Activity

ITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU

Download

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU

Author

Trail stats

Distance
42.12 mi
Elevation gain
5,725 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
6,677 ft
Max elevation
6,640 ft
TrailRank 
36
Min elevation
3,136 ft
Trail type
One Way
Coordinates
945
Uploaded
August 16, 2017
Be the first to clap
1 comment
Share

near Salardú, Catalunya (España)

Viewed 1060 times, downloaded 14 times

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU Photo ofITINERARI GEOLÒGIC I MINER: SALARDÚ, TREDÒS, BAQUEIRA, BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALÓS D´ISIL, ISIL I ESTERRI D´ÀNEU

Itinerary description

RECORREGUT DE RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA PER LES COMARQUES DE LA VAL D’ARAN I DEL PALLARS SOBIRÀ: DES DE SALARDÚ I BAQUEIRA A BERET, MONTGARRI, BONABÉ, ALOS D´ISIL (O DE GIL), A ISIL (O GIL) I A ESTERRI D´ÀNEU

ADVERTIMENT PREVI

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

També recomanem que es demani informació sobre l’estat dels diferents trams de les pistes forestals, per les quals s’ha de circular, en el recorregut de l’itinerari, per tal d’evitar problemes secundàries. En aquesta ocasió, el recorregut transitarà per alguns trams més o menys dificultosos, però fàcilment superables, per la llarga pista forestal que comunica el Pla de Beret amb Alós d´Isil.

Per d’altra banda, i a l’igual que en altres recorreguts semblants, recomanem tenir el màxim de cura i de respecte, entorn de la Natura que ens rodeja.

BREU INTRODUCCIÓ

El recorregut de l’itinerari discorrerà, en la seva totalitat pel Sistema Pirinenc; i més concretament pels denominats Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca. Així, al llarg de tot el recorregut de l´itinerari, anirem trobant afloraments dels materials del Paleozoic. Aquests, al principi del recorregut seran majoritàriament del Devonià (esquistos i nivells carbonatats, fonamentalment); tot i això també trobarem afloraments a les parts inicials del Silurià en el seu trànsit al Devonià (nivells de pissarres fosques, generalment). Després, cap els trams intermedis i finals del recorregut, trobarem fonamentalment nivells d´esquistos i calcaries de l´Ordovicià i del Cambro – Ordovicià. Per d´altra banda, també anirem trobant afloraments de les roques granítiques del Carbonífer, a molts indrets del recorregut.

I, per d´altra banda, molt sovint veurem com els materials detrítics neògens, de l´Holocè (i en menys grau del Pleistocè), cobreixen als anteriors. Es tractarà d´afloraments detrítics, d´origen morrènic, fluvial o dels típics esbaldregalls. Com es natural, aquests materials seran sempre discordants amb els anteriors.

Així, el recorregut s’iniciarà a la localitat de Salardú, des d´on s´anirà cap a Baqueira, per on començarà aquest recorregut (dintre de la comarca de la Val d’Aran). Des d’aquesta població, el recorregut anirà cap al Pla de Beret, baixant cap a Montgarri i Bonabé, entrant posteriorment a la comarca del Pallars Sobirà, per on finalitzarà el recorregut, entre les població d´Esterri d´Àneu i de València d´Àneu. .

OBJECTIUS GENERALS

Es centraran en els aspectes geològics, geomorfològics i mineralògics que apuntarem a continuació:

1.- Observació de l’estructura dels Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca, per entre la qual discorrerà la totalitat de recorregut del present itinerari. Així, en tot el recorregut, estarem sempre dintre d´aquesta sots unitat del Sistema Pirinenc.

2.- Observació dels materials paleozoics (amb presència de terrenys del Cambro-Ordovicià al Carbonífer), que formen part dels relleus pirinencs que constitueixen els Apilaments Antiformes de la Zona Axial. Aquests materials es tallaran al llarg de tot el recorregut de l´itinerari, des de Salardú fins a Esterri d`Àneu. Aquests materials presentaran una litologia molt variada, en funció dels indrets, com ja hem fet esment a la Introducció.

3.- Observació i reconeixement dels materials neògens de l´Holocè (i ocasionalment del Pleistocè), els quals cobreixen molt sovint als anteriorment esmentats.

