Activity

De mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres

Download

Trail photos

Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres

Author

Trail stats

Distance
410.48 mi
Elevation gain
14,419 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
14,898 ft
Max elevation
2,177 ft
TrailRank 
51
Min elevation
0 ft
Trail type
One Way
Moving time
one day 18 hours 57 minutes
Time
11 days 4 hours 47 minutes
Coordinates
4311
Uploaded
November 12, 2023
Recorded
November 2023
Share

near Palamós, Catalunya (España)

Viewed 116 times, downloaded 5 times

Trail photos

Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres Photo ofDe mar a mar: Palamós - Baiona per la V81 i altres

Itinerary description

De Palamós a Baiona pel nord dels Pirineus passant principalment per la "Véloroute 81" tot i que n’he sortit sovint. Per arribar a la V81 des de Palamós he travessat bona part de l’Empordà i del Rosselló i no he pas agafat la ruta ben bé al començament, a St Llorenç de la Salanca, sinó una mica més endavant.

Es tracta d’una ruta diguem-ne intermèdia: ni els desnivells pronunciats del Pirineu ni les llargues planes dels canals de Midi i la Garona. Per cert, no pas tota la ruta està ben senyalitzada, de manera que el GPS del mòbil m’ha anat molt bé. Des del Mediterrani a l’Atlàntic passes per una gran varietat de paisatges i el recorregut està ben resolt, amb forces vies verdes i sobretot moltes carreteres secundàries amb poquíssim trànsit que solen passar per les valls per evitar ports de muntanya i desnivells excessius. Per altra banda, seguir estrictament la V81 pot fer que et perdis llocs interessants o que facis marrades innecessàries, de manera que també n’he sortit per acabar d’arribar a Foix o per estalviar-me una marrada cap a Lourdes, per exemple.

Les etapes podrien haver estat molt diferents perquè he prioritzat una bona dutxa al final de cada jornada més que no pas per exemple la longitud o desnivell de cadascuna, és a dir, que en aquest viatge he procurat acabar cada etapa allà on hi hagués algú de WarmShowers.org amb disponibilitat per acollir-me, cosa que he aconseguit 7 de les 10 nits que he fet entre pedalada i pedalada. Les altres 3 nits he buscat albergs o habitacions però també portava la tenda de campanya per si de cas; de fet, l’alternativa més pràctica quan fa bon temps és acampar a qualsevol lloc (jo m’he trobat amb força pluja).

Si voleu fer un cop d’ull a la ruta original que m’ha servit de base, la «Véloroute 81», de moment és aquesta: https://cycle.travel/route/pyrenees_coast_to_coast (al novembre ‘23 en falten uns pocs quilòmetres que les autoritats franceses diuen que acabaran aviat).

Les etapes han quedat d’aquesta manera:

01) Palamós – Viladamat (41,72km, desnivell positiu: 177m). La primera pedalada ha estat bastant plana apart d’algun turonet al començament; una delícia, això de passejar per l’Empordanet. A Albons he dinat molt bé en el local social del poble.

02) Viladamat – Darnius (50,76km, +315m de desnivell positiu). Deixo l’Empordanet i vaig pujant suaument cap al Pirineu fins al final de l’etapa, que té la pujada a Darnius (tampoc no és excessiva). M’ha agradat passar pel Camí Natural de la Muga, una via verda que encara no coneixia. A Darnius m’agrada molt el bar de la Societat La Concòrdia.

03) Darnius – Perpinyà (60,32km, +535 m de desnivell). Només de sortir he de pujar a Agullana i esbufego una mica. Després la carretera planeja més o menys i baixa fins a la Jonquera i aquí s’enfila altra vegada amunt fins al Pertús. Després, baixada llarga cap als turons que porten a Perpinyà. Aquí tenen clar que una part important de les carreteres secundàries han de ser infraestructura ciclista (veig moltes bicis pintades al terra). De Vilanova de Raò surt un carril bici que porta a Perpinyà.

04) Perpinyà – Rasiguèras (34,55km, +212 m de desnivell). Etapa molt curta, bastant plana i molt rural: cap ciutat, tot poblets, molta vinya i algun ramat; molt bucòlic però problemes per trobar botigues obertes. Trobo que el paisatge és fenomenal. Després de Planeses ja ve Rasigueres; la plana s’acaba i la carretera comença a pujar.

