Activity

ITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT)

Download

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT) Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT) Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT)

Author

Trail stats

Distance
4.7 mi
Elevation gain
755 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
135 ft
Max elevation
1,768 ft
TrailRank 
37 5
Min elevation
1,086 ft
Trail type
One Way
Coordinates
111
Uploaded
January 4, 2016
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Tagamanent, Catalunya (España)

Viewed 512 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT) Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT) Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST A L¨AVENVÓ (TAGAMANENT)

Itinerary description

RECORREGUT DE RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA PER LA COMARCA DEL VALLÈS ORIENTAL: DES DE SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST, A L´AVENCÓ I AIGUAFREDA

ADVERTIMENTS PREVIS

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

Al llarg d’aquest itinerari es circularà durant un tram per camins en bon estat de conservació. Concretament pel camí que es dirigeix des de l´Avencó cap al Pla de la Calma, remuntant el Sot de l´Infern

Com en tots els altres itineraris, recomanem tenir una cura molt especial de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut del mateix..

BREU INTRODUCCIÓ

En aquesta ocasió, el recorregut de l´itinerari discorrerà, en la seva totalitat pel Sistema Mediterrani, i més concretament per la Serralada Prelitoral Catalana (la seva unitat més externa), per on discorrerà el recorregut, de principi a fi.

Així doncs, el recorregut, entre Santa Eugènia del Congost i les pedreres de l´Avencó (situades al camí cap el Pla de la Calma) es desenvoluparà íntegrament per l´esmentada Serralada Prelitoral Catalana.

En aquest recorregut, primer es trobaran afloraments dels materials triàsics; del Triàsic Inferior (del Buntsandstein, amb gresos, lutites i calcolutites rogenques) i després del Triàsic Mig (els nivells carbonatats del Muschelkalk Inferior i els trams argilosos rogencs del Muschelkalk Mig), Posteriorment, en la part final d´aquest recorregut, es trobaran els materials paleozoics de l´ordovicià (amb afloraments d´esquists, quarsites i grauvaques

Per d’altra banda, el recorregut de l´itinerari discorrerà íntegrament per la comarca del Vallès Oriental. I dintre d´aquesta, ho farà quasi exclusivament pel terme Tagamanent (iniciant.se a Santa Eugènia del Congost i finalitzant a l´Avencó), També, una petita part del recorregut transitarà breument pel terme d´Aiguafreda.

OBJECTIUS FONAMENTALS D’AQUEST ITINERARI

Els objectius fonamentals que es pretenen aconseguir en aquest itinerari, es poden concretar en els següents aspectes generals:

1.- Observació i descripció dels materials mesozoics (del Triàsic, exclusivament) i paleozoics (de l´Ordovicià) de la Serralada Prelitoral Catalana, que es troben al llarg del recorregut de tot l´itinerari. Així, en el primer tram del recorregut, entre Santa Eugènia del Congost i l´Avencó, trobarem els materials mesozoics del Triàsic (els nivells de gresos, lutites i calcolutites rogenques del Buntsandsteim; els nivells carbonatats de calcàries i dolomies del Muschelkalk Inferior i els trams de calcolutites rogenques del Muschelkak Mig). Per d´altra banda, al tram final del recorregut, anirem trobant esquists, quarsites i grauvaques de l´Ordovicià;.

2.- Observació de l´estructura del Sistema Mediterrani, al llarg del recorregut de l´itinerari, que anirem veient al llarg de tot el recorregut de l´itinerari

3.- Observació i reconeixement de diferents mineralitzacions situades a diferents indrets del recorregut de l´itinerari.

4.- Observació de les diferents explotacions mineres relacionades amb les mineralitzacions assenyalades a l’apartat anterior i amb de les altres que es vagin trobant al llarg del recorregut de l´itinerari. Dintre d´aquest apartat, cal fer esment de les nombroses explotacions de grauvaques de l´Ordovicià, per les immediacions de l´Avencó.

5.- Observació de l´impacte produït per les explotacions anteriors, sobre el Medi Natural i de les restauracions dutes a terme, si aquest és el cas.

6.- Observació dels diferents elements del Patrimoni Geològic i del Patrimoni Miner, que es vagin trobant al llarg del recorregut de l´itinerari.

ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

Pel que fa al recorregut del present itinerari, cal dir que existeixen mol pocs antecedents bibliogràfics, relatiu als recorreguts pels voltants d´Aiguafreda i de l´Avencó. Solament farem esment d´un treball nostre: MATA-PERELLÓ (1990);

Pel que fa a l’estructura geològica de la zona per la qual discorre l´itinerari, farem esment de dos treballs de característiques generals, atributives a Catalunya. Concretament de GUIMERÀ et altri (1982) i de RIBA et altri (1976). I també de l´IGME (1976).

I, finalment, pel que fa a la descripció de les mineralitzacions d’aquestes comarques, farem esment del treball del mateix autor que ha realitzat aquestes línies; concretament de MATA-PERELLÓ (1990), relatiu al conjunt de les mineralitzacions catalanes

Tots aquests treballs referenciats, i d’altres, figuren esmentats per ordre alfabètic a l’apartat dedicat a la BIBLIOGRAFIA.

RECORREGUT DE L´ITINERARI

El recorregut de l´itinerari es transcorrerà exclusivament per la superfície de la comarca del Vallès Oriental. Així, s´iniciarà ben al poble de Santa Eugènia del Congost (Tagamanent), per on es farà la primera aturada. Després per l´antiga carretera N – 152 i per l´autovia A – 17, el recorregut es dirigirà cap al Nord, cap a les immediacions d´Aguafreda i cap a l´Avencó. A partir, d´aquí, el recorregut continuarà per una pista forestal, anant cap al Pla de la Calma.

Tot això es pot veure que en aquest recorregut, que tindrà una longitud d´uns 7´56 Km, a través dels quals farem 8 aturades.

Aquest itinerari es començarà a una alçada de 331 metres (per les immediacions de Santa Eugènia de Congost, per on es farà la primera aturada). Despés, el recorregut anirà pujant, amb algunes fluctuacions, arribant al final del recorregut a una alçada aproximada d´uns 570 metres, al camí que condueix cap al Pla de la Calma.

DESCRIPCIÓ DE L´ITINERARI

Com de costum, estructurarem el recorregut de l´itinerari en una sèrie de PARADES, que tot seguit anirem veient. En cadascuna d’aquestes aturades farem un breu comentari (geològic o mineralògic, segons s’escaigui). En cada cas indicarem, entre parèntesi, el full topogràfic on es troba l’aturada.

Finalment, cal dir que el recorregut de l´itinerari s’inclourà totalment dintre d´un sol full del Mapa Topográfico Nacional (realitzat a l´escala 1:50.000 per l´IGC); concretament del 364 (de la Garriga o de Sant Feliu de Codines).

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol.2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona.

IGME (1976).- Mapa Geológico de España a escala 1:50.000 (segunda Série). Hoja y memória de la hoja nº 364 (la Garriga). Inst. Geol. Minero de España. Minist. Indústria. Madrid.

MATA - PERELLÓ, J.M. (1990).- Selecció d´itineraris geològico-mineralògics: del Vallès Oriental a l´Alt Camp i al Solsonès. Revista Xaragall, nº 26, 42 pag. Manresa.

MATA - PERELLÓ, J.M. (1990).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, 442 pag. Institut d´Estudis Catalans. Barcelona.

RIBA, O. et altri (1976).- Geografia Física dels Països Catalans, Edit. Ketres. 205 pag. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,102 ft
Photo ofP1. ENTRADA A SANTA EUGÈNIA. AUTOVIA C - 17

