Activity

de krekenrouterit 2023

Download

Author

Trail stats

Distance
48.34 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3 ft
Max elevation
30 ft
TrailRank 
1
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
868
Uploaded
February 27, 2024
Recorded
February 2024
Be the first to clap
Share

near Gatpolder, Flanders (Belgique)

Viewed 0 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Gatpolder

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 22 ft

Westermolen

Op de plaats waar de huidige molen staat, stond er in 1372 al een staakmolen die in het bezit was van de heren van Aveschoot. De huidige molen dateert van 1785, maar veel balken werden hergebruikt. Het is een staakmolen en heeft de functie korenmolen, vroeger stond er een rosmolen naast. De molen was eigendom van verschillende molenaars tot hij in 1945 verkocht werd aan graaf d'Alcantara de Saint-Gilles Gonzales die hem in 1973 overdroeg aan de gemeente. De molen werd een beschermd monument en tussen 1978 en 1980 gerestaureerd.
Bron: Wikipedia

Auteur:
Bron: Wikipedia

PictographWaypoint Altitude 30 ft

Duiventoren op het neerhof van Kasteel Avenschote in Lembeke

De duiventoren op het neerhof van Kasteel Avenschote in Lembeke is reeds enkele jaren in verval. De bewoner is Gonzales d'Alcantara en wil die graag herstellen. Die kost zou oplopen tot 52 000 euro. Een bakstenen versie van een duiventoren van deze respectabele leeftijd (gezet in 1510) is vrij uniek in Europa.
Het hebben van een duiventoren was een feodaal recht. Deze duiventorens gaven enkele voordelen. Ze waren de GSMs van die tijd om berichten te ontvangen over wat er gebeurde in de omgeving. Daarnboven moest je de duiven niet voederen want die gingen overal wel wat graantjes oppikken, en ze bezorgden ook nog mest voor op het land.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Oostburg - Oorlogsmuseum Switchback (NL)

Oorlogsleed en vredesvertrouwen

Oorlog is iets verschrikkelijks. De kranten staan er dagelijks vol van. Hoe verschrikkelijk oorlog kan zijn, hebben de West-Zeeuws-Vlamingen in de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervonden. Oorlogsmuseum Switchback te Oostburg is gewijd aan deze dramatische historische periode.

Een gemiste kans
In juni 1944, meer dan zestig jaar geleden, begon in NormandiÙ de bevrijding van West-Europa. Na een snelle opmars door Frankrijk en BelgiÙ bereikten de geallieerde troepen medio september 1944 de Belgisch-Nederlandse grens. De Duitsers hadden zich snel teruggetrokken en iedereen dacht dat de oorlog binnen een paar weken beÙindigd zou zijn. Het liep helemaal anders. Het Duitse leger hergroepeerde zich en wist bij Arnhem zelfs een veldslag te winnen. Aanvoerproblemen, terreinomstandigheden en onenigheid tussen de geallieerde bevelhebbers zorgden voor verdere vertraging. De Duitsers kregen daardoor de gelegenheid West-Zeeuws-Vlaanderen in een krachtige staat van verdediging te brengen. Zij wisten hoe strategisch belangrijk de streek ten opzichte van de monding van de Schelde en de diepzeehaven Antwerpen was.

Operatie Switcback
Pas in de eerste week van oktober zetten de geallieerden alle middelen in om ?the Breskens-pocket? te bevrijden. De naam van de operatie: ?Switchback?. Tegenover hen lagen ervaren Duitse Oostfronters. Een afzichtelijke polderoorlog begon. In weinig andere gebieden in Nederland is zo hard gevochten en is de oorlog zo ?totaal? geweest als in West-Zeeuws-Vlaanderen. De bevrijding kon pas op 3 november als afgerond worden beschouwd. Ruim 800 Canadezen en 788 Duitsers zijn toen in polder- en straatgevechten gesneuveld. Ook de bevolking van West-Zeeuws-Vlaanderen betaalde een zware tol: 581 inwoners werden gedood, duizenden woningen waren totaal vernield of zwaar beschadigd. Door de verwoestingen waren bijna alle stadjes veranderd in rokende puinhopen en het zou nog jaren duren voordat ze weer waren opgebouwd. Tegelijkertijd zorgde de bevrijding voor vreugde en hoop op een nieuwe, vrije toekomst.