4.- Reconeixement de les diverses mineralitzacions situades al llarg del recorregut del present itinerari. Entre aquestes, farem esment de les següents:
4A) les mineralitzacions filonianes de Pb – Zn, encaixades entre els materials de l´ordovicià, que trobarem al Bosc de Bonabé (Aran).
4B) les mineralitzacions de W – Mo, associades a skarn, que trobarem a les Mines de Bonabé (Pallars Sobirà).
4C) les mineralitzacions ferruginoses d´alteració de pirites, que trobarem prop de les Bordes d´Alós (Pallars Sobirà) entre els materials de l´Ordovicià.

5.- Reconeixement de les explotacions mineres, antigues i actuals, que anirem trobant al llarg del recorregut. Tant de les associades amb les mineralitzacions anteriors, com amb altres (com l´antigament situada prop d´Esterri d´Àneu) dedicada a l´extracció d`Àrids per a la construcció.

6.- Observació dels impactes produïts per les explotacions anteriors, sobre el Medi Natural i si s´escau sobre el Medi Ambient.

7.- Observació de la morfologia glacial, que es farà palesa a la major part del recorregut d´aquest itinerari, des del principi a la fi. Així, veurem: valls penjades, llacs glacials reblerts, depòsits de morrenes per arreu, ...

8.- Observació, al llarg del recorregut, dels diferents indrets relacionats amb el Patrimoni Geològic i Miner. Dintre del primer, cal fer esment del relacionat amb la xarxa fluvial i amb la morfologia glacial; i dintre del segon, el relacionat amb les diferents explotacions mineres.

ANTECEDENTS

En relació a aquest recorregut, no coneixem l’existència de cap antecedent bibliogràfic, a excepció d’uns quants itineraris nostres: MATA – PERELLÓ (2002, 2009a, 2009b, 2010 i 2013a i 2013b). També cal fer esment de: MATA – PERELLÓ, VILALTELLA FARRÀS i FONT SOLDEVILA (2015). A part d’aquests no en coneixem cap més. Aquest, es la primera vegada que es realitza, en el sentit de circulació en que ara el farem; prèviament, s´havia fet en el sentit invers a un sol dels treballs esmentats (a MATA – PERELLÓ, 2013b).

Pel que toca al coneixement de les estructures geològiques que veurem en aquest itinerari hi ha antecedents, de caràcter estructurals, i relatius al conjunt dels Països Catalans, són els següents: RIBA et altri (1976) i GUIMERÀ (1982); així com també al treball de l’antic Servei Geològic de Catalunya SGC (1990) i de BERASTEGUI (1993).

Finalment, i pel que fa a les mineralitzacions que trobarem al llarg del recorregut, ens referirem a: MATA-PERELLÓ (1991), en un estudi relatiu al conjunt de les mineralitzacions catalanes.

Evidentment, totes aquestes referències bibliogràfiques, figuraran degudament relacionades, per ordre alfabètic, dintre de l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES.

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT DE L’ITINERARI

El recorregut d´aquest itinerari, s´iniciarà a la població de Salardú (Naut Aran), per on no es farà cap aturada. Des d´aquí, seguint la carretera autonòmica C – 29, el recorregut es dirigirà cap a Tredòs i posteriorment cap a Vaquèira. En aquest tram es farà una aturada.

Després, des de l´últim indret esmentat, el recorregut es dirigirà cap al Pla de Beret, utilitzant ara la carretera autonòmica C – 142b. En aquest trajecte, es faran tres aturades més, dintre del recorregut d´aquest itinerari.

A partir d´aquí, el recorregut transitarà per una pista de terra, en irregular estat de conservació. Així, es transitarà per Montgarri, Bonabé i les Bordes D´Alós, fins arribar a Alós d´Isil. En aquest llarg trajecte es faran diverses aturades i dos filloles, per tal d´anar a antigues explotacions mineres.

