Activity

ITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA

Download

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA

Author

Trail stats

Distance
6.46 mi
Elevation gain
1,640 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
62 ft
Max elevation
3,241 ft
TrailRank 
43
Min elevation
1,649 ft
Trail type
One Way
Coordinates
218
Uploaded
August 15, 2020
Be the first to clap
Share

near Peramola, Catalunya (España)

Viewed 64 times, downloaded 1 times

Trail photos

Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofITINERARI GEOLÒGIC DES DE LESIMMEDIACIONS DE PERAMOLA AL POBLE VELL DE CORTIUDA

Itinerary description

RECORREGUT DE RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA PER LA COMARCA DE L´ALT URGELL. DES DE PERAMOLA A TORRENT I A CORTIUDA, A TRAVÉS DEL PATRIMONI GEOLÒGIC I MINER DEL FUTUR PARC GEOLÒGIC I MINER DES SOLSONÉS – ALT URGELL / 28D D´AGOST DEL 2020


Josep M. MATA-PERELLÓ i Alfred MONTSERRAT


ADVERTIMENT PREVI

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

Per d’altra banda, cal tenir cura del coneixement de l’estat de conservació d’alguns dels trams dels camins a recórrer. En concret, el recorregut de l´itinerari s´efectuarà per un camí en bon estat de conservació, entre les poblacions de Peramola i de Cortiuda

Per d’altra banda, i a l´igual que en altres recorreguts semblants, recomanem tenir el màxim de cura i de respecte, entorn de la Natura que ens rodeja.


BREU INTRODUCCIÓ

El recorregut de l’itinerari discorrerà per dues de les unitats que constitueixen el subsòl de Catalunya: pel Sistema Pirinenc i per la Depressió Geològica de l´Ebre; tot i que repartides molt desigualment, ja que la major part del recorregut, s´efectuarà per la primera de les dues.

Tot i així, el recorregut s´iniciarà dintre de la Depressió Geològica de l´Ebre, a tocar de Peramola; però immediatament s´entrarà al Sistema Pirinenc. Per on es desenvoluparà la totalitat del recorregut de l´itinerari. Dintre d´aquesta unitat, s´aniran trobant afloraments dels materials Triàsics (tot i que molt minoritaris), dels materials Juràssic, dels Cretàcics, del Paleocè i de l´Eocè Inferior. En molt bona part, aquests materias són eminentment carbonatats.

Dintre del Sistema Pirinenc, travessarem primer el Mantell de les Serres Marginals (que aquí tenen una estructura molt complexa, amb quatre encavalcaments succesius) y també part del Mantell del Montsec, situat al Nord de l´anterior. En aquest darrer, que trobarem per les immediacions de Cortiuda, veurem dos encavalcaments succesius

Bona part dels materials anteriors i de les seves estructures, es troben recoberts per materials detrítics postorogènics, que sovint els fossilitzen. Entre aquests materials, cal fer esment dels conglomerats postorogènics de l´Oligocè. Aquests constitueixen, entre altres, els relleus de la Roca del Corb i de Sant Honorat.
Tot això, es pot veure, força simplificat als esquemes que adjuntarem a continuació:

INTRODUCCIÓ GEOGRÀFICA

El recorregut de l´itinerari es desenvoluparà per una comarca, concretament per la de l´Alt Urgell; concretament pel terme municipal de Peramola. Així, el recorregut començarà a la capital del terme municipal, per a finalitzar per les immediacions de Cortiuda, una de les poblacions que configuren el terme, la qual es troba ara desabitada.
Per d´altra banda, la totalitat del recorregut, es desenvoluparà dintre del Parc Geològic i Miner del Solsonès – Alt Urgell; ja que el terme municipal de Peramola, és un dels que en formarà part.


OBJECTIUS GENERALS

Es centraran en els aspectes geològics, geomorfològics i mineralògics que apuntarem a continuació:

1.- Estudi de l’estructura materials dels relleus prepirinencs de la Unitat Sud-pirinenca Central, que es tallaran al llarg del primer sector del recorregut de l’itinerari, entre la Pallerols i les immediacions de Peramola. Aquests relleus, es situaran en la seva major part dintre del Mantell de la Unitat de les Serres Marginals, per on es desenvoluparà la major part del recorregut de l´itinerari; i tanmateix pel Mantell de Montsec, per on finalitzarà (pels sectors corresponents a la Serra d´Aubenç).