Oorlogsmuseum Switcback
Deze mengeling van strijd, oorlogsleed en vertrouwen in een nieuwe vrede staan centraal in Oorlogsmuseum Switchback, letterlijk in het middelpunt van Oostburg en West-Zeeuws-Vlaanderen. Hier is een indrukwekkende verzameling militaire voorwerpen bij elkaar gebracht van zowel de Duitse bezetters als de Canadese bevrijders. U beleeft er de bevrijding als het ware zelf weer mee.

Adres
Oorlogsmuseum Switchback
Oude Stad 16, 4501 JB Oostburg, Nederland
Tel. +31 (117) 452 816

Praktische gegevens
Open
Juni tot en met augustus: zaterdag 13.00-17.00 uur
Buiten openingstijden groepen op afspraak.

Toegangsprijzen
Individueel: ? 2,00
Kinderen tot en met 12 jaar: ? 1,00
Geen museumjaarkaart
Geen groepskorting
Rondleidingen: op afspraak
Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: ja

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Kleemkapel

De goedbewaarde en befaamde ommegang is een belangwekkende getuige van eeuwenlange volksdevotie. De zogenaamde Kleemkapel is een mooi voorbeeld van landelijke religieuze architectuur in neogotische stijl van 1874 en uitgebreid in dezelfde stijl in 1894. De verzorgde, sobere, neogotische aankleding met een fraai beschilderd houten altaar, een kruisweg in polychrome reliëfs, en plaasteren heiligenbeelden werd aangevuld in 1934 met negen mooie glasramen en voorzien van een kleurrijke lambrisering van faiencetegels. De pijlerkapelletjes van de bedevaartommegang van de "Vijftien mysteriën van de H. Rozenkrans", behorend bij de Kleemkapel, zijn ingeplant in een cultuurlandschap typerend voor het Meetjesland; zij zijn in 1932 wederopgebouwd door architectenbureau Bressers ter vervanging van de kapelletjes van 1874.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 11 ft

Het Godshuis

Het Godshuis - Hampshire Classic is een verrassend en luxueus 4-sterrenhotel. Onze 32 kamers zijn voorzien van authentieke elementen zoals dikke kloostermuren en plafonds met houten balken, uitgerust en gecombineerd met de meest eigentijdse design. Minibar, koffie- en theefaciliteiten, badkamer met bad/douche, badjassen en pantoffels, kluis en gratis draadloos Internet in alle kamers zorgen ervoor dat uw verblijf nog aangenamer wordt. In onze brasserie ‘Antonia’, onder de prachtige gewelven, kunt u genieten van een uitgebreid ontbijt, een culinaire avond of een romantisch diner bij kaarslicht, een heerlijke brunch op zondag of, waarom niet, een voortreffelijke cocktail op ons buitenterras. Vanaf eind 2009 wellnesscenter met sauna en hamam.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

De Kattenhoek

De Kattenhoek is de ontmoeting tussen de Blokkreek en de Hollandersgatkreek, beide ongeveer 3 km lang. Hier werd tijdens de vroege middeleeuwen turf gedolven. Op 8 oktober 1375 sloeg het noodlot toe en stroomde het Westerscheldewater dit stukje Meetjesland binnen, een rampscenario dat zich op 19 november 1404 opnieuw voordeed. Oude kronieken spreken over 50.000 doden. Italiaanse handelaars die verbleven in Brugge meldden dat de hele Vlaamse handel was lamgelegd. De overstromingen herhaalden zich in 1420, 1440, 1510 en 1530. In die periode kwam het Meetjeslandse dijkenstelsel tot stand. Contactgegevens: -De Kattenhoek -9980 Sint-Laureins -Hontseindestraat 86

Auteur:
Bron: TOV

PictographWaypoint Altitude 31 ft

Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk

Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk De kerk van Oosteeklo is gewijd aan het H. Kruis en Onze-Lieve-Vrouw. De parochie bestond al in de 13de eeuw, maar door de godsdiens...

