oligocè Inferior. Aquests materials es distribueixen, segons els indrets entre la Formació Solsona i la Formació Sanaüja. En tots dos casos trobarem afloraments de nivells de gresos i de calcolutites, amb freqüents paleocanals. Aquests materials continentals tenen tonalitats ocres i brunes, al primer cas. Mentre que els segons tenen tonalitats lleugerament rogenques, alhora. Tot i això, predominaran els primers, al llarg del recorregut de l´itinerari, els de la Formació Solsona.

3.- Alhora, també trobarem afloraments dels materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè, els quals cobreixen ocasionalment als anteriors, en diversos indrets, aquests materials generalment seran de depòsits de vesant i també materials al·luvials dels torrents i rieres, especialment.

4.- Al llarg del recorregut d´aquest itinerari, farem observació a distancia, d´altres unitats geològiques. Així, en diversos trams del recorregut, farem observacions dels relleus i de les estructures del Sistema Pirinenc.

5.- Observació a distancia, de de diferents explotacions mineres, antigues i més recents, que anirem veient al llarg del recorregut de l´itinerari.

6.- Observació dels impactes produïts per les explotacions mineres sobre el Medi Natural i sobre el Medi Ambient; i si s´escau, de les correccions d’aquests impactes.

7.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Geològic, que anirem trobant al llarg del recorregut.

8.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Miner, que anirem trobant al llarg del recorregut.

ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

No hi ha cap antecedent relatiu al desenvolupament d’aquest itinerari, pel que fa a la totalitat del seu recorregut. Però, si que hi ha diversos antecedents parcials, relatius fonamentalment a la part final d´aquest recorregut. Entre d´altres, farem esment dels nostres treballs: MATA-PERELLÓ i PUIG ORIOL (2017); MATA-PERELLÓ, SANZ BALAGUÉ i FONT SOLDEVILA (2016); MATA-PERELLÓ, TOMASA GUIX i MORENO MACIAS (2020) i MATA-PERELLÓ i VILALTELLA FARRÀS (2017).

Com antecedents de caire general, corresponents als trets geològics bàsics, considerarem els treballs de: GUIMERÀ et altri (1992), així com el de RIBA (1976), ambdós relatius al conjunt dels Països Catalans. Dintre dels caràcters mineralògics dels indicis per on discorrerà l’itinerari, farem esment d’un antecedent mineralògic general, referit a l’àmbit de Catalunya: MATA-PERELLÓ (1991).

Tots aquests treballs, i d’altres, es trobaran relacionats a l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES, al qual ens remetem.


RECORREGUT DE L’ITINERARI

El recorregut de l’itinerari s’iniciarà al terme municipal de Bassella, aigües amunt d´on es trobava l´antic poble; concretament a la cruïlla de l´antiga carretera C-1313, amb el pont de Nuncarga. Aquí, es farà una aturada i una altra, a l´altra banda del pont. Els primers recorreguts es faran a peu.

Tot seguit, ens caldrà fer un tram en cotxe, per tal d´agafar la carretera C-14 i anar cap el Sud. Després de deixar per l´esquerra, la carretera de Solsona (C-26), i de passar per l´indret on hi ha un àrea de Serveis i l´Ajuntament Nou de Bassella, ens caldrà agafar el trencall per la dreta que va a Castellnou de Bassella i a Cal Pany; això serà per les immediacions del Km 133´5. Primer anirem cap a Sant Simeó de Castellnou i des d´aquí farem un recorregut, primer en cotxe i després a peu per la denominada Costa Mala, per on farem dies aturades. Tot seguit tornarem enrere, cap a Sant Simeó, per tal de continuar en cotxe cap a Cal Pau i de nou cap a la carretera C-14. En aquest tram, farem una aturada, per sota de la Collada de Cornet, en vistes al poblet de la Clua, situat a l´altra banda del Segre.