05) Rasiguèras – Puègverd (75,90km, 1400 m de desnivell). Vent tota l’etapa i a estones molt fort. El gran desnivell d’avui m’ha fet patir menys del que em pensava (deu ser que a còpia de dies m’estic posant en forma) però arribo cansat i amb fred. L’Aglí passa per un congost espectacular poc abans de St Pau de Fenollet, i després travessar les Corberes per les gorges de Galamús ha sigut simplement fenomenal.

06) Puègverd – Foix (46,49km, +458m). Pluja persistent durant més de la meitat del camí però per compensar hi ha via verda des de Foix fins a l’Avellanet. El cel gris deixa anar (a poc a poc però ara sí) la seva càrrega d’aigua. Quan entro a l’Arieja ja és un bon ruixat i després va plovent al llarg de gairebé tot el que queda de camí sense gaire intensitat però amb molta constància. Pel que fa a la bici, avui era massa complicat guardar-la a l’habitació i l’he desada en això que en diuen "box à vélo" a prop de l’estació de trens ("ils sont gratuits et il faut juste avoir son propre cadenas", m’ha dit el senyor de l’habitació, gràcies).

07) Foix – Sent Gironç (46,7km, +309m). La pedalada més plàcida fins ara: amb poc de desnivell, curta, bon sol i gairebé tot via verda, que comença a prop de l’estació de Foix i arriba pràcticament fins a St Gironç. El paisatge és rural i sovint es troben vaques que pasturen. Travesso algun bosc però sobretot camps de conreu i prats de pastura, espais oberts. Una cosa que em crida l’atenció és que aquí no han pas convertit les antigues estacions en centres cívics o locals socials, com s'ha fet a Catalunya, sinó que estan habitades.

08) Sent Gironç – Sent Gaudenç (48,74km, +338m). Comença en via verda i continua sense grans pujades ni baixades. Això sí: he sortit de bon matí amb pluja i al final d’etapa encara queia un plugim fi però persistent. Tot bé; només alerta a Salias de Salat en què cal deixar la via verda, travessar el poble i continuar per carreteres secundàries.

09) Sent Gaudenç – Tarba (75,76km, +716m). Avui la ruta m’ha semblat més llarga però crec que no tant pels 75 quilòmetres com per la pluja persistent que també ha estat caient ininterrompudament les primeres tres hores de marxa. Després s’ha fet més esporàdica fins que a l’última hora m’he pogut desempallegar de la roba impermeable. El desnivell també hi ha aportat fatiga. El paisatge de l’Alta Garona no és pas gaire diferent del de l’Arieja: prats i conreus, algun bosc, cims allunyats, pobles petits (Lanamesa, Burc...), cases de pagès, vaques pasturant... Quan arribo torna a començar a ploure.

10) Tarba – Ortès (103,63km, +621m). Doncs avui encara ha plogut més i he acabat esgotat per la longitud de l’etapa, la pluja, el vent i, sobretot, la trompada a una vintena de quilòmetres de l'arribada. Bona part del camí ha estat paral·lelament al Gave de Pau, que sembla més ample que l’Ebre. Es veu que «gave» és un nom d’origen pre-celta que es fa servir encara avui a l’oest d’Occitània per comptes de «riu» o l’equivalent francès o occità. El Gave de Pau neix al circ de Gavarnia. Les ciutats mitjanes són poques i de grans no n’hi ha cap. Continuo a l’Occitània rural de pobles, llogarrets i masos aïllats.

