Activity

ITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA

Download

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA

Author

Trail stats

Distance
21.75 mi
Elevation gain
1,870 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,444 ft
Max elevation
3,031 ft
TrailRank 
30
Min elevation
1,622 ft
Trail type
One Way
Coordinates
621
Uploaded
March 10, 2020
Be the first to clap
Share

near Solsona, Catalunya (España)

Viewed 148 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE SOLSONA A LES IMMEDIACIONS DE SANT CLIMENT I A PINELL DEL SOLSONES, I CAP A MADRONA

Itinerary description

RECORREGUT DE RECERCA GEOLÒGICA I MINERA PER LA COMARCA DEL SOLSONÈS: DES DE SOLSONA A PINELL DE SOLSONÈS, A SANTES CREUS DEL BORDELL I A MADRONA, A TRAVÈS DEL PATRIMONI GEOLÒGIC I MINER DEL SOLSONÈS / 14A DE MARÇ DEL 2020


Josep M. MATA-PERELLÓ i Joan Salvador PUIG ORIOL


ADVERTIMENTS PREVIS

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., en aquest si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

També cal fer esment, de que alguns trams del recorregut es faran per camins en mal estat de conservació, per la qual cosa serà millor fer-los a peu. Tot i així, en aquest recorregut no trobarem gaires recorreguts per camins en mal estat de conservació. Aquest és el cas del camí que condueix cap a Santes Creus del Bordell

En qualsevol cas, i com és natural, cal tenir sempre una cura molt especial de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut de l´itinerari.


BREU INTRODUCCIÓ

El recorregut de l´itinerari discorrerà per la Depressió Geològica de l´Ebre (i més concretament, ho farà de forma totalment exclusiva per la denominada Depressió Central). Així, al llarg de tot el recorregut de l´itinerari s´aniran trobant afloraments dels materials cenozoics que reblen l´esmentada depressió. Aquests materials cenozoics que anirem trobant, es reparteixen entre la Formació Solsona i la Formació Sanaüja, fonamentalment. Totes dues pertanyen a l´Oligocè. Així, anirem trobant afloraments de calcolutites i gresos, de tonalitats generalment ocres, d´origen continental, amb freqüents paleocanals.

Molt sovint, aquests materials els veurem recoberts per terrenys neògens recents (del Pleistocè i de l´Holocè) de caràcter eminentment detrític, formats majoritàriament a partir de l´erosió dels anteriors.

Per d´altra banda, la totalitat del recorregut discorrerà per la comarca del Solsonès (integrant de la Catalunya Central), per on començarà, es desenvoluparà la totalitat del recorregut de l´itinerari i finalitzarà. Així, el recorregut s´iniciarà a la seva capital, a Solsona, transitant després per les immediacions de Pinell de Solsonès i finalitzant prop de santa Madrona.

OBJETIUS FONAMENTAL D´AQUEST ITINERARI

Els objectius fonamentals d´aquest recorregut de caràcter geològic i miner, poden concretar-se en els següents aspectes.

1.- Reconeixement de les característiques fonamentals de la Depressió Geològica de l´Ebre (per la qual transitarà la totalitat del recorregut). Al mateix temps, i si s´escau, s´efectuarà una visió a distancia de una altra de les dues unitats que constitueixen el territori català, concretament del Sistema Pirinenc (situat al Nord del recorregut). Aquesta observació serà possible a diferents aturades del recorregut.

2.- Observació dels materials que reblen la depressió anterior. Aquests materials pertanyen a les dues següents formacions: Formació Solsona i Formació Sanaüja. Totes dues unitats formen part dels materials cenozoics que reblen la depressió i pertanyen a l´Oligocè. Així, al llarg del recorregut, trobarem afloraments de nivells de calcolutites (generalment de tonalitats ocres i de vegades rogenques) i de gresos. Per d´altra banda, entre aquests materials sovint trobarem paleocanals, reblerts amb materials sorrencs i de vegades per conglomerats.