Després, en tornar a la carretera C-14, per les immediacions del Km 131, ens caldrà fer un tram en cotxe, anant cap al Sud, cap a Ponts. Més avall, en arribar a un altiplà, trobarem per la dreta el trencall amb la carretera local blanca (sense numeració) que es dirigeix en última instància cap al Tiurana (cap el Nou Tiurana). Seguint per aquesta carretera, passarem primer per Guardiola i posteriorment arribarem a Mirambell. Aquí, e un extraordinari Mirador, farem una aturada. Tot seguit, ens caldrà seguir cap a Tiurana, però abans trobarem per la dreta, una carretereta que condueix cap a l´indret on s´havia de fer un embarcador, sobre l’envasament. Abans d´arribar-hi, trobarem on s´ha emplaçat el Dolmen del Perotilo. Aquí farem una aturada. I, tot seguit, acabarem d´arribar quasi al riu, a un collet. Des d´aquí, farem un recorregut a peu pel terme de Bassella i despès pel de Tiurana, seguint en part l´antiga carretera C-1313, generalment coberta per l´aigua. Per aquest indret, farem dues aturades, una a cada terme.

A continuació, ens caldrà tornar enrere, fins a les immediacions de l´emplaçament del dolmen, per on hem passat abans, amb la intenció d´agafar la carretereta que puja cap a Tiurana. En arribar a dalt, farem una aturada. I, posteriorment, agafant la carretera que condueix cap a Mirambell i el camí que trobarem abans, ens caldrà anar cap a l´Ermita de Sant Ermengol, per on farem la darrera aturada del recorregut d´aquest itinerari, començat a l´Alt Urgell, al terme de Bassella, i finalitzat a la Noguera, al terme de Tiurana.

Tot aquest recorregut, es pot veure també al trajecte de wikilok: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/recorregut-geologic-pel-terme-de-bassella-bassella-castellnou-de-bassella-guardiola-i-mirambell-i-p-97289223

Per d´altra banda, també representarem aquest recorregut als MAPES DEL RECORREGUT DE L´ITINERARI (ESQUEMES 4 i 5), que adjuntarem a continuació. Així, es pot veure que el recorregut total d´aquest itinerari, serà de 28´5 Km. A través d´ells es faran onze aturades.

Així, el recorregut començarà a una alçada de 356 metres, per les immediacions de Cal Cogoma. Després de pujar lleugerament fins als 367 metres, el recorregut anirà baixant fins als 437 metres, al pont de la carretera de Nuncarga. A partir d´aquí, anirà oscil·lant lleugerament, pujant i baixant fins als 426 metres, que serà la cota mínima del recorregut, prop de l´antic poble de Bassella. Després, poc a poc anirà pujant, i després més ràpidament, fins arribar a una alçada de 685 metres, que serà la màxima alçada, per les immediacions de Guardiola.

Després, es tornarà a baixar fins arribar als 445 metres, per les proximitats de l´embarcador. I, posteriorment, es tornarà a pujar fins als 653 metres, que s´assoliran en arribar a Tiurana. Cap al final hi haurà un lleuger descens, fins als 600 metres, en arribar a l´Ermita de Sant Ermengol, punt final del recorregut. Això es pot veure a l´ESQUEMA 3.


DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

Com ja es habitual, s’estructurarà en una sèrie d’estacions (parades o aturades), en les qual es faran descripcions geològiques o mineralògiques, segons s’escaigui. En cada cas s’indicarà el número del mapa topogràfic a escala 1:50.000 on es troba l´indret. En aquest cas, el recorregut de l’itinerari discorrerà pels fulls, el següents: 291 (o d´Isona), 328 (o d´Artesa de Segre) i 329 (o de Ponts), del "Mapa Topográfico" de l´Instituto Geográfico y Catrastral de España (IGC), realitzat a l´escala de 1:50.000. Així doncs, la relació general de les aturades que composen el recorregut de l’itinerari, és la següent:
________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol. 2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

IGME (1975).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 362 (Calaf). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid.