2.- Estudi i observació dels materials mesozoics (especialment dels terrenys del Juràssic i dels nivells carbonatats del Cretàcic) i tanmateix del cenozoic (fonamentalment del Paleocè i de l’Eocè Inferior); amb materials de molt diferent litologia, que formen part dels relleus dels mantells acabats d’esmentar al paràgraf anterior. Ocasionalment, també trobarem afloraments dels materials triàsics del Keuper, relacionats amb els fronts d´encavalcament dels mantells pirinencs.

3.- Tanmateix, estudi i observació dels materials oligocènics postorogènics que ocasionalment els cobreixen. Alhora, ens centrarem en els terrenys cenozoics més recents, del Pleistocè i de l´Holocè.

4.- Estudi i observació dels materials cenozoics (fonamentalment de l´Eocè Superior i de l´Oligocè) de la Depressió Geològica de l´Ebre (i més concretament de les Zones de la Depressió Central i de l´Avant-país plegat), els quals es tallaran entorn a la població de Peramola, per on començarà el recorregut de l´itinerari.

5.- Observació de les relacions existents, dintre de la zona per la qual discorre el recorregut de l’itinerari, entre les zones abans esmentades. Concretament entre la Depressió Geològica de l´Ebre, el Mantell de les Serres Marginals Pirinenques i el Mantell del Montsec; tot i que aquestes quedaran sovint ocultes pels recobriments postorogènics dels materials detrítics de l´Oligocè, en la majoria dels indrets.

6.- Reconeixement de diverses mineralitzacions situades al llarg del recorregut del present itinerari, com les següents.

7.- Observació de les explotacions mineres que es vagin trobant al llarg del recorregut de l´itinerari, si s´escau Tanmateix, observació, si s´escau, de les restauracions dutes a terme sobre les explotacions anteriorment esmentades.

8.- Observació dels diferents indrets relacionats amb el patrimoni geològic que anirem trobant al llarg del recorregut d’aquest itinerari. Dintre d´aquest apartat, cal parlar dels relleus de la Roca de Corb i de Sant Honorat. En tots dos casos, afloren materials detrítics postorogènics de l´Oligocè.

9.- Observació dels diferents indrets relacionats amb el patrimoni miner, si s’escau, que anem trobant al llarg del recorregut d’aquest itinerari.


ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

En relació amb aquest itinerari geològico-mineralògic, no tenim coneixement de l´existència de cap antecedent bibliogràfic. Precissament, l´itinerari que ara presentem constitueix una primícia.

Pel que fa a les mineralitzacions que veurem en aquest itinerari, cal dir que també ja estat prèviament descrites per nosaltres mateixos en MATA-PERELLÓ (1991). En aquest treball es fa referència a les mineralitzacions catalanes en general, parlant-se també de les situades al llarg d’aquest itinerari; i que es distribueixen tant per la comarca de l´Alt Urgell.

I pel que fa a l’estructura geològica, ens remetérem a RIBA et altri (1976), i a GUIMERÀ et altri (1992). En ambdós treballs, es fa referència a l’estructura geològica dels Països Catalans. Per d’altra banda, també ens cal fer referència de ROSELL (l970); així com de l´IGME (1994).

Finalment, cal dir que tots aquests treballs, es trobaran relacionats, per estricte ordre alfabètic, dintre de l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES, al qual es remetem, pel que s’escaigui.


RECORREGUT DE L´ ITINERARI

Aquest itinerari, s’iniciarà a la per les immediacions de la població de Peramola, per on es farà l´aturada inicial; concretament, per les immediacions del Km 3´5 de la carretera LV-5118, prop del trencall del Boix.

Després, caldrà travessar la població abans esmentada de Peramola, per tal de continuar despès pel camí carreter que es dirigeix cap a Cortiuda. Així, el recorregut anirà cap aquest indret, per on finalitzarà, després de fer 7 parades més al llarg d´aquest recorregut.

Tot això pot veure´s al MAPA DEL RECORREGUT DE L´ITINERARI (del qual n´hem adjuntat dues versions: ESQUEMA 3 i ESQUEMA 4). Es pot veure que tindrà un recorregut d´uns 10´4 Km, a través dels quals farem vuit parades.