Després, del poble d´Alós d´Isil, es seguirà per una carretera asfaltada (la C – 147). Així, es passarà per Isil, Boren i per Isavarre, arribant després a Esterri d´Àneu. En aquest trajecte es faran dues parades més. Finament, la darrera aturada es farà entre aquesta darrera població i la de València d´Àneu, utilitzant la carretera C – 28z

El recorregut d’aquest itinerari es pot veure al MAPA DEL RECORREGUT DE L´ITINERARI (del qual n´hem adjuntat dues versions, a continuació). Aquest recorregut tindrà un trajecte de 67´79 Km. A través d´ell es faran 12 aturades. El recorregut s´iniciarà a una alçada de 1268 metres, prop de Salardú. Després anirà pujant fins als 1880 metres, en arribar al Pla de Beret. Partir d´aquí, serà sempre de baixada, tet de dues filloles per arribar fins a les mines. Al final, s´arribarà a una alçada d´uns 960 metres, pels voltants d´Esterri d´Àneu. Cal dir que ala primera fillola, per anar a les Mines del Bosc de Bonabé, s´arribarà a una alçada d´uns 1893 metres; mentre al segona, per anar a les Mies del Port de Salau, s´arribarà quasi als 2000 metres

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

En aquest recorregut hem situat, com ja és habitual en tots els itineraris, una sèrie d´ESTACIONS o de PARADES, que anirem veient a continuació. En cada cas, els hi donarem una denominació que podrà correspondre a algun paratge proper. També indicarem el terme municipal i la comarca on es troba. Per d’altra banda, en cadascuna de les parades, indicarem entre parèntesi el número del mapa topogràfic, a escala 1:50.000, on es troba situada la parada considerada. En aquesta ocasió utilitzarem una doble nomenclatura: per una banda, si s’escau, utilitzarem algun dels fulls següents de la CME ("Cartografia Militar de España"): 149 (o d´Isil) i 181 (o d´Esterri d’Àneu)-
_____________________________________________________________________

BIBLIOGRAFIA EMPRADA

BERASTEGUI, X. et altri ( 1993).- Tall geològic del Pirineu central. Servei Geològic de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya. Col·lecció 1:200.000. Barcelona

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol. 2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, 442 pag. Institut d´Estudis Catalans. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. (2002).- Recerca geològica i mineralògica per la comarca del Pallars Sobirà: des del Gerri de la Sal i Montcortés a Sort i a Esterri d´Àneu. Inèdit. 12 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (2009a).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Val d’Aran i del Pallars Sobirà: des de Salardú a l’Estany Gerbè i a Esterri d´Àneu. Inèdit. 8 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (2009b).- Recerca geològica i mineralògica per la comarca del Pallars Sobirà: des del Gerri de la Sal a Sort i a Esterri d´Àneu. Inèdit. 10 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (2010).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Val d’Aran i del Pallars Sobirà: des de Baqueira a València d´Àneu, a Espot i a Llavorsí. Inèdit. 14 pàgines

MATA-PERELLÓ, J.M. (2013a).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Val d´Aran i del Pallars Sobirà: des de Salardú a la Bonaigua, a l´Estany Muntanyó i a l´Estany Garrabea. Inèdit. 8 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (2013b).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques del Pallars Sobirà i de la Val d’Aran: des de la Guingeta d´Àneu a València d´Àneu a Esterri d´Àneu, Isil, Mines de Bonabé i a Montgarri. Inèdit. 12 pàgines

MATA-PERELLÓ, J.M. i SANZ BALAGUÉ, J. (1993).- Guia de Identificación de Minerales, adaptada fundamentalmente a la Península Ibérica. Parcir, Edicions Selectes. 205 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M.; VILALTELLA FARRÀS, J i FONT SOLDEVILA, J. (2015).- Recorregut de recerca geològica i mineralògica per les comarques de la Val d’Aran i del Pallars Sobirà: des de Salardú i Baqueira a València d´Àneu, Son del Pí, Espot, a la Guingueta i a Llavorsí. Inèdit. 16 pàgines

RIBA ARDERIU, O. Et altri. (1976).- Geografia Fisica dels Països Catalans. Edit Ketres, 254 pàgines. Barcelona

SGC (1990).- Mapa Geològic de Catalunya a escala 1:250.000, Servei Geològic de Catalunya (Inst. Cartògraf . de Catalunya). Barcelona

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 4,498 ft

P1 IMMEDIACIONS DE TREDÒS. CARRETERA C - 28

PARADA 1 - CONDICIONAL. IMMEDIACIONS DE TREDÓS, (Tredós, terme municipal de Naut Aran, comarca de la Val d´Aran). (Full 149). Tot i que el recorregut l’haurem iniciat a la població de Salardú, ens caldrà anar cap amunt, cap l’estació hivernal de Baqueira, seguint la carretera autonòmica C – 28. Poc després de passar per les immediacions de Tredós, podem fer una parada, si s´escau. Així, haurem efectuat un recorregut d´uns 2 Km, aproximadament. Cal tindre cura en aquesta aturada, ja que l´hem de fer prop d´una corba i caldrà buscar, abans de fer-la, un lloc adient i que no posi en perill ni als participant ni a la circulació rodada. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics del Devonià, els quals es situen dintre de la Zona Axial Pirinenca, per on estem circulant. Sobre aquests materials, hem observat depòsits morrènics de l´Holocè. Per d´altra banda, es d´aquest indret, mirant cap a Salardu, es pot veure ben marcada la morfologia glacial d´aquestes contrades.