3.- Molt sovint, aquests materials els trobarem recoberts per terrenys detrítics recents, del Pleistocè i sobretot de l´Holocè. Aquests materials, generalment són de depòsits de vessant o d´origen fluvial.

4.- Observació dels diferents accidents tectònics que es troben al llarg del recorregut, en especial de l´Anticlinal de Vilanova de l´Aguda, de direcció gairebé ESE – OSO, que veurem des de Santes Creus del Bordell. Tanmateix, a l´inici del recorregut, també es farà palès el Sinclinal de Solsona, així com el flanc meridional de l´Anticlinal del Cap del Pla, ambdós pràcticament de direcció Est – Oest.

5.- Observació de les diferents explotacions mineres que anirem trobant al llarg del recorregut d’aquest itinerari.

6.- Observació si s´escau, de les relacions entre les explotacions anteriors i el Medi Natural.

7.-. Observació dels diferents LIG (Llocs d’interès Geològic) relacionats amb els anteriors accidents tectònics i amb els afloraments dels diferents materials.

8.-. Observació dels diferents LIPM (Llocs d’interès del Patrimoni Miner), que es vagin trobant al llarg del recorregut de l´itinerari.


ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

Pel que fa al recorregut del present itinerari, cal dir que no coneixem l´existència de cap altre recorregut similar que transiti per aquests indrets, amb l´excepció d´uns treballs nostres, concretament dels següent: MATA – PERELLÓ (2013), MATA – PERELLÓ i SANJUAN OLIVER (2013), MATA-PERELLO, TOMASA GUIX (2017a i 2017b). Tret d´aquests, no en coneixem cap altre antecedent.

Pel que fa a la descripció de les mineralitzacions situades a les comarques per les quals discorre l´itinerari, farem esment d´uns altres treballs nostres; concretament de MATA-PERELLÓ (1991 i 1994).

I, finalment, pel que fa a l´estructura geològica de la zona per la qual discorre l´itinerari, farem esment dels treballs de: GUIMERÀ et altri (1982) i de RIBA et altri (1976). Tots dos fan referència a la geologia dels Països Catalans. També farem esment dels treballs d l´IGME, relatius al indrets per on transita l itinerari. Això és IGME (1975 i 1982). Igualment, farem esment d dos treballs generals: MATA – PERELLÓ (1984) i RIBA (1967).

Tots aquests treballs, figuren esmentats per ordre alfabètic a l´apartat dedicat a la BIBLIOGRAFIA ESMENTADA.


DESCRIPCIÓ DE L´ITINERARI

Aquest recorregut transitarà exclusivament per la comarca del Solsonès, tot i que en alguns trams del recorregut s´aproximarà a les comarques de la Noguera i de l´Alt Urgell. Així, el recorregut s´iniciarà a la ciutat de Solsona, capital del Solsonès, per on es faran les tres primeres aturades de l´itinerari.

Després, el recorregut es dirigirà cap a ponent, seguint las carretera comarcal C – 149a, amb la intenció d´arribar fins a les immediacions de Sant Climenç. Després, de passar pels voltants de Pinell del Solsonès.

Poc després es farà una fillola, seguint primer la carretera blanca (sense numeració) que es dirigeix cap a Sanaüja i després un camí que ens durà cap a Santes Creus del Bordell, per on es farà una nova aturada, retornant després a la carretereta de Sanaüja, per a tornar cap a les immediacions de Pinell de Solsonès, per on haurem passat abans.

Tot seguit, es seguirà per una carretereta, per tal d´arribar a Madrona (per on es farà una nova aturada), poc abans de finalitzar el recorregut de l´itinerari, molt prop del darrer indret esmentat.

Es pot veure que tindrà un recorregut d´uns que tindrà un recorregut de 35`00 Km, a través dels quals farem nou parades. Així, el recorregut haurà començat a una alçada d´uns 651 metres, a la ciutat de Solsona. Després, anirà pujant, primer fins a una alçada de 824 metres en arribar al Castellvell de Solsona. I, després d´una petita baixada es tornarà a pujar fins quasi arribar a 923 metres, prop del trencall de Clarà. Aquesta serà la màxima alçada de tot el recorregut de l´itinerari.