Així, el recorregut haurà començat a una alçada d´uns 507´3 metres, per les immediacions de Peramola. A partir d´aquest indret, tot el recorregut serà de pujada, amb diverses oscil·lacions.

Així, serà sempre ascendent fins arribar a una alçada màxima de 988 metres, per les immediacions del poble de Cortiuda, per on finalitzarà el recorregut d´aquest itinerari.

Tot això, es pot veure també, a l´arxiu de Wikilok: https://ca.wikiloc.com/rutes-cotxe/itinerari-geologic-des-de-lesimmediacions-de-peramola-al-poble-vell-de-cortiuda-54692386

Com ja és habitual, farem una sèrie de PARADES (o de ESTACIONS). En cada una d’elles, farem esment del terme municipal on es troben (en el cas de que no quedi clar, al situar la parada), així com del número del MAPA TOPOGRÁFICO NACIONAL (a escala 1:50.000), que indicarem entre parèntesi.

Per d’altra banda, en cada una de les parades indicarem el nom del municipi, en el qual es troben situades. També indicarem el nombre de la comarca en el qual es troba situada. En aquesta ocasió, utilitzarem el full: 291 (o d´Oliana). Aquest full, ha estat publicat per l´Instituto Geogràfico y Catastral de España
_____________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol.2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

IGME (1970).- Mapa Geológico de España, a escala 1.200.000 (Síntesis de la Cartografia existente). Full i memòria nº 24, Berga. Inst. Geol. Minero de España. Madrid

IGME (1994).- Mapa Geológico de España a escala 1:50.000 (Plan Magna). Fulla i Memòria nº 252 (Tremp). Inst. GeoMinero y Tecnol. España. Minist. Indústria. Madrid

MATA - PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, 442 pag. Institut d´Estudis Catalans. Barcelona

RIBA, O. et altri (1976).- Geografia Física dels Països Catalans, Edit. Ketres, 254 pàgines. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,693 ft
Photo ofP1 CARRETERA LV-5118, Km 3´5. IMMEDIACIONS DE PERAMOLA

P1 CARRETERA LV-5118, Km 3´5. IMMEDIACIONS DE PERAMOLA

PARADA 1. CARRETERA LV-5118, Km 3´5. IMMEDIACIONS DE PERAMOLA, (terme de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). El recorregut de l´itinerari, el començarem per les immediacions del Km 3´5 de la carretera LV – 5118 (que també ara és una carretera comarcal). Aquest indret es troba entre el trencall de l´Hotel de Can Boix i el començament del trencall que condueix a Peramola, prop d´on ara ens trobem situats. Ara mateix, estem situats a la Depressió Geològica de l´Ebre,, concretament a la denomina zona de l´Avant-país Plegat. Sota nostre es fan evidents, prop d´aquí, els materials eocènics que configuren l´Anticlinal d´Oliana, tot i que no els arribem a veure en aquest indret, en trobar-se recoberts per materials detrítics més recents, del Pleistocè i de l´Holocè, procedents de l´erosió dels propers relleus pirinencs. Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap a ponent. Es pot veure el poble de Peramola situat als peus dels relleus pirinencs. També es pot veure, a l´Oest de Peramola, l´indret i el congost per on baixa el barranc de Peramola, que després anirem remuntant, en desenvolupar-se el recorregut de la sortida, a les properes aturades.

PictographWaypoint Altitude 2,013 ft
Photo ofPARADA 2. CAMÍ - CARRETER DE PERAMOLA A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 0´5

PARADA 2. CAMÍ - CARRETER DE PERAMOLA A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 0´5