11) Ortès – Baiona (77,92km, +253m). M’hi he posat cap a les 9, quan ha acabat de ploure i la previsió del temps deia que molt probablement ja no ho tornaria a fer; ha estat així excepte quatre gotes que han caigut dues vegades a mig camí. Camí gairebé totalment de baixada tot i que suau i amb algun petit ascens gairebé imperceptible. Aquests dies ha plogut molt i tanta pluja ha fet que s’inundessin alguns camps i també algun tram de la V81; en un punt he hagut de recular una mica i continuar per la carretera general, que queda una mica enlairada i no estava inundada. Després del pont ferroviari de Pitres damunt l’Ador, de seguida em trobo a l’àrea metropolitana de Baiona, que és la ciutat més important d’Iparralde, el País Basc del Nord; juntament amb la seva àrea metropolitana (Anglet, Biarritz...) té uns 150.000 habitants. Després de la foto davant l’Ajuntament he hagut de fer encara uns cinc quilòmetres fins al mar per un carril bici tot seguint l’Ador riu avall per arribar fins al mar a la platja de la Barra.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 115 ft
Photo of01) Cap a Pals i Palau-Sator. Photo of01) Cap a Pals i Palau-Sator. Photo of01) Cap a Pals i Palau-Sator.

01) Cap a Pals i Palau-Sator.

01a) Pals de lluny. 01b) L'església de Sant Feliu de Boada apareix documentada des del segle XI però l'edifici actual data del XVI i va ser bastit en estil gòtic tardà. 01c) El Montgrí, una icona de l’Empordà, és una de les muntanyes del «Repte dels 100 Cims» de la FEEC. 01d) Entrada al carrer Major de Palau-Sator per la Torre de les Hores. 01e) Part de l’antiga muralla de Palau-Sator encara aguanta dempeus. 01f) Al Montgrí, més a prop, s’observa el castell fet contruir al voltant de l’any 1300 pel rei Jaume II.

PictographWaypoint Altitude 35 ft
Photo of02) Gualta, Ullà, Bellcaire... Photo of02) Gualta, Ullà, Bellcaire... Photo of02) Gualta, Ullà, Bellcaire...

02) Gualta, Ullà, Bellcaire...

02a) La primera referència del molí de Gualta és de 1725, tot i que podria haver tingut origen uns segles abans en el castell. El molí ha funcionat al llarg del temps com a molí fariner i arrosser, fàbrica de gel i central elèctrica. 02b) El pont de Gualta sobre el riu Daró conserva les cinc arcades de forma rebaixada dels segles XVI-XVII. Al 1809 va ser escenari d’un combat en el marc de les guerres napoleòniques. 02c) Jaume II va fer construir el castell del Montgrí quan els comtes d’Empúries encara podien fer-li la guitza, però el castell no s’acabà de construir mai a causa de la consolidació del poder reial enfront del comtat. 02d) Als carrers d’Ullà encara hi ha antics edificis gòtics i renaixentistes testimoni del seu passat medieval. L'església de Santa Maria és neoclàssica sobre una altra edificació anterior romànica de 1362. 02e) L’origen de St Joan de Bedenga, a Bellcaire, és visigòtic, del segle VI. Amb el pas del temps es va haver de modificar i ampliar. 02f) Dinar a Albons.

PictographWaypoint Altitude 23 ft
Photo of03) Viladamat, St Pere Pescador, Castelló... Photo of03) Viladamat, St Pere Pescador, Castelló... Photo of03) Viladamat, St Pere Pescador, Castelló...

03) Viladamat, St Pere Pescador, Castelló...

03a) Viladamat ha conegut tota mena de fets al llarg de la seva llarga història: des d’assentaments íbers a la crema del poble per part del rei Jaume II a la Guerra Civil Catalana, incursions de pirates, efectes del bandolerisme, crema del castell per part de tropes castellanes, bombardeig durant la Retirada republicana al 1939... 03b) El Fluvià neix a la zona volcànica de la Garrotxa, gairebé 100 km terra endins. 03c) Bona part del terme de St Pere Pescador forma part d’un altre parc, el dels Aiguamolls de l’Empordà. 03d) El nucli antic dona fe de l’important paper que Castelló d’Empúries va tenir a l’Edat Mitjana, quan era capital del comtat.