A partir d´aquí, anirà baixant fins als 691´5 metres, tot i que es tornarà a pujar fins arribar als 770 metres. Finalment, es tornarà a baixar, camí de Madrona, arribant finalment a la darrera aturada, a una alçada de 495 metes, que constituirà l´indret més baix de tot el recorregut de l´itinerari.


DESCRIPCIÓ DE L´ITINERARI

Com de costum, estructurarem el recorregut de l´itinerari en una sèrie de PARADES, que tot seguit anirem veient. En cadascuna d´aquestes aturades farem un breu comentari (geològic o mineralògic, segons s’escaigui).

Per d´altra banda, en cada cas indicarem, entre parèntesi, el full topogràfic on es troba l´aturada. Per fer-ho, utilitzarem els fulls editats per l´Instituto Geográfico y Catastral de España, publicats a l´escala de 1:50.000. En aquest cas, els fulls seran exclusivament els dos següents: 329 (o de Sanaüja) i 330 (coneguda com a full de Cardona).

_________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÂFIQUES

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol. 2, 547 pag. Enciclopèdia catalana, S.A., Barcelona

IGME (1975).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 330 (Cardona). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid

IGME (1982).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 362 (Calaf). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid

MATA-PERELLÓ, J.M. (1984).- Depressió Central o Depressió de l´Ebre, Revista Dovella, nº 36, pp 85-89. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII. 442 pàgines, Institut d´Estudis Catalans. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. (1994).- Inventari Mineralògic de la comarca del Solsonès. Xaragall, 14, 30 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (2013).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques del Solsonès, la Segarra i la Noguera: des de Solsona i Madrona a Santes Creus del Bordell, Sallent, Ribelles i a Vilanova de l´Aguda. Inèdit. 20 pàgines.

MATA-PERELLÓ, J.M. i SANJUAN OLIVER, J. (2013).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques del Solsonès, la Segarra i la Noguera: des de Solsona a Sant Climenç, Sanaüja i a Vilanova de l´Aguda. Inèdit. 14 pàgines

MATA-PERELLÓ, J.M.; TOMASA GUIX, O. i MORENO MACIAS, L. (2017a).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques del Solsonès, la Segarra i la Noguera: des de Solsona a Pinell de Solsonès, Madrona a Santes Creus del Bordell, Sallent, Sanaüja, Ribelles i a Vilanova de l´Aguda. Inèdit. 20 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M.; TOMASA GUIX, O. i MORENO MACIAS, L. (2017b).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques de la Noguera, de l´Alt Urgell i del Solsonès: des de Vilanova de l´Aguda a Tiurana Nou i a Santes Creus del Bordell. Inèdit. 17 pàgines. Manresa

RIBA ARDERIU, O. (1967).- Resultados de un estudio sobre el terciário continental de la parte Este de la Depresión Central Catalana. Acta Geológica Hispánica, t.. 2, Vol.1, pp. 3-8. Barcelona

RIBA ARDERIU, O. Et altri. (1976).- Geografía física dels Països Catalans. Edit Ketres, 205 pàgines. Barcelona

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 2,352 ft
Photo ofP1 TEULERIA DE CARRETERA C-149a, A SANT CLIMENT, IMMEDIACIÓNS DEL Km 1´2