MATA-PERELLÓ, J.M. (1986).- Depressió Geològica de l’Ebre, o Depressió Central Catalana?. Revista Dovella, nº 35, pp. 85-90, Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, Institut d´estudis Catalans. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. i PUIG ORIOL, J.S. (2020).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques del Solsonès, de l´Alt Urgell i de la Noguera: des de Madrona a Guardiola, Mirambell, Tiurana Nou, a Bassella, Ogern, a Castellar de la Ribera, al Coll de Clarà i a Solsona, a través del Patrimoni Geològic i Miner. Inèdit. 20 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i SANZ BALAGUÉ, J. (1988).- Guia d´Identificació de Minerals (Països Catalans i d’altres). Edit. Parcir, 205 pag. Manresa.

MATA-PERELLÓ, J.M.; SANZ BALAGUÉ, J. i FONT SOLDEVILA, J. (2016).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Noguera i de l´Alt Urgell: des de Pallerols i Sant Marc a Peramola, al Pas del Castell – Llebré, a Oliana i al Nou Tiurana. Inèdit. 14 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M.; TOMASA GUIX, O. i MORENO MACIAS, L. (2017).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques de la Noguera, de l´Alt Urgell i del Solsonès: des de Vilanova de l´Aguda a Tiurana Nou i a Santes Creus del Bordell. Inèdit. 16 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i VILALTELLA FARRÀS, J. (2017).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Noguera i de l´Alt Urgell: des de Pallerols i Sant Marc a Peramola, a Oliana, al Nou Tiurana i a Ponts. Inèdit. 16 pàgines. Manresa

RIBA ARDERIU, O. Et altri. (1976).- Geografia física dels Països Catalans. Edit Ketres. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,436 ft
Photo ofP1 PONT DE LA CARRTERA A NUNCARGA, CRUÏLLA AMB L´ANTIGA CARRETERA C-1313, Photo ofP1 PONT DE LA CARRTERA A NUNCARGA, CRUÏLLA AMB L´ANTIGA CARRETERA C-1313,

P1 PONT DE LA CARRTERA A NUNCARGA, CRUÏLLA AMB L´ANTIGA CARRETERA C-1313,

PARADA 1. PONT DE LA CARRETERA A NUNCARGA, CRUÏLLA AMB L´ANTIGA CARRETERA C-1313, (terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 438 metres. El recorregut d´aquest itinerari, el començarem per les immediacions de la cruïlla de l´antiga carretera C-1313, amb la carretera que es dirigeix cap a Nuncarga, Tragó i la Clua. Just al pont per on aquesta carretera travessa el Segre, farem la primera aturada de l´itinerari. ESQUEMES 6 i 7. Aquest indret es situa dintre de la Depressió Geològica de l´Ebre, a tocar de l´Avant País Plegat, i molt prop del Sistema Pirinenc. Per aquests indrets on ara som. Afloren els materials continentals de la Formació Solsona. Així, per arreu, es fan palesos els nivell de calcolutites de tonalitats ocres i els gresos Des d´aquest indret, mirant cap al Nord, es poden veure els relleus pirinencs dels voltants de Peramola, els quals formen part del Mantell de les Serres Marginals; el qual més amunt, es encavalcat pel Mantell del Montsec. FOTOGRAFIES 1 i 2.

PictographWaypoint Altitude 1,427 ft
Photo ofP2 CARRETERA CAP A NUNCARGA, MARGE OCCIDENTAL DEL PONT SOBRE EL RIU SEGRE Photo ofP2 CARRETERA CAP A NUNCARGA, MARGE OCCIDENTAL DEL PONT SOBRE EL RIU SEGRE Photo ofP2 CARRETERA CAP A NUNCARGA, MARGE OCCIDENTAL DEL PONT SOBRE EL RIU SEGRE