Auteur:
Bron: iBeakens

PictographWaypoint Altitude 4 ft

Waterlandkerkje

Als de stenen van de kerk van Waterlandkerkje konden praten... De geschiedenis van dit liefelijke dorpje herbergt een gewelddadig verhaal waaraan het houten standbeeld voor de kerk herinnert. Het is opgericht voor de in 1668 vermoorde dominee Johannes Steuerbaudt. Enkele kilometers zuidelijker had hij gepreekt in Stroopuit. Dat zagen de katholieken als een provocatie, omdat zij het gehucht tot hun grondgebied rekenden. Razend van woede sleurden zij de dominee van zijn preekstoel af en lynchten hem.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Heilig Kruiskerk

Uit een charter van 964 blijkt dat Boekhoute al sinds de 10de eeuw een eigen kerk heeft. De oude kerk dateerde uit de 13de eeuw en werd helemaal uit baksteen vervaardigd waardoor deze een duurzaam karakter kreeg.
De kerk liep grote beschadigingen op tijdens de godsdienstperikelen van de 16de eeuw. Het duurde tot het eerste kwart van de 17de eeuw vooraleer de kerk weer
helemaal heropgebouwd werd. De kerk kreeg zijn huidige uitzicht in “byzantijnse stijl” in de jaren 1866-1868 naar het ontwerp van De Perre-Montigny, een Gentse architect. Op 19 september 1944 werd de toren opgeblazen. Dit veroorzaakte zoveel schade dat vanaf 1950 de nodige heropbouw plaats vond. De weste lijke toren met portaal en de doopkapel werden door architect A.R. Janssens in een nieuw kleedje gestoken.
In 1948 werd de decoratieve zandstenen rond boogomlijsting van het oorspronkelijke portaal, gemaakt door beeldhouwer L. Willems uit Zelzate, als een open calvariekapel op het voormalige kerkhof opgericht.



Auteur:
Bron: Wizpr.guide

PictographWaypoint Altitude 31 ft

Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk

De kerk van Oosteeklo is gewijd aan het H. Kruis en Onze-Lieve-Vrouw. De parochie bestond al in de 13de eeuw, maar door de godsdienstoorlogen op het einde van de 16de eeuw bleef er van de toenmalige kerk enkel een ruïne over. De heropbouw kwam langzaam op gang in de 17de eeuw. Eind 18de eeuw werd uiteindelijk het besluit genomen om een volledig nieuwe kerk te bouwen. Het plan van de kerk van Lembeke werd als voorbeeld gebruikt. De huidige kerk werd in 1781 voltooid. Sindsdien hebben er een aantal restauraties plaatsgevonden. De kerk van Oosteeklo is een driebeukige kerk met zadeldak en een westtoren. Het gebouw is opgetrokken in baksteen volgen classicistische stijl. Het interieur van de kerk is ook classicistisch. De vergulde sterren op het koorgewelf en de gepolychromeerde medaillons boven de zijkoren, in neogotische stijl, zijn in de 19de eeuw toegevoegd. Het meubilair is in de loop van de 19de eeuw nagenoeg helemaal vervangen.

Auteur:
Bron: Wizpr.guide

PictographWaypoint Altitude 19 ft

De Huysmanhoeve

De Huysmanhoeve of Het Groot Goed is heden het toeristisch bezoekerscentrum van het Meetjesland, terwijl het eigendom is van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De hoeve met haar poortgebouw zijn beschermde monumenten; het erf met de dreef, omwalling, dienstgebouwen en boomgaard zijn beschermd als dorpsgezicht. Het geheel is gelegen in Bus, een zijstraat van de Peperstraat in de stad Eeklo, de centrumstad van het Meetjesland.