P1. ENTRADA A SANTA EUGÈNIA. AUTOVIA C - 17

PARADA 1. ENTRADA A SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST, (Santa Eugènia del Congost, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). El recorregut de l´itinerari, el començarem a l´entrada (cap a Tagamanent) de la carretera C – 17 (venint des de Barcelona). Així, aquest indret es troba al costat de l´autonomia acabada d´esmentar, sortint per la seva banda dretana, venint des del Figueró o des de Barcelona. Així, eens caldrà fer un recorregut d´uns 50 metres. En aquest tram del recorregut, ja hem començat a trobar afloraments dels trams inferiors del Triàsic, concretament els del Buntsandstein. Així, hem anat veient afloraments de les lutites, de les calcolutites i dels gresos, de tonalitats rogenques del Triàsic Inferior. Aquests són els materials que es fan palesos per arreu, entorn a l´indret per on efectuem la present aturada. Aquests afloraments es troben situats dintre de la Serralada Prelitoral Catalana, per on farem la totalitat del recorregut de l´itinerari. Així, en aquest lloc, es pot veure un bon afloraments dels gresos rogencs del Buntsandstein (del Triàsic Inferior). Dintre d´aquest aflorament, es poden veure molts bons exemples de laminació creuada (també denominada estratificació creuada). indicatius de les variacions del flux de sedimentació d´aquests gresos.

PictographWaypoint Altitude 1,181 ft
Photo ofP2 CONGOST DEL RIU CONGOST. POLÍGON INDUSTRIAL LEIRO. AUTOVIA C - 17

P2 CONGOST DEL RIU CONGOST. POLÍGON INDUSTRIAL LEIRO. AUTOVIA C - 17

PARADA 2 - CONDICIONAL. CONGOST DEL RIU CONGOST. POLÍGON INDUSTRIAL LEIRO, (Santa Eugènia del Congost, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar la parada anterior, ens caldrà fer un recorregut per diversos carrers del poble nou de Tagamanent. (cal recordar que l´antic es trobava entorn del Turó de Tagamanent, lluny d´aquí). Em aquest recorregut, retornarem posteriorment a l´antiga carretera N – 152 i posteriorment a l´Autovia C – 17. En arribar-hi, ens caldrà anar cap al Nord, cap al proper poble d´Aiguafreda. Tot i així, abans farem una nova aturada, a uns 2 Km de l´anterior parada. Aquesta la farem per l´indret on hi ha el Polígon Industrial de la Factoria Leiro, a la mateixa bora de l´Autovia. En aquest recorregit, inicialment hem anat trobant afloraments dels materials triàsics rogencs del Triàsic Inferior. Així, hem vist afloraments dels nivells de lutites, gresos i calcolutites del Buntsandsteim. Cal recordar que aquest desplaçament l´hem fet dintre de la Serralada Prelitoral Catalana, peron estem situats. Més endavant, per sobre dels materials anteriors, hem començat a trobar afloraments carbonatats, els quals pertanyen al Triàsic Mig; concretament al Muschelkalk Inferior. Es tracta d´afloraments de calcaries i de dolomies; tot i que predominen les primeres.Aquests, són els materials que apareixen ara, a l´indret de la present aturada. Per d´altra banda, cal dir que seguim dintre de l´esmentada Serralada Prelitoral Catalana; és a dir: dintre del Sistema Mediterrani. Per d´altra banda, cal dir que el riu Congost s´obre pas entre aquestes calcàries, obrint-se un interessant congost. Precisament: aquest és l´origen del nom del riu.

PictographWaypoint Altitude 1,319 ft
Photo ofP3 IMMEDIACIONS DEL TRENCALL DE L´AUTOVIA C - 17 CAP AIGUAFREDA I CAP L´AVENCÓ

P3 IMMEDIACIONS DEL TRENCALL DE L´AUTOVIA C - 17 CAP AIGUAFREDA I CAP L´AVENCÓ

PARADA 3 - CONDICIONAL. IMMEDIACIONS DEL TRENCALL DE L¨AUTOPISTA C – 17, CAP AIGUAFREDA, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar la parada anterior, ens caldrà fer un nou recorregut per l´Autovia C – 17, anant cap al Nord. Fent aquest recorregut, aviat trobarem el trencall del vial que es dirigeix (per la dreta) cap al Poble d´Aiguafreda, cap a l´Avencó i també cap a Sant Martí de Centelles. En aquest indret, farem una nova aturada, aproximadament a uns 1´7 Km de l´anteriorment efectuada. En aquest trajecte, hem continuat trobant afloraments dels materials del Triàsic Mig, que ja hem vist a l´aturada anterior. Aquests materials del Muschelkalk Inferior, es troben constituïts per nivells de calcàries i de dolomies. Aquests són els materials que afloren al trencall per on fem aquesta aturada.