PictographWaypoint Altitude 5,604 ft
Photo ofP2 PART ALTA DE VAQUEIRA. CARRETERA C - 142B, Km 3´8

P2 PART ALTA DE VAQUEIRA. CARRETERA C - 142B, Km 3´8

PARADA 2 - CONDICIONAL. INSTAL·LACIONS D´ESQUÍ DE BAQUEIRA - BERET, CARRETERA C – 148B, Km 3´8, (Baqueira, terme municipal de Naut Aran, comarca de la Val d’Aran). (Full 181). Després de realitzar l’aturada anterior, cal continuar per carretera C – 28, que va pujant cap a Baqueira. En arribar-hi, ens caldrà agafar per l´esquerra, la carretera autonòmica C – 142B (que es dirigeix cap al Pla de Beret). Seguint-la arribarem a les instal·lacions de les edificacions de Baqueira – Beret. Precisament, En arribar a les immediacions del Km 3´8, intentarem fer una aturada. La farem a uns 5´7, de la realitzada anteriorment. En aquest recorregut, hem estat remuntant el riu Garona. És a dir, ens continuem trobem dintre d´una vall atlàntica, per la qual circula el riu acabat d´esmentar, el qual te un dels seus naixements prop d´on ara som. Cal destacar l´aspecte d´aquesta vall glacial de Ruda, situada al NE de Baqueira, i del seu patrimoni geològic, de tipus glacial.. FOTOGRAFIA 1. Per d´altra banda, en aquest tram del recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics, fonamentalment de l Devonià (i ocasionalment del Silurià). aquests materials formen part dels Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca. Tot i això, sovint es troben recoberts per terrenys detrítics de l´Holocè, generalment per esbaldregalls.

PictographWaypoint Altitude 6,161 ft

P3 UELH DETH GARONA

PARADA 3. UELH DETH GARONA, (Baqueira, terme municipal de Naut Aran, comarca de la Val d’Aran). (Full 181). Després de realitzar l’aturada anterior, cal continuar per la carretera C – 142B, la qual es va dirigint cap al Pla de Beret. Abans d´arribar-hi, però, farem una aturada a uns 2´6 Km de la realitzada anteriorment. En aquest trajecte, hem continuat trobant afloraments dels materials paleozoics que ja hem vist darrerament als recorreguts anteriors. Aquests materials pertanyen al Devonià; però molt sovint es troben recoberts per terrenys detrítics recents de l´Holocè. En aquest indret es fa palesa una surgència, la qual és coneguda com l´Uelh deth Garona; el naixement oficiós d´aquest riu.

PictographWaypoint Altitude 6,142 ft
Photo ofP4 PLAN DE BERET

P4 PLAN DE BERET

PARADA 4. PLA DE BERET, (Baqueira, terme municipal de Naut Aran, comarca de la Val d’Aran). (Full 181). Després de realitzar l’aturada anterior, cal continuar per la carretera que anem seguint des de Baqueira (la C – 142B). Així, ara arribarem al Pla de Beret, per on s´acaba la carretera asfaltada i comença una pista forestal. Prop d´aquest indret, realitzarem una aturada. Aquesta, la farem a uns 2 Km de l´anterior En aquest recorregut, hem continuat trobant afloraments dels materials esmentats a les aturades anteriors, els quals pertanyen al Devonià; tot i que també es troben afloraments del Silurià Superior. Així, en aquest trajecte, hem continuat dintre dels Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca, per on hem estat al llarg de tot el recorregut. Molt prop d´aquesta zona, hi ha el naixement de la Noguera Pallaresa, el riu que anirem seguint en bona part del trajecte de l´itinerari, que anirem fent a partir d´ara. Cal recordar, per d´altra banda, que en aquest mateix Plan de Beret, ja hem trobat el naixement del Garona (als Uelhs deth Garona. És a dir: en aquest trajecte hem superat la línia divisòria d´aigües de l´Atlàntic (Garona) o del Mediterrani (Noguera Pallaresa). En conseqüència, ens trobem en una important divisòria d´aigües.

