Activity

Argolida:2024-01-28 12:16

Download

Trail photos

Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16 Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16 Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16

Author

Trail stats

Distance
20.92 mi
Elevation gain
108 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
108 ft
Max elevation
421 ft
TrailRank 
34
Min elevation
6 ft
Trail type
Loop
Coordinates
446
Uploaded
January 28, 2024
Recorded
January 2024
Be the first to clap
Share

near Néo Iraío, Peloponnese (Greece)

Viewed 248 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16 Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16 Photo ofArgolida:2024-01-28 12:16

Itinerary description

Περιήγηση στα μνημεία της Αργολίδας
Αφετηρία-Τέλος: Ν.Ηραίο(Χώνικας)
Οι φωτογραφίες όπως αναφέρονται παρακάτω:
●Πλατανίτι: Μεταμόρφωση του Σωτήρα
●Αγία Τριάδα (Μπέρμπακας): Κοίμηση της Θεοτόκου
● Ν. Κίος: Θεομάνα
●Άργος:Κοίμηση της Θεοτόκου
●Ν. Ηραίο: Κοίμηση της Θεοτόκου

1.Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατανίτι
Πρόκειται για μικρό ναό που ανήκει στον σχετικά σπάνιο τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού. Οι ναοί αυτού του τύπου θυμίζουν τους σταυροειδείς εγγεγραμμένους ναούς, με τη διαφορά ότι οι πεσσοί που στηρίζουν τον τρούλλο ενσωματώνονται στους πλάγιους τοίχους με αποτέλεσμα εσωτερικά να μην είναι ορατά τα γωνιακά διαμερίσματα. Με τον τρόπο αυτό μοιάζουν στα περίκεντρα κτίρια που κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο χρησιμοποιούνταν ως βαπτιστήρια ή ταφικά μνημεία.
2.Ναός Κοίμησης Θεοτόκου Μέρμπακα (σημ. Αγία Τριάδα)
Στο νότιο άκρο του οικισμού βρίσκεται ο φραγκοβυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα από τα σπουδαιότερα μεσαιωνικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου και είναι κτισμένος πάνω σε τρίβαθμη κρηπίδα, με ογκώδεις αρχαίους λίθους στο κάτω τμήμα του και με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα στο άνω τμήμα του.
3."Θεομάνα "
Ο Πάνσεπτος Ιερός Ναός «Θεομάνας – Οδηγητρίας» Νέας Κίου θεμελιώθηκε το 1952 και εγκαινιάστηκε το 1953.
Η προσωνυμία «Θεομάνα» της Υπεραγίας Θεοτόκου παραπέμπει στον ομώνυμο Ιερό Ναό της «Θεομάνας» της Παλαιάς Κίου της Μικράς Ασίας.
Ο Ναός πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 23 Αυγούστου.
Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152 μ.Χ. όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της από ειδικό.
4.Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άργους
Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης του Άργους, χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη αρχαιολογική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία. Σύμφωνα με την κήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα, δηλαδή είναι της όψιμης μεσοβυζαντινής περιόδου.
Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Τα τρία κλίτη χωρίζονται από τέσσερις πεσσούς και τέσσερις κίονες και σ’ αυτούς στηρίζεται ο τρούλος, ο οποίος ευρίσκεται στο κέντρο της σταυροειδούς στέγης και «εγγράφεται» έτσι μέσα σ’ αυτό το αρχιτεκτονικό σχήμα. Στα δυτικά προστίθεται νάρθηκας, ενώ η ανατολική πλευρά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο ρυθμός αυτός ήταν πολύ διαδεδομένος την εποχή εκείνη και πολλές εκκλησίες κτίζονταν έτσι. Παράλληλα, στο τύμπανο του τρούλου, ο οποίος συμβολίζει τον ουρανό, εικονίζεται ο αυστηρός Παντοκράτορας, ενώ μπροστά στην αψίδα του ιερού η δεομένη Παναγία.
Η εκκλησία έχει κτιστεί κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, με τη διαφορά ότι οι πέτρες δεν είναι ισομεγέθεις, επειδή πολλές από αυτές προέρχονταν από αρχαία μνημεία και τις τοποθετούσαν ατόφιες, ενώ ανάμεσά τους μπαίνει το ψημένο λεπτό τούβλο. Στα κατώτερα σημεία των τοίχων είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
5.Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Χώνικα
Στο κέντρο του χωριού Νέο Ηραίο ή Χώνικα του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας, ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει τυπολογικά στον σύνθετο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Στην ανατολική πλευρά του εξέχουν τρεις τρίπλευρες αψίδες, και στη δυτική υπάρχει νάρθηκας και κωδωνοστάσιο.
Οι τοίχοι του πατούν επάνω σε κρηπίδα με δύο βαθμίδες και είναι κτισμένοι σύμφωνα με το μεσοβυζαντινό πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας. Μόνο στην ανατολική πλευρά καλύπτονται με ορθομαρμάρωση μέχρι περίπου το μέσο. Στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά διαμορφώνονται δύο λίθινοι σταυροί, διακοσμητικό στοιχείο χαρακτηριστικό του 12ου αιώνα. Ο τρούλος και τα ανώτερα μέρη ανήκουν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση.
Ορισμένα τμήματα του ναού, όπως ο οκτάπλευρος τρούλος, και οι αετωματικές απολήξεις της εγκάρσιας κεραίας του σταυρού έχουν ανακατασκευαστεί πιθανότατα κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.
Ο ιερός ναός γιορτάζει κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Waypoints

Photo ofΠλατανίτι: Μεταμόρφωση του Σωτήρος Photo ofΠλατανίτι: Μεταμόρφωση του Σωτήρος Photo ofΠλατανίτι: Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Πλατανίτι: Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Photo ofΑγία Τριάδα: Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΑγία Τριάδα: Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΑγία Τριάδα: Κοίμηση της Θεοτόκου

Αγία Τριάδα: Κοίμηση της Θεοτόκου

Ν. Κίος: Θεομάνα

Photo ofΆργος: Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΆργος: Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΆργος: Κοίμηση της Θεοτόκου

Άργος: Κοίμηση της Θεοτόκου

Photo ofΝ. Ηραίο:Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΝ. Ηραίο:Κοίμηση της Θεοτόκου Photo ofΝ. Ηραίο:Κοίμηση της Θεοτόκου

Ν. Ηραίο:Κοίμηση της Θεοτόκου

Comments

    You can or this trail