P1 TEULERIA DE CARRETERA C-149a, A SANT CLIMENT, IMMEDIACIÓNS DEL Km 1´2

PARADA 1. TEULERIA DE LA CARRETERA DE SANT CLIMENÇ, C-149a, IMMEDIACIÓNS DEL Km 1´2, (terme municipal de Solsona, comarca del Solsonès). (Full 330). L´inici del recorregut, el farem a la ciutat de Solsona, des d´on agafarem la carretera comatcal C - 149a, la qual es dirigeix cap a Sant Climenç. A la mateixa sortida de Solsona, farem la primera aturada. La farem a uns 1´20 Km de l´inici del trajecte, a la rotonda de l´entrada a Solsona, venint des de Manresa. En aquest breu recorregut, hem estat sempre dintre de la Depressió Geològica de l´Ebre (i no ens mourem d´aquesta unitat geològica en tot el recorregut, en concret dintre de la seva Depressió Central, MATA, 1984). Així, ara veiem per arreu materias cenozoics oligocens, de la Formació Solsona, amb nivells de calcolutites i gresos de tonalitats ocres (i ocasionalment també amb nivells de lutites sorrenques de les mateixes tonalitats). Aquests materials es veuen al mateix indret de la present aturada. Restes de l´antiga teuleria de la carretera de Sant Climenç, Solsona Per d´altra banda, cal dir que en aquest lloc hi havia una antiga teuleria, la qual aprofitava les calcolutites ocres (i els nivells més lutítics) de la Formació Solsona.. Aquesta, tot i trobar-se mig enrunada, forma part del Patrimoni Miner de la Comarca del Solsonès.

PictographWaypoint Altitude 2,722 ft
Photo ofP2 MIRADOR DEL TURÓ DEL CASTELLVELL DE SOLSONA, MARE DE DEU DEL REMEI Photo ofP2 MIRADOR DEL TURÓ DEL CASTELLVELL DE SOLSONA, MARE DE DEU DEL REMEI

P2 MIRADOR DEL TURÓ DEL CASTELLVELL DE SOLSONA, MARE DE DEU DEL REMEI

PARADA 2. TURÓ DEL CASTELLVELL DE SOLSONA, MARE DE DEU DEL REMEI, (terme municipal d´Olius, comarca del Solsonès). (Full 330). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar per la carretera comarcal C – 149a (la qual es dirigeix cap a Sant Climenç i posteriorment, per una carretereta local cap a Sanaüja). Poc després de sobrepassar la ciutat, trobarem per la dreta el brancal de la carretera que es dirigeix cap el Castellvell de Solsona. Després d´arribar-hi, en uns 0´5 Km, des de la carretera orincipal, farem una nova aturada. Aquesta la realitzarem a uns 2´7 Km de la parada anterior, apeoximadament En aquest recorregut, hem estat circulant sempre entre afloraments dels materials cenozoics que reblen la Depressió Geològica de l´Ebre, on estem ara situats (en concret, dintre de la seva Depressió Central). Aquests materials cenozoics pertanyen a la Formació Solsona, de l´Oligocè. Aquests afloraments es troben fonamentalment constituits per nivells de calcolutites i gresos de tonalitats generalment ocres. Sovint, entre aquests nivells es troben paleocanals. Aquests són els materials que es troben a l´indret de l´Aturada. Des d´aquest indret aturonat, es pot gaudir d´una bona visió, tant de la Depressió Geològica de l´Ebre, com del Sistema Pirinenc. Tanmateix es veu a Solsona situada en bona part sobre el flanc septentrional del Sinclinal de Solsona i alhora del flanc meridional de l´Amticlinal de Cap del Pla. Tots dos de direcció WNW – ESE, pràcticament.

PictographWaypoint Altitude 3,004 ft
Photo ofP3 IMMEDIACIONS DE TORREGASSA I DEL TRENCALL DE CLARÀ. Km 5, C-149a