PictographWaypoint Altitude 131 ft
Photo of04) Pont de Molins, Boadella, embassament Darnius/Boadella Photo of04) Pont de Molins, Boadella, embassament Darnius/Boadella Photo of04) Pont de Molins, Boadella, embassament Darnius/Boadella

04) Pont de Molins, Boadella, embassament Darnius/Boadella

04a) El Camí Natural de la Muga s’acosta a Pont de Molins. És difícil de pujar al poble tot pedalant però es pot fer amb la bici al costat. 04b) Se sap que a l’Empordà hi ha oliveres al menys des de l’edat del bronze però el seu cultiu i la producció d’oli s’atribueix als grecs que hi van arribar uns 600 anys abans de Crist. 04c) Pi. 04d) L’embassament de Darnius-Boadella està en hores baixes. Espero que la sequera s’acabi aviat!

PictographWaypoint Altitude 623 ft
Photo of05) Darnius, Agullana, la Jonquera, el Pertús Photo of05) Darnius, Agullana, la Jonquera, el Pertús Photo of05) Darnius, Agullana, la Jonquera, el Pertús

05) Darnius, Agullana, la Jonquera, el Pertús

05a) La Societat la Concòrdia de Darnius es va fundar el 1850. En el bar del seu edifici modernista es menja i beu prou bé. 05b) Darnius va créixer al voltant de la sagrera, el recinte al qual s’accedeix per aquest passadís cobert. 05c) Documentada des de l’any 1279, l’església de Sta Maria es troba al centre del que fou el nucli emmurallat del poble. 05d) Agullana de lluny (hi entraré un altre dia). 05e) La Jonquera és a la frontera des del 1659, quan els reis d’Espanya i França van dividir Catalunya en dos. Al seu municipi hi ha dolmens, castells, estanys, ermites i esglésies, entre altres. A la foto, l’església del carrer Major. 05f) El Portús o Pertús ja és al Vallespir però una part del seu nucli urbà pertany a la Jonquera.

PictographWaypoint Altitude 931 ft
Photo of06) El Canigó des del Voló, Brullà, Bages, Vilanova de Raò... Photo of06) El Canigó des del Voló, Brullà, Bages, Vilanova de Raò... Photo of06) El Canigó des del Voló, Brullà, Bages, Vilanova de Raò...

06) El Canigó des del Voló, Brullà, Bages, Vilanova de Raò...

06a) El Canigó. 06b) Del Voló a Brullà per carreteres secundàries. 06c) Al Rosselló he trobat moltes marques que recorden als automobilistes que no són pas els únics que circulen. De fet, però, de cotxes n’he trobat molt pocs. 06d) El Rosselló, país de vinyes i vi. 06e) A Bages, per exemple, gairebé tot el terme municipal està dedicat a la vinya. 06f) De Vilanova de Raò surt un carril bici que porta a Perpinyà.

PictographWaypoint Altitude 98 ft
Photo of07) Perpinyà Photo of07) Perpinyà Photo of07) Perpinyà

07) Perpinyà

07a) Monument a Francesc Aragó, català afrancesat (nascut a Estagell), científic i polític. Per cert, va viure moltes peripècies i en una d’elles va estar empresonat tres mesos a Palamós. 07b) El Castillet o Castellet, una de les icones de Perpinyà, va ser porta d’entrada a la ciutat. 07c) En Joan Blanca era alcalde de Perpinyà durant el setge a què les tropes franceses van sotmetre la ciutat el 1474-75 i va patir en pròpia carn la repressió posterior a la rendició de Perpinyà. 07d) La Plana del Rosselló vista de Perpinyà estant; al fons, el mar. 07e) El camí que segueixo cap al nord passa pel costat de l’aeroport de Perpinyà just abans d’entrar a la V81. 07f) El Canigó i les vinyes, sempre presents al Rosselló.

PictographWaypoint Altitude 262 ft
Photo of08) Entrada a Occitània Photo of08) Entrada a Occitània Photo of08) Entrada a Occitània

08) Entrada a Occitània

08a) Entro a Occitània després de passar per Estagell, l’última població catalana en el meu recorregut cap al NW. 08b) La Tor de França, on la llengua és un parlar de transició del català a l’occità, comú a altres llocs de la Fenolleda rossellonesa. 08c) El castell de la Torre de Triniac (d’on ve el nom del poble), que defensava la frontera francesa d’ençà que al 1258 la frontera francocatalana feu d’aquesta vila la darrera població francesa, davant per davant de la catalana Estagell. 08d) Església de St Pere de Planeses (Planesas en occità). La plana s’acaba i això comença a pujar.