PARADA 2. CAMÍ - CARRETER DE PERAMOLA A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 0´5, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer l’aturada anterior, cal continuar, primer per la carretera LV-5118 i després per la LV-518B, entrant al poble de Peramola. Després de travessar-lo, ens caldrà continuar pel camí – carreter que es dirigeix cap a Cotiuda. Poc desprès de sobrepassar el primer poble, farem una aturada a la vorera de la carretereta. La farem cap el Km 0´5 de la carretera, a uns 2´1 Km de parada anteriorment efectuada. En aquest recorregut, inicialment hem trobat afloraments dels materials esmentats a les aturades anteriors. Així, a l´inici del recorregut, a la sortida de Peramola, hem vist materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè. Després, hem començat a trobar afloraments, generalment carbonatats dels materials del Juràssic i del Cretàcic, que formen part de la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals. No hem trobat afloraments dels materials triàsics (del Keuper), sobre els quals han lliscat els anteriors, en trobar-se recoberts pels materials detrítics actuals, que hem esmentat inicialment. En aquest indret, entre afloraments dels materials carbonatats juràssics, es fa ben palesa una bossada de bauxita. tats del Juràasic. Camí carreter de Peramola a Cortiuda. Immediacions del Km 0´5 La bauxita es troba associada a unes interessants mineralitzacions bauxitíferes de rebliment de cavitats d’origen kàrstic. Aquestes cavitats es troben situades entre uns afloraments de les roques carbonatades del Juràssic. Les mineralitzacions consisteixen en concentracions de BAUXITA, una roca amb presència de diversos minerals d’alumini com els següents: BOEHMITA, DIASPOR i HIDRALGIRITA. També hi es present la CAOLINITA. Conjuntament, amb els anteriors, cal fer esment de diversos minerals de Fe, com és el cas de l´HEMATITES (és, precisament, el responsable del color rogenc de les bauxites). En aquest indret hi ha diverses antigues explotacions a les dues ribes del Barranc de Vilaró. Així. durant la primera midat del segle XX, es van realitzar diverses tasques de reconeixement d’aquests indicis, per tal d’intentar aprofitar-les les, com a mena de l´Alumini.

PictographWaypoint Altitude 2,183 ft
Photo ofP3 CAMI - CARRETER CAP A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 1´3 Photo ofP3 CAMI - CARRETER CAP A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 1´3 Photo ofP3 CAMI - CARRETER CAP A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 1´3

P3 CAMI - CARRETER CAP A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 1´3

PARADA 3. CAMI - CARRETER CAP A CORTIUDA, IMMEDIACIONS DEL Km 1´3, (terme de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar pel camí que es va dirigint cap a Cortiuda, el qual es troba inicialment asfaltat. Més endavant, prop del M, 1´3 de la carretereta, farem una altra aturada, a uns 0´8 Km de l´anterior. En aquest recorregut, hem ant trobant afloraments dels materials mesozoics, del Cretàcic i del Juràssic. Així, hem anat trobant nivells carbonatats i també margosos i sorrencs. Tots aquests materials formen part de la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals. Així, hem anat trobant successius encavalcaments, fins arribar a l´indret on ara som, per on afloren uns nivells carbonatats mesozoics. Prop d´aquí, però més amunt, apareixen uns nivells calcolutics i sorrencs de l´Oligocè, que pertany als trams superiors de la Formació Solsona, de tonalitats ocres. Tanmateix, des de d´aquest indret, mirant cap al NNE, es poden veure els relleus del Corb, per on afloren els materials detrítics postorogènics de l´Oligocè, corresponents als mantells al·luvials superiors de la Formació Berga. Més cap a llevant, aquests nivells també donen lloc als relleus de Sant Honorat. Lleugerament a llevant del Corb, que ara estem veient, des d´aquest indret per on ara som. ESQUEMA 5. PARADA 3 Esquema geològic del recorregut de l´itinerari A l´esquema es poden veure els successius encavalcaments Unitat dels Mantells de les Serres Marginals Materials de tonalitats blavoses, corresponen al JURÀSSIC (generalment al Liàsic) Materials de tonalitats verdoses, corresponen al CRETÀCIC (a tots els seus trams) Materials de coloracions rosades, corresponen al PALEOCÈ, en tots els seus trams Materials de tonalitats taronja i marronosos, corresponen a l´EOCÈ (a tots els seus trams) Materials de tonalitats ocre. Corresponen a l´OLIGOCÈ (materials posttectònics)

PictographWaypoint Altitude 2,339 ft
Photo ofP4 CAMI CARRETERA DE PERAMOLA CORTIUDA. PROP DEL Km 2´1 Photo ofP4 CAMI CARRETERA DE PERAMOLA CORTIUDA. PROP DEL Km 2´1