P3 IMMEDIACIONS DE TORREGASSA I DEL TRENCALL DE CLARÀ. Km 5, C-149a

PARADA 3 - CONDICIONAL. CARRETERA C – 149a; Km 5, IMMEDIACIONS DEL TRENCALL DE CLARÀ I DE TORREGASSA, (terme municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 330). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar cap a ponent, seguint sempre per la carretera comarcal C – 149, a la qual s´haurà retornat des del Castell. En arribar a les immediacions del trencall de la carretera de Clarà, podem fer una nova aturada, si s´escau, a uns 3 Km de la parada anterior. Aquest trencall surt per la dreta de la careretera, d´acord amb el sentit que portem, prop de Torregassa. En aquest recorregut, hem continuat circulant sempre entre els afloraments dels materials cenozoics de la Formació Solsona. Aquests materials reblen la Depressió Geològica de l´Ebre, per aquests indrets. Així, per arreu, veurem afloraments dels nivells de calcolutites i gresos de tonalitats ocres. Aquests materials tenen un clar caràcter continental. Les tonalitats ocres són debudes a la presencia dels òxids de ferro (en concret de la Goehita, FeO (OH), íntegrant de la roca limonita, de tonalitats ocre – groguengues). Aquest mineral és el que tenyeix els sediments. Sovint, entre aquests materials, com a l´indret de l´aturada, es fan palesos paleocanals, En aquests hi ha afloramentsde materials eminentment detrítics.

PictographWaypoint Altitude 2,501 ft
Photo ofP4 IMMEDIACIONS DEL Km 12´8. PROP TRENCALL DE PINELL DEL SOLSONÈS. CARRETERA C - 149a

P4 IMMEDIACIONS DEL Km 12´8. PROP TRENCALL DE PINELL DEL SOLSONÈS. CARRETERA C - 149a

PARADA 4 - CONDICIONAL. IMMEDIACIONS DEL TRENCALL DE PINELL DE SOLSONÈS, CARRETERA C – 149a, Km 12´8, (Sant Climenç, terme municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 330). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar cap a ponent per la carretera C – 149. Aviat es deixarà a l´esquerra el trencall de Saqnt Climenç. Una mica més endavant, trobarem el trencall per la dreta que condueix cap al llogaret de Pinell de Solsonès. Prop, també hi ha un trencall, per l´esquerra qie condueix cap a Sant Climenç. Poc després, farem una nova aturada, per les immediacions del Km 12´5. Així, haurem recorregut uns 7´2 Km, des de la parada anterior. En aquest recorregut, haurem continuat trobant afloraments dels materials terrígens ocres de la Formació Solsona. Així, hem anat trobant afloraments de nivells de calcolutites i de gresos. Com ja hem fet esment anteriorment, aquestes yonalitats procedeixen de la presencia de GIETHITA (íntegrant de la LIMONITA) entre els nivells sedimentaris d´aquesta formació. Per d´altra banda, molt sovint, entre aquests materials es troben interessants paleocanals, com a l´indret de l´aturada. En aquests paleocanals es troben gresos i conglomerats.

PictographWaypoint Altitude 2,303 ft
Photo ofP5 ELS COLLS. IMMEDIACIONS DELL TRENCALL A MADRONA I A SANAÜJA. C-149a

P5 ELS COLLS. IMMEDIACIONS DELL TRENCALL A MADRONA I A SANAÜJA. C-149a

PARADA 5. ELS COLLS, IMMEDIACIONS DE LA CRUÏLLA DE LA CARRETERA CAP A SANTA MADRONA i CAP A SANAÜJA, (Sant Climenç, terme municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 330). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar cap a ponent per la carretera C – 149a. Després, en arribar al trencall de la vall de Madrona, podem fer una nova aturada, després d´un breu recorregut cap aquest darrer indret. Prop d´aquí hi ha la cruïlla amb la carretera blanca (sense numeració), la qual es dirigeix cap a Sanaüja, per on continuarem després. Així, haurem recorregut uns 3´8 Km, aproximafdament, des de la parada anterior. En aquest recorregut, hem continuat trobant afloraments dels materials de la Formació Solsona, esmentats a l´aturada anterior. Aquests són també els materials que apareixen a l´indret de l´aturada. Així, per arreu veurem trams de calcolutites i de gresos de tonalitats ocres.Tanmateix, en aquest recorregut, hem anat trobant freqüents paleocanals, similars als que hem vist a les aturades precedents. Per d´altra banda, des de les immediacions d´aquest indret, mirant cap el Nord, es poden veure els relleus situats pels voltants de la població d´Oliana. Així, es pot veure el Congost de Castell-llebré, obert pel Segre al travessar els materials mesozoics de la Serra de Turb; aquests materials són de caracter carbonatat, eminentment calcàris. Tots aquests materials formen part del Sistema Pirinenc, del Mantell del Montsec, fonamentalment.