Auteur:
Bron: Khimscho

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Haven van Boekhoute

De aanduiding haven van Boekhoute is gebruikt voor een opvolgende reeks voormalige vissershavens in of nabij het Belgische dorp Boekhoute dat gelegen is in het Meetjesland, nabij de Nederlandse grens. Momenteel is het een wijk (buurtschap) op de plaats waar de zestiende-eeuwse haven gelegen was. Hoewel Boekhoute reeds vroeg in de middeleeuwen bestond, duurde het tot laat in de veertiende eeuw voordat er een haven ontstond. Boekhoute was het meest westelijke van de Vier Ambachten en bestond naast de hoofdplaats uit verschillende kleine dorpjes van Oosteeklo in het zuiden tot aan de plaats waar later de Westerschelde zou ontstaan. In het noorden van het ambacht bestond een vrij grote getijdengeul van waaruit op 8 oktober 1375 een rampzalige stormvloed een groot deel van het ambacht overstroomde. Verschillende dorpen en het Wilhelmietenklooster gingen ten onder en de Braakman groeide uit tot een ware binnenzee. Het water kwam tot aan het dorp Boekhoute, maar doordat dit op een zandrug ligt, bleef het droog. Kort daarop werd een dijk aangelegd om nieuwe overstromingen tegen te gaan. Op de plek waar deze dijk het dorp passeert ontstond de eerste haven van Boekhoute. Hoelang die haven gebruikt werd is niet geweten, maar in de loop van de vijftiende eeuw is hij verplaatst naar een locatie 800 meter ten noorden van het dorp. Uit die periode is de verkoop gekend van de rechten op het heffen van tol op de aanvoer van kaakharing. In het jaar 1503 werd de Laurijnepolder ingedijkt door Hiëronymus Lauweryn, zodat de haven opnieuw moest verplaatst worden, terug een stuk noordwaarts, nu op anderhalve kilometer van het dorp. Deze wijk draagt nog steeds de naam ‘Haven’. Op het einde van de zestiende eeuw kregen de Boekhoutenaars af te rekenen met de opstand tegen de Spaanse koning (Tachtigjarige Oorlog) en is het helemaal niet duidelijk of er toen nog veel havenactiviteit was. Tijdens het Twaalfjarig Bestand werd er opnieuw bedijkt zodat de haven alweer moest verhuizen. De nieuwe dijken werden terug doorgestoken en waar de haven toen exact lag is niet geweten. Uiteindelijk komt die voor de Isabellasluis te liggen, maar onder Napoleon werd de sluis, en dus wellicht ook de haven, 500 meter noordwaarts verschoven. aanduiding van de verschillende plaatsen waar de haven gesitueerd was Ergens in de negentiende eeuw kreeg de haven nogmaals een nieuwe locatie aan het zogenaamde 'Olmendijkje'. Deze buurtschap wordt in Nederland nog steeds Bouchauterhaven genoemd en hoort bij Philippine waar iets later eveneens een belangrijke vissershaven ontstaan is. Door de Belgische onafhankelijkheid kregen de Boekhoutse vissers, wiens aanlegplaats op Nederlands grondgebied lag, het niet bepaald makkelijk, maar toch werd deze nieuwe haven verder uitgebouwd. De komst van de Eerste Wereldoorlog werd rampzalig voor de Boekhoutse vissers. Nederland bleef neutraal en de grens werd hermetisch afgesloten door middel van de zogenaamde dodendraad. De vissers konden hun schepen niet meer bereiken en uit noodzaak migreerden velen richting Zeebrugge. Direct na de oorlog werd de Dijkmeesterpolder ingedijkt en kregen de Boekhoutenaars een nieuwe haven, terug net voor de Isabellasluis. Reeds van in het begin had de nieuwe haven te kampen met snel dichtslibben van geul zodat constant moest gebaggerd worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden de vissers hun beroep verder uitoefenen, maar op het einde van de oorlog werd de sluis gesaboteerd zodat het dichtslibben nog problematischer werd. De verzanding van de Braakman was niet alleen een probleem voor de vissers, maar even zo voor de afwatering van het omliggende gebied. Door de Braakman geheel af te sluiten kon dit opgelost worden en ontstond een groot nieuw landbouwgebied. Op 30 juni 1952 werd dit plan uitgevoerd door middel van enkele gerecupereerd caissons van de geallieerden uit Arromanches. Daarmee kwam een eind aan bijna zes eeuwen haven van Boekhoute. Bij de kerk ligt een vissersboot, de Bou-8 die hier werd geplaatst om de herinnering aan het vissersverleden van het dorp levendig te houden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Boekhoute

Boekhoute is een Belgisch dorp in Meetjesland, een regio in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. In het noorden van het Meetjesland vindt men polders met verschillende waterlopen en kreken. Boekhoute was vroeger (rond 1600) een vissersdorp, maar door verzanding, inpolderingen en de Eerste Wereldoorlog, is de haven ter ziele gegaan. Bij de kerk ligt een vissersboot, de Bou-8 die ook Isabella werd genoemd, om de herinnering aan het vissersverleden van het dorp levendig te houden. Tegenover de vissersboot ligt tevens Kasteel Ter Leyen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -5 ft

Leopoldkanaal

Historisch waterden de polders ten noorden van Assenede af naar de Westerschelde. Bij het uitroepen van de Belgische onafhankelijkheid en de afscheiding van Nederland, sloten de Nederlanders de afwatering naar de Westerschelde af. Hierdoor stonden de polders aan de Belgische kant vochtig. Zo ontstond het initiatief om het Leopoldkanaal te graven, om de Belgische polders te ontwateren. Het kanaal is 46 kilometer lang.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Oorlogsmonument WOI & WOII