PictographWaypoint Altitude 5,771 ft
Photo ofP5 RIBERA DE HORCALH. IMMEDIACIONS DE MONTGARRI

P5 RIBERA DE HORCALH. IMMEDIACIONS DE MONTGARRI

PARADA 5. IMMEDIACIONS DE MONTGARRI, RIBERA DE HORCALH, (Montgarri, terme municipal de Naut Aran, comarca de la Val d’Aran). (Full 149). Des de la parada anterior, cal fer un nou recorregut, seguint sempre la Noguera Pallaresa, en sentit descendent. Ara ja estarem circulant per una pista de terra (generalment en bones condicions, però molt irregular). Així, ara ens estem apropant a Montgarri, però abans d´arribar-hi, poc abans de Cal Cabau, farem una aturada. Aquesta l´efectuarem perles immediacions de la Ribera de Horcalh, a uns 4 Km de l´anterior. Com a tots els recorreguts anteriors, ens hem mogut sempre dintre dels afloraments esquistosos i quarsítics (i en ocasions carbonatats). Aquests materials formen part del Apilaments Antiformes de la Zona Axial i pertanyen majoritàriament al Devonià, tot i que també trobem aflorament del Silurià Superior i també de l´ordovicià. Tot i així, sovint hem trobat afloraments dels materials recents de l´Holocè, cobrint als anteriors. També cal dir que en bona part d´aquest recorregut l´haurem efectuat entre paratges d´una extraordinària bellesa, en mig d´un Patrimoni Natural verdaderament excel·lent, sovint entre una extraordinària vegetació.. Per d´altra banda, per aquest indret on ara som es produeix l´aiguabarreig del Noguera Pallaresa amb la Ribera de Horcalh, procedent del Circ d´Orla, on hi ha les importants Mines de Forcalh, de Pb – Zn, situades a quasi dos hores a peu, d´on ara som.

PictographWaypoint Altitude 6,348 ft
Photo ofP6 MINES DEL BOSC DE BONABÉ Photo ofP6 MINES DEL BOSC DE BONABÉ

P6 MINES DEL BOSC DE BONABÉ

PARADA 6. MINES DEL BOSC DE BONABÉ, (Alós d´Isil o Alós de Gil, terme municipal de l´Alt Aneu, comarca de Pallars Sobirà). (Full 149). Després de fer l´aturada anterior, cal fer un curt recorregut, pel camí que anem seguint. Així, ara passarem aviat per Montgarri. Més endavant quasi arribarem al Pla de Bonabé, però a ans trobarem per la dreta, un camí – corriol, que es dirigeix cap a les Mines de Pb – Zn del Bosc de Bonabé. Ens caldrà agafar-lo per tal de fer una parada, a uns 10´2 km de l´anterior, dels quals uns 4´5 Km els haurem fer a peu, pujant per un desnivells de quasi 400 metres. En aquest recorregut, haurem trobat els materials que ja hem esmentat a les aturades anteriors. Així, ara hem vist nivells d´esquistos i de calcosquistos de l´Ordovicià, fonamentalment; encara que com a la parada anterior, haurem trobat afloraments dels nivells esquistosos i carbonatats del Devonià.. Així, continuem estant dintre dels denominats Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca. En aquest indret, hi ha unes mineralitzacions caràcter estratiforme, relacionades amb els nivells carbonatats de l´Ordovicià. Aquestes es troben prop de la Font Alta de Peipicat. En aquest indret va haver-hi unes explotacions mineres, per tal d´aprofitar els minerals de Pb i de Zn. En aquest cas, els minerals presents són: ESFALERITA, GALENA, PIRITA, CALCITA, CERUSSITA, DOLOMITA, SMITHSONITA. També cal dir que aquestes mineralitzacions també van ésser explotades, durant un cert temps. Existeix un cert Patrimoni Miner, que caldria conservar