PictographWaypoint Altitude 989 ft
Photo of09) De Rasigueres cap a les Corberes Photo of09) De Rasigueres cap a les Corberes Photo of09) De Rasigueres cap a les Corberes

09) De Rasigueres cap a les Corberes

09a) ...poblets adormits amb molt de sol i poca aigua. Ep, veig que la ruta entre Rasigueres i Lançac no m'ha quedat gravada! 😬 09b) Tot i això, a Rasigueres he menjat molt bé! 09c) I en un racó d’aquestes muntanyes té el seu cau la Michèle, que m’ha acollit amb una hospitalitat aclaparadora. Gràcies, Michèle! 09d) L’Aglí passa per un congost espectacular entre l'Esquerda i St Pau de Fenollet. 09e) Hi ha una font d’aigua calenta, una via ferrata bastant freqüentada, parets per escalar...

PictographWaypoint Altitude 845 ft
Photo of10) St Pau de Fenollet i les Corberes Photo of10) St Pau de Fenollet i les Corberes Photo of10) St Pau de Fenollet i les Corberes

10) St Pau de Fenollet i les Corberes

10a) A St Pau de Fenollet, la capital de la comarca, cal tastar els vins dolços i els de taula. 10b) St Pau és als peus de les Corberes, que separen els Països Catalans i el Fenollet de la resta d’Occitània. 10cde) Per travessar les Corberes segueixo l’Aglí riu amunt per les espectaculars gorges del congost de Galamús. 10f) Cap al Pic de Bugaraig, cim de les Corberes i punt interessant per afeccionats a l’espeleologia, el catarisme i diversos mites i llegendes, inclosos personatges com Juli Verne, Helena Vlabatsky i francmaçons diversos.

PictographWaypoint Altitude 1,563 ft
Photo of11) Bugarag, los Banhs de Rènnas, Costauçan... Photo of11) Bugarag, los Banhs de Rènnas, Costauçan... Photo of11) Bugarag, los Banhs de Rènnas, Costauçan...

11) Bugarag, los Banhs de Rènnas, Costauçan...

11a) Segons Joan Corominas, el nom del poble ve del celta veru-karaio ('rocassa corba'). Ell en deia Bugaraig. 11b) A Bugarag no només hi vénen friquis que busquen ovnis; també és un punt important de turisme de muntanya. 11c) Potser només testimonialment però l’occità resisteix, encara. 11d) Los Banhs de Rènnas, balneari termal d’origen romà. 11e) Al 1992, aquest riuet que sembla tan tranquil es va desbordar i va fer molt de mal. 11f) Costauçan, a peu de carretera.

PictographWaypoint Altitude 743 ft
Photo of12) Coisan, Puègverd Photo of12) Coisan, Puègverd Photo of12) Coisan, Puègverd

12) Coisan, Puègverd

12a) Coisan també va patir a la croada contra els càtars, i després a les guerres de religió franceses del segle XVI. Avui és un poble endormiscat que llueix una carretera ben pintada, com totes les de França. 12b) L’aigua de l’Aude. 12c) St Joan de Paracòl. 12d) El castell de Puègverd va ser fortalesa protectora de la intel·lectualitat europea i del lliure pensament i va acollir els càtars que cercaren refugi. Reines, nobles, trobadors, joglars i poetesses es trobaven en els salons d'aquest castell per transmetre a la resta del món occidental un art i una forma de viure que es va acabar bruscament amb la intolerància de la Inquisició i la violència dels croats. 12ef) Durant la II Guerra Mundial, l’exèrcit alemany va incendiar Puègverd a causa de la connexió dels seus habitants amb la Resistència.

PictographWaypoint Altitude 1,423 ft
Photo of13) De l’Aude a l’Arieja. Photo of13) De l’Aude a l’Arieja. Photo of13) De l’Aude a l’Arieja.

13) De l’Aude a l’Arieja.

13a) Sembla que de moment això s’aguanta. 13b) Cada país fa els túnels a la seva manera. 13c) Va, sí, boira, acaba d’enlairar-te! 13d) Adéu, Aude. Benvingut a l’Arieja.