P2 CARRETERA CAP A NUNCARGA, MARGE OCCIDENTAL DEL PONT SOBRE EL RIU SEGRE

PARADA 2. CARRETERA CAP A NUNCARGA, MARGE OCCIDENTAL DEL PONT, (terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 438 metres. Després de fer la parada anterior, cal travessar el riu Segre (l´Envasament de Rialb), per tal de fer una aturada a l´altre cantó del pont. Així, haurem realitzat un desplaçament de 300 metres i escaig, Aquí, farem la segona parada. ESQUEMES 6 i 7. En aquest tram, no hem trobat afloraments, en caminar sobre el pont. Però en arribar a l´altra banda, mirant cap a llevant (cap una mica més amunt d´on venim) em pogut veure el flanc meridional de l´anticlinal d´Oliana, amb els estats dels materials de la Formació Solsona, amb un clar cabussament cap al Sud. FOTOGRAFIES 3 i 4

PictographWaypoint Altitude 1,503 ft
Photo ofP3 SECTORS SEPTENTRIONALS DE LA COSTA MALA. IMMEDIACIONS DE CASTELLNOU DE BASSELLA Photo ofP3 SECTORS SEPTENTRIONALS DE LA COSTA MALA. IMMEDIACIONS DE CASTELLNOU DE BASSELLA Photo ofP3 SECTORS SEPTENTRIONALS DE LA COSTA MALA. IMMEDIACIONS DE CASTELLNOU DE BASSELLA

P3 SECTORS SEPTENTRIONALS DE LA COSTA MALA. IMMEDIACIONS DE CASTELLNOU DE BASSELLA

PARADA 3. SECTORS SEPTENTRIONALS DE LA COSTA MALA. IMMEDIACIONS DE CASTELLNOU DE BASSELLA, (Castellnou de Bassella, terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 458 metres. Ara, després de fer l´aturada anterior, cal tornar enrere. Des d´aquí, ens caldrà anar cap a la carretera C-14, per la qual haurem de continuar el recorregut. Anant cap al Sud, cap a Ponts. Poc després deixarem per l´esquerra la carretera de Solsona (la C-26), i tot seguit travessarem la Riera Salada, mitjançant un pont. Poc després, sobrepassarem un àrea de Serveis i l´Ajuntament Nou de Bassella, que es troba situat a l´esquerra de la carretera. Una mica més endavant, ens caldrà agafar el trencall per la dreta que va a Castellnou de Bassella i a Cal Pany. Aquest trencall el trobarem per les immediacions del Km 133´5. Així, ara anirem cap a ponent. Ben aviat, deixarem per l´esquerra la carretereta de Cal Pany (per on continuarem després). Ara, anirem cap a l´església de Sant Simeó de Castellnou. Des d´aquí podem continuar en cotxe o començar a caminar. Poc després, arribarem a peu a la denominada Costa Mala. Per on farem una aturada, anant una mica més cap al Nord. Aquesta aturada, la farem a uns 6´5 Km de la parada anterior. ESQUEMES 8 i 9. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials ocre, d´origen continental, els quals pertanyen a la Formació Solsona. Així, hem vist nivells de calcolutites i gresos de tonalitats ocres. Sovint, hem trobat paleocanals reblerts amb gresos i amb microconglomerats. Ara mateix, estem sobre d´un d´aquests paleocanals. FOTOGRAFIES 5 i 6. Des d´aquest indret, mirant cap al Nord, podem gaudir d´una bona observació dels relleus de les Serres Marginals situats al Nord de Solsona, Nuncarga i de Peramola. Així, podem veure els relleus de la Serra d´Aubenç, amb predomini de materials carbonatats del Juràssic i del Cretàcic. Aquests relleus formen part del Mantell de les Serres Marginals, que més amunt, prop de Cortiuda, es encavalcat pel Mantell del Montsec. A l´altra banda del riu, de l´Estret de Castell-Llebre, es veuen els relleus de la Serra de Canals, del flanc septentrional, per on afloren nivells de gresos, dels trams superiors de la Formació Solsona. de l´Anticlinal d´Oliana. FOTOGRAFIES 7 i 8.