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofP7 PLA DE BONABÉ

P7 PLA DE BONABÉ

PARADA 7. PLA DE DE BONABÉ, (Alós d´Isil o Alós de Gil, terme municipal de l´Alt Aneu, comarca de Pallars Sobirà). (Full 149). Després de fer la fillola de l´aturada anterior, cal retornar cap a la pista forestal que hem estat seguint des del Pla de Beret i es va dirigint cap al poble d´Alós d´Isil. En trobar-la, ben arribarem al denominat Pla de Bonabé, per on farem una aturada. Així, des de l´anterior, haurem recorregut poc més de 5 Km, aproximadament. En aquest recorregut, haurem trobat els materials que ja hem esmentat a les aturades anteriors. Així, hem vist nivells d´esquistos i de calcosquistos de l´Ordovicià. Així, continuem estant dintre dels denominats Apilaments Antiformes de la Zona Axial Pirinenca. En aquest indret, podem fer una observació de la Noguera Pallaresa, que aquí discorre per un antic llac d´origen glacial. Aquest ha estat reblert pels sediments fluvials de l´esmentat riu.

PictographWaypoint Altitude 6,568 ft

P8 CAMÍ DEL PORT DE SALAU. MINES DE BONABÉ DE TUNSGTÉ I DE MOLIBDÈ

PARADA 8 - CONDICIONASL. CAMÍ DEL PORT DE SALAU, MINES DE TUNGSTÉ I MOLIBDÈ DE BONABÉ, (Alós d´Isil o Alós de Gil, terme municipal de l´Alt Aneu, comarca de Pallars Sobirà). (Full 149). Des de la parada anterior, fer un curt recorregut pel camí que condueix cap Alós de Gil. Però, quasi immediatament trobarem per l´esquerra un trencall que es dirigeix cap al Port de Salau, que ens convindrà agarrar. Es tracta d´un antic camí miner en molt mal estat de conservació. Per ell, en uns 3 – 4 Km de pujada arribarem a l´indret on havia un cable miner cable miner. Després ens caldrà pujar a peu, en uns 25 minuts. Finalment arribarem a les antigues Mines de Bonabé del Port de Salau, per on farem una nova aturada. Així, des de la parada anterior haurem recorregut uns 6Km i escaig. En aquest recorregut, ens haurem desplaçat sempre entre els afloraments dels materials esquistosos i quarsítics de l´Ordovicià. Tot i així, ara haurem trobat afloraments de calcàries, també de l´Ordovicià. Precisament, aquestes calcaries es troben en contacte amb uns afloraments granítics (als anomenats granits de Marimanya). Al contacte entre uns materials i els altres, s’ha originat un important skarn, sobre la qual es va realitzar una explotació minera, que en els anys 1990 encara estava en actiu. Els minerals explotats eren de Mo i de W, fonamentalment: MOLIBDENITA, SCHHELITA En relació amb aquesta explotació minera, queda un cert patrimoni miner que cal considerar.

PictographWaypoint Altitude 4,636 ft
Photo ofP9 MINA DE FERRO D´ALÓS D´ISIL

P9 MINA DE FERRO D´ALÓS D´ISIL

PARADA 9. MINA DE FERRO DE LA CARRETERA D´ALOS D´ISIL A MONTGARRI, EST DE LABORDA DEL PUBILL, BORDES D´ALÓS (Alós d´Isil o Alós de Gil, terme de l´Alt Aneu, comarca del Pallars Sobirà). (Full 149). Després de fer l’aturada anterior, cal retornar a les immediacions del Pla de Bonabé (per on hem fet la PARADA 7). Després, caldrà continuar baixant cap al poble d´Alós d´Isil. En aquest recorregut, passarem aviat per les Bordes d´Alós. Posteriorment, ens caldrà continuar baixant, fins arribar a una antiga boca d´una mina situada al costat de la pista. Aquí, prop de Tartareu i de la Borda del Pubill, farem una aturada. La farem a uns 8 Km de la prada anterior. FOTOGRAFIA 7. PARADA 9 Mina de Ferro d´Alós d´Isil. Aflorament d´esquistos de l´Ordovicià 30 de juliol del 2013 En aquest recorregut hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics de l´Ordovicià, fonamentalment trams esquistosos i quarsítics. Aquests materials formen part dels Apilaments Antiformes de la Zona Axial. En aquest indret va haver-hi una petita explotació d’òxids de ferro. Aquests procedien de l’alteració de les pirites incloses entre els esquists de l´Ordovicià. Els minerals presents són: GOETHITA (limonita), HEMATITES, LEPIDOCROCITA (limonita) i SIDEROGEL (limonita). Finalment, cal dir que l’explotació no va tenir cap mena d’èxit. Mot sovint, haurem trobat afloraments dels materials detrítics quaternaris de les morrenes laterals del glacial de la Vall d’Àneu. Aquests materials cobreixen en diversos trams dels recorregut als esmentats anteriorment del Paleozoic.