P4 CAMI CARRETERA DE PERAMOLA CORTIUDA. PROP DEL Km 2´1

PARADA 4. CAMÍ CARRETER DE PERAMOLA A CORTIUDA. IMMEDIACIONS DEL Km 2´1, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer l´aturada anterior, cal continuar el recorregut de l´itinerari. Així, ara en arribar a un fort giravolt, per les immediacions del Km 2´1 del recorregut pel camí – carreter, farem una aturada. Aquesta, la farem a uns 0´8 Km de la parada anterior. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials que hem vist a l´aturada anterior. Així, s´han fet ben palesos els nivells detrítics de les calcolutites i dels gresos de tonalitats ocres, que corresponen als materials de la Formació Solsona. Alhora, també es fan palesos els materials detrítics dels mantells al·luvials de la Formació Berga. Aquests materials es situen a llevant d´on ara som i constitueixen els relleus del Corb i de Sant Honorat. Tots aquests materials cenozoics pertanyen a l´Oligocè i són postorogènics. Així, fossilitzen a les diferents estructures pirenaiques que anem trobant en aquests desplaçaments. Aquestes estructures es situen dintre de la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals Pirinenques, per on estem ara circulant. Tot i així, aquí on ara som, mirant cap a ponent, a l´altre cantó del Barranc de Peramola, es fa ben palès un altre front d´encavalcament, paral·lel als que hem vist a l´aturada anterior. Així, es veuen clarament unes calcàries cretàciques, les quals encavalquen a uns nivells del Paleocè.

PictographWaypoint Altitude 2,641 ft
Photo ofP5 CAMÍ CARRETER CAP A CORTIUDA. TRENCALL DE CAN TORRENT

P5 CAMÍ CARRETER CAP A CORTIUDA. TRENCALL DE CAN TORRENT

PARADA 5. CAMÍ CARRETER CAP A CORTIUDA. TRENCALL DE CAN TORRENT, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer la parada anterior, cal continuar pel camí que ens ha du fins aquí. Més endavant, arribarem al trencall de Can Torrent. En aquest indret, farem una aturada, aproximadament a uns 1´2 Km de la parada anterior En aquest recorregut, inicialment hem anat trobant afloraments dels nivells de calcolutites i de gresos dels trams superiors de la Formació Solsona. Poc després. hem trobat afloraments de les calcàries mesozoiques cretàciques, del mantell del qual n´hem parlat a la parada anterior. Després, hem tornat a trobar afloraments oligocènics postorogènics, els quals fossilitzen les estructures dels encavalcaments de la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals Pirinenques. Ara, a l´indret de l´aturada, hem trobat uns nivells de conglomerats, que pertanyen a l´Oligocè.

PictographWaypoint Altitude 2,652 ft
Photo ofP6 IMMEDIACIONS DEL BADO DEL CAMÍ CARRETER A CORTIUDA, BARRANC DE PERAMOLA. Km 4´6

P6 IMMEDIACIONS DEL BADO DEL CAMÍ CARRETER A CORTIUDA, BARRANC DE PERAMOLA. Km 4´6

PARADA 6 - CONDICIONAL. IMMEDIACIONS DEL BADO DEL CAMÍ CARRETER A CORTIUDA, BARRANC DE PERAMOLA, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer la parada anterior, cal continuar pel camí que ens ha du fins aquí i que es va dirigint cap al despoblat de Cortiuda. Més endavant, farem una aturada. Aquesta, la farem per l´indret on el camí passa a l´altra banda del barranc de Peramola, amb la finalitat d´aproximar-se a la casa de la Mora de Cortiuda. Així, farem una aturada a l´indret en el qual el camí sobrepassa el barranc, a uns 0´6 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem tornat a trobar afloraments dels nivells de gresos i calcolutites de tonalitats ocres, de l´Oligocè, Aquesta materials postorogènics, son equivalents als de la Formació Solsona. Sovint fossilitzen es estructures de la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals Pirinenques, per on ara som. Ara, des d´aquí, es fa ben palès un aflorament situat al costat del camí, que puja cap a la Mora de Cortiuda.