PictographWaypoint Altitude 1,537 ft
Photo ofP4 SECTORS MERIDIONALS DE LA COSTA MALA. VOLTANTS DE CASTELLNOU DE BASSELLA Photo ofP4 SECTORS MERIDIONALS DE LA COSTA MALA. VOLTANTS DE CASTELLNOU DE BASSELLA

P4 SECTORS MERIDIONALS DE LA COSTA MALA. VOLTANTS DE CASTELLNOU DE BASSELLA

PARADA 4. SECTORS MERIDIONALS DE LA COSTA MALA. VOLTANTS DE CASTELLNOU DE BASSELLA, (Castellnou de Bassella, terme de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 456 m. Ara, després de fer la parada anterior, cal tornar enrere, per tal de fer una aturada molt prop de l´anterior, aproximadament a uns tres cents metres, que haurem recorregut a peu. Aquí, farem una aturada. ESQUEMES 8 i 9. En aquest tram del recorregut, hem continuat trobant afloraments dels nivells ocres de la Formació Solsona. Aquests materials es fan ben palesos per tot arreu. Son materials cenozoics, d´origen continental de l´Oligocè. Des d´aquest lloc, podem gaudir d´una bona observació del poblet de la Clua, situat al bell mig del meandre del Segre. També, podem veure be, l´indret on hi ha les restes del Castell d´Aguilar, a l´altra banda del riu. FOTOGRAFES 9 i 10.

PictographWaypoint Altitude 1,507 ft
Photo ofP5 CARRETERETA DE CASTELLNOU DE BASSELLA A CAL PANY, IMMEDIACIONS DE LA COLLADA DE CORNET Photo ofP5 CARRETERETA DE CASTELLNOU DE BASSELLA A CAL PANY, IMMEDIACIONS DE LA COLLADA DE CORNET Photo ofP5 CARRETERETA DE CASTELLNOU DE BASSELLA A CAL PANY, IMMEDIACIONS DE LA COLLADA DE CORNET

P5 CARRETERETA DE CASTELLNOU DE BASSELLA A CAL PANY, IMMEDIACIONS DE LA COLLADA DE CORNET

PARADA 5. CARRETERETA DE CASTELLNOU DE BASSELLA A CAL PANY, IMMEDIACIONS DE LA COLLADA DE CORNET, (Castellnou de Bassella, terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 459 metres. Ara, després de fer l´aturada anterior, cal tornar enrere, fins a Sant Simeó de Castellnou i després fins a la cruïlla amb el camí de Cal Pany. A patir d´ara, ens caldrà continuar per aquesta carretereta. Poc després, per sota de la Collada de Cornet, farem una aturada. La farem a uns 2´6 Km de la parada anterior. ESQUEMES 8 i 9. En aquest tram del recorregut de l´itinerari, hem continuat trobant afloraments dels materials d´origen continental, de tonalitats ocres. Aquesta materials pertanyen en la seva major part a la Formació Solsona. Així, hem anat trobant nivells de calcolutites i de gresos. Sovint, hem trobat paleocanals, desenvolupats sobre aquests materials. Aquests paleocanals els hem vist reblerts amb gresos, que ocasionalment tenen filades de conglomerats. Un d´aquests paleocanals, es troba a l´indret per on fem aquesta aturada. FOTOGRAFIA 11 i 12 Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap a ponent, es pot gaudir de l´observació d´un dels més espectaculars meandres del Segre; possiblement un dels més grans, del tram mig del riu. Es tracta del Meandre de la Clua. Precisament, el poblet d´aquest nom, es troba al bell mig d´aquest gran meandre. FOTOGRFIES 13 i 14.