PictographWaypoint Altitude 3,829 ft

P10 SANT JOAN D´ISIL

PARADA 10 - CONDICIONAL. SANT JOAN D´ISIL, (Isil o Gil, terme de l´Alt Aneu, comarca del Pallars Sobirà). (Full 149). Després de realitzar l’aturada anterior, cal continuar el recorregut de l´itinerari, baixant a tocar del Noguera Pallaresa. Així, aviat arribarem al poble d´Alós d´Isil i posteriorment al d´Isil. Poc després de sobrepassar aquest darrer, pels voltants de Sant Joan, podem fer una aturada. La farem a uns 10´4 Km de l´anterior. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics de l´Ordovicià. Aquests són els materials que apareixen pels indrets per on estem ara situats. Per d´altra banda, en aquest lloc es pot gaudir d´una bona observació de la vall del Pallaresa, per on estem fent aquesta part del recorregut. També es pot admirar l´església romànica de Sant Joan.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofP11 DESCARREGADOR. TREMUJA

P11 DESCARREGADOR. TREMUJA

PARADA 11 . DESCARREGADOR D´ESTERRI D´ANEU, (Esterri d´Àneu, terme de l´Alt Aneu, comarca del Pallars Sobirà). (Full 181). Després de realitzar l’aturada anterior, cal continuar el recorregut cap al Sud. Així, es passarà per Boren i per Isavarre, arribant després a Esterri d´Àneu. En arribar prop d´aquesta població, es farà una aturada, la farem a uns 7 Km de la parada anterior i a poc més de 1´5 Km abans d´arribar al darrer poble esmentat. En aquest recorregut, hem trobat afloraments dels materials esquistosos de l´Ordovicià, dels quals ja n´hem parlat a les aturades anteriors. Aquests materials són els que es troben a l´indret de l’aturada, tot i que molt sovint estan recoberts per terrenys detrítics quaternaris de les morrenes laterals de la Vall d’Àneu. En aquest indret va haver-hi una antiga explotació dels materials acabats d’esmentar. Queda com a testimoni una antiga tremuja, on es carregaven els materials extrets a l’explotació. Tot i la seva precària estructura, forma part del Patrimoni Miner del Pallars Sobirà.

PictographWaypoint Altitude 3,140 ft
Photo ofP12 IMMEDIACIONS d¨ESTERRi D´ÀNEU I DE VALÈNCIA D´ÂNEU

P12 IMMEDIACIONS d¨ESTERRi D´ÀNEU I DE VALÈNCIA D´ÂNEU

PARADA 12 - CONDICIONAL. IMMEDIACIONS D´ESTERRI D´ÀNEU I DE VALÈNCIA D´ÂNEU, (Esterri d’Àneu, terme municipal de l´Alt Aneu, comarca del Pallars Sobirà). (Full 181). Després de realitzar l’aturada anterior, cal anar cap al poble d´Esterri d’Àneu. Després, ens caldrà sortir per la carretera C – 28z, la qual condueix ca a València d´Àneu. Ben aviat, farem una aturada per sobre del primer poble, a uns 2´8 Km de l´anterior parada. FOTOGRAFIA 9. PARADA 12 Antiga llacuna glacial d´Àneu, reomplerta per materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials paleozoics de l´Ordovicià, que hem anat trobant a les aturades anteriors. Aquests materials aforen també aquí. Per d’altra banda, en aquest recorregut hem superat la morrena frontal del glacial de la Bonaigua. Aquesta morrena es fa especialment palesa entre les poblacions de València d’Àneu i Esterri d’Àneu. Tanmateix, en aquest indret estem situats per sobre de la llacuna glacial d´Esterri d’Àneu, reblida pels materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè.

Comments  (1)

  • Photo of caramerluza
    caramerluza Apr 26, 2019

    Hola, bon dies. Estic preparant una ruta per fer aquest estiu i m'interessa molt aquest trajecte que heu fet. La meva pregunta és, la part sense asfaltar es podria fer amb una moto de carretera? Moltes gràcies per endavant!

You can or this trail