PictographWaypoint Altitude 1,348 ft
Photo ofP4 POUS DE GLAÇ DE L´AVENCÓ (TAGAMANENT) Photo ofP4 POUS DE GLAÇ DE L´AVENCÓ (TAGAMANENT) Photo ofP4 POUS DE GLAÇ DE L´AVENCÓ (TAGAMANENT)

P4 POUS DE GLAÇ DE L´AVENCÓ (TAGAMANENT)

PARADA 4. POUS DE GLAÇ DE L´AVENCÓ, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar la parada anterior, cal agafar el vial que condueix cap al Barri de l´Avenvó (de Tagamanent). Aquest vial va remuntant la riera del mateix nom. Poc després d´iniciar aquest recorregut, farem una nova aturada. Així, des d´anterior, haurem recorregut poc més de 1 Km, per tal d´arribar fins aquí. En aquest recorregut, inicialment hem trobat afloraments dels materials carbonatats que hem vist a l´aturada anterior (els trams de calcaries i de dolomies) que pertanyen al Triàsic Mit, concretament al Muschelkalk Inferior. Aquests materials, força durs, destaquen força, després de l´erosió. Són, com ja hem esmentat anteriorment, els que configuren el congost per on circula el riu del mateix nom. Després, molt prop de l´indret de la parada anterior, concretament pels indrets on hi ha l cruïlla de la carretera cap al veí poble d´Aiguafreda, s´han fet palesos uns afloraments de calcolutites i lutites rogenques, les quals pertanyen al Muschelkalk Mig (també del Triàsic Mig). Aquests materials es situen per sobre dels materials carbonatats anteriors. Posteriorment, hem tornat a trobar afloraments dels materials carbonatats, ja prop de l´indret de la parada. I tanmateix, per sota d´aquests (estratigràficament), hem trobat afloraments dels gresos, calcolutites i lutites del triàsic Inferior, del Buntsandsteim. Tot i això, ja molt a prop de l´indret de la present aturada, s´han fet força palesos uns afloraments dels materials paleozoics de l´Ordovicià. Així, es veuen esquistos, calcosquistos, quarsites i grauvaques. Aquests són els materials que apareixen per l´indret on fem la present aturada. Cal dir que el contacte entre aquests materials paleozoics de l´Ordovicià i els mesozoics del Triàsic es discordant. En aquest indret es fan força paleses les restes d´uns pous de glaç recentment recuperats. Es tracta dels coneguts pous de glaç de l´Avencó, els quals van estar en producció durant els segles XVII i XVIII. Constitueixen un element molt important del patrimoni miner de la comarca del Vallès Oriental (i del municipi de Tagamanent).

PictographWaypoint Altitude 1,450 ft
Photo ofP5 PEDRERA DE LA BAGA DEL PUIG AGUT. PEDRERA CUSCO Photo ofP5 PEDRERA DE LA BAGA DEL PUIG AGUT. PEDRERA CUSCO

P5 PEDRERA DE LA BAGA DEL PUIG AGUT. PEDRERA CUSCO

PARADA 5 - CONDICIONAL. PEDRERA DE LA BAGA DEL PUIG AGU. PEDRERA CUSCO, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar la parada anterior, cal efectuar un nou recorregut pel vial que va remuntant el Barranc de l´Avencó. A poca distancia de les darreres edificacions, trobarem una cruïlla. Són surt un camí per la dreta. Aquest camí s´encamina a les pedreres. Per anar-hi, caldrà demanar la corresponent autorització a l´empresa explotadores. En aquest cas, en arribar-hi, farem una aturada a poc més de 0´7 Km de la parada anteriorment feta. En aquest recorregut, hem continuat trobant afloraments dels materials esmentats a l´aturada anterior. Així, hem vist afloraments de pissarres, esquistos, quarsites i grauvaques. Aquests materials són paleozoics i pertanyen a l´Ordovicià. Com tots els anteriors que hem vis, des de l´inici del recorregut, es situen dintre de la Serralada Prelitoral Catalana, per on farem la totalitat d´aquest itinerari. En aquest indret hi ha una explotació minera i per entrar-hi, cal tindre l´autorització de l´empresa explotadora. Cal recordar que es tracta d´una activitat industrial i cal observar la màxima cura, per tal d´evitat accidents. En aquest indrets i en altres de propers, s´exploten les grauvaques de l´Ordovicià, per tal d´ésser emprades a la construcció, amb finalitats ornamentals i de revestiment. Es tracta de roques ben estratificades i massisses, però tenen l´inconvenient de tindre un gran diaclasat. Això dificulta, molt sovint, l´extracció de lloses de grans dimensions.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofP6 PEDRERA VELLA DEL BARRANC DE L´AVENCÓ