PictographWaypoint Altitude 2,235 ft
Photo ofP6 MIRADOR DE MIRAMBELL, CARRETERETA LOCAL DES DE LA C-14 CAP A TIURANA Photo ofP6 MIRADOR DE MIRAMBELL, CARRETERETA LOCAL DES DE LA C-14 CAP A TIURANA Photo ofP6 MIRADOR DE MIRAMBELL, CARRETERETA LOCAL DES DE LA C-14 CAP A TIURANA

P6 MIRADOR DE MIRAMBELL, CARRETERETA LOCAL DES DE LA C-14 CAP A TIURANA

PARADA 6. MIRADOR DE MIRAMBELL, CARRETERETA DE LA C-14 CAP A TIURANA, (Mirambell, terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 681 metres. Després de fer l’aturada anterior, cal acabar d´arribar a Cal Pany, per tal de retornar a la carretera C – 14, per tal d´anar cap al Sud, cap a Ponts. Hi arribarem a aquest carretera prop del seu Km 131. Poc després, seguint per l´esmentada carretera, trobarem per la dreta la nova carretera que es dirigeix cap a Guardiola, Mirambell i el Nou Tiurana. Ens caldrà agafar aquesta carretera, per tal d´arribar a Mirambell, per on farem una aturada. Aquesta la farem a uns 9 Km de l´anterior. Cal dir que en aquest recorregut hem deixat momentàniament la comarca de l´Alt Urgell, per entrar momentàniament a la del Solsonès (per la Vall de Madrona). Després, hem entrat de nou a la comarca de l´Alt Urgell, on ara som, tot i que alhora també som molt propers a la comarca de la Noguera, doncs estem molt prop de la cruïlla de les tres comarques. ESQUEMES 11 i 12. En aquest recorregut, ens hem estat desplaçant, en tot moment per la Depressió Geològica de l´Ebre i hem anat trobant afloraments dels materials cenozoics de l´Oligocè, els quals corresponen a la Formació Solsona. Així, hem vist afloraments de gresos i de calcolutites continentals, de tonalitats ocres (tot i que sovint presenten també tonalitats rogenques). Aquests són els materials que apareixen a l´indret de la parada. Des d´aquest indret, mirant cap al Nord, es pot gaudir d´una bona observació dels voltants d´Oliana i dels relleus situat al Nord d´aquesta població de l´Alt Urgell, integrant del projecte del Parc Geològic i Miner del Solsonès – Alt Urgell, el qual s´estendrà al Nord d´on ara som. FOTOGRAFIES 15 i 16. ESQUEMA 10.

PictographWaypoint Altitude 1,873 ft
Photo ofP7 NOU EMPLAÇAMENT DEL DOLMEN DE PEROTILLO, CARRETERETA MIRAMBELL A L ´EMBARCADOR Photo ofP7 NOU EMPLAÇAMENT DEL DOLMEN DE PEROTILLO, CARRETERETA MIRAMBELL A L ´EMBARCADOR Photo ofP7 NOU EMPLAÇAMENT DEL DOLMEN DE PEROTILLO, CARRETERETA MIRAMBELL A L ´EMBARCADOR

P7 NOU EMPLAÇAMENT DEL DOLMEN DE PEROTILLO, CARRETERETA MIRAMBELL A L ´EMBARCADOR

PARADA 7.NOU EMPLAÇAMENT DEL DOLMEN DE PEROTILLO, CARRETERETA MIRAMBELL A L ´EMBARCADOR, (Mirambell, terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 571 metres. Després de fer l´aturada anterior, ens caldrà seguir cap a Tiurana per la carrereta local que ens ha portat cap aquí. Però, ben aviat trobarem un trencall per la dreta. Aquesta condueix cap a l´indret on s´havia de fer un embarcador, sobre l’envasament. Però, abans d´arribar a l´envasament, trobarem un indret on s´ha traslladat un dolmen que havia de ser cobert per les aigües. Es tracta del Dolmen del Perotillo. Aquí farem una aturada. La farem a uns 2´5 Km de la parada anterior. ESQUEMES 11 i 12. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments semblants als dels recorreguts anteriors. Així, hem vist afloraments de calcolutites i gresos, de tonalitats ocres, que pertanyen a l´Oligocè, a la Formació Solsona. Ocasionalment s´han desenvolupat paleocanals, com el que hi ha a la casa propera on som, a la Coma. FOTOGRAFIA17. Per d´altra banda, a l´indret de l´aturada, s´ha instal·lat el Dolmen del Perotillo, que havia de quedar recobert per les aigües de l´envasament de Rialb. D´aquesta forma, es va traslladar a aquest indret. Prop del dolmen, l´Ajuntament de Bassella, ha instal·lat un conjunt de plafons, explicatius del municipi. FOTOGRAFIA 18.