PictographWaypoint Altitude 3,160 ft
Photo ofP7 CRUÏLLA DE CAMINS DE LES IMMEDIACIONS DE CORTIUDA, km 7´9 Photo ofP7 CRUÏLLA DE CAMINS DE LES IMMEDIACIONS DE CORTIUDA, km 7´9 Photo ofP7 CRUÏLLA DE CAMINS DE LES IMMEDIACIONS DE CORTIUDA, km 7´9

P7 CRUÏLLA DE CAMINS DE LES IMMEDIACIONS DE CORTIUDA, km 7´9

PARADA 7. CRUÏLLA DE CAMINS DE CORTIUDA, km 7´9, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de ferla parada anterior, cal fer un nou recorregut pel camí carreter que condueix cap al despoblat de Cortiuda. Després de passar pel costat de la Masia de Mora de Cortiuda, ens caldrà seguir cap amunt. Més endavant arribarem a una cruïlla de camins, després deixar per la dreta el camí que es dirigeix cap a Can Tejan. Així, en arribar a la cruïlla d´on surten dos camins, el que es dirigeix cap al proper refugi i el que condueix cap a l´antic poble de Cortiuda (cap a on anirem després, per fer la darrera aturada). Ara, aquí a la cruïlla farem una aturada. La farem a uns 3´3 Km de la parada anterior, aproximadament. En aquest recorregut, inicialment hem trobat afloraments dels nivells ocres dels gresos i calcolutites. Després hem trobat afloraments de conglomerats, per les immediacions de la Mora de Cortiuda. Tots aquests materials pertanyen a l´Oligocè i són clarament posttectònics. Prop del lloc de la parada, hem trobat alguns afloraments de calcàries, per sota de materials detrítics actuals. Aquestes calcàries es situen dintre dels nivells inferior del Mantell del Montsec, que hem acabat de sobrepassar. Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap al SSE es pot fer una bona observació dels relleus de Sant Honorat i de la Roca dels Corbs. En tots dos caso, hi afloren els materials detrítics cenozoics de l´Oligocè. Es tracta dels materials postorogènics dels mantells al·luvials superiors de la Formació Berga.

PictographWaypoint Altitude 3,241 ft
Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE CORTIUDA. EL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE CORTIUDA. EL POBLE VELL DE CORTIUDA Photo ofP8 IMMEDIACIONS DE CORTIUDA. EL POBLE VELL DE CORTIUDA

P8 IMMEDIACIONS DE CORTIUDA. EL POBLE VELL DE CORTIUDA

PARADA 8. IMMEDIACIONS DEL POBLE VELL DE CORTIUDA, (terme municipal de Peramola, comarca de l´Alt Urgell). (Full 291). Després de fer la parada anterior, sols ens cal acabar d´arribar fins al despoblat de Cortiuda. En arribar a les restes de les edificacions del poble vell, farem la darrera aturada del recorregut d´aquest itinerari, a uns 0´3 Km de la parada anterior. Aquesta aturada la farem a un collet situat prop del poble vell. En aquest recorregut, ens hem desplaçat per sobre dels afloraments dels materials carbonatats cretàcics de l´Aptià, els quals constitueixen els trams inferiors de l´encavalcament del Mantell del Montsec. Ara en som, mirant cap al Nord, del poble vell, es poden veure els afloraments carbonatats del Cretàcic Superior, els quals constitueixen la part alta de la Serra d´Aubenç. Aquesta serra constitueix la continuació de la serra del Montsec cap a llevant, la qual més cap a l´est es continua per la Serra de Turb. Totes aquestes serres formen part de les parts culminants del Mantell del Montsec, el qual s’estén des de les immediacions de Benavarri (comarca de la Ribagorça) fins a la Serra de Turb. Per d´altra banda, des de les immediacions del casalot del poble antic de Cortiuda, mirant cap al SSW, es pot veure força be, l´indret per on es situa l´encavalcament del Mantell del Montsec sobre la Unitat dels Mantells de les Serres Marginals. En bona part, aquest contacte es troba fossilitzat pels recobriments dels materials detrítics de ´Oligocè. També es pot veure com hi ha un cert canvi de direcció entre aquests indrets del Mantell del Montsec i els que constitueixen els indrets culminants del Montsec, l Montsec de Rubies i al Montsec d´ares, visibles clarament des d´aquí.

Comments

    You can or this trail