In de schaduw van de vrijheidsboom staat het standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het door Aloïs De Beule ontworpen monument werd feestelijk ingehuldigd in mei 1921. De staande soldaat houdt een geweer in rusthouding. Het gegoten stenen beeld is onderaan rechts gesigneerd A. De Beule. De hardstenen sokkel draagt op de voorzijde het jaartal 1914-1918, het wapenschild van de gemeente en de inscriptie "Oost-Eecloo aan zijne helden en martelaren", en tenslotte onderaan een later toegevoegde tekst "1940-1945/ Gevallen als weerstander/ Van Laere Cyrille". De schriftplaat aan de linkerzijde (zuiden) vermeldt de namen van de gesneuvelde soldaten; eronder op de plint aangevuld met de namen van vijf burgerlijke oorlogsslachtoffers van 1940-45. Op de rechterzijde (noorden) zijn vier namen van opgeeisten gebeiteld en een “burger door den kop geschoten/ Hoste Camiel” en de inscriptie R.I.P.; eronder op de plint staan nog de burgerlijke oorlogsslachtoffers van 1940-45 vermeld.

Auteur:
Bron: Lanclus, Kathleen, 27-04-2004, ©vlaamse gemeenschap

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Oorlogsmuseum Switchback

Als u het museum binnenkomt, gaat u meteen terug in de tijd. Karakteristieke scènes uit de oorlog worden in beeld gebracht en realistisch gereconstrueerd. Het museum heeft ook een indrukwekkende verzameling militaire objecten van zowel de bezettingsmacht als de Canadese bevrijders. Naast de objecten zijn er vele foto’s die de geallieerde operatie in het najaar van 1944 illustreren. Daarbij vochten de Canadezen tegen de Duitse bezetter om de monding van de Westerschelde te veroveren.



Auteur:
Bron: worldwar2heritage

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Sint-Laurentiuskerk

In de Dorpsstraat van Sint-Laureins kun je niet naast de monumentale Sint-Laurentiuskerk kijken. Van de oorspronkelijke, gotische kerk (1350-1400) bleven nog enkele muren overeind. In de loop der eeuwen werd de kerk herhaaldelijk verbouwd, onder meer na de geuzenopstand in de 17de eeuw. Iets verder staat het gemeentehuis, ruim een eeuw geleden gebouwd in neogotische stijl. Voor het gemeentehuis staan Reynaert en de eenden. Hij torent boven hen uit, maar berokkent hun verder geen kwaad. Hij zoekt zijn slachtoffers liever bij de kippen. Bij de bibliotheek staat een uil op een granieten zuil en naast hem zit Reynaert die een boek leest.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Blokkreek

Omdat de natuur voortdurend in beweging is, blijft een kreek niet eeuwig een kreek. De kreken ontstonden hier zowat 500 jaar geleden, toen de mens zich nog minder dan vandaag kon beschermen tegen het natuurgeweld. Als er al dijken waren, werden die overspoeld en weggeveegd door het kolkende zeewater. Waar de natuur vrij haar gang kan gaan, verlanden kreken geleidelijk: afstervend plantenmateriaal stapelt zich op en vormt een steeds dikkere laag. Daardoor wordt de kreek langzaamaan minder diep en wordt er laagveen gevormd. In 1994 werd een groot aantal populieren die ooit werden aangeplant in de rietkragen, geveld omdat hun vallende bladeren het water verzuurden en het proces van verlanding versnelden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Nieuwstraat

Was Reynaert hier? Reynaert ging samen met zijn neef Isegrim op bedevaart naar Elmare. Dat lezen we in het beroemde dierenepos, wellicht geschreven rond 1260 door ene 'Willem, die Madoc maecte'. Zeker is dat in 1411 de priorij van Elmare gesticht werd, die afhankelijk was van de Gentse Sint-Pietersabdij. Ze lag wellicht aan de zuidelijke kant van de Jeronimuspolderdijk, in het verlengde van de huidige Nieuwstraat in Waterland-Oudeman.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Kerk van Sint-Jan-in-Eremo

Het pittoreske kerkje van Sint-Jan-in-Eremo dateert van 1682 en is toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Hier stond reeds in 984 een kerk, maar die werd verwoest tijdens de Sint-Elizabethsvloed van 1377. De buitenommegang in zeven staties illustreert het leven van Johannes-de-Doper. Er werd gebeden tegen kwalen als de stuipen, de 'seskens' en de vallende ziekte. Tegenover het kerkje staan 'Pinte ende Sproete', twee dochters van de haan Cantecleer uit het Reynaertverhaal. In de zuil staat een afdruk van Reynaert geprent. Oorspronkelijk heette dit plaatsje Sint-Jansdorp, later kwam de term 'in eremo' erbij, Latijn voor 'in de woestijn'.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 19 ft