PictographWaypoint Altitude 1,433 ft
Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE L´EMPLAÇAMENT ANTIC DEL DOLMEN DEL PEROTILLO I LA VELLA. MEANDRE DE LA CLUA Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE L´EMPLAÇAMENT ANTIC DEL DOLMEN DEL PEROTILLO I LA VELLA. MEANDRE DE LA CLUA

P8 IMMEDIACIONS DE L´EMPLAÇAMENT ANTIC DEL DOLMEN DEL PEROTILLO I LA VELLA. MEANDRE DE LA CLUA

PARADA 8. IMMEDIACIONS DE L´EMPLAÇAMENT ANTIC DEL DOLMEN DEL PEROTILLO I LA VELLA. MEANDRE DE LA CLUA, (Mirambell, terme municipal de Bassella, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Alçada 437 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal continuar baixant per la carretereta que condueix cap a l´indret on s´havia de fer un embarcador. En arribar a un collet, continuarem el recorregut a peu, anat riu amunt, fins trobar (si la cota de l´envasament es baixa) l´antiga carretera C-1313. Aquí farem una aurada, a l´indret on hi havia el Dolmen del Perotillo, abans de fer l´envasament. Així, haurem recorregut uns 1´7 Km, des de la parada anterior. Aquí, farem una aturada. ESQUEMES 13 i 14. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials de la Formació Solsona, com als trajectes anteriors. Aquests materials són els quins apareixen on ara som, fent-se palesos diversos paleocanals. FOTOGRAFIA 19. Per d´altra banda, des d´aquest indret, es fa ben palès el Meandre de la Clua, del qual ja n´hem parlat a la PARADA 5. Tanmateix, es veu al poblet de la Clua, al bell mig del meandre. FOTOGRAFIA 20.

PictographWaypoint Altitude 1,517 ft
Photo ofP9 PROXIMITATS DE L´EMBARCADOR DE MIRAMBELL I DE TIURANA. ENVASSAMENT DE RIALB Photo ofP9 PROXIMITATS DE L´EMBARCADOR DE MIRAMBELL I DE TIURANA. ENVASSAMENT DE RIALB Photo ofP9 PROXIMITATS DE L´EMBARCADOR DE MIRAMBELL I DE TIURANA. ENVASSAMENT DE RIALB

P9 PROXIMITATS DE L´EMBARCADOR DE MIRAMBELL I DE TIURANA. ENVASSAMENT DE RIALB

PARADA 9. PROXIMITATS DE L´EMBARCADOR DE MIRAMBELL I DE TIURANA, (terme municipal de Tiurana, comarca de la Noguera). (Full 328). Alçada 462 metres. Després d´efectuar la parada anterior, cal fer un nou desplaçament, que farem a peu, per la vorera de l´envasament, seguint l´antiga carretera C-1313, en aquest tram haurem d´anar amb molta cura, en funció de que l´envasament estigui ple o no. Poc després de superar una petita dorsal, farem una aturada. Aquesta, la farem a uns set cents metres de la parada anterior. Per d´altra banda, en aquest recorregut, hem deixat l´alt Urgell i hem estrat a la comarca de la noguera, on ara som. ESQUEMES 13 i 14. Des d´aquest indret, es pot gaudir d´una bona observació de l´envasament, pels indrets per on es troba sota de l´aigua l´antic poble de Tiurana: així com els conreus submergits sota de l´aigua. FOTOGRAFIES 21 i 22. FOTOGRAFIES 19 i 20. PARADA 9 Envasament de Rialb, immediacions d´on es trobava l´antic poble de Tiurana, actualment cobert per les aigües de l´envasament