PictographWaypoint Altitude 1,251 ft
Photo of14) Foix, capital de l’Arieja. Photo of14) Foix, capital de l’Arieja. Photo of14) Foix, capital de l’Arieja.

14) Foix, capital de l’Arieja.

14a) La coneguda silueta de Foix, amb el castell dels comtes dalt del turó per damunt de la vila vella. 14b) Avui he sabut que abans que la República Francesa li prengués el títol, el senyor de Foix era un dels dos coprínceps d’Andorra (ara el copríncep és el president de la República). 14c) Avui era massa complicat guardar la bici a l’habitació i l’he desada en això que en diuen «box à vélo» a prop de l’estació de trens (ils sont gratuits et il faut juste avoir son propre cadenas). 14d) A la sortida de Foix ja hi ha una via verda que arriba pràcticament fins a St Gironç. 14e) El paisatge és rural i les vaques que pasturen són habituals. 14f) També es passa per boscos però sobretot camps de conreu i prats de pastura, espais oberts.

PictographWaypoint Altitude 1,211 ft
Photo of15) Via verda cap a St Gironç Photo of15) Via verda cap a St Gironç Photo of15) Via verda cap a St Gironç

15) Via verda cap a St Gironç

15a) Al costat de la via verda m’ha cridat l’atenció aquest petit cementiri a Prioulat 15bc) Català i occità són llengües molt properes; aquí no sé si les famílies són autòctones o migrants. 15d) 15e) 15f) Aquí no han pas convertit les antigues estacions en centres cívics sinó que estan habitades.

PictographWaypoint Altitude 1,273 ft
Photo of16) Sent Gironç Photo of16) Sent Gironç Photo of16) Sent Gironç

16) Sent Gironç

16ab) Per Sent Gironç passen quatre rius... de què em sona això? 16cd) Sent Gironç, entre el pla i la muntanya.

PictographWaypoint Altitude 1,316 ft
Photo of17) Sent Gaudenç Photo of17) Sent Gaudenç Photo of17) Sent Gaudenç

17) Sent Gaudenç

17a) Sent Gaudenç, al costat de la Garona. 17bc) Aquí he tingut la sort de conèixer la Mai, una altra catalana en terra occitana. 17d) Això sí: he sortit de bon matí amb pluja i al final d’etapa encara plovia.

PictographWaypoint Altitude 1,931 ft
Photo of18) Per l’Alta Garona Photo of18) Per l’Alta Garona Photo of18) Per l’Alta Garona

18) Per l’Alta Garona

18a) Lanamesa. 18b) Burc. 18c) L’Alta Garona no és pas gaire diferent de l’Arieja: prats i conreus, algun bosc, cims allunyats, pobles petits, cases de pagès, vaques pasturant... 18d) Poc abans d’arribar a Tarba hi ha l’estany artificial del riu Arrêt-Darré (no n’he trobat informació en occità i no sé com es diu en aquesta llengua).

PictographWaypoint Altitude 1,007 ft
Photo of19) Tarba, Pontac, Gave de Pau Photo of19) Tarba, Pontac, Gave de Pau Photo of19) Tarba, Pontac, Gave de Pau

19) Tarba, Pontac, Gave de Pau

19a) La catedral de Tarba es va començar a construir al segle XII. 19b) Una torre d’aigua que m’ha cridat l’atenció, a prop de Pontac, ja dins el que ara en diuen Nova Aquitània. 19c) Pontac sembla bonic. Si no hagués estat plovent m’hi hauria aturat. 19d) El gave de Pau. «Gave» és un nom d’origen precelta que es fa servir encara avui a l’oest d’Occitània per comptes de «riu» o l’equivalent francès o occità. El gave de Pau neix al crc de Gavarnia.