P6 PEDRERA VELLA DEL BARRANC DE L´AVENCÓ

PARADA 6. ANTIGA PEDRERA DE L´AVENCÓ, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar l´aturada anterior, cal retornar al camí que condueix des de l´Avencó cap al Pla de la Calma. Inicialment hem estat remuntant el Barranc de l´Avencói posteriorment el Sot de l´Infern. En aquest recorregut, poc abans de pujar cap aquest darrer barranc, farem una nova aturada. Aquesta la farem a uns 0´4 Km de la parada anterior. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics de l´Ordovicià que ja hem trobat als recorreguts anteriors. Així, hem anat veients pissarres, esquistos, quarsites i grauvaques. Precisament, en aquest indret va haver-hi una antiga i petita explotació de les grauvaques. Aquestes apareixen al mateix indret de l´aturada, a l´antiga explotació. Aquí són ben massisses.

PictographWaypoint Altitude 1,614 ft
Photo ofP7 CAMÍ DE L´AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA. ENFRONT DE LA PEDRERA CUSCO

P7 CAMÍ DE L´AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA. ENFRONT DE LA PEDRERA CUSCO

PARADA 7. CAMÍ DE L´AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA, FRONT LA PEDRERA CUsCO, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de fer l´aturada anterior, cal realitzar un nou recorregut pel camí que va pujant cap al Pla de la Calma. En aquest trajecte, aproximadament a 0´3 Km de la parada anterior, en farem una altra. Aquesta la realitzarem enfront de la Pedrera de la Baga del Puig Agut (Pedrera del Cusco), per on hem fet la PARADA 5, del recorregut d´aquest itinerari. Ara, en aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics de l´ordovicià, que hem esmentat a les aturades anteriors. Aquests mateixos materials son els que apareixen en aquest indret on ara som. Per d´altra banda, entre aquests materials es fan paleses unes mineralitzacions de ferro, amb presencia de GOETHITA (LIMONITA) i d´HEMATITES. Aquests minerals es troben reblint unes fractures i probablement procedeixen de l´alteració d´uns sulfurs primaris, que ara no veiem.

PictographWaypoint Altitude 1,706 ft
Photo ofP8 PEDRERA VILA. CAMÍ DE L¨AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA Photo ofP8 PEDRERA VILA. CAMÍ DE L¨AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA Photo ofP8 PEDRERA VILA. CAMÍ DE L¨AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA

P8 PEDRERA VILA. CAMÍ DE L¨AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA

PARADA 8. PEDRERA VILA, CAMÍ DE L´AVENCÓ AL PLA DE LA CALMA, (l´Avencó, terme municipal de Tagamanent, comarca del Vallès Oriental).(Full 364). Després de realitzar la parada anterior, cal efectuar un darrer recorregut, inferior a 0´5 Km, per tal d´arribar a la Pedrera Vila. Aquesta es troba al costat del camí de l´Avencó cap al Pla de la Calma. El camí que va remuntant cap al Pla de la Calma. En arribar a aquest indret, farem la darrera aturada del recorregut d´aquest itinerari En aquest tram del recorregut, s´han anat trobant els materials esmentats a les aturades anteriors. Es a dir: els nivells d´esquistos, quarsites i grauvaques de l´Ordovicià, els quals són explotats en aquest indret. En aquest indret, es poden veure nombroses mineralitzacions de ferro amb ARSENOPIRITA i PIRITA. Aquests minerals es troben formant filons. Després, per oxidació d´aquests sulfurs s´han format GOETHITA (LIMONITA) i HEMATITES

Comments  (1)

  • Photo of MarGar123
    MarGar123 Jul 4, 2021

    I have followed this trail  View more

    Nice Trail

You can or this trail