PictographWaypoint Altitude 2,096 ft
Photo ofP10 MIRADOR DE TIURANA, IMMEDIACIONS DE L´ERMITA DE LA MARE DE DEU DE SOLERS Photo ofP10 MIRADOR DE TIURANA, IMMEDIACIONS DE L´ERMITA DE LA MARE DE DEU DE SOLERS Photo ofP10 MIRADOR DE TIURANA, IMMEDIACIONS DE L´ERMITA DE LA MARE DE DEU DE SOLERS

P10 MIRADOR DE TIURANA, IMMEDIACIONS DE L´ERMITA DE LA MARE DE DEU DE SOLERS

PARADA 10. MIRADOR DE TIURANA, IMMEDIACIONS DE L´ERMITA DE LA MARE DE DEU DE SOLERS, (terme municipal de Tiurana, comarca de la Noguera). (Full 328). Alçada 639 metres. Ara, després de fer la darrera aturada, ens cal ferrer un darrer recorregut de prop de 2´5 Km, per tal d´arribar a l´indret on hi ha el Nou Tiurana, prop de la Mare de Déu de Solers de Tiurana. Així, ens caldrà retornar des de l´indret de la parada anterior, cap a les immediacions del lloc on hem fet la PARADA 7. Prop d´aquest indret, trobarem la carretereta que condueix cap al poble nou de Tiurana. ESQUEMES 16 i 17. En aquest breu desplaçament, hem continuat trobant els afloraments dels materials continentals de la Formació Solsona. Per d´altra banda, cal dir que en aquest indret s´ha situat un nou assentament. Aquest assentament preveu conservar la població de Tiurana, la qual va quedar colgada per les aigües de l´embassament de Rialb,. Des d´aquest indret, es pot gaudir d´una bona observació de l´embassament de Rialb. Alhora, mirant cap al Nord, es pot fer una observació similar a la que hem fet a la PARADA 6. FOTOGRAFIA 21. Tanmateix, des d´aquest mateix indret, mirant ara cap a l´Oest, es pot fer una bona observació dels relleus del Montsec i de Montmagastre (encavalcament de Montmagastre – Bellfort), situats a ponent d´on ara ens trobem. FOTOGRAFIA 22. ESQUEMA 15.

PictographWaypoint Altitude 1,929 ft
Photo ofP11 MIRADOR DE L´HERMITA DE SANT ERMENGOL. ENVASAMENT DE RIALB Photo ofP11 MIRADOR DE L´HERMITA DE SANT ERMENGOL. ENVASAMENT DE RIALB Photo ofP11 MIRADOR DE L´HERMITA DE SANT ERMENGOL. ENVASAMENT DE RIALB

P11 MIRADOR DE L´HERMITA DE SANT ERMENGOL. ENVASAMENT DE RIALB

PARADA 11. MIRADOR DE L´ERMITA DE SANT ERMENGOL, (terme municipal de Tiurana, comarca de la Noguera). (Full 328). Alçada 588 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal sortir de Tiurana per la carretereta que condueix directament cap a Mirambell i cap a la carretera C-14. Poc despès de sortir del poble, trobarem per la dreta un camí asfaltat que condueix cap a l´ermita de Sant Ermengol. Ens caldrà agafar-lo per tal de fer la darrera aturada en arribar a l´ermita. Així, haurem fet un darrer recorregut d´uns 2´2 Km. ESQUEMES 16 i 17. En aquest tram, hem trobat de nou els materials continentals ocres de la Formació Solsona. Ocasionalment, també hem trobat intercalacions lleugerament rogenques, que pertanyen probablement a la Formació Sanauja. En aquest indret hi ha una interessant ermita romànica, dedicada a Sant Ermengol. Per d´altra banda, des d´aquest indret es pot gaudir d´unabona observació de l´Envasament de Rialb. FOTOGRAFIES 25 i 26. _________________________________________________________________ EN AQUEST INDRET FINALITZA EL RECORREGUT DE L´ITINERARI

Comments

    You can or this trail