PictographWaypoint Altitude 557 ft
Photo of20) Pau i cap a Ortès Photo of20) Pau i cap a Ortès Photo of20) Pau i cap a Ortès

20) Pau i cap a Ortès

20a) He passat pels afores de Pau; hauré de tornar per visitar-la perquè és que amb aquesta pluja no em ve gaire de gust ara mateix, em sap greu. 20b) Les ciutats mitjanes són poques i de grans no n’hi ha. Continuo a l’Occitània rural de cases aillades i pobles petits. 20c) Ha fet més que ploure. 20d) Els estanys de Biron són una mena de camp de pràctiques per aprendre a pescar. Les basses estan farcides de peix i la pesca està assegurada. 20e) S’hi pot fer servir qualsevol tècnica però això sí: les peces s’han de tornar a l’aigua vives. Són molt a prop d’Ortès.

PictographWaypoint Altitude 217 ft
Photo of21) Ortès i riu avall Photo of21) Ortès i riu avall Photo of21) Ortès i riu avall

21) Ortès i riu avall

21a) Ortès. 21b) El pont sobre el gave de Pau. 21c) Sembla que la «fiesta nacional» té alguna franquícia internacional, com aquí a Ortès. 21d) Continuen poblets i masies. Aquest es diu Sales de Baura. 21e) A gairebé tots els pobles de la Gascunya trobo creus o santcristos gegantins a l’entrada del poble, com aquest de Bèthlòc. 21f) A Pèirahorada travesso el gave de Pau i a partir d’aquí el tinc a la dreta.

PictographRiver Altitude 3 ft
Photo of22) Ep, massa aigua! Photo of22) Ep, massa aigua! Photo of22) Ep, massa aigua!

22) Ep, massa aigua!

22a) Tanta pluja ha fet que s’inundessin alguns camps i també la V81, de manera que reculo una mica i passo per la carretera, que queda una mica enlairada i no està inundada. 22b) L’Ador ja ha rebut l’aigua del gave de Pau i altres afluents, i avui fa patxoca. 22c) El pont ferroviari de Pitres travessa l’Ador. 22d) Un afluent de l’Ador, poc abans d’entrar a l’àrea metropolitana de Baiona. 22e) A l’entrada del primer polígon ja es veu la torre de Prissé, una de les sis que abasteixen Baiona d’aigua potable.

PictographWaypoint Altitude 4 ft
Photo of23) Baiona i l’Atlàntic Photo of23) Baiona i l’Atlàntic Photo of23) Baiona i l’Atlàntic

23) Baiona i l’Atlàntic

23a) Baiona és la ciutat més important d’Iparralde (el País Basc al nord del Pirineu); juntament amb la seva àrea metropolitana té uns 150.000 habitants. 23b) El terme municipal de Baiona no toca el mar; vaig a la platja pel carril bici que ressegueix l’Ador fins a l’Atlàntic. 23c) La platja de la Barra.

Comments  (4)

  • Photo of natxo bosch
    natxo bosch Nov 12, 2023

    Carai, això si que és una bona ruta 💪👐

  • Photo of Jordi Peradalta
    Jordi Peradalta Nov 13, 2023

    M'ha agradat molt fer-la, Natxo. No coneixia aquesta part tan rural entre els Pirineus i la plana i val molt la pena. La ruta és un mig-mig: ni tan plana com el canal de Midi i la Garona ni tan dret com els camins de muntanya. Salut!

  • pirinenc Feb 8, 2024

    Hola Jordi! Volia saber quins neumàtics portaves i també com ho vas fer per la tornada. Gràcies per la informació!

  • Photo of Jordi Peradalta
    Jordi Peradalta Feb 9, 2024

    Hola, pirinenc. Els pneumàtics eren els que faig servir normalment, ni prims com els de carretera ni amples com els de BTT; ara en diuen de gravel. És com la bici, que me la vaig comprar fa 12 o 13 anys i me la van vendre "de cicloturisme" i ara quan la veuen em diuen "mira, una gravel". Porto rodes de diàmetre 700 i amplada de pneumàtic 35 a davant i 37 a darrere (els vaig comprar per separat i per això són diferents).
    Pel que fa a la tornada, la idea era tornar en bici pel sud dels Pirineus i arribar a temps a un compromís que tenia, però els meus amics del País Basc em van obligar (amistosament) a quedar-m'hi masses dies per poder arribar a temps, de manera que vaig deixar la bici a Donostia i vaig tornar en tren. D'aquí a unes setmanes voldria anar-hi en tren i tornar tot pedalant.
    Salut!

You can or this trail