Visserijmuseum

Nabij de kerk staat het vroegere stadhuis. Hier zijn nu de Dienst voor Toerisme en het Visserijmuseum ondergebracht. Het Visserijmuseum belicht het vroegere vissersleven en heeft ook oog voor de rest van de plaatselijke geschiedenis. Het museum is gratis toegankelijk, evenwel alleen na afspraak met Toerisme Assenede.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Kasteel ter Kruisen


Het kasteel Ter Kruisen in de Vaarstraat in Kaprijke is door een omwalling omgeven. Het was een allodiaal goed dat rond 1550 gebouwd werd op verzoek van Andries de Bavière. In de loop van de volgende eeuwen ging het over in handen van de families Hauweel en Isebrant. In 1751 werd het verkocht aan de familie Maelcamp, die ook nu nog steeds eigenaar is. Het is opgetrokken in baksteen met spaarzaam gebruik van zandsteen. Een steen in de trapgevel draagt het jaartal 1628, periode waarin het gebouw voltooid werd. In 2006 werd de toegangspoort met hek gerestaureerd met de steun van 'Monumenten en Landschappen' en het 'Regionaal Landschap Meetjesland'.

Auteur:
Bron: © eddy stevesyns

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Bezoekerscentrum 'Boekhoute. vissersdorp zonder haven'

Het dorpje Boekhoute had tot 1952 een heuse vissershaven. Dankzij de zeegeul 'De Braakman' die het dorp met de Westerschelde verbond bloeide en groeide de visserij in Boekhoute. De verzanding van die geul, de baggerwerken die werden verwaarloosd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de steeds verdergaande indijkingen leidden er echter toe dat de Boekhoutse haven definitief van de zee werd afgesloten. Bezoekerscentrum 'Boekhoute, vissersdorp zonder haven' en de oude visserssloep BOU 8 moeten de herinnering aan het rijke vissersverleden van Boekhoute levendig houden. Het vernieuwde bezoekerscentrum is open vanaf 22 juni 2007.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -14 ft

Sentse Kreken

Sint-Laureins of Sente is vast één van de hoogtepunten van je bezoek aan het Meetjesland. In de gemeente zwerf je langs vijf kleine kerkdorpen die verscholen liggen in een landschap dat je kippenvel bezorgt. Het krekengebied van Sint-Laureins is een erg idyllisch landschap met kilometer lange kreken waarvan de Boerekreek de bekendste is. Deze kreken zijn restanten van lang vervlogen overstromingen die de streek tijdens de middeleeuwen teisterden. Tip?In de buurt van de Hontseindestraat en Kantijne krijg je twee schitterende uitzichtpunten op de Blokkreek en de Hollandersgatkreek. (knooppunt 83)In de Sint-Jansstraat bevindt zich de ingang van het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek. (knooppunt 75)Tegenover de ingang van de Boerekreek ligt de Oostpolderkreek te blinken. (knooppunt 75)In de Zonnestraat ten zuiden van het Leopoldskanaal ligt de Bentillekreek te dromen. (knooppunt 81)Rij door de Sint-Margrietestraat en langs beide zijden van de weg kijk je over de Roeselarekreek uit, geheten naar een verdwenen dorpje dat daar in de buurt lag en nu weggespoeld is door zee.In de Molenkreekstraat ontdek je bij een iddyllisch hoekje de kleinere Molenkreek.Of zet je ook even op het terras van De Roste Muis in Waterland-Oudeman met zicht op de Oudemanskreek. Wedden dat je een reiger ziet?

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Het Godshuis - Hampshire Classic

De majestueuze koepel van het al even majestueuze Godshuis domineert het hele dorpszicht van Sint-Laureins. Het gebouw werd opgetrokken om dienst te doen als weeshuis. Als snel werd er een klooster in ondergebracht.
Sinds 1992 stond het gebouw op een vreselijke manier te vervallen. Gelukkig kochten enkele jaren geleden twee moedige projectontwikkelaars het gebouw en werd begonnen aan een moeizame restauratie. Nu zijn in het indrukwekkende gebouw verschillende feestzalen ingericht.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

Comments

    You can or this trail