PictographWaypoint Altitude 2,553 ft
Photo ofP6 MIRADOR DEL VALL DE L´AGUDA. SANTES CREUS DEL BORDELL. LA CREU DELS LLADRES Photo ofP6 MIRADOR DEL VALL DE L´AGUDA. SANTES CREUS DEL BORDELL. LA CREU DELS LLADRES Photo ofP6 MIRADOR DEL VALL DE L´AGUDA. SANTES CREUS DEL BORDELL. LA CREU DELS LLADRES

P6 MIRADOR DEL VALL DE L´AGUDA. SANTES CREUS DEL BORDELL. LA CREU DELS LLADRES

PARADA 6.MIRADOR DE SANTES CREUS DEL BORDELL, LA CREU DELS LLADRES, (de l´antic terme de Madrona, actualment del terme de municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 329). Després de fer l´aturada anterior, cal retornar cap a la propera cruïlla, per tal de fer una fillola per la carretera blanca (sense numeració), la qual es dirigeig cap al SW, cap a Sanaüja. Més endavant, en trobar per la dreta el trencall de Santes Creus del Bordell, ens caldrà agafar-ho. En arribar a l´ermita, farem una nova aturada dintre d´aquest recorregut. Així, haurem recorregut uns 6´1 Km des de la parada anterior. Tres dels quals els haurem fet des de la carretera, per un camí de terra en bones condicions per a circular-hi. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials cenozoics de l´Oligocè, els quals pertanyen a la Formació Solsona. Aquests materials són els que reblen la Depressió Geològica de l´Ebre, per aquests sectors. Son els que hem anat trobant per arreu, des de l´inici del recorregut a Solsona. Tot i això, ara es fan palesos els materials, també oligocens de la Formació Sanaüja, continentals com els anteriors, de tonalitats ocre – rogenques, formats també per gresos i calcolutites. En aquest indret, per on hi ha una fermosa esglèsia romànica, mirant cap al SW es pot veure la vall de Vilanova de l´Aguda. Aquesta vall es situa sobre un plec, l´Anticlinal de Vilanova de l´Aguda. Es tracta d´un anticlinal desventrat, de forma que un barranquet passa per la xarnera erosionada, mentre que els flans es troben més aixecats, amb cabussaments cap el NW i el SE, repectivament. Per d´altra banda, es un plec periclinal, situant el seu extrem, prop dón ara som. En conjunt, es tracta d´un tipic relleu invertit. Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap al NW es poden veure les estructures dels voltants d´Oliana, amb l´Estret de Castell-Llebre, per on passa el riu Segre. També es poden veure els relleus del Montsec, de la Serra de Sant Mament i de la Serra de Turb, mirant cap a l´Est.

PictographWaypoint Altitude 2,179 ft

P7 IMMEDIACIONS DEL COLLET DEL SANGRÀ, CARRETERETA CAP A SANTA MADRONA

PARADA 7. IMMEDIACIONS DEL COLLET DEL SANGRÀ, CARRETERETA CAP A SANTA MADRONA, (antic terme de Madrona, actualment del terme de municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 329). Després de fer l´aturada anterior, cal desfer la fillola que ens ha portat cap a Santes Creus del Bordell. Així, ens caldrà retornar fins a l´indret per on hem fet la PARADA 5, arribant de nou al paratge dels Colls. Des d´aquí, ens caldrà continuar per una carretereta que es va dirigint cap a ponent, cap l´antic poble de Santa Madrona. Seguint aquest camí, en arribar al Collet de Sangrà, si s´escau, podem fer una aturada, aproximadament a 7´3 Km de la parada anterior i a uns 1´2 Km dels Colls. En aquest recorregut, hem continuat trobant, com a tot el recorregut, els materials que hem vist a la major part del mateix; concretament els nivells ocres dela Formació Solsona, amb nivells de gresos i calcolutites, fonamentalment. Des d´aquest indret, igual que a la major part dels darrers trams del recorregut, hem anat veient (mirant cap al Nord) els relleus pirenencs dels voltants d´Oliana, que ja hem comentat anteriorment a la PARADA 5, d´aquest mateix recorregut, prop del paatge dels Colls.

PictographWaypoint Altitude 1,786 ft
Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE SANT PERE DE MADRONA, VALL DE SANTA MADRONA

P8 IMMEDIACIONS DE SANT PERE DE MADRONA, VALL DE SANTA MADRONA

PARADA 8. IMMEDIACIONS DE SANT PERE DE MADRONA, VALL DE SANTA MADRONA, (antic terme de Madrona, actualment del terme de municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 329). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar cap a ponent pel camí que es dirigeix cap l´antic poble de Santa Madrona. En arribar al poble, cal apropar-nos cap a l´indret per on es troba l´església de Sant Pere de Mdrona, prop d´on farem una aturada. Aquesta, la farem a uns 2´6 Km de l´anterior, aproximadament. En aquest recorregut, hem anat entrant a la vall de Madrona, drenada cap a ponent pel Barranc de Sangtà que després es converteix en la Riera de Madrona, tributària del Segre a l´emvassament de Rialb. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials continentals de l´Oligocè. Aquests materials, de tonalitats ocres, són els quins apareixen en aquest indret. Es troben formats per nivells de gresos i calcolutites, fonamentalment. Entre aquests mterials es fan molt palesos els paleocanals, similars als que hem anat trobant al llarg de tot el recorregut de l´itinerari. Precissament, en aquest indret, on ara som, es fa molt palès un d´aquests paleocanals, sobre del qual es troba construída l´esbelta esgléssia romànica de Sant Pere de Madrona.

PictographWaypoint Altitude 1,634 ft
Photo ofP9 CRUÏLLA DE CAMINS. RIERA DE MADRONA I BARRANC DE MAÇANA Photo ofP9 CRUÏLLA DE CAMINS. RIERA DE MADRONA I BARRANC DE MAÇANA

P9 CRUÏLLA DE CAMINS. RIERA DE MADRONA I BARRANC DE MAÇANA

PARADA 9. CRUÏLLA DE CAMINS. RIERA DE MADRONA I BARRANC DE MAÇANA, (antic terme de Madrona, actualment del terme de municipal de Pinell del Solsonès, comarca del Solsonès). (Full 329). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar cap a ponent pel camí que va seguint la el Barranc de Sangrá, arribant aviat a la Riera de Madrona. Després de remontar-la lleugerament, arribarem a una cruïlla (d´on surten les carreteretes que es dirigeixen cap a la comarcal C – 14 i cap a la C – 26). Aquí, per on arriba el Barranc de Maçana ens caldrà fer una nova aturada, després de recórrer uns 0´6 Km, des de la parada anterior, aproximadament. En aquest recorregut, hem continuat trobant afloraments dels materials oligocènics que formen part de la Formació Solsona. Aquests matetrials reblen la Depressió Geològica de l´Ebre, per aquests indrets. Es troben constituïts per alternances de calcolutites i gresos continentals de tonalitats ocres. Efectivament, aquestes tonalitats venen de la presencia del Fe3. Aquest metall es toba oxidat i dona lloc a la presencia de GOETHITA (limonita) com a constituyen dels sediments, donant-lisc aques tonalitats eminentment ocres, pròpies dels sediments continentals humids. Molt sovint, entre aquests materials es fa palesa la presencia de paleocanals, com el que hem vist a l´aturada anterior, i a altres indrets del recorregut. Un altre dels paleocanals és el que es troba situat quasi en front de l´encreuament de carreteres, per on fem la present aturada.

Comments

    You can or this trail